AnttiJuhaniKasvio

Kummallinen henkilögalleria maailman huipulla

Ajatella, millainen henkilögalleria nykyisin rakentuu maailman vahvimman maan johtajan ympärille! Me kaikki tiedämme perusfaktat, mutta kertaus voi olla viimeisimpien paljastusten valossa paikallaan.


Presidentti itse on taustaltaan kiinteistösijoittaja, jonka rakennuttamia asuntoja erityisesti venäläiset uusrikkaat ovat ostaneet innokkaasti. Miehen bisnekset uhkasivat välillä kaatua, mutta venäläisten järjestämät lainat pelastivat hänet. Myöhemmin mies on profiloitunut myös hänen persoonansa ympärille rakentuneen televisio-ohjelman välityksellä.

Joitakin aikoja sitten liikemies alkoi tuntea vetoa politiikkaan. Elostelijan ja liberaalin taustastaan huolimatta hän ryhtyi ennen presidentinvaaleja hakemaan kannatusta konservatiivisesta oikeistosta, ja Venäjän tiedustelupalvelujen aktiivisella tuella hän voitti viime syksyn vaaleissa. Presidentiksi tultuaan hän on nojautunut perinteisten klaanijohtajien tavoin etenkin perheenjäsentensä tukeen. Tämän lisäksi lisäksi hän on rekrytoinut kabinettiinsa joukon äärioikeistolaisia, miljardöörejä ja sotilastaustan omaavia henkilöitä.

Ongelmaksi viranhoidossa ovat muodostuneet miehen turhamaisuus ja tietämättömyys. Kansainvälisessä diplomatiassa presidentti on kuin norsu posliinikaupassa, ja kansallinen päätöksenteko on vaikeutunut kongressin joutuessa pitkälti itse valmistelemaan sen ratkaistaviksi tulevat päätökset.


Venäjällä valtaa pitävä entinen KGB-upseeri pyrkii kaikin keinoin vakiinnuttamaan omat asemansa sekä samalla nostamaan Venäjän takaisin suurvalta-asemaan. Täysin häikäilemättömänä toimijana hän on pyrkinyt ja käytännössä onnistunut vaikuttamaan ratkaisevasti myös USA:n presidentinvaaleihin.

Venäjän johtajalla on vahva ote amerikkalaiseen kollegaansa sekä kiristysmahdollisuuksien että kollegan häneen kohdistaman ihailun ansiosta. Yhteistyön rakentaminen on kuitenkin delikaattia amerikkalaisten Venäjää kohtaan perinteisesti tunteman epäluulon ja maiden kansainvälispoliittisten intressien vastakkaisuuden vuoksi.

Siksi näkyvä kuhertelu USA:n ja Venäjän johtajien välisissä suhteissa ei ole mahdollista ainakaan ennen kuin julkinen mielenkiinto USA:n presidentin ja hänen tiiminsä Venäjä-yhteyksiä kohtaan on laantunut. Tämä jarruttaa pyrkimyksiä USA:n Venäjää vastaan asettamien talouspakotteiden poistamiseen. Aikaa myöten USA kuitenkin ajautunee nykyjohdon alaisuudessa liberaalien länsimaiden yhteisöstä lähemmäs Venäjän johtamaa illiberaalia rintamaa. Tällainen kehitys turvaisi toteutuessaan Venäjän nykyjohtajan aseman ja kruunaisi hänen suurvaltapoliittiset pyrkimyksensä.


Presidentillä on erityisneuvonantajanaan äärioikeistolainen entinen laivastoupseeri, kiinteistösijoittaja ja media-alan yrittäjä, joka unelmoi lopullisesta taistosta valkoisen miehen sivilisaation ja sitä uhkaavien barbaarilaumojen välillä. Miehellä on keskeinen asema myös nuoremman polven amerikkalaisten äärioikeistopiirien keskuudessa, mutta presidentin sielusta hän joutuu kamppailemaan Valkoisen talon maltillisimmin ajattelevien oikeistolaisten – etenkin presidentin suosikkityttären ja vävyn – kanssa.


Juuri nämä tytär ja vävy ovat presidentin lähipiirin tärkeimpiä henkilöitä. Tytär on aiemmin profiloitunut lähinnä seurapiirikaunottarena ja oman muotivaatebrändinsä keulahahmona, mutta nyt isä on rekrytoinut hänet Valkoiseen taloon avustajakseen. Hän on saanut tehtäväkseen muun muassa Yhdysvaltojen edustamisen maailman johtavien valtionpäämiesten keskinäisessä tapaamisessa. Vävy on puolestaan jatkanut talousrikoksista aikanaan pitkän vankilatuomion kärsineen isänsä kiinteistöbisneksiä, mutta nyt hän noussut puolisonsa tavoin presidentin tärkeimpien avustajien joukkoon.


Presidentin vanhin poika ei ole mikään ruudinkeksijä edes isäänsä verrattuna. Aärioikeistolaisilla keskustelupalstoilla hyvin viihtyvällä miehellä on ollut paljon yhteyksiä Venäjältä ja muualta entisen Neuvostoliiton alueelta kotoisin oleviin hämäräliikemiehiin. Ehkä juuri tämän vuoksi venäläiset ottivat häneen yhteyttä runsas vuosi sitten luvaten tarjota Kremlistä lähtöisin olevia kompromettoivia tietoja Hillary Clintonista. Mukana järjestetyssä neuvottelussa olivat aiemmin Ukrainan Venäjälle karannutta presidenttiä avustanut presidenttiehdokkaan silloinen vaalipäällikkö ja suosikkityttären vävy.

Tapaamista koskevan tiedon tulo julkisuuteen voi hyvin saattaa pojan rikosoikeudelliseen vastuuseen. Samalla se osoittaa presidentin ja varapresidentin antaneen valheellista tietoa heidän lähipiirinsä Venäjä-yhteyksistä. Tapahtumaketju kyseenalaistaa myös itse presidentinvaalin tuloksen legitiimisyyden.


Presidentin itä-Euroopasta kotoisin oleva puoliso ei ainakaan päällisin puolin kuulu näytä kuuluvan Valkoisen talon merkittävimpien toimijoiden joukkoon, vaan hän on esillä lähinnä miehensä koristeena. Potentiaalia hänellä ehkä olisi enempäänkin, mutta profiilin mataluus voi olla tietoinen valinta.

Kuva muuttuu luonnollisesti toiseksi, jos esimerkiksi myöhempi historiantutkimus onnistuu paljastamaan hänet FSB:n superagentiksi, joka on aikanaan tarkoituksella lähetetty houkutuslinnuksi presidentin tuntumaan. Jopa tässä oudossa joukossa tuollainen mahdollisuus tuntuu kuitenkin liian mielikuvitukselliselta.


Valkoisen talon kabinetin jäsenten rooli on kutistunut paljon normaalia vähämerkityksisemmäksi. Tämä johtuu paljolti siitä, että presidentti haluaa kiinnittää kaiken huomion itseensä. Lisäksi liittovaltion toimeenpanokoneisto joutuu selviytymään vajaamiehityksellä, ilman kunnon johtajuutta ja monissa tapauksissa myös rajusti leikatuin budjetein.


Presidentin ja hänen lähipiirinsä liepeillä vaikuttaneiden entisestä Neuvostoliitosta kotoisin olevien toimijoiden joukko on lievästi sanottuna kirjava. Näihin kuuluvat muun muassa presidentin kymmenkunta vuotta sitten lainoillaan pelastaneet venäläiset pankkiirit, hänen huvilansa reippaaseen ylihintaan Floridasta ostanut venäläisoligarkki, Miss Universum-kisat yhdessä presidentin kanssa Moskovassa järjestänyt ja yhteistä kiinteistöhanketta kaupunkiin kaavaillut azerimiljardööri, tämän surkeilla taidoilla laulajaksi pyrkivä poika, presidentin bisnesten ympärillä häärinyt ja New Yorkissa väkivaltaisesti riehunut venäläissyntyinen liikemies sekä nyt sitten vielä presidentin poikaa lähestynyt naisjuristi.

Show saisi jo loppua

On kiinnostavaa nähdä, kuinka pittoreskeja hahmoja tämän joukon jatkoksi vielä ilmaantuu tarinan edetessä pidemmälle. Sekä amerikkalaisten että muun maailman kannalta toivottavinta olisi kuitenkin saada reality show päätökseen mahdollisimman pian.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Mika Sarivaara-Satta

kopsasitko CNN:n jutun Trumpista, kun oli niin puolueeton analyysi?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hyvinhän tuohon oli tosiasioita koottu. Olisiko Antin mielestäsi pitänyt kertoa tasapuolisesti myös valheita?

Mika Sarivaara-Satta

Se, että Trump voitti Clintonin, ei ollut kiinni Trumpin paremmuudesta, vaan Clintonia kohtaan tunnetusta vastenmielisyydesta.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Lentäväksi lauseeksi muodostuneet ruotsalaisen valtiomiehen Axel Oxenstiernan sanat pojalleen "Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan” sopivat erittäin hyvin tämän päivän touhuihin Amerikan mailla.
Tässä olisi käsikirjoitusta Oliver Stonen uuteen elokuvaan. Ehkä hän on jo miettimässä tämän näytelmän siirtämistä valkokankaalle.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eihän sitä ollenkaan millään järjellä hallita; raha se on mikä määrää kaiken.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kuulostaa saippuaoopperalta, ja luultavasti niin on tarkoituskin. Todellinen päätöksenteko tapahtuu sitten kulissien takana sillä aikaa kun kansa seuraa viihdettä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Todellinen päätöksenteko tapahtuu sitten kulissien takana sillä aikaa kun kansa seuraa viihdettä."

Juuri tämän vuoksi pitäisi kiinnittää huomiota päätöksiin ja varsinkin niiden vaikutuksiin. Ihan esimerkin vuoksi, Berner, oikeusvaltio, syyttömyysolettama tai vaikka euro.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset