AnttiJuhaniKasvio

Pelastaako verouudistus Donald Trumpin presidenttiyden?

Presidentti Donald Trumpin viranhoidon alkutaival on jäänyt sen verran tuloksettomaksi, että miehen vaalikampanjan aikana lupaama suuri verouudistus on noussut koko hänen suoriutumisensa kannalta hyvin keskeiseksi. Jos presidentti epäonnistuu senkin toteuttamisessa, hänellä ei ole juuri mitään positiivista esitettävänään maan edetessä kohti ensi vuoden välivaaleja. Siksi hänen eilen Missourissa suorittamansa uudistuksen esittely (ks. linkki) oli tärkeä tapahtuma.

Sinänsä uudistukseen on todellinen tarve, sillä verotusta koskevat säädökset ovat vuosien mittaan ehtineet kasvaa USA:ssa erittäin monimutkaiseksi ja vaikeaksi hallittavaksi viidakoksi. Tämä koskee myös yritysten voittojen verotusta: nimellisesti korkeahko veroprosentti ja lukuisat poikkeamat ovat johtaneet monenlaiseen verosuunnitteluun ja laajamittaiseen voittojen piilottamiseen ulkomaille. Osin juuri rikkaille tarjoamiensa suunnittelumahdollisuuksien vuoksi nykyinen järjestelmä on myös sosiaalisesti erittäin epäoikeudenmukainen.

Trumpin oltua virassa jo yli seitsemän kuukauden ajan olisi perusteltua olettaa maan hallituksen jo ennättäneen valmistella konkreettisen ehdotuksen täsmällisine lukuineen, suunnitelmineen veronalennusten rahoittamiseksi ja arvioineen uudistuksen todennäköisistä vaikutuksista.

Todellisuudessa Trump tyytyi kuitenkin vain toteamaan ylimalkaan, että amerikkalaisten vaurauden ja menestysmahdollisuuksien turvaamiseksi yritysten ja työtätekevien verotaakkaa on kevennettävä. Tavoitteen saavuttamiseksi hän ilmoitti olevansa valmis yhteistyöhön kongressin kanssa yli puoluerajojen.

Trumpin mukaan uusien verosäädösten on oltava yksinkertaisia, reiluja ja helposti ymmärrettäviä.  Tämän ohella niiden on tuettava amerikkalaisten työpaikkojen kilpailukykyä. Erityisesti hän kiinnitti huomiota yritysten voittojen 35 prosentin veroasteeseen, jonka hänen mielestään tulisi olla mieluiten viidentoista prosentin tasolla. Veronalennusten tulisi hyödyttää erityisesti keskiluokkaisia perheitä, ja uudistuksen on määrä ajaa yritykset kotiuttamaan ulkomaille sijoitetut voittonsa.

Mitään tämän konkreettisempaa Trumpilla ei sitten enää ollutkaan esitettävänään, vaan hän sysäsi vastuun ”suunnitelmansa” eteenpäinviemisestä ensi viikolla syyssistuntokaudelle kokoontuvalle kongressille. Onnistumisen takaamiseksi hän kehotti jättämään puolueiden välisen kilpalaulannan taakse.

Presidentti itse ei kuitenkaan malttanut olla hyökkäämättä kuulemma kaikki hänen uudistuksensa kaatamaan pyrkiviä demokraatteja vastaan. Erikseen hän kovisteli paikallista senaattoria Claire McCaskillia vaatien kannattajiaan äänestämään hänet pois virasta, jos senaattori ei toimi hänen toivomallaan tavalla.

Uudistuksen valmistelu on siten edelleen Valkoisen talon osalta viimevuotisten vaalikampanjapuheiden tasolla. Uudistuksen rahoitussuunnitelmien – sikäli kuin sellaisista ylipäätään voidaan puhua – realistisuudesta kertoo presidentin fabulointi sillä, kuinka Yhdysvaltojen kasvuprosentti voisi hänen mielestään olla huomattavasti uusimman neljännesvuositilaston kertomaa kolmea prosenttia korkeammalla tasolla.

Ei siis ihme, että Foxin tuoreimman mielipidekyselyn (ks. linkki) mukaan rekisteröidyistä amerikkalaisista äänestäjistä vain 14 prosenttia uskoi kongressin saavan verouudistuksen valmiiksi vielä tänä vuonna, kun taas 78 prosenttia ei uskonut asian etenevän. Näin siitäkin huolimatta, että 26 prosenttia vastaajista piti järjestelmän uudistamista ”äärimmäisen” ja 23 prosenttia ”hyvin” tärkeänä.

Kiinnostava on myös saman kyselyn sisältämä kysymys joitakin johtavia poliitikkoja kohtaan tunnetuista myönteisistä ja kielteisistä tuntemuksista. Inhokkilistan eli eniten ”disapprove”-mainitoja saaneiden kärjessä oli Donald Trump 47 prosentin osuudella, kakkoseksi tuli demokraattien Nancy Pelosi 38 prosentilla ja pohjalla oli senaattori John McCain 17 prosentilla.

Donald Trumpin presidenttiys ei siis tule olemaan voimavara republikaaneille valmistauduttaessa ensi vuoden marraskuussa pidettäviin välivaaleihin – jos hän ylipäätään pysyy virassaan siihen saakka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Trump tietää itse kellon tikittävän hänelle kuin aikapommin alustallaan. Hänestä ei voi kirjoittaa historiaan paljon positiivista, tuskin tässäkään tapauksessa. Amerikkalaisista yhä suurempi osa ymmärtää, että nyt ei ole miehellä asiat hallussa. Sitä vastoin Trumpia käyttävät hyväkseen he, jotka haluavat valtaa itselleen ja hallita hänen tekemisiään. Yksi heistä on paljon Trumpin puheita ohjaillut Steve Bannon. Hänestä löytyy dokumentti Yle Areena / Ulkolinja. Lataan tähän loppuun kuitenkin toisen dokumentin, jossa Ranskasta ja Ruotsista kerrotaan "totuuksia" niin Trumpin kannattajien ( 10.30 ) kuin hän itsensä ( 17.30 ) versioina. Tyypillistä on, että ne perustuvat muunneltuun totuuteen, jopa suoranaiseen valehteluun. Tähän loppuun vielä: Trumpia ei pelasta tuomiolta edes kuolema. Myrskyn edessä hänen on kuitenkin nöyrryttävä, omasta "minä erinomaisuudestaan" huolimatta. https://areena.yle.fi/1-3875450

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Laitan vielä Ulkolinjan "Taistelu Trumpin esikunnassa" esittelysivun. Sen kautta löytyy myös linkki tähän amerikkalaisten tekemään dokumenttiin. Häilyvää on Trumpin suhtautuminen myös avustajiinsa. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/05/29/ulkolinja...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset