AnttiJuhaniKasvio

USA:n uusi Afganistan-strategia

Donald Trumpin USA:n Afganistan-strategiaa käsittelevä puhe oli joiltakin muotoiluiltaan yllättävän sisäsiisti. Määriteltyään viime viikolla rotupuhdasta Amerikkaa vaativat urhot hienoiksi ihmisiksi presidentti puhui nyt siitä, miten Amerikan on yhdistyttävä ja löydettävä missio, joka ”ylittää kaikki rodulliset, etniset, tunnustukselliset ja väriin perustuvat raja-aidat”.

Muodonmuutoksen taustalla on todennäköisesti se, että Trumpin ainoaksi vaihtoehdoksi annettiin tiukka pitäytyminen hänelle laaditussa käsikirjoituksessa. Vaihtoehtona olisi ehkä ollut sekä republikaanipuolueen johdon avoin kääntyminen häntä vastaan että joukkoeroamisia asevoimien johdossa.

Ei siten ihme, että Breitbart Newsin johtoon palannut Steve Bannon tuomitsi puheen välittömästi  lällyileväksi flip-flopiksi. Todennäköistä myös on, ettei Trump itse malta olla kovin pitkään tviittaamasta, mitä hän todellisuudessa ajattelee rättipäämuslimeista ja muista hänen mielestään oikeaan Amerikkaan kuulumattomista aineksista.

Kiinnostavinta on kuitenkin nähdä, miten puheessa hahmoteltu Afganistan-strategia toteutuu käytännössä. Puheessahan ei eritelty tarkemmin, paljonko rahaa Afganistanin joukkojen ylläpitämiseen ja varustamiseen aiotaan käyttää tai kuinka paljon lisää sotilaita sinne on mahdollisesti tarkoitus lähettää.

Vähintään yhtä kiinnostava on nähdä Venäjän reaktiot tehtyyn linjaukseen. Kreml lukee näet Afganistanin omaan etupiiriinsä kuuluvaksi maaksi, josta se toivoo amerikkalaisten lähtevän niin pian kuin mahdollista. Melko todennäköistä onkin, ettei ISISin ja Talebanin toimien viimeaikainen aktivoituminen ole tapahtunut vain omin avuin, vaan Venäjä on hiljaisesti helpottanut esimerkiksi niiden asehankintaa.

Jatkossa Venäjä pyrkinee antamaan Trumpille jonkinasteisen näpäytyksen tämän strategiapäätöksen johdosta. Lisäksi Kreml halunnee pitää amerikkalaiset joukot vahvistettuinakin täystyöllistettyinä. Pidemmällekin meneviin askeliin ollaan ehkä valmiita, jos Pohjois-Korean tilanteen kärjistyminen pakottaa amerikkalaiset suuntaamaan päähuomionsa muille näyttämöille.

Suomen ulko- ja puolustushallinnossa kannattaa pysyä tarkkaan selvillä suurvaltojen strategiapelien etenemisestä Afganistanin suunnalla. Näin jo sen vuoksi, että maassa on kymmeniä suomalaisia kouluttajia tulisten taisteluterveisien mahdollisina kohteina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Trump on "establishmentin" toimesta pantu niin nurkkaan tottelevaiseksi koiraksi kuin suinkin voidaan pistää. Pikkuhiljaa voi olla, ettei hänestä edes haluta päästä eroon, koska hänet voidaan valjastaa miltei mihin tahansa. Obama vielä saattoi jossain määrin panna kampoihinkin Pentagonin ja CIA:n haukoille. Trumpin epävarma tilanne presidentin viran haltijana tekee hänestä pohjimmiltaan hyvin nöyrän - kaikista twiiteistä ja retoriikasta huolimatta.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Talebanit ovat onnellisessa asemassa kun ensin heitä aseisti USA ja nyt Venäjä.
USA on rikkaampi ja pystyy jatkamaan Afganistanissa pitempään kuin köyhä Neuvostoliitto kun vielä suomen sotilaat aseineen ovat auttamassa miehityksessä.

Ehdin jo odottaa että Trump olisi liikemies eikä sotapäällikkö.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Venäjällä on toisaalta yhtäläinen dilemma aseistaa muslimitaistelijoita kuin USA:llakin. Talebaaneilla on yhteyksiä myös tsetsenikapinallisiin.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Suurin välitön tarve on pyrkimys saada alueelle pysyviä USA:n sotilastukikohtia, ja niiden varmistamiseksi on länsimielisen hallituksen asemaa vahvistettava. Muuten Kiinan ja Venäjän rooli alueella kasvaa liian suureksi. Myös Pakistania halutaan päästä painostamaan, koska sen epäillään toimittavan ydinohjusteknologiaa Pohjois-Koreaan. USA pyrkinee liittoutumaan Intian kanssa.

USA:n aseteollisuus on ehkä kehitellyt nipun uusia ihmeaseita, joita kenraalit ovat halukkaita testaamaan, kun tiedossa on sellainen vihollinen kuin Taleban tai ISIS, joita voi nitistää kuin kärpäsiä. Sotaoperaatioiden lomassa monille sotaretkeen osallistuvalle tarjoutuu myös rahallisesti palkitseva tilaisuus osallistua alueella rehottavaan huumetuotantoon ja sitä myötä kansainväliseen huume- ja ihmiskauppaan. Ehkä alueelta USA:han ja muualle virtaavan oopiumin kauppaan on joidenkin mielestä sotkeutunut liikaa välikäsiä. Muutama unikkopelto tosin tuhotaan propagandavideon tekoa varten ja näitä Trump esittelee twitter-kommenttien kera näyttävästi.

Joo, pakko myöntää, että Trump on kesytetty tavanomaiseksi sotahaukka-republikaani-presidentiksi eikä kampanjan aikana annetuista lupauksista ole paljoa jäämässä käteen.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista!

Oleellisinta Afganistanissa olisi Donald Trumpin ainoaksi tehtäväksi määrittelemän terroristien tappamisen sijasta aidon yhteyden rakentaminen paikalliseen väestöön niin, että heidät saadaan mukaan taisteluun ääriryhmien harjoittamaa väkivaltaa vastaan.

Rex Tillerson on jo esittänyt venäläisille varoituksen aseiden toimittamisesta Talebaneille.

Trumpin irroittautuminen Afganistan-puheen hengestä ei tapahtunut tviittaamalla, vaan hänen Phoenixissa pitämänsä 77-minuuttisen kampanjapuheen välityksellä. Siinä mies muun muassa yllytti kannattajiaan kapinaan osavaltion vääränlaisia republikaanisenaattoreja vastaan, uhkasi liittovaltion maksukyvyttömyydellä jos hän ei saa toivomaansa rahoitusta Meksikon vastaisen muurin rakentamiseen sekä vihjaisi armahtavansa rasististen puheiden vuoksi tuomitun sheriffin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset