AnttiJuhaniKasvio

Turun opetuksia

Turun tapahtumat saavat meidät kaikki toivomaan, että kelloa voitaisiin vielä kääntää hiukan taaksepäin. Niin että murhaajan käyttäytymiseen olisi osattu kiinnittää huomiota jo aiemmin ja että verinäytelmä olisi saatu estettyä. Mutta kun tämä ei ole mahdollista, tilalle on astunut uudenlainen realismi.

Tähän kuuluu sen tosiasian tunnustaminen, että Suomikin kuuluu osaksi nykyistä kärsimyksen, vihan ja pahojen tekojen sävyttämää maailmaa. Toki olemme saaneet todistaa myös huikeaa siviilirohkeutta, spontaania auttamisen halua ja esimerkillistä viranomaistoimintaa. Ne yhdessä rajasivat vahingot paljon pienemmiksi kuin miksi ne olisivat muodostuneet puukkomiehen saadessa jatkaa riehuntaansa kenenkään estämättä nykyistä pidempään.

Juuri nyt USA:n presidentin Donald Trumpin neuvot sianveren käyttämisestä terrorismin vastaisen sodan keinona tuntuvat erityisen kuvottavilta ja asiaankulumattomilta.

Miten tästä eteenpäin?

Viranomaisten tehtävänä on nyt tapahtumien tarkka selvittäminen ja kaikkien rikolliseen toimintaan syyllistyneiden asettaminen vastuuseen teoistaan. Lisäksi heidän on tehostettava terrorismiriskien seurantaa ja kehitettävä keinoja tämänkaltaisten rikosten ehkäisemiseen jo ennalta. Lainsäätäjien tehtävänä on järjestää viranomaisille tarvittavat toimivaltuudet kansalaisten oikeusturvaa ja yksityisyyden suojaa unohtamatta.

Moni haluaisi tiukentaa myös maahanmuuttoa ja turvapaikanhakijoiden kohtelua niin, että Turun veritekoon syyllistyneen kaltaiset ihmiset pysyisivät jatkossa maamme rajojen ulkopuolella.

Mutta olisiko tästä apua? Eikö monien länsimaiden halu sulkea rajansa muualta tulevien hätää kärsivien ihmisten edessä vain kasvata muualla maailmassa koettua katkeruutta ja vihaa länsimaita kohtaan?

Kaikkien maiden auttamiskyvyllä on toki rajansa, mutta eikö Suomen kannata olla valmis kantamaan oma osuutensa yhteisestä auttamisvelvollisuudesta? Ja pyrkiä edesauttamaan tänne jäävien pääsyä mukaan yhteiskunnan toimintoihin samoilla oikeuksilla ja velvollisuuksilla varustettuina kansalaisina kuin mitkä koskevat meitä muitakin?

Kannattaa ottaa huomioon, että maailmalla uutta kotipaikkaa etsivien ihmisten ja heidän vastaanottajiensa käyttäytyminen vaikuttavat toisiinsa. Jos hädänalainen ihminen kokee saavansa täällä tarvitsemaansa apua, hän haluaa myöhemmin osoittaa kiitollisuutta auttajiaan kohtaan. Ja jos haluamme tarjota maahanmuuttajille asialliset mahdollisuudet päästä eteenpäin elämässään, maahamme hakeutuu ihmisiä, joilla on halu ja kyky noiden mahdollisuuksien käyttämiseen. Heidän aktiivisuudestaan hyötyy koko yhteiskunta.

Suomi kuntoon

Suomi on rakentunut nykyisenkaltaiseksi yhteiskunnaksi vuosikymmeniä kestäneen määrätietoisen taloudellisen rakennustyön tuloksena. Lisäksi olemme saavuttaneet korkean koulutus- ja sivistystason, yrittäneet pitää huolta sosiaalisesta yhteenkuuluvuudesta ja tarjota kaikille mahdollisuuden osallistua työnsä välityksellä yhteisen hyvinvoinnin rakentamiseen.

Viime vuosina Suomi on kuitenkin alkanut pudota pohjoismaisten hyvinvointiyhteiskuntien rintamasta stagnoituneen talouskehityksen, korkean työttömyyden sekä syvenevän sosiaalisen ja alueellisen eriytymisen seurauksena. Tämä on johtanut reaktiiviseen poliittiseen käyttäytymiseen, muukalaisten pelkoon ja kyvyttömyyteen tarjota asiallisia elämisen rakennuspuita sen paremmin haavoittuvassa asemassa oleville syntyperäisille suomalaisille kuin tänne myöhemmin tulleillekaan.

Yhtenä seurauksena tästä voivat pahimmillaan olla sellaiset kaltoinkohtelun, traumatisoitumisen ja vihan kierteet, joista eräänä järkyttävänä esimerkkinä voidaan todennäköisesti pitää Turun veritekoa.

Voisivatko Turun tapahtumat kääntyä kaikessa surullisuudessaan herätyssignaaliksi, joka auttaa meidät näkemään tähänastista kirkkaammin sekä meitä uhkaavat vaarat että myös ne vahvuudet, joiden varassa saamme Suomen käännettyä jälleen oikealle kurssilleen?  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"tilalle on astunut uudenlainen realismi."
"Jos hädänalainen ihminen kokee saavansa täällä tarvitsemaansa apua, hän haluaa myöhemmin osoittaa kiitollisuutta auttajiaan kohtaan."

C'mon Antti! Miten näet noiden kahden lausumasi keskinäisen suhteen vaikkapa nyt sanotaan esmes terroristi Abderrahman Mechkahin suhteen? Oikeesti. Aikuisten oikeesti.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Realismilla tarkoitan sen tosiasian kohtaamista, että Suomikaan ei ole enää suojassa terroristiselta väkivallalta.

Eräs puukottajan hillintään osallistunut maahanmuuttajataustainen henkilö korosti nimenomaan haluaan maksaa takaisin edes jotakin siitä, mitä hän kokee meiltä saaneensa.

Tämä on normaalia inhimillistä käyttäytymistä. Tilanne on toinen narsististen psykopaattien ja demoniensa hulluuden rajan yli ajamien ihmisten kohdalla.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ei kelloja tarvitse siirtää. Viranomaiset olivat saaneet jo alkuvuodesta ilmoituksen miehen mahdollisesta radikalisoitumisesta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Toki olemme saaneet todistaa myös huikeaa siviilirohkeutta, spontaania auttamisen halua ja esimerkillistä viranomaistoimintaa. ....

ooo

Kuinka paljon huomiota on Turun tapauksessa osoitettava sille, että apuun rientäneet olivat ulkomaalaisia. Pitäisikö harkita hengenpelastusmitalia?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Eiköhän auttajien joukossa ollut niin ulkomaalaisia kuin suomalaisia, sekä maahanmuuttajataustaisia että täällä syntymästään saakka asuneita.

Eikö auttajia ole syytä kiittää tekojensa mukaisesti ihan ilman mitään kantakirjojen tarkistamisia?

Kuinka monessa meistä on tosipaikan tullen miestä pysyä autettavansa luona vielä senkin jälkeen, kun on itse saanut puukosta eikä vaara ole vielä lainkaan ohi? On kyllä minusta aika ison kiitoksen paikka.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Sanot vastenmieliseksi Trumpin ehdottamaa sianveren käyttämistä terroristeja vastaan. Mikä siinä on vastenmielistä??? Päin vastoin keinohan olisi halpa ja lisäksi äärimmäisen erinomainen! Pistäisi nämä taikauskoiset ääri-islamistiset sekopäätkin sentäs ainakin vähän pelokkaaksi. Eli ei kun vaan luoteja tekemään joiden sisällä on sianveri panos. Myös sianveri turvasuihkeet olisivat aika jees tuote. Kannatan täydestä sydämestäni Trumpin ehdotusta.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Tuollaiset lausumat ovat herkkupaloja väkivaltaa saarnaaville imaameille.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Tietäisivätpähän että joutuvat helvettiin jos mitään yrittävät. Ne kun on niin pihalla kaikesta ja elää niin kivikautta että ihan oikeasti kuvittelevat joutuvansa helvettiin jos ovat kuollessaan sian veren tahrimia. Eli ei kun kaikkiin luoteihin sianverikapseli myös!

Mika Sarivaara-Satta

Taidatpa elää samanlaisuuden harhassa, ja eipä tuo Manchesterin itsemurhapommittaja-muslimikaan tuntenut suurtakaan kiitollisuutta turvapaikan antanutta Britanniaa kohtaan. Nayttaa siltä, että seuraava muslimisukupolvi on edellistä uskonnollisempi lansimaisessa kontekstissa, mika islamia tuntien on ainoastaan huolestuttavaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Onhan koettu jo monesti, kuinka räjähdysaltis on perinteisten yhteisöjen murennuttua länsimaihin päätyneen nuoren ihmisen kokema kulttuurishokki yhdistyneenä täällä koettuihin ennakkoluuloihin, syrjintään ja kaltoinkohteluun.

Mitä muuten on "länsimainen konteksti"? Sen ytimen muodostama valistus on rakentunut nimenomaan monien erilaisten kulttuuristen perinteiden vuorovaikutuksen ja keskinäisen hyväksynnän varaan. Meidän tuntemamme länsimainen kulttuuri on saanut monia tärkeitä aineksia islamilaisesta maailmasta.

Valistuksen vastaisuudessaan valkoisen ylivallan ja ääri-islamilaisen väkivallan kannattajat ovat samalla puolella rintamaa.

Mika Sarivaara-Satta

Vapaus, on lansimainen konteksti yhdella sanalla, ja islamilla ei ole, eikä ole ollut, siihen mitään annettavaa.
Englannissa on vähemmistöjä joka lähtöön, mutta ainoastaan muslimit oireilevat. Voisiko olla mahdollista, että vika on islamissa?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #10

Ihmisten jako oikea- ja vääräuskoisiin on aina pahasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset