AnttiJuhaniKasvio

Donald Trumpin maailmankuva tarkentuu

Kun Valkoinen talo yritti saada presidentin puhumaan hallinnon infrastruktuurihankkeista, hän äityi hyökkäämään vielä uudelleen sitä tapaa vastaan, jolla julkisuudessa on käsitelty äärioikeiston riehuntaa Charlottesvillessä. Tämä on synnyttänyt paljon ärtymystä ja uusia ulosmarsseja presidentin taloudellisten neuvonantajien paneelista. Samalla tapahtumaketju antaa lisävaloa amerikkalaisesta äärioikeistosta, sen kansainvälisistä kytkennöistä ja presidentin yhteyksistä tähän joukkoon.

Äärioikeisto ja sen kansainväliset kytkennät

Alun perin monenkirjava joukko erilaisia äärioikeistolaisia ryhmittymiä järjesti Charlottesvillessa mielenosoituksen soihtukulkueineen vastustaakseen orjuutta puolustaneiden etelävaltiolaisjohtajien muistomerkkien kaavailtua poissiirtämistä. Tilaisuuden pääorganisaattori oli tunnettu äärioikeistolainen aktivisti Richard B. Spencer, joka vaatii Yhdysvaltoihin ”rauhanomaista etnistä puhdistusta”. Hän juhli viime vuonna näkyvästi – kannattajien natsitervehdysten saattelemana - Donald Trumpin vaalivoittoa.

Donald Trumpia enemmän Spencer ihailee kuitenkin Vladimir Putinia. Lisäksi hän arvostaa suuresti äärioikeiston toimintaa Pohjoismaissa. Tämä koskee etenkin uusnatsien Pohjoismaista vastarintaliikettä, jonka vieraaksi miehen kerrotaan olevan lähiaikoina tulossa. Aiemmin Spencer on puuhannut uusnatsien kansainvälistä yhteistyötä muun muassa Unkarissa. Pohjoismaiden äärioikeiston ohella Spencerin esikuviin kuuluu Kreikassa väkivaltaisuudestaan tunnettu Uusi aamunkoitto.

Spencer on ollut avioliitossa, hankkinut kaksi lasta ja eron jälkeen tiettävästi palannut jälleen yhteen venäläissyntyisen Nina Kuprijanovan kanssa. Tämä on aktiivinen bloggaaja, joka kieltää kuuluvansa Alt-Right -liikkeseen, mutta joka on ottanut päätehtäväkseen aiemmin Kremliä lähellä olleen venäläisen äärioikeistolaisen Alexander Duginin ajatusten tunnetuksitekemisen Yhdysvalloissa.

Suhde valkoiseen taloon

Vaikka Spencer ei lue Donald Trumpia suoraan Alt-Rightin kannattajaksi, hän korostaa henkisellä tasolla vallitsevaa yhteyttä heidän liikkeensä ja hänen elinaikansa "ainoan todella autenttisen nationalistin” välillä. Lisäksi Spencer kehuu vuolaasti presidentin avustajakuntaan kuuluvia Steve Bannonia ja Stephen Milleriä.

Liikkeensä rauhanomaisuutta - presidenttihän tuomitsi väkivallan "puolin ja toisin" - Spencer yrittää todistaa uhoamalla, että halutessaan he olisivat voineet Charlottesvillessa tappaa paljain käsin kaikki vastamielenosoittajat. Mutta moisten juhlien aika taitaa olla vasta myöhemmin, kunhan presidentti on raivannut vielä vähän lisää tilaa heidän toiminnalleen.

Larry Summers kysyy tänään järkittyneenä Financial Timesin kolumnissa, mitä yksikään suuryrityksen johtaja enää tekee presidentin paneelissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Donald Trumpin ydinkannattajajoukko on kullanarvoinen hänelle. Valkoista ylivaltaa ja natseja kannattavat eivät ole niin suuri ryhmä, että niillä olisi enemmistö kongressissa ja edustajainhuoneessa mutta niillä on potentiaalia kaaoksen aikaansaamiseksi kuten oli Hitlerin ruskeapaidoilla 1930-luvun Saksassa. On toivottavaa, että USA:n valtiokoneisto on tarpeeksi hereillä ja ryhtyy toimiin ennen kuin tilanne karkaa käsistä ja avoin terrori johtaa kaaokseen USA:n kaduilla. Ehkäpä republikaanien olisi aika ryhdistäytyä presidenttinsä suhteen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Mielestäni lisääntyvät kriittiset kannanotot republikaanien riveistä ja kannatuksen hupeneminen kielivät sitä, että valmistaudutaan vallanvaihtoon. Jopa ennen seuraavia vaaleja. Pence yrittää pysyä kauempana ja on mieluummin sanomatta mitään. Eilinen Trumpin lehdistötilaisuus oli vihaisen miehen "purkaus". Ja aikamoinen yllätys valkoisen talon väelle. Syyskuussa olisi listoilla sitä oikeaa tekemistä todella paljon. Maan vientiteollisuus tuskin hykertelee käsiään kun USA:n asema luotettavana neuvottelukumppanina saa kolauksia. NAFTA:n suhteen ei ole edetty lainkaan. Kanada sai EU:n kanssa vihdoin keväällä sopimuksen aikaan. Työn alla on EU:n ja Japanin välinen sopimus. Kiina ja Intia ovat entistä kiinnostuneempia yhteistyön kehittämisestä EU:n suuntaan. Turvallisuuspolitiikka Trumpin käsissä on sitten kokonaan oma lukunsa.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Onhan se ikävää että Trump pitää tavallisten amerikkalaisten puolia vaatimalla kohtuutta esim lääkkeiden hintoihin jossa paljon ilmaa ja voittokertoimet on kohdillaan osakkeenomistajien näkökulmasta katsottuna.

Mika Sarivaara-Satta

Trumpin ensimmäinen kommentointi Charlottesvillen tapahtumista oli täysin oikea, sillä niin oikeisto, kuin vasemmisto syyllistyivät väkivaltaan. Syypää tapahtumiin oli virkavalta, joka väistyi syrjään, ja päästi mellakoijat toistensa kimppuun.
Oikeiston nousu on suora seuraus vasemmistolaisesta identiteettipolitiikasta, jonka ideologian mukaan valkoinen mies on kaiken pahan alkusyy maailmassa, joten valkoisten suhteellisen lukumäärän pienentäminen maahanmuuton avulla, tai jopa valkoisten hävittäminen sukupuuttoon, on avain rauhaan ja veljeyteen maailmassa.
https://youtu.be/lBTDcKkErPM
https://youtu.be/0mSASrzCuBw

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Juuri noin amerikkalainen äärioikeisto argumentoi ja Trump toistaa ymmärryksensä sallimissa rajoissa kaikuna perässä.

Identiteetti on tärkeä asia myös USA:n nykyisille äärioikeistolaisille ja uusnatseille; Robert B. Spencerin mieluiten itsestään käyttämä epiteetti on "identitarian".

Mika Sarivaara-Satta

#5 Ehkäpä ei ilman aihetta argumentoi, ja alt-right kopioi politiikkanasa suoraan vasemmistolta.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Voimme varmaankin pian nähdä photoshopattuja kuvia Heather Heyeristä ase kädessä.

On varmaankaan turha odottaa että tämänpäiväisen Barcelonan iskun uhreja syytettäisiin väkivallasta, kun taas Charlottesvillessä James Fields olikin se uhri.

Ei, natsit eivät ole lainkaan häviämässä sukupuuttoon, kaukana siitä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Etelävaltioiden joukkojen komentajan, kenraali Leen muistopatsas siirrettiin viime yönä pois vanhalta paikaltaan Baltimoren kuvernöörin määräyksestä.

https://www.aol.com/article/news/2017/08/16/baltim...

Aug 16 (Reuters) - Work crews took down four Confederate monuments in Baltimore overnight into Wednesday, days after white nationalists led a deadly protest over the planned removal of a Confederate statue in Charlottesville, Virginia.

Monuments to Robert E. Lee, commander of the pro-slavery Confederate army in the American Civil War, and Thomas "Stonewall" Jackson, a Confederate general, were dismantled from the city's Wyman Park Dell after the city council on Monday approved the removal of four statues, the Baltimore Sun reported.

"It's done," Mayor Catherine Pugh told the newspaper on Wednesday. "They need to come down. My concern is for the safety and security of our people. We moved as quickly as we could."

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Muistaakseni Lee vapautti orjat ennen Grantia joten yllättävän vähän jenkit tuntee omaa historiaa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Amerikkalaisten (siis ei pelkästään "jenkkien" vaan myös etelävaltioiden asukkaiden= historiantuntemus on korkealla tasolla. Sitävastoin seuraamalla näitä blogeja ja vaikkapa Suomi24-palstoja, voi nähdä että suomalaisilla ei ole omasta historiastaan minkäänlaista ymmärrystä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Donald Trump puolestaan vapautti tänään molempien taloudellisten paneeliensa jäsenet lakkauttamalla kyseiset elimet ennen kuin hänen hallintonsa pääsi edes alkuun luvattujen infrastruktuuri- ja veronalennusohjelmien toteuttamisessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Patsaat ovat olleet paikoillaan vuosikymmenten läpi ja sisällissodasta itsestään on aikaa vierähtänyt noin 150 vuotta.

Mikä kumma on aiheuttanut sen, että yhtäkkiä armon vuonna 2017 niitä aletaan poistaa ja että se aiheuttaa verisiä yhteenottoja? En ole aiemmin havainnut USA:ssa juuri minkäänlaisia haavoja enää sisällissotaan liittyen.

Arvaukseni on, että niitä on alettu poistaa vastalauseena Trumpin indusoimalle ilmapiirille ja että mellakoiden verisyys johtuu hänelle osoitetusta tuesta.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Valtaosa monumenteista rakennettiin 1895 - 1915, aikana jolloin KKK oli kukoistuksessaan ja lynkkaukset yleisiä. Juuri se, että KKK ja muut äärioikeistoryhmät ovat vihdoin valmiita tulemaan kasvoineen julkisuuteen tietokoneidensa takaa, on herättänyt pelon siitä että näitä patsaita pidetään kokouspaikkoina ja niille osoitetaan jotain julkista kunnioitusta.

Trump on aiheuttanut näiden ääriainesten rohkaistumisen joka sitten vuorostaan on aiheuttanut vastareaktion. Näin ainakin itse asian ymmärrän.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Hävinneet "demokraatit" median tuella provosoivat ja patsaiden poistaminen oli juuri heidän tekojaan. Trumpia on lyöty kuin vierasta sikaa koko presidenttiyden ajan ja järjestään kaikki Trumpin vastaiset kampanjat on valeiksi todistettu. Trumpia vastassa ovat kaikki globalisaation ja uusliberalismin voimat jotka ovat maailmantalouden ja yhteiskuntajärjestyksen saattaneet lähes perikatoon länsimaissa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Joku sentään näköjään auttaa tuossa taistelussa länsimaiden perikatoa vastaan.

Kun uusnatsien Daily Stormer heitettiin ulos amerikkalaisten operaattorien alustoilta, se jatkaa toimintaansa nyt venäläisen palvelimen suojissa. Apu ei siis ole kohdistunut pelkästään Trumpin kampanjaan.

Leena Hyvärinen

Median huomio on keskittynyt Trumpiin, saamme joka päivä annoksen sitä.
Minua kiinnostaa suuri kuva. USA oli jakautunut kahtia jo ennen Trumpin valintaa ja levottomuuksia olisi tullut olisi siellä presidentiksi valittu kumpi tahansa ehdokas.
Kuinka lähellä sisällissotaa USA on? Ketkä lietsovat sotaa? Mitkä ovat kahtiajakautumisten ja konfliktien todelliset syyt? Mitä vastaavaa tapahtuu Euroopassa? Kansojen kahtiajakautumisen USA:ssa ja Euroopassa näen alkusyynä huolestuttaville muutoksille. Onko kysymys "lähi-idän taudista"? Miten tämä kehitys (vihollisuudet globalistien ja kansallismielisten välillä) voidaan pysäyttää?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Aiheellisia kysymyksiä!

Kyllähän maailman nykyinen meno synnyttää herkästi äärimmäisiä ajatuksia sekä omia etuuksiaan varjelevien länsimaalaisten että itsensä väärin kohdelluiksi kokevien ei-länsimaalaisten keskuudessa. Lisäksi ovat kermankuorijat, jotka ovat valmiit lietsomaan ja hyväksikäyttämään joskus hyvin häikäilemättä tavallisten ihmisten tuntemuksia.

Asiat voitaisiin hoitaa valistuneemminkin, mutta vastavalistus on osoittautunut viime aikoina paljon odotettua vaikeammaksi vastustajaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset