AnttiJuhaniKasvio

Presidentti kansansa yhdistäjänä?

Yhdysvaltojen poliittinen elämä on polarisoitunut viime vuosina mittaan, joka halvaannuttaa päätöksentekoa ja kasvattaa väkivallan uhkaa. Donald Trumpin käyttäytyminen vaalikampanjan aikana ja presidentin virassa on pahentanut tilannetta merkittävästi. Näköpiirissä ei ole ollut juuri mitään sellaista, mikä voisi kääntää kehityksen suunnan.

Mutta onko tilanne nyt muuttumassa, ja vieläpä Donald Trumpin ”ansiosta”?

Näin voi olla tapahtumassa siksi, että yhä useammat vastuullisissa asemissa toimivat amerikkalaiset yli puoluerajojen näkevät, millaiseksi uhaksi presidentin taitamattomuus ja mielivaltaisuus ovat muodostumassa koko kansakunnalle.

Hallinnon toimimattomuuden vuoksi kongressin republikaanit ja demokraatit joutuvat etsimään keskenään sovun liittovaltion lainanottovaltuuksien kasvattamisesta niin, ettei keskushallinto ajaudu maksukyvyttömyyteen. Vastikään he joutuivat keräämään riittävän laajan yksimielisyyden Venäjän vastaisten pakotteiden tueksi sen varmistamiseksi, ettei presidentti käytä veto-oikeuttaan.

Suurimmaksi vaaraksi on nyt noussut Pohjois-Korean tilanne. Republikaanien senaattori Lindsay Graham on kertonut julkisuudessa siitä, miten presidentti on puolustellut sotilaallista ratkaisua todeten, ettei tuhansilla uhreilla ei ole niin väliä.

Tämän holtittomuuden vastapainoksi ulkoministeri on kiiruhtanut vakuuttamaan Yhdysvaltojen etsivän rauhanomaista ratkaisua Pohjois-Korean synnyttämän ydinuhan torjumiseksi. Itsestään selvää on, ettei Yhdysvaltojen sodanjohto hevin taivu toteuttamaan mitä tahansa ylipäällikkönsä järjettömyyksiä.

Presidentin toimintaan liittyvien riskien hallinta on siten muodostunut Yhdysvalloissa entistä enemmän puoluerajat ylittäväksi kansalliseksi tehtäväksi, joka pakottaa aiemmin täysin vastakkaisia kantoja edustaneet poliitikot keskustelemaan keskenään ja etsimään yhteisiä ratkaisuja elintärkeiden kansallisten etujen puolustamiseksi.

Donald Trump itse alkaa mahtavasta virka-asemastaan huolimatta muistuttaa tviitteineen entistä enemmän kaikkiin suuntiin riitelevää yksinäistä mielipidepalstojen vakiokirjoittajaa.

Uusi tilanne merkitsee sitä, että poliittista keskustaa edustaville toimijoille voi avautua odottamattomia iskun paikkoja kongressin ensi vuoden välivaaleissa. Kokonaistilanne toki pysynee edelleen vahvasti polarisaation sävyttämänä presidentin toilailuista huolimatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Washington DC:n "suon" kuivattaminen on raskasta puuhaa ja kaikenlaiset, omia vakiintuneita etujaan vaalivat luonnonsuojelijat, paarmat ja hyttyset ovat suon kuivattajan riesana. Trumpin kohtaamat vastukset ovat vain hyvä merkki ja osoitus siitä, että mies aivan aidosti yrittää saada muutoksia aikaiseksi. Neokonservatiivisenaattori Lindsey Graham on muuten tunnettu never-trumpisti ja miehen sanomiset on ymmärrettävä siinä valossa

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Ensin hänen pitäisi ehkä nostaa itsensä suosta paroni Münchhausenin tavoin hiuksista vetäen. Onnistumistodennäköisyydet ovat molemmissa tapauksissa samaa luokkaa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Yhä enemmän näyttää siltä, että McMaster ja Mattis ovat ottamassa suurvaltapolitiikan hoitoa (aiheen amatööreiltä) Trumpilta ja Tillersonilta.

Pence kävi Viron lisäksi Georgiassa ja Montenegrossa, jotka molemmat ovat olleet Venäjän tähtäimissä. Lisäksi nyt yhä enemmän puhutaan Ukrainaan mahdollisesti toimitettavista aseista. https://www.the-american-interest.com/2017/08/01/w...

Mitä tulee suon kuivattamiseen, niin se oli Trumpin vaalipuheita, joilla saatiin tyhmiä jymäytettyä antamaan äänensä Trumpille. Trump ei ole tehnyt MITÄÄN suon kuivattamiseksi vaan on paremminkin pyrkinyt edistämään omia liiketoimiaan.

Lisätään vielä, että alkuvuodesta Tillerson antoi lausuntojansa selvällä viiveellä, mikä viittasi siihen että hän keskusteli asiantuntijoiden kanssa ennen kuin antoi lausuntonsa julkisuuteen. Nyt näyttäisi, että Tillerson menee enemmän oman fiiliksensä mukaan. Tämän päiväinen lausunto Pohjos-Koreasta oli hyvin erikoinen USAn ulkoministerin antamaksi ja teki selväksi, että USA on aivan herne nenässä P-Korean suhteen.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Trumpin poliittinen peli on toivoton. Hän ei voi selvitä yksin, kun yhteistyö kotona ja maailmalla ei rauhanomaisesti toimi. Näin ollen hänelle jää ainoaksi toimintamalliksi käskyttäminen. Jos aivotoiminta arveluttaa, jonkun on valvottava ja vahvasti hänen toimiaan. Arveluttavinta on, onko hänellä todella oikeus aloittaa sota vaikka Pohjois-Koreaa vastaan, vai estääkö sen USA:n valtakoneiston enemmistö. Trump on jo harjoitellut sotilaallisten käskyjen antamista ja arvostelukyvyttömänä maailman tilanteen nähden, hän voi jatkaa samalla linjalla. Tämän hetken USA:n vaarallisin mies, ehkä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista!

Rex Tillersonista huhuttiin vähän aikaa sitten, että hän olisi turhautunut ja harkitsisi paikkansa jättämistä. Voi kuitenkin olla, että hänet on houkuteltu jäämään ja että hän itsekin haluaa katsoa vielä Valkoisen talon uuden kansliapäällikön tulon vaikutukset.

CNN esitteli eilen valittuja paloja Trumpin partiolaisille pitämästä puheesta ja Wall Street Journalin haastattelusta. Ne kertovat suorastaan hälyttävästi siitä, minkä tason eväillä tuo mies uskoo suoriutuvansa tehtävistään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset