AnttiJuhaniKasvio

Uusi Turkuun liittyvä terroriepäily

Poliisi on vasta muodostamassa kokonaiskuvaa Turun elokuisen puukkoiskijän aikeista, kun esiin on noussut jo toinen vahvasti Turkuun liittyvä terroriepäily.

Englannissa on asetettu syytteeseen terroristilakien rikkomisesta kaksi sotilasta ja yksi siviili (ks. linkki). Sotilaista toinen on aikanaan Turun seudulla vaikuttanut ja aktiivisesti erilaisiin uusnatsistisiin verkostoihin osallistunut henkilö, joka on ollut Englannissa mukana rasismista, antisemitismistä ja homofobiasta tunnetun National Action-järjestön toiminnassa. Miehellä oli pidätettäessä hallussaan muun muassa norjalaisen massamurhaajan Anders Behring Breivikin aikanaan laatima manifesti.

Toivottavasti terrorisminvastaisen taistelun tärkeyttä korostaneet poliitikot – kuten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari, Jussi Halla-aho ja Suomen Sisun puheenjohtaja Olli Immonen – ovat tälläkin kertaa valppaina ja vaativat viranomaisia selvittämään tarkkaan syytettynä olevan henkilön mahdolliset yhteydet Suomeen sekä eliminoimaan tähän liittyvät turvallisuusuhat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (119 kommenttia)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Onko meillä mahdollista estää kyseisen epäillyn terroristin pääsy Suomeen, sitten kun hän on kärsinut brittein maalla rangaistuksensa, jos se hänelle langetetaan?
Itselläni asuu sukulaisia Turussa, ja olen sen takia erityisen huolestunut turvallisuustilanteesta juuri siinä kaupungissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mihin tämä "terroristi" on syyllistynyt? Lehtien lukemisesta ei kai briteissäkään saa syytettä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jo blogin otsikon huolellisesti lukemalla voisi välttyä tekemästä noin turhanpäiväistä kysymystä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Luin otsikon ja toisen uutisen enkä nähnyt muuta kuin yhteyksiä kavereihin ja lehden, eli mistä siis tässä blokissa syytetään? Onko tapahtunut muuta terrorismia kuin islamilaista?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #6

Yhä se otsikon lukeminen auttaisi, mutta jos ja kun ei, ei sitten niin. Hyvää yötä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Tässä siitä mitä on tutkinnassa:

Brittipoliisi STT:lle: Uusnatsijärjestöön kuulumisesta syytetty sotilas on Suomen kansalainen

Enimmäisrangaistus järjestöön kuulumisesta on kymmenen vuotta vankeutta.

Suomalaistaustaista sotilasta syytetään muun muassa kiellettyyn National Action -uusnatsijärjestöön kuulumisesta Britanniassa. Brittipoliisin mukaan häntä syytetään myös terroristiseen toimintaan mahdollisesti liittyvän materiaalin hallussapidosta, rasistisiin tekoihin kiihottavista kirjoituksista ja pippurisumutteen laittomasta hallussapidosta.

http://www.ksml.fi/ulkomaat/Brittipoliisi-STTlle-U...

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Myös sen englanninkielisen uutisen lukeminen auttaisi, mutta tuskin kielitaito riittää siihen...?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Miehellä oli pidätettäessä hallussaan muun muassa norjalaisen massamurhaajan Anders Behring Breivikin aikanaan laatima manifesti.»

Sinällään itsellänikin on ja asun vieläpä Turussa. Mistä tämä kertoo?

Tuota manifestia ovat lukeneet varmasti hyvin monet ihmiset laidasta laitaan. Sikäli sen esiin nostamisen relevanssi voi olla vähän hämärä. Ei sen puoleen, etteivätkö kyseessä epäilemättä ole hyvin samansuuntaiset ajatusmaailmat, toisin kuin meillä muilla Breivikin lukijoilla.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Oli sen verran pitkä epistola tuo manifesti, etten viitsinyt sitä edes aloittaa lukemaan. Yli tuhatsivuinen manifesti sammutti minun mielenkiintoni. Suunnilleen 10 sivua pitkän olisin jopa saattanut lukeakin.

Niko Sillanpää

"Manifesti" on käytännössä jokaisen mukana, jolla on internet-yhteys ja verkkoselain, koska se löytyy mm. blogimuodossa. Lisäksi 90% siitä on muiden alun perin kirjoittamaa, joista kirjoituksista valtaosa löytyy blogeista, e-kirjoista ym. Itse alkaisin ihmettelemään vasta, jos joku nitoisi sen oikeaksi kirjaksi.

Niko Sillanpää

No, se uhka-arvio on nopeasti tehty:

Kyseinen järjestö ei ole koskaan suorittanut terroritekoja eikä mitään suunnitelmia tällaisesta ole tullut esille.

Miksi sitten kyseinen järjestö on kielletty terrorismilain perusteella?

Jo Coxin murhan jälkeiseen hysteriaan liittyi valtava lobbaus äärioikeistojärjestöjen kieltämiseksi. Lisäksi johonkin järjestöön kuulumisen kriminalisoinnin mahdollistaman terrorismilain perusteella oli kielletty siihen mennessä vain muutamaan islamilaiseen terrorijärjestöön kuuluminen, minkä optiikka tietty oli epätyydyttävä, koska islam on Iso-Britanniassakin intersektionaalisuuden perusteella uhri. Ongelmaksi vain tuli, että Coxin murhanneella Thomas Mairilla ei ollut yhteyksiä ylipäätään mihinkään järjestöön. Niinpä sitten päädyttiin ottamaan äärioikeistojärjestöistä näkyvin ja vastenmielisintä kieltä käyttävä ja kieltää se. Perustelukin oli juuri järjestön toimijoiden kielenkäyttö, jonka katsottiin yllyttävän väkivaltaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

National Action on näköjään luokiteltu uusnatseiksi

http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/nazi-gr...

joita ei uutisen mukaan haluta armeijaan

Suspected neo-Nazi British Army cell investigated as four soldiers arrested over alleged links to banned group

(kuva: National Action supporters performing a Nazi salute at an anti mosque demonstration in Bolton)

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/09/05/suspect...

Niko Sillanpää

Juu, uusnatsijärjestö on tapana luokitella uusnatsijärjestöksi. Vastaavasti terroristijärjestöksi luokitteleminen pitäisi kai maalaisjärjellä perustua terroritekoon tai tämän suunnitteluun.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Riittääkö yllytys? Suunnittelu on kaiketi tutkinnan alla.

"Kuolema pettureille, vapaus Britannialle". Nämä olivat ainoat sanat, jotka työväenpuolueen kansanedustajan Jo Coxin murhannut Thomas Mair lausui ensimmäisessä oikeudenkäynnissään kesäkuussa 2016.

Samoista sanoista tuli National Action -järjestön sivustollaan esittelemä tunnuslause. Twitter-tilillään järjestö tuki murhaajaa ja yllytti väkivallantekoihin muita kansanedustajia kohtaan.

https://yle.fi/uutiset/3-9829599

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #16

#16: Kelpaisi, jos se olisi tapahtunut ennen murhaa suoraan tekijälle ja jos kyseessä olisi ylipäätään ollut terrori-isku eikä poliittinen murha.

Terrori-iskun suunnittelu (tai rahoittaminen tai rekrytoiminen tai iskun suorittaminen) pitäisi näyttää jo ennen terrorijärjestöksi julistamista.

Koeta nyt ryhdistäytyä tuossa saivartelussa, tuollainen jo ajalliseen järjestykseen kaatuminen on avutonta, toki normaalia viiteryhmäsi "ajattelulle".

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #16

Jos vastaavia uhkauksia, väkivaltaan valmentamista ja yllyttämistä esittäisi jokin "vihaisten nuorten muslimien" järjestö, jonka yksi kannattajista on murhannut poliitikon - niin jopa olisi älämölö tässäkin keskusteluketjussa, suuna ja päänä tämän turkulaisen brittikorpraalin tilanteen vähättelijät (tässäkin ketjussa) uskallan väittää.

Nyt, kun suomalainen uusnatsi on raudoissa ja syytettynä Englannissa, ei lain ja oikeuden kunnioitus olekaan ajankohtainen aihe, kuten vasta eilen?

Lakiahan on luettu "väärin" hamasta Halla-ahon tuomiosta saakka, paitsi kun muslimiperheitä pitäisi kuskata pois maasta.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #18

#18: Voi nyt dzeesus-fekking-kraist.

Tekikö kyseinen suomalainen henkilö terrori-iskun? - Ei tehnyt.
Suunnitteliko hän terrori-iskua? - Ei suunnitellut.
Rahoittiko tai hankkiko hän rahoitusta johonkin terrori-iskuun? - Ei rahoittanut eikä hankkinut.
Rekrytoiko hän henkilöitä jonkin terrori-iskun suorittamiseen? - Ei rekrytoinut.
Syytetäänköhän häntä edes mistään yllä olevasta? - Ei syytetä.
Onko hän terroristi? - Ei selvästikään ole millään järjellisellä kriteerillä.
Onko häntä mitään järkeä verrata oikeisiin terroristeihin? - Ei ole.
Oliko Thomas Mair kyseisen järjestön kannattaja? - Tällaisesta tai muustakaan yhteydestä ei ole näyttöä.
Omaksuiko kyseinen järjestö Mairin teon ja sloganin tämä teon jälkeen? - Kyllä omaksui.
Mikä kyseisen henkilön epäilty rikos sitten on? - Järjestöön kuuluminen ja suun soittaminen verkossa. Jos nämä ovat rikoksia Iso-Britanniassa, niin sitten varmaankin saa tuomion, mutta kumpikaan ei vertaudu terroritekoon.

Eli kyse ei ole vähättelystä, vaan esimerkiksi blogistin aivan poskettomasta liioittelusta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Ja esimerkiksi sarkasmiahan siinä ei ole laisinkaan.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #21

"Members of the UK’s first ever banned neo-Nazi terrorist group are using a loophole in the law to continue operating despite being outlawed by the Government, it has emerged.

National Action is evading authorities by taking on new names – allegedly including Scottish Dawn and NS131 – in a technique used prolifically by Anjem Choudary’s Islamist network.

The group was proscribed as a terrorist organisation in December, making being a National Action member a criminal offence punishable by up to 10 years in prison, but a former detective said police are left powerless to arrest neo-Nazis acting under new names."

Brittihallinto ja -media on aivan ilmeisesti eri mieltä verraten Jesus Sillanpään tulkintaan.

- ryhmä ymmärretään terroristiryhmänä ja myös nimitetään sellaiseksi
- ryhmään kuuluminen on yksiselitteisesti rikos, lain määritelmän mukaan

Briteillä on varsin mittava kokemus terrorismista, kytevästä ja aktiivisesta, eikä viime joulukuussa säädetyn lain kaltaista siellä takuulla säädetä heppoisin perustein - kuten ei meilläkään terrorismin ollessa kyseessä.

Lähde: Independent
http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/nazi-gr...

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #26

Selitin yllä, mihin kielto perustuu. Ja se ei tosiaan perustu terroritekoon, sellaisen suunnitteluun, sellaisen rahoittamiseen tai sellaiseen tekoon rekrytoimiseen.

Jospa voisit tässä ihan omasanaisesti selittää vaikka kysymällä brittihallinnolta ja -medialta, mikä tekee kyseisestä järjestöstä terroristijärjestön.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #31

Itse asiassa brittihallinto on jo selittänyt asian Seija Nylundin linkkaamissa dokumenteissa. Suomeksi en näitä nyt ehdi kääntää.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #34

#34: Jospa nyt kuitenkin yrittäisit ihan omasanaisesti kertoa, koska muutoin tämä jää auki eli perustelematta. Voit käyttää halutessasi myös sisäministeri Amber Ruddin lausuntoa viime joulukuulta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #36

Jospa nyt kuitenkaan en yritä, koska lähden kaupunkiin asioille. Sen sijaan suosittelen google-kääntäjää, joka on omasanainen sekin, omalla karulla tavallaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #36

"National Action - Proscribed December 2016

National Action is a racist neo-Nazi group that was established in 2013. It has a number of branches across the UK, which conduct provocative street demonstrations and stunts aimed at intimidating local communities. Its activities and propaganda materials are particularly aimed at recruiting young people.

The group is virulently racist, anti-Semitic and homophobic. Its ideology promotes the idea that Britain will inevitably see a violent ‘race war’, which the group claims it will be an active part of. The group rejects democracy, is hostile to the British state and seeks to divide society by implicitly endorsing violence against ethnic minorities and perceived ‘race traitors’

National Action’s online propaganda material, disseminated via social media, frequently features extremely violent imagery and language. It condones and glorifies those who have used extreme violence for political or ideological ends. This includes tweets posted by the group in 2016, in connection with the murder of Jo Cox(which the prosecutor described as a terrorist act), stating “Only 649 MPs to go” and a photo of Thomas Mair with the caption “don’t let this man’s sacrifice go in vain” and ”Jo Cox would have filled Yorkshire with more subhumans!”, as
well as an image condoning and celebrating the terrorist attack on the Pulse nightclub in Orlando and another depicting a police officer’s throat being slit. The images can reasonably be taken as inferring that these acts should be emulated and therefore amount to the unlawful glorification of terrorism."
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploa...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #39

#39: Kiitos. Aivan niin, eli ei varsinaista terrorismia, vaan miekkareita, öyhöttämistä ja huutelua pääosin nimimerkin takaa.

Katsoin nuo lähteet jo eilen, eli anteeksi juoksuttaminen, mutta se oli nyt pointin vuoksi tarpeen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #40

Öyhöttämisen ja huutelun lisäksi perusteina on muun muassa konkreettinen aie (tai ainakin halu) osallistua "rotusotaan" Britanniassa.

Listalla on järjestöjä, joiden terroristinen tarkoitus on määritelty National Actionia paljon väljemmin (esimerkiksi 17 November Revolutionary Organisation (N17) sivulla 5 ja Basque Homeland and Liberty (Euskadi ta Askatasuna) (ETA) sivulla 9).
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploa...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #41

"konkreettinen aie"

Miten aie voi olla konkreettinen? Tässä kyllä ratsastetaan mielikuvilla.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #42

(tai ainakin halu)

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #42

No joku skififantasia natseista tai spekelatiivinen fiktiivinen suunnitelma, natsin päiväuni, ei ole konkreettinen vaan luova esitys. Taas toteutuskelvollisten attentaatien suunnittelu voi olla konkreettinen aie.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #40

Suora kehotus murhaamiseen ei ole vain "huutelua" ja "öyhöttämistä". Ei muuten Uuden Suomen uutiskommenteissakaan

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#12:
Kiinnostavaa tässä on se, että Englannissa terroristiseen järjestöön kuulumisesta voi näköjään saada 10 vuoden tuomion. Suomessa taas Lähi-Idästä Isisin riveistä palaaville on puuhattu sosiaalipalveluihin ohituskaistaa "että he eivät radikalisoituisi".

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Toivottavasti terrorisminvastaisen taistelun tärkeyttä korostaneet poliitikot – kuten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari, Jussi Halla-aho ja Suomen Sisun puheenjohtaja Olli Immonen – ovat tälläkin kertaa valppaina ja vaativat viranomaisia selvittämään tarkkaan syytettynä olevan henkilön mahdolliset yhteydet Suomeen sekä eliminoimaan tähän liittyvät turvallisuusuhat."

En usko että vaativat, siitä voi nimittäin paljastua kyseisten henkilöiden kannalta varsin epämiellyttäviä kytköksiä.

Käyttäjän TuomoHirvi kuva
Tuomo Hirvi

Huhtasaari, Halla-aho ja Immonen varmasti tuomitsevat kaiken terrorismin ja väkivallan. Sitä en epäile hetkeäkään tuossa mielessä mistä Kasvio kirjoittaa.

Siitä en ole lainkaan varma tuomitseeko Kasvio puolestaan tänne tulleet tuntemattomat, identifioimattomat muukalaiset, jotka ovat määrätyt poistumaan maasta mutta venkoilevat ja pakenevat maan alle "hörhöjen" suojelukseen. Tulevat esille siinä tarkoituksessa kuin ovat tänne tulleet, kuten tuo Turun tappaja.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Mielelläni kuulen, milloin ja miten mainitsemasi poliitikot sanoutuvat irti nyt syytteessä olevasta miehestä ja hänen ideologiastaan.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Poliisi tutkii Turussa terrori-iskua, eikä mitään puukkoiskua. Sait terrorismi sanan sopimaan kirjoituksesi kaikkiin muihin osiin, mutta terrori-iskusta käytät puukkoisku termiä. Vähän ihmetyttää miksi näin?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kirjoitin, että "poliisi on vasta muodostamassa kokonaiskuvaa Turun elokuisen puukkoiskijän aikeista, kun esiin on noussut jo toinen vahvasti Turkuun liittyvä terroriepäily".

Eikö tämä suomenkielen logiikan mukaan pidä sisällään olettamuksen puukkoiskuunkin kohdistuvista terroriepäilyistä - jotka ymmärrtääkseni ovat vain vahvistuneet tutkimusten etenemisen myötä, vaikka ISIS ei olekaan ottanut tekoa nimiinsä?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista!

Kiinnostavaa on, että äärioikeistolaisena tunnetun henkilön ajaessa ihmisiä hengiltä Helsingissä, murhatessa englantilaisen parlamentaarikon tai mahdollisesti valmistautuessa Walesissa terroristiseen tekoon toimet selitetään aina yksittäisten hullujen teoiksi, joiden taustoja ei ole tarpeen selvittää.

Jos vastaavanlaisen teon tekijä on muslimi, tällaisia selityksiä ei edes harkita, vaan vastuuseen asetetaan lopulta koko muslimiyhteisö. Tuntuu kuin joidenkin mielestä terrorismi sinänsä ei ole tuomittavaa, vaan että tekijöiden maailmankuvasta riippuen olisi olemassa yhtäältä absoluuttisen pahaa ja toisaalta jossakin mielessä ihan ymmärrettävää terrorismia.

Breivikin suoritettua hirmutekonsa äärioikeistolaiset verkostot sanoutuivat Suomessa ja muualla välittömästi irti sekä hänen toimistaan että ajatuksistaan. Tähän nähden on ylläolevien kommenttien perusteella kiinnostava nähdä, kuinka moni kuitenkin vielä tänä päivänäkin edelleen lukee hänen ”manifestiaan”.

Englannissa natsien National Action -järjestö on lailla kielletty, kun Suomessa vasta harkitaan sen esikuvana toimineen järjestön toiminnan kieltämistä.

Niko Sillanpää

Syy on hyvin yksinkertainen:

Koska kuvaamasi asetelma vastaa todellisuutta, niin pitääkin toimia. Oli/on hullua, jos maailmankuvan poliittinen vääristymä estää arvioimasta ja toimimasta siten, kun on rationaalista.

Sen sijaan on puhtaasti valehtelemista ja harhaanjohtamista väittää Thomas Mairia "tunnetuksi äärioikeistolaiseksi" (kukaan ei tiennyt hänestä oikeastaan mitään ennen tekoa), Jaguar-kuskin hurjastelua Helsingissä jotenkin äärioikeistolaisesti motivoituneeksi tai jotain "mahdolliseksi", jos mitään näyttöä mistään ei ole.

Jos henkilö todistetusti toimii yksin, toimintaa pitää sellaisena käsitellä. Jos hän toimii ryhmässä tai solussa, toimintaa pitää sellaisena käsitellä. Jos henkilöllä tai ryhmällä henkilöitä on toiminnassaan jonkin yhteisön suora tai hiljainen tuki, myös tämä pitää tuoda esille.

Kasviollakaan kyse ei ole muusta kuin epätoivoisesta yrityksestä johtaa keskustelu pois islamilaisesta terrorismista. Ongelmanasi vain on, että ei kertakaikkiaan ole mitään sellaista, jolla tämän voisi älyllisesti rehellisesti tehdä.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Jos ryhmä miehiä päättää yrittää polttaa vastaanottokeskuksen, pelottelumielessä tai tappaakseen, kyse ei ole millään tavoin terroriteosta jos äijät tunaroivat ja pytinki ei syty.

Jos yksinäinen tekijä tai tuntemattomaksi jäänyt ryhmä onnistuu polttamaan vastaanottokeskukseksi varatun rakennuksen, teko ei ole millään tavoin terroristinen, meni ehkä vain hieman överiksi.

Oikeata terrorismia ovat vain muslimien tekemät tai yrittämät terroriteot.

"Only bullets will stop us" - Kielletyn brittiläisen uusnatsijärjestön iskulausekokoelmasta.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #32

Mikä ideologia heillä on takanaan?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #48

Tuskin se ideologia on islamin opeista ammennettu mutta hyvin todennäköisesti se on kytköksissä ns. islamisaation (väkivaltaiseen) vastustamiseen, mistä näilläkin palstoilla öyhötetään tänäkin päivänä.
Kotikutoinen vasta-jihad, siis. Esson baarilta. Kyseisen ideologian ilmentymiä eri variaatioissaan kohtaamme jatkuvasti, ja erityisesti kuulemme heidän sanomaansa, toisteltuna ja toisteltuna.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Toisin sanoen, Daeshista yms. ryhmistä inspiraatiota saaneita yksinäisiä susia ei pitäisi käsitellä terroristeina, koska ovat toimineet yksin? Ei tässäkään pahemmin järkeä ole.

Olennaista on se taustalla oleva ideologia, oli se sitten mikä tahansa, ja sitä vahvistavat ryhmät, foorumit ja mitä näitä onkaan. Jos motiivi rikoksiin kumpuaa oikeistoradikaaleista yms. vaikuttimista ei sitäkään parane vähätellä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #54

#54: Olennaista on paitsi poliittinen motiivi, niin myös teon ominaisuudet, eli uhrien määrä (=terrorin) opportunistinen maksimoinen, tekopaikan valitseminen jne., ei tekijöiden määrä, vaikka kieltämättä tyypillinen terroriteko on useamman henkilön salaliitto. Esimerkiksi, Jo Coxin murha ei ollut terroriteko, vaan poliittinen murha ja asiaan kuuluvasti Thomas Mairia ei tuomittu terrorismirikoksesta. Vastaavasti vaikka Lee Rigbyn tai Pim Fortuynin poliittiset murhat.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Niko kylla tietaa etta nailla jarjestoilla ei ole yhteytta esim. Jo Coxin murhaan. Nikolla on sisapiiritietoa. Niko on ollut Saksassa toissakin!!!

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #62

Jollet Jukka olisi tuollainen moderately low IQ -henkilö, sinäkin osaisit päätellä, että tuollaiset asiat olisivat selvinneet poliisitutkinnassa. Tällä kertaa selvisi, että sellaisia yhteyksiä ei ollut.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Englannissa natsien National Action -järjestö on lailla kielletty"

Vastaavasti islam pitäisi lailla kieltää Euroopassa. Islamin nimissä ja järjestöissä on tehty lähivuosina kymmeniä terrori-iskuja ja tapettu satoja ihmisiä, naisia ja lapsiakin. Hämmästyttää tämä islamin suojelu vaikka todisteet vahingollisuudesta on esitetty.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu, ne kiellot onnistuu aina, ei voi kuin ihmetellä mitä Makkosenkin päässä liikkuu.

Kiellettiin viinanjuonti, loppuiko?

Kielletään uskonnot, loppuuko?

Mites Makkonen tarkastaa se, että ihminen ei usko, kun se on kiellettyä. Ajatuspoliisejako?

Kannattasis joskus hetki miettiä, ennenkuin päästä kaiken näppäimiltään ulos.

Sitten kun pääset hetkeksi taas irti tuosta islamista, niin olisi kerrankin kiva kuulla, mitä mieltä olet blogin kohteena olevasta natsista?

Olisi kiva kuulla vastaus, eikä aina samaa kiertoa, muttakun islam.

Mika Sarivaara-Satta

Miten viinanjuonti ja uskonnot liittyvät toisiinsa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #49

Joidenkin uskontojen piirissä on kielteistä suhtautumista alkoholiin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #49

Tarvittaisiin toiselle sadalle nouseva ÄO sen ymmärtämiseen, että Ritala vertasi päihteitä ja uskontoja yhteiskunnallisen todellisuuden lajeina, joiden kieltäminen lailla ei ole tuottanut kieltäjien toivomaa tulosta.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #100

mutta todellisuuden kieltäminen tuottaa toivotun lopputuloksen? kaikenlaisia aktioita on kielletty ja kielletään, mutta silti niitä tehdään. Moni uskonto on kuitenkin aikojen saatossa hävinnyt tai hävitetty ihan onnistuneesti, joten miksei sama onnistuisi myös islamin kohdalla?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #106

Myanmarissahan sitä yritetään. Armeija on hyökännyt rohingya-siviilien kimppuun Rakhinen osavaltiossa. Silminnäkijähavainnot kertovat armeijan syyllistyneen laittomiin teloituksiin, kidutukseen ja raiskauksiin.

Yli 370 000 rohingya-siviiliä on paennut kolmen viikon aikana naapurimaahan Bangladeshiin. Osa heistä on vakavasti haavoittuneita. Myanmarin armeija on lisäksi asentanut Bangladeshin rajalle maamiinoja asettaen pakenevat rohingyat entistä suurempaan hengenvaaraan. Lisäksi tuhansien siviilien arvioidaan olevan saarroksissa Rakhinen pohjoisosissa.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #108

Burmalainen reconquista, kuten aikanaan Espanjassa, niin sielläkin Rauhan Uskonto-kiintiö on tullut täyteen, koska missä islamia, siellä ongelmia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #109

Nyt näyttää kyllä ongelma olevan siellä missä buddhalaisuus.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #110

Siis Burmassa on tullut mitta täyteen buddhalaisuuta?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #111

Buddahalaiset siellä ovat kansanmurhaan ryhtyneet. Voi olla että joidenkin mitta buddhalaisuudesta sen johdosta täyttyy. Mutta täytyy muistaa, että eivät kaiki buddhalaiset ole kansanmurhaajia.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #112

Noo, eipä tuossa vahinkoa tapahdu, sillä muslimi rakastaa kuolemaa enemmän kuin muut elämää, joten buddhalaiset ystävällisiä kun ovat, niin avustavat muslimeja rakkauden kohteen tavoittamisessa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #114

Ei tuo toimi edes vitsinä. Sori vaan.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #115

Islam on kaikkea sitä vastaan, mitä minä edustan, joten minä olen kaikkea sitä vastaan mitä islam edustaa, ja jos ihailee ja kunnioittaa ihmishirviötä nimeltä Muhammed, niin ihmiskunnalle on sitä parempi, mitä vähemmän faneja on ilmatilaa kuluttamassa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #117

Omaan blogiini kirjoitan tästä lähtien kopion tästä satojen tuhansien kuolemaa kannattavasta natsiausunnostasi jokaisen kommenttisi perään.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #118

No, suhtautumiseni kaikkiin totalitaarisiin ideologeihin ja niiden kollektivistisiin kannattajiin on samanlainen, koska ne tekevät seuraajilleen saman kuin rabies koiralle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #119

"koska ne tekevät seuraajilleen saman kuin rabies koiralle."

Olet täydellisen väärässä ja levität väärää tietoa ja väärää ideologiaa. Sitä voisi kutsua myös vihan lietsomiseksi.

Olen tuntenut monta muslimia ja heitä on moneksi, kuten suomalaisakin, mutta en ole tavannut yhtään rabies- tartunnan saanutta. Mutta kai niitäkin sitten on, samoin kuin rabies-tartunnan saaneita protestantteja, katolisia tai hinduja.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #121

Muuan Winston Churchill islamista: "How dreadful are the curses which Mohammedanism lays on its votaries! Besides the fanatical frenzy, which is as dangerous in a man as hydrophobia in a dog," (The River War)http://www.snopes.com/politics/quotes/churchillislam.asp

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #114

Sori, Mika, mutta nyt tuli banni. Pakolaisia on jo 400 000, enimmäkseen lapsiperheitä.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #116

Islamin Intian valloituksen uhriluku on 80-100 miljoonaa.

Mika Sarivaara-Satta

Tehdään vain islamin harjoittaminen mahdollisimman vaikeaksi lainsäädännön keinoin, niin päästään eroon hihhuleista, ja jatkossa Eurooppaan tulisikin vain nimellisiä, maallistuneita muslimeja.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Perustuslaillisten oikeuksien rajoittaminen ei ole terrorismia, mutta kuuluu lähinnä autoritääristen valtioiden toimintatapoihin (ja voi toki siten johtaa valtioterroriin).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #53

1) Lasten sukupuolielimille lain suoja rippi-ikään saakka.
2) Sukupuoli-ja uskontoneutraali koulupuku.
3) Naamioitumiskielto julkisilla paikoilla.
4) Uskonnollisesti teurastetun lihan myyntikielto.
5) Ei lapsilisiä serkusten jälkeläisille.

Noin niin kuin alkuun.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #58

Siinähän niitä perustuslain kannalta ongelmallisia kysymyksiä jo onkin mainittu.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #60

Höpöhöpö. Miten tasa-arvo on perustuslaillinen ongelma?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #65

Tuolla asenteella keskustelua on turha jatkaa, varsinkin kun on jo sivuraiteella blogin aiheesta.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #67

Rajoittaahan lainsäädäntömme uskontojen monia eri tapoja, ja mikäli uudet säännöt ovat kaikille samat, niin ei siinä pitäisi olla mitään erityistä ongelmaa, paitsi tietenkin jos sääntöjen noudattaminen on ongelma." Uskonnot nurkkaan"- lainsäädäntö vähentäisi Suomen houkuttelevuutta ja ehkäpä jopa karkoittaisi jo Suomessa olevat kiihkoilijat pois, siis win-win tilanne.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka Vastaus kommenttiin #74

Tasa-arvoista olisi silloin tehdä Suomessa kaikkien uskontojen harjoittaminen mahdollisimman vaikeaksi - Minä vähän epäilen, ettei Soini, Räsänen ja Sipilä pitäisi asiasta.

Sitä paitsi kansanedustajat ovat myös haluttomia poistamaan jumalanpilkan rangaistavuuden laista, koska silloin myös kristillistä uskonahjoa voisi vapaasti pilkata pelkäämättä rangaistusta.
Kirkko ei näennäisesti Suomessa kuulu Valtioon, mutta sitä ei haluta heivata myöskään nurkkaan, koska... ?

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #86

No niinhän ehdotuksessani juuri tapahtuisi.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Tässä vähän lisää epäillystä turkulaisesta

https://yle.fi/uutiset/3-9829433

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Tuota uusnatsia kohtaan minulla ei ole mitään sympatioita, mutta koen kammottavana, että blogisti ja hengenheimolaisensa tuntuvat käyttävän kaiken mahdollisen enrgian sen osoittamiseen, että Turun terroriteko, jossa o i k e a s t i murhattiin ihmisiä, on ikään kuin rinnastettavissa siihen, että joku laatii vihamanifesteja ja öykkäröi netissä. Ettekö te terrorisminvähättelijät tajua, että me "islamofobiset" ei kammota ääri-islamilaista terrorismia vain sen harjoittaman vihapuheen ja uhoamisen takia, vaan sen takia, että he murhaavat o i k e a s t i. Ettekö voisi edes uhreja kunnioittaaksenne myöntää, että kuvitteellisella murhaamisella ja oikealla murhaamisella on aika iso ero. (Ja kyllä: myös murhaamiseen yllyttäminen on ankarasti tuomittava, ja joutukoon tuo uusnatsikin kiven sisään.)

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Eikö paras tapa kunnioittaa Turun iskun uhrien ja heidän läheistensä kärsimyksiä ole yrittää toimia niin, etteivät ihmisvihaa täynnä olevat tyypit jatkossa enää pääsisi toteuttamaan aikeitaan oikeasti, vaan että puuhat onnistuttaisiin estämään jo valmisteluvaiheessa?

Juuri näinhän Britannian poliisi on pyrkinyt toimimaan ottaessaan kiinni ja asettaessaan syytteeseen maanmiehemme. Suomalaisten viranomaisten tulisi nyt olla valppaita ja selvittää, mitä hän on täällä puuhannut ja millaisia tukiverkkoja hänellä on ollut täällä. Tämäkin sen vuoksi, ettei Turun tragedia enää saisi jatkoa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ettekö voisi edes uhreja kunnioittaaksenne myöntää, että kuvitteellisella murhaamisella ja oikealla murhaamisella on aika iso ero."

Eikö tämä Anders Behring Breivik sitten mielestäsi murhannut ihan oikeasti?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Kyllä. Mutta miten Breivik liittyy Turkuun? Hän ei edes edustanut samaa aatetta kuin tuo uusnatsi. Tämä nimittäin natsien tapaan vihaa juutalaisia, kun taas Breivik nimenomaan samastui eliittijuutalaisiin ja siksi vihasi muslimeja ja etenkin muslimeja symppaavia demareita. Että ei nyt sotketa kaikkia kategorioita vain siksi että saataisiin vähäteltyä Turun terroristisia murhia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Että ei nyt sotketa kaikkia kategorioita vain siksi että saataisiin vähäteltyä Turun terroristisia murhia."

Kaikki ne kuuluu samaan kategoriaan, ihmisen hulluuden kategoriaan.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #47

Nyt on leveä pensseli käytössä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #50

Se on se oikea pensseli tässä tapauksessa-

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #51

Saattaa olla. Mutta ei nyt kumminkaan yhdistetä tätä ihmisen kaikenmoista hulluutta nimenomaan Turkuun, kuten blogisti tekee ;)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Tuula Komsi: "miten Breivik liittyy Turkuun"

Tutkiskelin uutisten innoittamana "Independentiä" laajemmin tähän uusnatsiasiaan liittyen, ja opin Breivikin ideologiasta jotain minulle ennen tuntematonta. (Eihän tuo ole jaksanut kiinnostaa, kukkahattusetää).

Breivik määrittelee, ilmeisesti manifestissaan, uskontonsa "odinismiksi". Independentin artikkelissa, minkä linkkaan alempana, kerrotaan brittiarmeijaan päässeestä uusnatsista joka FB-profiilissaan esittelee Breivikin lanseeraaman tervehdyksen "Heil Odin", riimukirjaimin piirreltynä.
Saman tien artikkeli mainitsee Suomessa syntyneen väkivaltaisen ryhmän Soldiers of Odin, eräänä kyseisen uusnatsin mielenkiinnon kohteena.

Näillä siis näyttäisi olevan yhtymäpinta, Breivikin ideologialla, suomalaisella uusnatsiliikkeellä - ja kuten nyt meneillään olevasta oikeudenkäynnistä voi päätellä, Turun terrorismiepäilyllä joka "harrastaa" Breivikiä. Vaikuttaa siltä että kyseessä on idoli, lahkoeroavaisuuksista huolimatta.
Vältän tietoisesti - ainakin yritän välttää - käyttämästä sanaa "terroristi" tästä Turun miehestä. Mutta terrorismiin hän näyttää hartaasti sekaantuneen, siten kuin laki asian määrittelee miehen nykyisessä palvelus- ja asuinmaassa.

http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/bri...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #59

Independentiä minäkin luin ja löysin tämän:

David Hanson, a former crime and policing minister under the Labour government, also called for far-right groups had to be dealt with alongside the threat from Islamist extremists.

The MP told the BBC he had persistently raised the alarm since a neo-Nazi attack in Mold in 2015, where a man attempted to behead a Tesco shopper in revenge for the murder of Fusilier Lee Rigby.

"[There is] a need to focus not just on Islamic extremism, which is absolutely important to do so, but also to look and make sure we are examining right wing, far right extremism, because the last thing we want in this country is to have a polarised position where we have both Islamic terrorism and right-wing extremist terrorism," Mr Hanson said.

Ja joskaan ko. kaupassa veitsellä kurkun katkaisua yrittänyt uusnatsi ei kuulunut National Actioniin niin briteillä on syyntä varoa heitäkin.

http://www.bbc.com/news/uk-wales-north-east-wales-...

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #59

Korjaan hieman itseäni.
Tarkemmin luettuani, ymmärsin että riimu-heil-odin ei olisi Breivikin lanseeraama mutta hänen suosimansa.

Pirhana, näitä uusnatsien oppeja ei ehdi opiskelemaan. Onneksi on asiaan perehtyneitä jotka voivat korjata virheeni.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Kovinpa on taas kiivasta ja pinnallista tämä keskustelu. Olenko ainoa joka kaipaa syventävää perspektiiviä?

Natsien harjoittaman joukkotuhonnan paljastuminen toisen maailmansodan jälkeen oli sokki ja aiheutti trauman josta ei toistaiseksi ole selvitty. Rivikansalaisten, miljoonien ja miljoonien tavallisten ihmisten, jotka olivat hurmaantuneet yhteistunnoista, myös natsien opeista ja politiikasta, oli pakko tavalla tai toisella saada tai ottaa synninpäästö siihen mitä oli tapahtunut.

Traumaa lievitti kun syyllisyys henkilöitiin natsijohtajiin ja Hitler demonisoitiin. Nürnbergissa jaettiin kovia tuomioita ja kehitettiin erityinen uusi rikosnimike joka leimasi natsijohdon kokonaan omaan epäihmislokeroonsa: rikokset ihmisyyttä vastaan. -- Näin oikeudellinen ajattelu vapautti tavankansalaiset vastuusta, ja valitettava seuraus tästä oli se että fasismin sosiologia ja massapsykologia ovat vieläkin raskaalla pahuuden tabumagialla piemennettyinä.

YK:n myöhempi Ihmisoikeuksien Yleismaailmallinen Julistus on saman sotatrauman tuote. Siinä nimetään joukko idealisoituja yksilöoikeuksia ja -vapauksia mutta vain muutama kohta ohjeistaa sitä millainen pitäisi olla sen yhteiskunnan joka nuo oikeudet pystyy lunastamaan. -- Ihmisoikeuksista puhutaan edelleen pelkästään idealistisessa -- ylihistoriallisessa, ylikulttuurisessa ja ylikansallisessa -- sävyssä, joka ei ajattelulaatuna poikkea siitä yli-ihmisopista jota torjumaan ne olivat tarkoitetut.

Kun Eurooppa nyt tulevalla vuosisadalla joutuu mahdollisesti satojen miljoonien ei-eurooppalaisten kansainvaeltajien ylitallaamaksi, meillä ei ole mitään henkisiä varustuksia suhtautua eurooppalaiselle kulttuurille ja ajatusperinnölle totaalisesti vastakkaisten kulttuurien aiheuttamiin yhteisötason reaktioihin. Kulttuurikonflikti tulee aiheuttamaan moraalianomian ja nostattaa kulttuurisia hylkimisreaktioita, joille yksilötasolla emme mahda mitään. Kyse on yhteisövoimista, yhteisöominaisuuksista ja yhteisöilmiöistä, jotka eivät palaudu yksilötasolle -- niitä ei voi ratkaista yksilöpsykologialla tai yksilömoraalilla.

Yksilöt vain kipuilevat keskenään. Se alkaa nyt tällaisista väittelyistä jossa kriisiytyvät ja kiristyvät mielipiteet synnyttävät kahtiajakavia rintamalinjoja, vahvistavat "olet joko puolellamme tai sitten olet vihollistemme puolella" -asenteita, nostattavat ja vahvistavat ilmianto- ja irtisanoutumiskultturia -- jollaisen vallassa jo täydellisesti elämme, mistä tämäkin palsta"keskustelu" on erinomainen esimerkki.

Ei kannata asettaa yksilötapauksia vastakkain ja todistella liimaamalla tapausten päälle jos jonkinlaisia leimalappuja ja yhteyksiä jos joihinkin taustaryhmiin. Joka tapauksessa, ehkä sanon tämän uudestaan: joka tapauksessa tuleva kulttuurikonflikti, moraalianomia ja kulttuuriset hylkimisreaktiot tulevat repäisemään paitsi rintamalinjat myös yhä puolin ja toisin lisääntyvän väkivallan esiin. Nämä päiväkohtaiset tapaukset ovat vain risahduksen kokoisia oireita siitä mitä myöhemmin seuraa. Kenellekään joka ymmärtää sosiologian perusteita ei siinä tule olemaan mitään mikä ei jo nyt olisi nähtävissä.

Näillä henkisillä eväillä Eurooppa tulee romahtamaan. Emme hallitse joukkomittaisia taantumia -- oppimme ja kokemukselliset sisällöt on pystytetty toisen maailmansodan torjuttujen traumojen varaan. Emme edelleenkään osaa muuta kuin demonisoida maagista pahuutta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Tuota...

Mitä Oikkonen esittäisi ihmisoikeuksien sijaan?

Myönnän että tässä on ongelmia, mutta miten näitä voitaisiin ratkaista?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""... esittäisi ihmisoikeuksien sijaan?...""

Esitin, että ylihistoriallisen, ylikulttuurisen ja ylikansallisen idealismin sijaan tarvitsemme ajattelua joka on realistista, eli pysyy historiallisissa, kulttuurissa ja kansallisissa puitteissa. Ei yksilöoikeuksissa ja -vapauksissa mitään vikaa ole -- ne ovat eurooppalaisen uuden ajan individualismin tuotetta, ihan samalla tavalla kuin niiden yhteisöprojektio, kielellis-kulttuurinen kansallisvaltio, joka on sekä "edustuksellisen" demokratian että yksilöoikeuksien ainoa luonnollinen ja toimiva alusta. -- Omaa aikalaisajatteluamme sekoittaa vääristymä jonka sotatrauma ihmisoikeusajatteluumme toi -- siinä varsinkin tuo maagista pahuutta varjeleva tabutekijä.

Mutta eivät esimerkiksi islamilaiset maat ole edes hyväksyneet YK:n julistusta, vaan muotoilleet oman ns. Kairon julistuksensa, joka priorisoi uskonnon yksilönoikeuksien edelle.

Puhumme "ihmisarvosta ja ihmisoikeuksista" vastaavalla ideaalisuudella kuin millä olemme sotatrauman vuoksi demonisoineet maagisen "pahuuden". Ja tämä puhe on pelkkää yleiskäsitteellisillä ekstrapolaatioilla kyhättyä moraalisaarnaa. Kuitenkin moraali on vain ja nimenomaan kutakin yhteisöä sisältä käsin yhteenliittävä liima-aine. Yleisinhimilliset tekijät, kuten ihmis- ja itseidentiteetin varhaisesta marssijärjestyksestä seuraava ns. "kultainen sääntö", ovat vain moraalin muotorakenteita -- ne eivät luo ylihistoriallisia, ylikulttuurisia tai yliyhteisöllisiä sisältöjä.

Niin sanotut "rasistit" ovat eräässä asiassa täysin oikeassa. Meidän kaikkien pitäisi lähtökohdaksi hyväksyä se, ettei siitä, että kaikilla on "ihmisarvo", mitenkään seuraa se, että kaikki kulttuurit sopeutuisivat toistensa kanssa.

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

" Olenko ainoa joka kaipaa syventävää perspektiiviä? "

Tuskin olet ainoa, mitä itse olen lueskellut muitakin palstoja.

Tuohon keskusteluun vaan pitäisi saada myös media mukaan. Meiltä puuttuu täysin riippumaton ja tutkiva journalismi. Meiltä löytyy kyllä asiantuntijoita ja tietoa mutta mikään nykyagendan vastainen ei pääse esille missään valtakunnallisessa mediassa.
Aivopesu on onnistunut täysin!☻

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kiitokset Seppo Oikkoselle, siitä huolimatta, että hänen kommenttinsa tulevat eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna auttamattomasti myöhässä.

Natsijohtajille räätälöitiin oma lainsäädäntö, siis retroaktiivisesti, eikä "rikosta ihmisyyttä vastaan" ollut minkään (voittaja)valtion lainsäädännössä, Kolmannesta valtakunnasta puhumattakaan. Jo tuolloin luovuttiin tärkeistä juridisista periaatteista. Neuvostoliittolaiset kenraalit muuten vastustivat loppuun asti noita oikeudenkäyntejä. Heidän vaihtoehtonsa olisikin ollut mahdollisesti huomattavasti järkevämpi: natseille nappi otsaan arvosta ja asemasta riippumatta.

Nyttemmin viisaat lainsäätäjät pyrkivät rajoittamaan sananvapautta ad absurdum, käsittämätön itsesensuuri rehottaa, Nürnbergin hengessä luodaan omituista vihapuhe- ja kiihotuslainsäädäntöä, lainvoimaisia päätöksiä ja niiden täytäntöönpanoa vastustetaan epämääräisin moraali- ja ihmisarvoperustein ja jakolinja ihmisten välillä syvenee jatkuvasti.

Eurooppa menehtyi viimeistään siinä vaiheessa, kun eurooppalaiset toivottivat "REFUGEES WELCOME", tietäen tai tietämättään, kuinka harva tuosta suunnattomasta joukosta oli sopimusten ja lakien tarkoittama pakolainen.

Niko Sillanpää

#56: Seppo, ensimmäisenä selvästikin taantuvat kieli ja merkitykset.

Aika monta käsitettä on jo menetetty, nyt menetettiin sitten käsite "terroristi". Kuluneen kuukauden aikana suomalaisessa mediassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa:

- Henkilö, joka ei ole syyllistynyt, suunnitellut, rahoittanut tai hankkinut varoja tai rekrytoinut toisia henkilöitä terrori-iskuun, on terroristi.

- Henkilö, joka tappaa kaksi ja haavoittaa useampaa manifestissa ilmoittamassaan terroriaikeessa ja jolla on yhteyksiä tunnettuun terrorijärjestöön, ei sisäministerin ja pääministerinkään mukaan ole terroristi. Lisäksi kotimainen media on niin varovainen tämän henkilön asioissa, että tutkintaa koskevat tiedot joutuu kaivelemaan ensin ulkomaisesta (Saksan) lehdistöstä.

Keskusteleminen, pinnallinen tai syvällisempi, ei ole enää mahdollista, koska meillä ei ole enää yhteisymmärrystä edes keskeisten käsitteiden merkityksistä.

---

Anekdoottina muuhun tekstiisi, koin jonkinlaisen ahaa-elämyksen (tai oikeammin epäilemäni vahvistui todeksi) toissapäivänä kuunnellessani podcastia, jossa Sam Harris haastatteli saksalaista filosofi Thomas Metzingeriä, aiheena tajunta. Metzingerin koulutusala on analyyttinen filosofia (vs. mannerfilosofia) ja hän on tajunnan tutkija ja neurotieteilijä.

Ennen varsinaisen aiheen käsittelyä he käsittelivät Euroopan ja Yhdysvaltojen politiikkaa. Aluksi Metzinger kuvaa omaa sukupolvikokemustaan, jossa viattomuus loppui hänen käsittäessään vanhempiensa ja isovanhempiensa osallisuuden kansallissosialismin aikana. Hän tekee sitten tästä suoran analogian tähän aikaan, josta hän kokee, että kansainvaellus ja ilmastonmuutos ovat saman moraalisen maiseman asioita kuin holokausti ja niistä jälkipolvet tulevat kysymään meiltä "mitä teit siirtolaisten hyväksi?" ja "mitä teit ilmastonmuutoksen estämiseksi?". Selväksi tulee, että rajojen avaaminen ja hyvinvointimme jakaminen tulijoille ja globaalisti ovat hänelle ne tekijät, jotka lunastavat Euroopan menneisyyden haamulta (mainitsemasi sodan trauma); Eli 1) hyvinvoinnin jakaminen ei ehkä niinkään marxilaisessa järjestelmässä kuin rawlsilaisella periaatteella ja 2) nykyisen, historiassa syntyneen, perisynnin tahraaman "meidän" lakkauttaminen toiseuden hyväksi. Merkelin nykyinen poliittinen missio vaikuttaa melkolailla vastaavalta, paitsi että hän lisäksi vaatii, että koko EU toimii tällä tavalla yhteisvastuullisesti.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

>>... taantuu kieli ja merkitykset...""

Käsitteet saavat taantuessaan tabuominaisuuksia, ja tabut ovat paradoksaalisesti kaksijakoisia. Koska tabukäsitteet sijoittuvat ilmianto- ja irtisanoutumiskulttuurin fokuksiin, käsitteet yhtäältä tietyllä tavalla sementoituvat. Samalla niihin latautuu armoton ambivalenssi. Yhtä kiihkeästi kuin niitä tarvitaan "todisteluiden" arkhimedeenpisteinä, yhtä vähän niitä enää pystytään analyyttisesti lähestymään ja määrittelemään.

Jossain vaiheessa sitten merkityksetkin kytkeytyvät pelkän psyykendynamiikan varassa, ja lopulta subjektin ja objektin roolit sekoittuvat ja syysuhteetkin katoavat. -- Islamistinen terrorismi on durkheimilaisittain tarkasteltuna fundamentalistinen ääri-ilmiö ja sosiaalinen vakio taustalla, joka ei ole mikään tietty valtio tai kansa, vaan uskontoilmiö nimeltä islam -- mutta jos perustavanlaatuiset käsitteet onm jo kättelyssä menetetty ja "todistelut" siirtyneet yksilölähtöisiksi ja tabukäsitteiden varaan, toivoa sosiologisesta ymmärryksestä ei ole.

Ja, kyllä, Rawls siksi että moraaliabstraktio on historiattomampi ja sopii todellisuudesta irti olevaan tulkintaan paremmin. Samasta syystä freudilaisen itseanalyysin sijaan narsistinen sovituksen kylpy "toisen" kanssa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #102

Tulkitsenko oikein, jos arvaan, että et ole Rawlsin oikeudenmukaisuusteorian kannattaja? Mitä vikaa siinä on? Muka?

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

"Yksilöt vain kipuilevat keskenään. Se alkaa nyt tällaisista väittelyistä jossa kriisiytyvät ja kiristyvät mielipiteet synnyttävät kahtiajakavia rintamalinjoja, vahvistavat "olet joko puolellamme tai sitten olet vihollistemme puolella" -asenteita, nostattavat ja vahvistavat ilmianto- ja irtisanoutumiskultturia -- jollaisen vallassa jo täydellisesti elämme, mistä tämäkin palsta"keskustelu" on erinomainen esimerkki. "

Olet valitettavasti oikeassa, se on täällä lähes jokaisessa blogissa!

Jokainen puolustaa omaa egoaan (uskontoa).

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jaaha, että suomalainen natsi on natsi koska kolmannen valtakunnan pienemmät natsit jäivät ilman tuomioita. No eivät jääneet. Kyllä jälkipyykkiä on käyty läpi melko hyvin.
Suomalainen natsi on natsi koska natsismia levitetään monella tasolla ja tavalla mm ruotsalaisten natsiryhmien kautta tai juonteena altrightpropagandassa ja kuka tietää miten. (toivottavasti Supo). Jotkut hurahtavat natsimarginaaliin mutta hurahtamisen edellytys on että on organisaatiota ja rahoitusta ja verkostoja.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ja kommenteissa lässyttävät kaikenlaiset natsinmetsästäjät ja irtisanoutumista kirkuvat, joiden päähän ei mahdu historia sen paremmin kuin kausaliteettikaan: löytyisiköhän joistakin aikaisemmista tapahtumista pohjaa siihen, että myös oikeistolaisia ääriliikkeitä syntyy, eivätkä ne synny itsestään vaan ovat aivan oikeasti seurausta "jostakin"?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Syntysyyt lienevät samanlaisia nyt kuin aikaisemmin. Ei tässä niin hirveästi ole aikaa kulunut.
Natsienmetsästystä en muuten ole havainnut tässä ympäristössä, mihin viittaat? Minusta se kuuluu virkavallalle eikä yksittäisille kansalaisille.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #77

Kommenttisi paljasti vallitsevan ymmärtämättömyyden.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #78

Ei kovin elegantti peräytyminen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #79

Mistä minä nyt sitten peräydyin? Irtisanoutumisista vai natsimetsästyksestä, vai mahdollisesti vaatimasta vastuullista sananvapautta? Vaikea suhtautua Lappalaisen näennäisnokkeluuksiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #83

Väitit tässä ketjussa tapahtuvan natsimetsästystä. Se on ideologisoitu vale jolla yritetään hiljentää normaalia keskustelua nousevasta natsismista. Siksi pyysin sinua osoittamaan missä täällä oli nassemetsästystä. Väistit jollain liikuttavalla ymmärtämättömyysvalituksella.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #88

Lue vaikkapa hieman hitaasti kommenttini, jospa sitten huomaisit, mitä kirjoitin. Missään kommenteissani ei väitetä ketjussa tapahtuvan natsimetsästystä. Älä lässytä noita epätotuuksia, siis päästele valheita, joilla yrität tässäkin tapauksessa vain provosoida.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #89

No #73 on tuossa kaikkien luettavissa. Sanot että täällä lässyttävät natsinmetsästäjät! Niin. Kuka täällä on natsinmetsästäjä?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #90

Voivoi, kylläpä meni herkäksi! Jos kirjoitan yleisesti natsinmetsästäjien kommentoinnista, niin johan joku älähtää ja alkaa vinkua. Suomalaisten natsien vaarallisuus on aika kevyttä luokkaa, älä nyt anna turhaan pelolle valtaa. Muistaakseni jokin aika sitten noita kainalontuulettajia kutsuttiin kiljuskineiksi. Nyt kun yksi ehkäpä ihan oikea natsi on löytynyt Englannista, niin toohotus alkaa muistuttaa Karttunen/Torniainen -tapauksen paisuttelua.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #89

Eihän täällä tarvitse mitenkään metsästää natseja.
Ne natsit joista on nyt kyse, istuvat vangin vaatteet päällä neljän kiviseinän sisällä Lontoossa ja odottavat asiansa käsittelyä Old Baileyssä.

Se emänatsi taas, se joka on murhannut kymmenittäin ja jonka tekoja nämä pikkunatsit ihailevat, istuu tuomiotaan Norjassa. Nyt onneksemme meillä on hänen oppiensa asiantuntijoita mukana keskustelussa. Minä ainakin olen kovasti pimennossa näitten odinismien ja kuka on milläkin tapaa natsi tai missä määrin terrorihtava tahi sitten vähemmän sellainen kun on vähemmän näyttöä.
Varsin hyvästä syystä olen kiitollinen. Päivä päivältä tässä oppii aina lisää.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #93

Kuka milläkin alalla on asiantuntija.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #94

Halla-aho on muinaisen kirkkoslaavin asiantuntija. Jostain syystä se tykkää silti puhua maahanmuutosta. Ei ehkä kannattaisi. On se niin noloa seurattavaa.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Ihana kirjoitus, mutta minä vähän epäilen, että Suomessa poliitikot ottavat asiaa edes todesta - Eihän terrorismia kukaan valkoinen pysty harrastamaan, sehän kuuluu vain tummaihoisille.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Korpraali Mikko Vehviläisen aikomus seurata korpraali Adolf Hitlerin jalanjälkiä jatkuu ilmeisen suunnitellusti , mikäli hän saa rangaistukseksi vankilatuomion.

Hitlerin Mein Kampf syntyi nimittäin 1920-luvulla vankilassa. Ja loppu on ihmiskunnan veristä ja raakaa historiaa.

Toistaako ihmiskunta virheensä ja me luemme muutaman vuoden päästä Minun Turkuni / My Turku - manifestikirjaa ?

Niko Sillanpää

Todellisuudessa Saudi-Arabia käy Myanmarissa islamistisnationalistista proxy-sotaa. Jos lukee jotain Guardiania tai katselee BBC Worldia, kyseisestä kapinasta ja kokonaisasetelmasta ei kirjoiteta tai puhuta mitään, vaan ilma on sakeana Saudi-propagandaa.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kahlaamme todellisuuksien sameissa virtauksissa. Kyseiset proxy-sissit ovat ilmoittaneet yksipuolisen tulitauon.

Todellista lienee meneillään oleva kansanmurha. Saudi-Arabia saattaa olla osasyyllinen. Joka tapauksessa ihmisiä tapetaan massoittain ja säälittä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #98

Kansanmurhaa ei ole meneillään, jonkinlainen etninen puhdistus on meneiillään,mutta siinäkin eri osapuolien osuuksissa ja rooleissa on paljon epäselvää.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #101
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #101

Eihän tässä sitten mitään, jos se on vain etninen puhdistus. Murhattujen omaiset helpottuvat termistä kovasti.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #105

Tilanne Myanmarissa on eskaloitunut nopeasti. Armeija on hyökännyt rohingya-siviilien kimppuun Rakhinen osavaltiossa. Silminnäkijähavainnot kertovat armeijan syyllistyneen laittomiin teloituksiin, kidutukseen ja raiskauksiin.

Yli 370 000 rohingya-siviiliä on paennut kolmen viikon aikana naapurimaahan Bangladeshiin. Osa heistä on vakavasti haavoittuneita. Myanmarin armeija on lisäksi asentanut Bangladeshin rajalle maamiinoja asettaen pakenevat rohingyat entistä suurempaan hengenvaaraan. Lisäksi tuhansien siviilien arvioidaan olevan saarroksissa Rakhinen pohjoisosissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset