AnttiJuhaniKasvio

Trumpin ensimmäinen puolivuotiskausi

Tänään on kulunut tasan puoli vuotta Donald Trumpin tammikuisista virkaanastujaisista. Tuona aikana olisi pitänyt saada aikaankin jotakin, sillä kongressin välivaalit ovat runsaan vuoden kuluttua ja kolmen vuoden päästä puolueet nimeävät ehdokkaansa seuraaviin presidentinvaaleihin. Nyt on siis sopiva aika arvioida, onko Yhdysvallat alkanut kehittyä presidentin tekemien lupausten suuntaisesti.

Mitä presidentti lupasi?

Presidentin tärkein lupaus oli tehdä Amerikka suureksi jälleen. Koko maailman ehdoton johtovaltio ei toimisi enää minään planeetan pelastajana tai liittolaistensa pyyteettömänä auttajana, vaan keskittyisi omien etujensa puolustamiseen. Yhdysvallat vahvistuisi sotilaallisesti ja viestittäisi maailmalle olevansa valmis myös käyttämään mahtiaan, jos joku uskaltaa loukata sen etuja. Ennen voiman käyttöä toki tutkittaisiin mahdollisuudet vallitsevat voimasuhteet huomioon ottavien diilien aikaansaamiseen. Mutta ainakin Pohjois-Korean ydinasehankkeet pysäytettäisiin siihen paikkaan.

Yhdysvaltojen talouden Trump lupasi nostaa kasvuun muuan muassa purkamalla epäedulliset kauppasopimukset, alentamalla veroja, poistamalla sääntelyä ja modernisoimalla infrastuktuuria. Voimassaoleva terveydenhuoltojärjestelmä korvattaisiin uudella ja paremmalla. Laittomien maahanmuuttajien ja terroristien tulo pysäytettäisiin tiukentamalla maahantulomääräyksiä ja rakentamalla Meksikon rajalle muuri - naapurin kustannuksella tietenkin. Näiden toimien ansiosta bisnes kukoistaisi samalla kun toimeentulovaikeuksista kärsiville amerikkalaisille löytyisi lisää töitä ja ihmiset voisivat elää turvallisesti.

Kulta, kutistin Amerikan

Presidentin lupausten toteutumisen arviointi kannattaa aloittaa taloudesta ja sisäpolitiikasta, sillä nämä hän ilmoitti ehdottomiksi prioriteeteikseen.

Kuluvan vuoden ensi neljänneksellä Yhdysvaltojen talouskasvu hidastui, ja koko vuoden kasvun ennakoidaan jäävän parin prosentin tasolle eli noin puolitoista prosenttia maailman kokonaistuotannon kasvua alhaisemmaksi. Osakekurssit ovat toki nousseet yritysten tulosten vahvistumisen myötä ennätystasoille ja työttömyysastekin on laskenut alle viiteen prosenttiin. Toisaalta Yhdysvaltain dollari on heikentynyt vuoden alun jälkeen peräti yli seitsemällä prosentilla. Siten tosiasiallisilla vaihtokursseilla mitattuna Yhdysvaltojen osuus koko maailmantaloudesta on supistunut selvästi Trumpin presidenttikauden aikana.

Edes näin voimakas dollarin devalvoituminen ei ole johtanut USA:n ulkomaankaupan epätasapainon korjaantumiseen, vaan kaupan vaje on edelleen yli kaksi prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Toteutumattomia uudistuksia

Osakekurssit ovat nousseet USA:ssa viime kuukausina korkealle osittain Trumpin lupaamiin veronalennuksiin, infrastruktuuri-investointeihin ja sotilaallisiin hankintoihin kohdistettujen odotusten vuoksi. Trumpin johtamana liittovaltion valmistelukoneisto on kuitenkin osoittutunut harvinaisen kyvyttömäksi valmistelemaan uudistuksia, jotka kongressi olisi valmis myös käytännössä hyväksymään.

Sensaatiomaisin on Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmän kohtalo. Vaikka Trump lupasi ryhtyä kaatamaan Obamacarea ensimmäisenä työpäivänään, kongressin republikaanit ovat joutuneet itse laatimaan sen korvaajaksi tarkoitetun uudistusesityksen. Sekin on ajautunut umpikujaan niin, että hätäratkaisuksi esitetään kahden vuoden aikalisää eli käytännössä uudistuksen siirtämistä kongressin välivaalien jälkeiseen aikaan.

Ilman terveydenhuoltojärjestelmän uudistamista myöskään isoja veronalennuksia ei voida toteuttaa. Armeijan hankinnat ja infrastruktuuri-investoinnit ovat kutistuneet murto-osaan Trumpin kaavailemista, ja liittovaltio on vaarassa ajautua maksukyvyttömyyteen ilman sopua uusista lainanottovaltuuksista. Meksikon vastaisen muurin valmistelutyöt on aloitettu, mutta naapurin sijasta liittovaltion rahoilla. Laittomien maahanmuuttajien palautukset ja muslimimaista tulevien maahanpääsyn rajoitteet ovat kaatuneet suurelta osaltaan juridisesti kyseenalaisina tai taloudellisesti järjettöminä.

Nimenomaan uudistajana Trump on siten alkanut paljastua kerskailijaksi, joka lupaa paljon mutta jonka lupauksille ei löydy juuri minkäänlaista katetta. Pahiten tästä kärsivät haavoittuvimmassa asemassa olevat väestöryhmät.

Jättiläinen nokkelampien pyörityksessä

Valitsemiensa prioriteettien mukaisesti Donald Trump lähti vasta kuukausien viranhoidon jälkeen ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen. Sitä ennen hän oli toki ottanut vieraita vastaan kotimaassaan ja käynyt lukuisia puhelinkeskusteluja ulkomaisten valtiojohtajien kanssa.

Tuloksena on ollut Yhdysvaltojen ajautuminen sivuraiteelle maailman tärkeimpien johtajien välisissä keskusteluissa. Donald Trumpia ei oteta kovin vakavasti hänen tietämättömyytensä ja kantojen ailahtelevaisuuden vuoksi. Samalla miehen taitamattomuutta ja turhamaisuutta on ryhdytty käyttämään laajalti hyväksi omien intressien ajamisessa.

Venäjän johtaja Vladimir Putin on osoittautunut tässä suhteessa todelliseksi mestariksi. Yhdysvaltain presidentti tuntee nykyisin olevansa enemmän kotonaan illiberaalia valtapolitiikkaa harjoittavien autoritaaristen johtajien kuin länsimaiden demokraattisten valtionpäämiesten kanssa. Kuvaava on äskettäin paljastunut tieto siitä, miten Trump hylkäsi G20-kokouksen illallisilla daaminaan olleen Japanin pääministerin puolison päästäkseen jatkamaan aiempaa parituntiseksi venynyttä keskusteluaan Putinin kanssa.

Isoja epäilyjä on syntynyt siitä, kuinka hyvin Trump kykenee pitämään viranhoitonsa sekä omien ja sukulaisten taloudelliset intressit erossa toisistaan. On muun muassa spekuloitu sillä, vaikuttiko Trumpin vävyn firman puolen miljardin lainahakemuksen epääminen tapaan, jolla presidentti asettui Saudi-Arabian johtaman liittouman puolelle sen ja Qatarin välisessä kiistassa. Kiinalaiset ovat yrittäneet vaikuttaa presidenttiin edistämällä hänen tyttärensa paikallisia liiketoimia, ja kaikki Washingtoniin tulijat osaavat majoittua Trumpin yhtymän hotelliin.

Ei siten ole mikään ihme, että Pohjois-Korea on kiihdyttänyt ydinasevalmistelujaan Trumpin uhoamisista välittämättä. Itämeren alueella joudutaan arvailemaan, millaisiin etupiirijakoihin Putin on siellä saanut Trumpin suostumaan. Myös Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen konfliktin puhkeamista pidetään nykyisin todellisena riskinä.

Viranhoidon ongelmia

Trumpin viranhoidosta saadut käytännön kokemukset ovat pudottaneet hänen gallup-kannatuksensa historiallisen alhaiselle tasolle. Luottamus mieheen horjuu vakavasti myös maan elinkeinoelämän vaikuttajien, republikaanipuolueen johdon ja puoluetta lähellä olevien ulkopolitiikan asiantuntijoiden keskuudessa. Valkoinen talo on eripurainen, ja vuotoja Trumpin lähipiiristä tulee julkisuuteen lähes päivittäin.

Presidentin tilannetta vaikeuttavat hänen ja hänen lähipiirinsä Venäjä-yhteyksiin liittyvät tutkinnat. Alkuvaiheessa haluttiin tietoa Venäjän mahdollisista yrityksistä puuttua viimevuotisiin presidentinvaaleihin ja Trumpin organisaation yhteistyöstä venäläisten kanssa. Nyt kummastakaan ei ole epäilystä sen jälkeen, kun julkisuuteen on tullut Trumpin pojan viimevuotinen into saada nimenomaan Kremlin toimittamia tiedustelutietoja Hillary Clintonin mustamaalaamiseksi. Myös Donald Trumpin aktiivinen hakeutuminen keskusteluihin Putinin kanssa ilman minkään amerikkalaisen tahon valvontamahdollisuutta viittaa siihen, että me emme tiedä vielä läheskään kaikkea oleellista Trumpin ja hänen lähipiirinsä Venäjä-yhteyksistä.

Kaiken päälle tulee presidentin sammumaton tarve tviittailla näkemyksiään julkisuuteen. Trump itse perustelee käyttäytymistään sillä, että näin hän saa valhemedioiden ohi suoran yhteyden kannattajiinsa. Samalla kuitenkin miehen harkitsemattomat ja alatyyliset kommentit syövät presidentin arvovaltaa ja sabotoivat hänen hallintonsa pyrkimykset vakavaan politiikan tekemiseen.

Miten tästä eteenpäin?

Moni odottaa Trumpin viranhoidon kaatuvan omaan mahdottomuuteensa jo ennen vuoden 2021 tammikuuta. Aineksia miehen viraltapanoon voi jossakin vaiheessa kertyäkin riittävästi.  Yhdysvalloissa ei kuitenkaan ole koskaan aiemmin tuomittu presidenttiä viraltapantavaksi, vaikka Nixonin tapauksessa tämä vaihtoehto oli jo lähellä. Demokraattisissa vaaleissa saatu mandaatti on yksinkertaisesti niin vahva, ettei sitä USA:n kaltaisessa maassa lähdetä hevin virkamiesvoimin peruuttamaan.

Toisaalta Trumpin viranhoidon jatkuminenkin voi muuttua isoksi kansalliseksi riskiksi varsinkin siinä tapauksessa, että presidentti jatkaa kulkuaan nykyiseen tapaan Kremlin isännän talutusnuorassa.

Trump voisi luultavasti hidastaa alamäkeään osoittamalla edes jonkinasteista normaalisuutta. Hänelle tuollainen ponnistus lienee kuitenkin ylivoimainen. Pelastukseksi voisi muodostua myös iso kansainvälinen kriisi tai mieliä järkyttävä kotimainen terrori-isku, jotka kummatkin ajaisivat kansalaiset ryhmittymään johtajansa taakse.

Todennäköisintä on, että Donald Trump jatkaa kompurointiaan presidenttinä toistaiseksi. Hyvällä onnella mies voi onnistua jatkamaan jopa normaalin virkakautensa loppuu saakka. Eri tahojen mitta alkaa kuitenkin olla niin täynnä, ettei kovin isoja uusia mokia enää tarvittane ennen kuin tälle skenaariolle aletaan etsiä vaihtoehtoja. Paljon riippuu myös kahdeksatta vuosikymmentään käyvän miehen terveydentilasta ja talouden suhdanteista. Trumpia tuskin pidetään miehenä, joka onnistuisi johtamaan maansa menestyksellisesti yli taantuman seuraavalle nousukaudelle.

Entä mistä seuraaja?

Jäljelle jää kysymys siitä, mistä löytyy Trumpin seuraaja. Tältä osin näköpiirissä ei ole selkeitä vaihtoehtoja sen paremmin republikaanien kuin demokraattienkaan keskuudessa. Kohta etsinnän kanssa alkaa olla jo kiire, vaikka nykyinen presidentti pysyisikin virassaan vielä kolme ja puoli vuotta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Olisi tuon pitkän selostuksen voinut korvata muutamalla laatusanalla: Kokematon, oppimaton, tietämätön, ailahteleva, öykkäröivä tviittailija, kehumalla harhaan johdettava, jota Putin juoksutti ihan kuin halusi.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Sinänsä osuvia laatusanoja, mutta eivät kerro varsinaisista tuloksista paljoakaan. Sen kyllä myönnän, että tiivistämiseen on aina mahdollisuus. Oikeiden paikkojen löytäminen ei vain ole kovin helppoa, mistä pahoitteluni.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Trump on juuri lopettanut Syyrian "maltillisen" opposition tukemisen, mitä amerikkalaiset asiantuntijat pitävät erittäin tyhmänä tekona. Ainakaan toistaiseksi ei ole tiedossa, että Venäjä tai Syyria olisivat antaneet mitään diilin vastineeksi.

https://www.washingtonpost.com/world/national-secu...

On selvää, että Venäjä pettää Trumpin luottamuksen - todennäköisesti se tapahtuu hyvinkin pian. On kiinnostavaa nähdä miten Trump suhtautuu siihen. Julistaako hän höynäytetyksi tulemisen voitokseen vai lähteekö hän kostamaan nöyryytyksen.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Itsekin pidän tuota Syyrian oppositioon koskevaa päätöstä periaatteellisesti hyvin merkittävänä, vaikka se on jäänyt vähän kaiken muun hälyn varjoon.

Onko Trumpin suhtautumisessa Putiniin ensisijaisesti kyse luottamuksesta? Eikö ennemmin maailmankuvien samankaltaisuudesta, jonkin sortin ihailusta ja riippuvuudesta, jonka taustatekijät ovat toistaiseksi jääneet lähinnä arvausten varaan?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Lähinnä ajattelin niin, että Trump luulee saavansa Venäjältä vastapalveluksen, ja todennäköisesti terrorismin vastaisen taistelun saralla. Varmaan Venäjä tekeekin symbolisen vastapalveluksen mutta ei lähellekään Trumpin myönnytyksen kanssa yhteismitallista, jolloin Trump jää naurunalaiseksi. Kuten tunnettua, Venäjä ei vastaa hyvään tekoon hyvällä vaan tulkitsee sen heikkoudeksi.

Trump on mm. P-Korean ja Kiinan kohdalla kovasti uhitellut mutta kuitenkin perääntynyt, kun vastapuoli ei olekaan lähtenyt tanssiin mukaan. Venäjä osaa lukea tällaiset asiat ja annostella omat lääkkeensä sen mukaisesti.

Syksyn mittaan olin siinä luulossa, että Trump vain sanoi asioita joita hän ajatteli kuulijoiden haluavan kuulla. Olin väärässä - tämä on julkinen katumukseni väärästä arviostani.

Tuolla pohdintaa Trumpin oletuksista lojaliteettiin liittyen: https://www.theatlantic.com/politics/archive/2017/...

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Trumpia voidaan arvostella, mutta on tärkeä ymmärtää, mikä on arvostelun taustalla oleva motiivi. Aika moni länsimaan asukas on kokenut hyötyneensä nykymuotoisesta globalisaatiosta, jonka vauhdittamiseen on käytetty USA:n valtavia taloudellisia ja sotilaallisia resursseja ja kykyä saada aikaan poliittisten voimasuhteiden muutoksia maissa, jonka se katsoo toimivan läntisen intressiryhmän etujen vastaisesti. USA:n II maailmansodan jälkeen harjoittaman globalistisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä siihen kytkeytyvän Bretton Woods -pohjaisen talousjärjestelmän levittäminen ovat olleet ainakin määrällisessä suhteessa menestystarina.

Donald Trump on kuitenkin valittu presidentiksi toimimaan keulakuvana USA:n resursseja imevän globalisaatiojärjestelmän kääntämiseksi sellaiseen suuntaan, jonka USA:n kansalaiset kokisivat itselleen reilummiksi. Monet amerikkalaiset ovat myös vierastaneet demokraattivetoisen julkishallinnon arvoliberalismia ja haluavat konservatiivisemman hallinnon itselleen.

Työ on erittäin vaikea toteuttaa, sillä vastassa on valtava määrä vaikutusvaltaisia ihmisiä ja intressitahoja, jotka ovat hyötyneet ja taloudellisesti tai ideologisesti USA:n voimavaroilla harjoitetusta politiikasta.

On kohtuutonta, että tätä suurta kuviota taustalla ei hahmoteta, vaan arvostellaan Donald Trumpia sen asteikon perusteella, kuinka hän suoriutuu tehtävästä USA-nimisen globalisaatiomoottorin tavanomaisena keulakuvana. Ei miestä voi arvostella siitä, ettei hän onnistu siinä, mitä hän ei ole aikonutkaan tehdä. Trumpin "kyvyttömyys" lunastaa vaalilupauksiaan ovat häntä vastustavien voimien aiheuttamia enimmäkseen. Toisaalta Donald Trump on pitkästä aikaa ensimmäinen länsimaan johtaja, joka näyttäisi aidosti pitävän kiinni äänestäjilleen antamista lupauksista.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Minun on mahdoton nähdä Trumpin politiikassa minkäänlaista pyrkimystä suurempaan reiluuteen, vaan esimerkiksi kaavailtujen verouudistusten ja terveydenhuoltojärjestelmän karsimisen seuraukset olisivat täsmälleen päinvastaisia. Sandersilaisten tavoitteiden kopiointi vaalikampanjan aikana oli tarkoitettu pelkästään äänestäjien jymäyttämiseen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Millaiseen kehitykseen uskoisitte kv. areenalla nimenomaan suurten geopoliittisten siirtojen suhteen? Onko esim.
-Jaltan konferenssi 2.0. tulossa? http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000001948562.html
- Venäläistutkija: Krim ja Karjala sotasaaliita, YYA kummankin ratkaisu http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240333-v...

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Jokainen historiallinen tilanne on tietenkin omanlaisensa ja jokainen toimija pyrkii optimoimaan omat mahdollisuutensa vallitsevien olojen sallimissa rajoissa.

Trump tarjoaa Putinille erinomaisen tilaisuuden Venäjän valta-asemien vahvistamiseen Kremlin omaksi etupiirikseen määrittelemillä alueilla.

Tästä näkökulmasta katsoen on erinomaisen kiinnostava nähdä, millaisin isännän ottein Putin tulee ensi viikolla Savonlinnaan ja mitä kerrottavaa hänellä on meidän presidentillemme.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Niin - Putin merkkasi reviirinsä matkustaessaan Hampuriin. Erittäin karkea provokaatio!

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kaksi täydentävää huomiota:

CNN julkaisi tänään oman arvionsa Trumpin kuuden ensimmäisen kuukauden saavutuksista, mutta lähinnä vain politiikkaan keskittyen. Talous jää tässä tarkastelussa taka-alalle. Ks. http://edition.cnn.com/2017/07/19/politics/donald-...

Trump on vastikään hyökännyt aggressivisesti oikeusministeriään vastaan sen vuoksi, että tämä on vääjännyt itsensä Venäjä-tutkintoihin liittyvissä asioissa. Tämä kertoo siitä, kuinka äärimmäisen epälojaalisti Trump kohtelee kaikkein uskollisimpiakin alaisiaan, vaikka hän samalla edellyttää näiltä täydellistä lojaalisuutta itseään kohtaan.

Veikkaan yhden jos toisenkin äänestävän ennen pitkää jaloillaan joutuessaan näin nöyryyttävästi kohdelluiksi.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Onhan noita tuloksia puolelta vuodelta kertynyt: 40 päivää golfia ja 991 twiittiä.
https://www.clarin.com/mundo/meses-donald-trump-99...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset