AnttiJuhaniKasvio

Terrafame tänään

Terrafame raportoi tänään kuluvan vuoden alkupuoliskon tuloksistaan (ks. linkki). Raportti antaa tuoreen mahdollisuuden arvioida, miten Sipilän hallituksen kaivoksen toimintaan kohdistamat odotukset näyttävät olevan toteutumassa.

Kesän 2015 tavoitteet

Kun valtio päätti vajaat kaksi vuotta sitten käynnistää uudelleen Talvivaaran kaivostoiminnan ja antaa tarkoitusta varten perustetulle Terrafamelle 209 miljoonan euron alkurahoituksen, elinkeinoministeri Olli Rehn ilmoitti yhtiöllä olevan kaksi vuotta aikaa näyttää kyntensä. Hänen mukaansa loppu voi tulla aiemminkin, ellei mukaan saada yksityistä rahoitusta viimeistään seuraavan vuoden syksyllä.

Yhtiön avaintavoitteiksi asetettiin tuolloin positiivisen kassavirran saavuttaminen vuosien 2017 ja 2018 vaihteessa, 15 tuhannen nikkelitonnin tuottaminen vuonna 2016 ja tuotannon nostaminen 30 tuhanteen vuonna 2018.

Ovatko tavoitteet toteutumassa?

Valtio on joutunut pumppaamaan Terrafamelle aloituksen jälkeen toistuvasti lisää rahaa niin, että yhteensä summa lähenee puolta miljardia. Yksityistä rahaa on saatu yhtiölle Trafiguran sijoittamana 75 miljoonaa.

Nikkelin tuotannossa jäätiin vuonna 2016 tavoitellun 15 tonnin sijasta vajaaseen  kymmeneen tuhanteen tonniin. Kuluvan vuoden ensi puoliskolla nikkeliä on saatu aikaan koko  viime vuoden tuloksen verran. Tämä viittaa siihen että ensi vuodelle asetettu 30 tuhannen tonnin tuotantomäärätavoite voisi olla vielä saavutettavissa.

Ongelmana kuitenkin on se, että vuoden 2016 alusta kuluneiden puolentoista vuoden aikana yhtiö on tehnyt yhteensä 189,5 miljoonan euron liikevaihdolla 163,9 miljoonan euron tappion. Viimeksi kulueella neljännekselläkin yhtiö teki joka kuukausi yli kuuden miljoonan euron tappiot.

Tuotantomäärien nousu ei siten käännä mitenkään automaattisesti toimintaa kannattavaksi, vaan myös nikkelistä saatavan hinnan tulisi nousta merkittävästi nykytasoa korkeammaksi. Tästä ei ole juuri merkkejä näköpiirissä, vaikka sattumalta juuri tänään nikkelin tonnihinta on noussut Lontoon metallipörssissä pitkästä aikaa hiukan yli 10 000 dollarin.

Ympäristö

Terrafame pyörittää kaivostoimintaansa toistaiseksi tilapäisen ympäristöluvan turvin, ja yhtiön on toimitettava uusi lupahakemus viranomaisille viimeistään ensi kuun loppuun mennessä.

On viranomaisten asia päättää, saako Terrafame pysyvän ympäristöluvan vai ei. Se on joka tapauksessa selvää, että tuotannon kasvaessa myös malmia joudutaan louhimaan koko ajan enemmän ja liotukseen joudutaan käyttämään yhä suurempia vesimääriä. Esimerkiksi viimeksi kuluneen vuosineljänneksen aikana malmia siirrettiin ns. primaarikasoille viikonloput mukaan lukien keskimäärin viisikymmentä tuhatta tonnia vuorokaudessa. Pelkästään tällaisten massojen siirtelyyn kuluu valtavat määrät energiaa ja että sen ympäristöön jättämät jäljet ovat valtavia.

Toiminnan poliittiset vaikutukset

Sipilän hallitus otti aikanaan ison poliittisen riskin päättäessään Talvivaaran kaivostoiminnan jatkamisesta. Kaikki merkit viittaavat siihen, että hanketta aktiivisimmin ajanut Keskustapuolue ei saa projektista mitään vaalitäkyä itselleen ainakaan vielä 2019 kevään vaaleissa, vaan pääministerin lupaamaa ihmettä joudutaan odottamaan seuraavalle vaalikaudelle.

Seuraava hallitus saa todennäköisesti syliinsä mahdollisten positiivisten liiketulosten ohella ne isot ongelmat, jotka yhtiön toimintaan liittyvät sen kaivostoiminnan pyöriessä täydellä volyymilla. Tuolloin myös kaivoksen mahdollisen alasajon kustannukset tulevat olemaan toista luokkaa kuin ne, jotka oltaisiin jouduttu maksamaan kaksi vuotta sitten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Huhti-kesäkuussa liuotettiin nikkeliä 5361 tonnia. Tasaisen taulukon mukaan 21444 tonnia vuodessa. Kun tavoitteena on tuottaa 30000 tonnia, liukenemista pitää vauhduttaa vielä reilusti. 30000 tonnia nikkeliä tuotettuna vaatii noin 31000 tonnin liuottamisen eli 50 % lisää nykyiseen. Tuota kannattaa seurata ja minusta vaikuttaa siltä, että kirittävää tavoitteiden saavuttamiseksi on todella paljon.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"30000 tonnia nikkeliä tuotettuna vaatii noin 31000 tonnin liuottamisen eli 50 % lisää nykyiseen."

Vaatiiko tämä 50% lisää veronmaksajien tukea? Voisiko 2 miljardia olla rajana Sipilän hallitukselle? Bionesteillä Sipilä pystyy tuhlaamaan tuplaten tämän.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kirittävää on todella vielä paljon määrällisten tuotantotavoitteiden saavuttamisessa, mutta ovathan volyymitkin olleet nousussa. Toimitusjohtajan mukaan yhtiö odottaa pääsevänsä tavoitetasolle ensi vuoden kolmannella neljänneksellä.

Eri asia on, mitä mieltä on suomalaisen luonnon raiskaamisessa veronmaksajien rahoilla vain siksi, että ulkomainen trading-yhtiö saa tarvitsemansa metallin tuotantokustannukset alittavaan hintaan.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Dollarin kurssiin ja maailmanmarkkinahintoihin ei voi vaikuttaa, mutta tuotantomääriin voi. Vuosi sitten tavoite oli 25 000 tonnia nikkeliä vuodelle 2017. Nyt ollaan jo puolessa välissä vuotta, joten loppuvuoden tavoite olisi 15000 tonnia eli 2500 tonnia/kk. Kvartaalia kohden pitäisi liuottaa 7800 tonnia, kun nyt päästiin 5361 tonniin. Ihan tavoitellulla uralla ei siis olla, mutta on tavoitteita päivitettykin. Nollatulokseen piti päästä 2017-2018 vuodenvaihteessa, nyt tavoitetta on siirretty puolella vuodella. Bioliuotuksen onnistuminen on täysin ratkaisevaa. Terrafame on hakenut ympäristölupaa uusille primääriliuotuslohkoille (lohkot 5 ja 6), jolloin liuotusaika kasvaisi ja prosentuaalinen liukenema primäärikasoilla samalla. Muut investoinnit (pasutto, sulatto, kuparin ja uraanin tuotanto) nostaisivat liikevaihtoa. Kannattavuuden saavuttaminen on todennäköisesti näiden investointien varassa.

Eli Jarmolle vastaus, että rahaa tarvitaan vielä rutosti. Tänä vuonna investointeihin mennee 80 - 100 milj € ja tappiota tulee toinen mokoma. Toisaalta on se valtion 100 miljoonaa marraskuulta 2016 ja helmikuun 2017 rahoitus 250 miljoonaa. Tuotantokustannus tuotantomääriä kohden laskee ja investoinnit parantavat sitä edelleen. Lisärahoitusta ei välttämättä noiden perusteella tarvita, mutta minullahan ei ole muuta tietoa kuin julkisuuteen annetut.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Tarkennus: Terrafamen ilmoittamat liuotetun ja tuotetun metallin määrät ovat liian lähellä toisiaan ollakseen koko totuus. Kyseessä on todennäköisesti se määrä PLS-liuosta, joka on johdettu metallien talteenottoon. Eli metallien talteenottoon tuleva liuoksessa oleva metallin määrä (liuotettu) ja tuotettu (erotettu ja punnittu) metallimäärä. Todellinen liukenemisnopeus bioliuotuskasoilla lienee liikesalaisuus, jota ei näissä yhteyksissä kerrota.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Tämän vuoden helmikuussa hallituksen mielestä Terrafamessa oltiin hyvin lähellä läpimurtoa:

Uusi Suomi 10.2.2017
"Ministeri 250 milj. €:n järjestelystä: ”Terrafame ei tarvitse enää valtion lisärahoitusta”
....
Suomen valtio on rahoittanut Terrafamea ja aikaisemmin Talvivaaraa tähän mennessä yhteensä yli 700 miljoonalla eurolla. Lintilä arvioi nyt, että valtio-omistajan asettamat tavoitteet niin ympäristöturvallisuuden, yksityisen rahoituksen kuin myös kaivoksen kestävän, tuotannollisen toiminnan turvaamisen osalta näyttävät olevan toteutumassa."

Kuinkahan kauan tätä vielä odotellaan.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Terrafamen toimitusjohtaja:

"Täyden tuotantovauhdin saavutamme vuonna 2018 kolmanteen vuosineljännekseen mennessä."

Huomatkaa, että ei sanota ääneen, mikä on täysi tuotantovauhti. Nythän pitää vain odottaa riittävätkö nuo rahat siihen asti, että Terrafame pyörii omillaan.

Pentti Virkkunen

Terrafame tuotti nikkeliä tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 4787 tn ja toisella neljänneksellä 5176 tn. Tällä kasvuvauhdilla ei millään päästä tämän vuoden tuotantotavoitteeseen 25000 tn. Kasviolle tiedoksi myös, että Terrafame teki toisella neljänneksellä tappiota yli 12 miljoonaa euroa kuukaudessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset