AnttiJuhaniKasvio

Pohjois-Korean tyranni suurvaltojen uhkapelin nappulana

Pohjois-Korean ydinaseohjelman synnyttämä jännitystila lähestyy räjähdyspistettä kiihtyvällä vauhdilla. USA:n liittolaisineen on äärimmäisen vaikea hyväksyä arvaamattomasti käyttäytyvän tyrannian nousua ydinasevaltojen joukkoon. Miltei yhtä vaikea USA:n johdon on hyväksyä röyhkeyttä, jolla pienen ja rutiköyhän valtion johto ärhentelee maailman johtavalle sotilasmahdille. Vaikka Pohjois-Korean mahdollisuus iskeä tykinkantaman päässä olevaan Souliin ja Kiinan todennäköinen reaktio ovat toistaiseksi riittäneet estämään sotilaallisten keinojen käyttöönoton, rauhanomaiset keinot eivät näytä tepsivän ydinaseoohjelmin etenemisen ja sen myötä saadun kansainvälisen huomion huumaannuttamaan Pohjois-Korean johtoon.

Tilannetta vaikeuttavat Yhdysvaltojen ja Kiinan johdon heikot keskinäiset suhteet. USA:n presidentti syyttää jatkuvasti Kiinaa maiden välisen kaupan epätasapainosta ja uhkaa milloin milläkin vastatoimilla. Samaan aikaan USA ja sen liittolaiset ovat napit vastakkain Kiinan kanssa Tyynen meren aluevesikiistassa.  Tämän päälle tulee USA:n presidentin opportunistinen pyrkimys sysätä vastuu Pohjois-Korean toimien hillitsemisestä Kiinalle, vaikka molemmat suurvallat tietävät hyvin Kiinan tosiasiallisten vaikutusmahdollisuuksien rajallisuuden.

Asetelman suurin hyötyjä on Venäjän johto, joka pyrkii palauttamaan maalleen Neuvostoliiton hajotessa menetetyn suurvalta-aseman. Kremlin suurimpana pelkona on, että Yhdysvallat ja Kiina aikamme todellisina supervaltoina tunnustavat toisensa tasavertaisina neuvottelukumppaneina ja ryhtyvät sovittelemaan keskinäisiä etujaan niin Korean niemimaalla kuin muuallakin. Tuolloin Venäjä jäisi muiden pienempien valtojen tapaan pitkälti sivustakatsojan asemaan.

Tästä näkökulmasta katsottuna Kreml ei näe välttämättä yksinomaan pahana sitä, että provokatiivisella käyttäytymisellään Pohjois-Korea onnistuu ajamaan Yhdysvallat ja Kiinan miltei sodan partaalle. Tämä tarjoaa Kremlille mahdollisuuden tarjota apuaan rauhantekijänä ja samalla nostaa profiiliaan yhtenä supervaltana muiden joukossa.

Siksi ei välttämättä ole mikään sattuma, että Venäjä on noussut pikku hiljaa jopa Kiinan ohi Pohjois-Korean tärkeimmäksi yhteistyökumppaniksi. Yhtä vähän tuntuu sattumalta se, että Pohjois-Korea on onnistunut lyhyessä ajassa kehittämään kiinteää polttoainetta käyttävän rakettimoottorin, joka muistuttaa läheisesti Neuvostoliiton aikaisten SS-ohjusten voimanlähteitä. Venäjä on toki pyrkinyt vierittämään syyn tiedon ja laitteiden vuotamisesta moottorit aikanaan suunnitelleille ja valmistaneille ukrainalaisyrityksille, mutta kaikki niiden tekemät moottorit ovat päätyneet Venäjälle.    

Näiden näkökohtien valossa on surullista havaita, että Pohjois-Korean uusimman ydinpommikokeen jälkeenkin Yhdysvaltain johto kohdistaa kaiken kiukkunsa Kiinaan ja Pohjois-Koreaan, kun taas Kreml pääsee jatkamaan verkkojensa kutomista kaikessa rauhassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Yhdysvaltalainen Michael Elleman on tehnyt Lontossa toimivan The International Institute for Strategic Studies, IISS:n toimeksiannosta lukuisia raportteja Pohjois-Korean aseohjelman etenemisestä:

https://www.iiss.org/en/searchresultpage?q=Michael...

Elleman esittää eräitä todisteita siitä, että P-Korea on eräiden välikäsien kautta päässyt hyödyntämään raketti/ohjus ohjelmassaan Ukrainassa valmistettuja RD-250 ohjusten nestemäisellä polttoaineella toimivien moottoreita.

http://www.iiss.org/en/iiss%20voices/blogsections/...

Katso myös Aamulehden uutinen aiheesta:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015623612...

*

Kysymys tietysti kuuluu, kuka tai ketkä ovat toimittaneet/myyneet Ukrainassa valmistettuja vaativan tason laitteita?
Ovatko tehtaat ja tekijät vielä Ukrainassa, vai missä tätänykyä?

Ihan pienet toimijat eivät ole asialla, se on selvä.
Ykkösepäiltykin lienee tiedossa?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Mietin aamulla samaa eli sitä, mikä taho on Pohjois-Korean viime aikojen nopean ydinasekehityksen takana. Venäjä olisi suurin hyötyjä siinä, että USA siirtäisi painopisteen Euroopasta Aasiaan ja aloittaisi siellä uuden sodan. Kiina ja USA tuskin alkavat tapella Pohjois-Korean takia koska he voivat murskata sen yhdessä ja tehdä vaikka sopimuksen että Pohjois-Koreasta tulee Kiinan aluetta.

Jos Venäjä on ollut kehittämässä ydinasetta Pohjois-Korealle, se tietää vaikeita hetkiä Euroopassa. Venäjä on tunnettu siitä että se tekee siirtoja vuosien tähtäimellä. Jos Venäjä saisi toimillaan aikaan sodan Aasiaan, Ukrainassa ja täällä lähialueilla on syytä varautua Venäjän lisämiehityksiin. Pohjois-Korean uhittelu sattuu sopivasti samaan aikaan kuin Zapad-sotaharjoitus. Onko kyse sattumasta vai ei, aika näyttää. Pohjois-Korean läskipoika voi olla manipuloitavissa ja hänelle on saatettu vakuuttaa, että kukaan ei uskalla uhmata diktatuuria vaikka se tekisi mitä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Pohjois-Korean läskipoika" on jälkipään valvojana, kun tuo urhea työläiskansa jättää taakseen kapitalistista maailmaa yhä vaarallisempana uhkaavan ylipaino-ongelman.

Pjongjang lietsoo rauhaa toinen toistaan tuntuvammilla sodanvastaisuusjytkyillä, jotka havaitaan seismografeilla kautta Euraasian. Mitä rappiokansoilla on proletaarista edistystä vastaan?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

USA on aliarvioinut aasialaisten tehokkuuden miten Japani, Kiina ja Etelä-Korea ovat nousseet maailman taloudessa omalla työllään.
Pohjois-Koreassa on samoja tehokkaita aasialaisia.

Vaikka heidät on taloudellisesti boikotilla maahan painettu ei aasialainen toimettomaksi jää ja tuloksena vaarallinen ydinpommi.

Rauha Koreassa olisi muuttanut toimeliaisuuden suuntaa ja meillä saattaisi olla kaupoissa uusi automerkki kun emme itse sitä saamattomana europpalaisena pysty luomaan.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Se ainakin on totta, että pohjoiskorealaiset agentit yrittivät jo yli viisi vuotta sitten päästä moottoreja valmistaneen ukrainalaisyritysten aineistoihin. He jäivät kiinni ja istuvat nyt ukrainalaisessa vankilassa.

Venäläinen trolli erehdytti pian Ellemanin raportin ilmestyttyä moottoritehtaan toimitusjohtajan luulemaan häntä Ukrainan turvallisuusneuvoston puheenjohtajaksi. Tämä halusi muka välittää presidentille mahdollisimman toden kuvan tehtaan tapahtumista, jotta viralliset lausunnot osattaisiin muotoilla oikein.

Toimitusjohtaja yritti kyllä auttaa parhaansa mukaan, mutta ilman että venäläiset tiedustelupalvelut olisivat saaneet tätä kautta toivomaansa kompromettoivaa tietoa.

Virallinen Venäjä puhuu aseiden käyttöä vastaan ja peräänkuuluttaa osapuolten dialogia. Samalla kuitenkaan esimerkiksi Kremlin propagandapäällikkö Dmitri Kiseljov ei pysty peittämään iloaan seuratessaan, miten Donald Trump purkaa kiukkua Kiinan ohella nyt myös Pohjois-Korean kanssa kauppaa käyvää ja USA:n taseongelmia pahentavaa Etelä-Koreaa vastaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

USA on tehnyt itselleen virheen kun ei ole lopettanut Korean sotaa rauhansopimuksella nyt on maalannut itsensä nurkkaan.
Kimin suku on ratsastanut sotatilalla ja pitänyt kansaa viikottain sulkeisissa.
Jos rauha olisi aikanaan tehty tieto rauhasta olisi auttamatta levinnyt kansan tietoon.
Tilanteen ehkä voisi yrittää korjata rauhalla katastrofin asemesta.

USA ei hyväksy valtioita maapallolla jotka eivät ole kuuliaisia ja Kiinakin kuuluu niihin vähemmän kuuliaisiin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Pohjois-Korean perhedynastian nykyinen nuori johtaja ei ilmiselvästi ymmärrä sitä, että ei ole hyvä katsoa ”tulitikulla bensatankkiin.” Amerikkalaisten sietokyky on ilmiselvästi jo nyt äärirajoilla. Jenkit saattavat joutua käyttämään jopa taktisia ydinaseita tuhotakseen korealaisten ohjusasemat.

Vanha kansanviisaus sanoo ”ylpeys käy lankeemuksen edellä.” Tämä taitaa olla myös nuorella johtajalla edessä. Ahneus, valta ja viha ovat tekijöitä, jotka sokaisevat tyhmän, mutta ei viisasta ihmistä. Tässä tapauksessa valta ja viha tuntuvat riittävän nuorelle johtajalle.

Sota on kuten onnettomuuskin useiden eri osatekijöiden summa, kun ne ajallisesti sattuvat kohdalleen. Tässä tilanteessa osatekijöitä on riittävästi jo siihen, että pelkkä vahinko saattaa käynnistää sodan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pohjois-Korealla olisi syytä olla huolissaan Kiinasta, joka on sen suurin kauppakumppani sekä avustanut mm. tulvissa ja nälänhädässä. Myös Venäjä on riippuvainen Kiinasta kauppakumppanina, ja maiden johtajat ovat BRICS-kokouksessa, jossa asiasta varmaan keskustellaan.

Analysis: China between a rock and a hard place over N Korea

http://thebricspost.com/analysis-china-between-a-r...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Uutisissa kuva P-Koren johtajasta. Suomalaisten syytä olla ylpeitä. P-Korea hankkinut A Gullichenin BONK-taidetta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kirjoituksesi näkökulma on kapitalististen tahojen keskinäinen valtataistelu.

Pohjois-Korean näkökulma on toinen. Pohjois-Korea haluaa olla itsenäinen ja sosialistinen.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

USA on aliarvioinut aasialaisten tehokkuuden.
Miten Aasian maat ovat pelkästään omalla työllään nousseet merkittäväksi taloudessa.

Pohjoiskorealaiset aasialaisina eivät myöskään ole jääneet mitään tekemättömäksi vaikka onkin taloudellisen boikotin rajoittamia ilman rauhantilaa.

Europpalainen laiska rotu tässä heikoilla on sekä Venäjällä että USAssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset