AnttiJuhaniKasvio

Presidenttitapaamisen tuloksia

Presidenttien tiedotustilaisuus antoi Donald Trumpille mahdollisuuden näyttää hetkittäin melkein normaalilta valtionpäämieheltä.

Toki mies rikkoi illuusion viimeistään kaivaessaan povitaskustaan muistilistan, jonka avulla hän sätti alatyylisesti edeltäjiensä armahduspäätöksiä – ja samalla väisti kysymyksen siitä, oliko hänellä poliittisen suosikkiaseman lisäksi mitään muuta järkeenkäypää perustetta Joe Arpaion armahduspäätökseen.

Röyhkeytensä Trump osoitti ilmoittamalla medioille Suomen jo päättäneen hankkia tulevat lentokoneensa Yhdysvalloista. Tämän jälkeen kenenkään on turha enää väittää, etteikö Valkoinen talo painostaisi Suomea tässä asiassa.

Niinistö teki pahan virheen jättäessään väitteen täysin vaille kommentteja. Inttämään ei tietenkään olisi kannattanut ryhtyä, mutta vaikeneminen tulkitaan tällaisissa tilanteissa myöntymisen merkiksi. Trumpin yllätysisku siis osui ja upposi tällä kertaa.

Muutenkaan Niinistö ei vaikuttanut olleen ihan parhaassa iskussa – mikä ei tietysti ole mikään ihme pitkäksi muodostunut työpäivä ja vuorokaudella lyhentynyt valmisteluaika huomioon ottaen. Siitä huolimatta presidentin ei olisi pitänyt väittää Venäjän Itämeren alueella aiheuttamia uhkia pelkästään runsaan sotilaallisen liikenteen synnyttämiin vahinkoihin liittyviksi. Eihän Venäjä päätynyt vahingossa Georgiaan, Krimille tai Itä-Ukrainaan.

Jatkuva puhe transpondereistakin alkaa maistua väistöliikkeeltä, joka vapauttaa puhumasta Itämeren alueen todellisista ja paljon vaikeammista ongelmista.

Itse presidenttien tapaamisessa kiinnostavimpia olivat varmasti ne luottamukselliset asiat, joista ei puhuttu medioille, mutta joista oleellisin osa päätyy aikanaan Suomen ulkopolitiikan sisäpiirin tietoon. Tämä koskenee esimerkiksi sitä, millaista yhteistyötä ja keskinäisapua Suomi, Nato ja USA voivat odottaa mahdollisissa kriisitilanteissa ja millaisia ovat yhteistyön kehitysnäkymät tulevaisuudessa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vanha kansanviisaus sanoo ”lapsen suusta kuulee totuuden.” Tässä tapauksessa se kuului Yhdysvaltojen presidentin suusta, joskin hiukan etuajassa, mutta mitäpä pienistä.

Super-Hornet kaksimoottorisena koneena olisi hyvä hankinta. Toisen moottorin lakkoillessa lennetään toisella moottorilla kallis hävittäjäkone tukikohtaan niin rauhan kuin sodankin aikana. Meillä ei ole varaa turhiin konemenetyksiin. Hornet-hankinnalla saataisiin myös synergiaetuja huollon ja koulutuksen suhteen. Koulutus meillä on huippuluokkaa. Se tuli esille jo viime sotien aikana.
Muistaakseni luin jostakin, että joku suomalaispilotti kävi näyttämässä mallia Amerikan mailla, miten Hornetilla lennetään. Siellä oltiin ”monttu auki ja huuli pyöreänä.”
Lentonäytöksissä he ovat esiintyneet muutoinkin maan rajojen ulkopuolella ja niitä voi katsoa YouTubesta. Helsingin kesäisessä ilmailunäytöksessä kotimainen pilotti kävi näyttämässä vähän ”speciaalia.” Samassa näytöksessä pari jenkkipilottia kävi lentämässä Super-Horneteilla.

Kyllä lentotaito on A ja O. Viime sotien aikana itänaapurin lentäjä ei saanut yhtään osumaa Ilmari Juutilaisen koneeseen. Pidänkin häntä II maailmansodan parhaana hävittäjälentäjänä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_F/A-18E/F_Sup...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>,,,,Super-Hornet kaksimoottorisena koneena olisi hyvä hankinta.....

ooo

Niinpä niin hyvä ystävä ..... olisihan se jos olisimme valmistautumassa Talvisotaan tai tietäisimme minkälaiseen sotaan ollaan ylipäänsä valmistautumassa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Faktaa:

"Varustettuna ensin Fokker D.XXI:llä ja sitten mm. Brewster 239:llä ja Messerschmitt 109G:llä Suomen hävittäjäyksiköt saavuttivat sellaisia pudotussuhteita, joihin minkään muun maan hävittäjävoimat eivät pitkäaikaisissa taisteluissa ole pystyneet; Brewstereillä 32:1 ja Messerschmitteillä 25:1"! Näin kontra-amiraali, res. Paul T. Gillcrist U.S. Navy kirjoittaa kaksinkertaisen Mannerheim-ristin ritari Ilmari Juutilaisen kirjan "Punalentäjien kiusana" alkusanoissa.

Ulkomailla asuvana Sinä et luonnollisesti tarvitse ilmapuolustuksen pitämistä ajan tasalla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Suomen presidentti kävi pokkuroimassa USA:n presidenttiä, jota amerikkalaiset inhoavat ja vihaavat.

https://www.lapinkansa.fi/ulkomaat/niinisto-tulee-...

Toki Suomen presidentin pitää ajaa vain suomalaisten asioita, piittaamatta amerikkalaisten mielipiteistä heidän omasta presidentistään.

Kun seurasin lehdistötilaisuutta eilen illalla, huomasin että Niinistö esiintyi ihan hyvin ja onnistui ihan hyvin tuomaan esiin suomalaisille tärkeitä asioita ja Trump vaikutti välillä ihan valtiomieheltä, myönteisellä suhtautumisellaan Niinistön esille ottamiin asioihin. Tämä lienee osaksi vain maailman mahtavimman miehen osoittamaa kohteliaisuutta pienen satavuotiaan valtion päämiestä kohtaan, mutta se kohteliaisuus vaikutti ihan fiksulta.

Näyttää siis siltä että Trump osaisi olla presidentillinen, jos haluaisi, mutta jostain syystä ei halua.

Haastattelun loppupuolella Trump palaisi älyttömiin vaalipuheisiinsa ja hölisi pitkään Meksikon rajalle rakennettavasta muurista, jonka meksikolaiset rahoittavat.

Eikö Trump tiedä ettei saa rahoitusta tälle muurihankkeelleen, eivät senaattorit sentään mitään hölmöjä ole.

Eikö Trump tiedä että ihmisten salakuljetukseen käytetään tunneleita ja halvat leikkikopterit lentelevät kauko-ohjattuina korkeidenkin muurien yli, vieden huumeet mukanaan. Kannattaisi siis keskittyä muunlaiseen toimintaan kuin muurin rakentamiseen ja laittaa muurirahat sellaisiin tarkoituksiin joista on jotain hyötyä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

- Suomi on hieno maa, jossa asuu loistava kansa. Hieno, hieno maa, ja kerrassaan mahtavaa sakkia.

- Suomi ostaa USA:lta suihkuhävittäjiä. Hienoja, hienoja koneita, ja paljon, tosi paljon. Suomi hankkii meiltä puolustusvoimilleen paljon muutakin. Paljon tehokasta aseistusta ja modernia kalustoa. Tosi tehokasta, tehokkaampaa kuin mikään aseistus Suomessa tätä ennen, ja niin modernia, että sen nykyaikaisuus kestää kauemmin kuin mikään nykyaikaisuus ikinä.

- Lähden tästä seuraavaksi Texasiin. Sinne iski myrsky, raju, raju hurrikaani, rajumpi kuin mikään myrsky ennen tätä tai tämän jälkeen. Tulvavesi nousi korkealle, todella korkealle, ylemmäs kuin minkään tulvan vesi missään milloinkaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Heh !!!!

Trump on maailman hauskin mies ja maailmanhistorian kaikkien aikojen huonoin Amerikan presidentti.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tuntuu olevan tsi mehevä rusina pullassa tämä hornet episodi heille jotka suurennuslasin kanssa etsivät kupruja, todellisia ja kuviteltuja, Niinistön edesottamuksista.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Mielenkiintoisena pidän tuota kaupan epätasapainoa. Luvut kertovat, että maamme vienti on suurempi kuin tuonti usasta. Tämän Trump otti esiin. Niinistö aivan oikein mainitsi, että monet suomalaiset yritykset olisivat valmiit investoimaan suoraan USA:n eli luomaan työpaikkoja ja keventämään markkinoille pääsyä. Jenkkien piiloprotektionismihan on tunnettu tosiasia. Tähän ei Trump tainnut reagoida.

Toisaalta noita tuontilukuja on vaikea avata. Monissa maahan tuotavissa laitteissa on jenkkien tavaraa mukana. Tulevat vain tavallaan mutkan kautta. Tämä ikkunasta heitettävä käyttöjärjestelmä esimerkkinä.

Kaikki muistamme kuinka vaikea Nokian oli päästä USA:n kännykkämarkkinoille. Olen ymmärtänyt, että Nokia olisi voinut ostaa lompsarahoillaan Motorolan puhelintuotannon. Valmistanut omia puhelimian vain Motorolan tuotemerkillä. Tämä oli kai Nokian johdolle ylipääsemätön ajatus aivan kuin kosketusnäyttöpuhelin. No meni sivu aiheen, mutta tavallaan ajankohtainen edelleen.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista!

Monia suomalaisia näytti rauhoittavan kovasti Trumpin vakuuttelu Yhdysvaltojen erittäin suojelevasta asenteesta Itämeren maita kohtaan.

Minusta tällaisille löysille heitoille ei kannattaisi panna kovinkaan paljon painoa silloin kun niihin ei sisälly mitään konkreettista. Trumpillahan on tapana puhua niitä näitä vain keskustelukumppanin mielistelemiseksi ilman että hän tarkoittaisi puheillaan yhtään mitään. Todennäköisesti sanat poistuivat miehen mielestä jo hänen poistuessaan huoneesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset