AnttiJuhaniKasvio

Miksi Hampurin mielenosoitukset muuttuivat niin väkivaltaisiksi?

Pienten ääriryhmien aiheuttamat tuhot ja väkivaltaiset yhteenotot poliisien kanssa varastivat kohtuuttoman suuren osan Hampurissa pidetyn G20-huippukokouksen saamasta huomiosta niin kaupungin omien asukkaiden, saksalaisten kuin kansainvälisen yhteisönkin keskuudessa. Väkivaltaisuuksien uskotaan vaikuttavan myös kahden kuukauden kuluttua pidettävissä Saksan liittopäivävaaleissa liittokansleri Angela Merkelin kannatusta heikentävästi ja oikeistopopulistisen AfD:n kannatusta lisäävästi.

Samaan aikaan länsimaissa – Donald Trumpia lukuunottamatta – ollaan oltu varsin huolestuneita Venäjän harjoittamasta kybersodankäynnistä. Sen avulla on muun muassa pyritty vaikuttamaan läntisiin vaaleihin sekä vaikeuttamaan elämää yleisesti Kremlin silmätikukseen ottamassa Ukrainassa. Poliittisiin vaikutusyrityksiin on varauduttu myös Saksassa liittopäivävaalien lähestyessä.

Mutta ovatko Venäjän Saksaan kohdistuvat vaikutusyritykset rajautuneet yksinomaan kyberavaruuteen? Hampuriin kokoontuneet mielenosoittajathan olivat hyvin kansainvälistä joukkoa, ja Venäjän äärioikeistolaiset ovat puolestaan hyvin tottuneita järjestämään erilaisia väkivaltaisia provokaatioita.

Selvittäessään Hampurin mielenosoitusten yhteydessä tapahtuneita laittomuuksia Saksan poliiiviranomaisten kannattaisi siksi selvittää tarkkaan myös se, missä määrin mielenosoitusten kääntyminen väkivaltaisiksi on ollut ulkopuolisten provokaattoreiden aiheuttamaa. Ja jos merkkejä tällaisesti toiminnasta löytyy, on aika selvittää, mistä sitä on johdettu.

Tähän mahdollisuuteen viittaaminen ei tarkoita sitä, etteikö äärivasemmistolaisten ryhmien omastakin keskuudesta löytyisi riittämiin tappelunhaluista porukkaa. Juuri sehän tarjoaa provokaattoreille oivan mahdollisuuden heittää vähän lisää bensaa liekkeihin.

Se on joka tapauksessa selvää, että väkivaltaisuuksien poliittiset vaikutukset tulisivat toteutuessaan satamaan Kremlin laariin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Koska saksalaisilla on tabujen aiheuttamia patoutumia, Eurooppa on yleisesti aika tylsä saattokoti ja poliisiin voi suurin piirtein luottaa - rettelöiminen on sangen turvallista touhua. Siitäkin selviää ja saa statusta. Pääsee sen jälkeen itkemään twitteriin kun tuli kaasua silmään.

Mutta varmaan siellä oli ulkopuolisia provokaattoreita. Olihan siellä meidänkin laitavasemmiston uljas edustajisto paikalla. Vaikka toki heiltäkin jos kysyy, koko homma on varmaan vastarintaliikkeen kenkääkin tyhmempien natsien ovela ja nerokas juoni.

Petteri Hiienkoski

YLE: "Schanzenviertelissä näkyi lauantaina äärivasemmistolaisen "mustan blokin" iskulauseita. Kyseessä on väkivaltaan taipuvaisten vasemmistolaisten anarkistien yhteenliittymä ja mielenosoitustaktiikka, johon liittyy mellakointi lähes koko kehon peittävissä mustissa asusteissa."

- Nykyään täytyy jo antaa erityistunnustusta valtiolliselle medialle, jos se sattuu uutisoimaan sellaisista asioista, mistä aiemmin on vaiettu. =)

Äärivasemmiston poliittinen väkivalta on Yhdysvalloissa muuttumassa 'arkipäiväiseksi'. Siellä(kään) sitä ei ole valtamediassa tuomittu, vaan siihen on lähes kannustettu.

Äärivasemmiston väkivalta on levinnyt myös Eurooppaan kuten mellakat Hampurissa osoittavat. Se ei ole uusi asia. Saksan lisäksi sen on raportoitu lisääntyneen rajusti myös ainakin Itävallassa.

Olen huolissani poliittisesta väkivallasta, olipa kyseessä äärioikeiston (lähinnä uusnatsit) tai äärivasemmiston (lähinnä anarkiksit) väkivalta.

Suomen valtamediassa on tehty karkea virhe siinä, että äärioikeistolaiseksi on leimattu ei-väkivaltaisia poliittisia liikkeitä. Näin on hämärretty rajaa väkivaltaisen ja ei-väkivaltaisen liikkeiden välillä. Väärä ja harhaanjohtava uutisointi on aina vahingollista.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Ei kysymys ole äärivasemmistolaisen väkivallan poisselittämisestä tai puolustamisesta, vaan siitä käytetäänkö tällaisia ilmiöitä hyväksi.

Länsimaiseen demokratiaan - johon myös Saksan nykyjohto on sitoutunut - kuuluu kansalaisten oikeus vapaaseen mielipiteenilmaisuun muun muassa mielenosoitusten välityksellä. Hampurissa ääriryhmät käyttivät tätä oikeutta kansalaisten yleistä suvaitsevaisuutta koettelevalla tavalla, mikä palvelee epädemokraattisia pyrkimyksiä.

Venäjän johdon intressinä on osoittaa, ettei länsimainen demokratia toimi.

Todettakoon vielä että Der Spiegelin - jonka kotipaikka on Hampuri - tulkinnan mukaan väkivaltaisuudet haittaavat enemmän sosialidemokraatteja kuin kristillisdemokraatteja, sillä kärkevimmän arvostelun kohteeksi on joutunut kaupungin sosialidemokraattinen pormestari.

Tämä ei välttämättä ole oikea arvio eikä se vie pohjaa arvaukseltani oikeistopopulisteista suurimman hyödyn saajina.

Siksi venäläisten mahdollinen rooli on hyvä selvittää. Saksassa onkin asetettu erityiskomissio tutkimaan Hampurin tapahtumia ja niiden taustoja.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

En tunne taustoja kunnolla, mutta uskon, että vasemmistoradikaalit eivät radikalisoituneet provosoituina vaan tuottivat Hampurissa suunnitelmallisesti ja tarkoituksella mahdollisimman paljon häiriötä. Kai taustalla on halu romuttaa nykyinen, heidän mielestään vääränlainen yhteikuntajärjestys.

Sitä en ymmärrä, miten tuollainen strategia voisi tehdä yhteiskunnasta enemmän heidän mielensä mukaisen, paitsi jos tavoite tai välitavoite on saattaa yhteiskunta kaoottiseen tilaan.

Politiikassa hyötyjiä voivat tosiaan olla toisen pään radikaalit. Nykyään kaikenaliset radikaalit kulmakunnat (äärioikeisto, äärivasemmisto, anarkistit, islamistit, ehkä populistit ja suvakitkin) näyttävät "tukevan" toisiaan kärjistämällä tilanteita mahdollisuuksiensa mukaan. Keskitien kulkijat ja vallan pitäjät eivät näköjään osaa ottaa tilannetta haltuun, vaan turhan usein ruokkivat itse näitä provokaattoreita.

Petteri Hiienkoski

En tiedä, mistä ihmeestä tuo Venäjä tuohonkin onnistutaan liittämään. =) Putin näyttää kelpaavan syntipukiksi melkein mihin vain. Se kuuluu tietenkin vihollisuuskuvaan. Eli haiskahtaa...

Kuten totesin äärivasemmiston poliittinen väkivalta on USA:ssa levinnyt varsin laajalle. Mielestäni ollut vain ajan kysymys, milloin se leviää Eurooppaan.

USA:ssa valtamedia on osaltaan kiihottanut ihmisiä väkivaltaan. Suomessa ollut havaittavissa aivan sama ilmiö. Valtamedia taas on hyvin Putin-vastainen, joten en hevillä usko, että äärivasemmiston mellakointeihin olisi Venäjän apua tarvittu.

"Mediakupla on yhteiskunnallinen turvallisuusuhka"
(http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Ehkä Venäjän voi liittää tähän niin, että se on yksi taho (muutamien muiden joukossa), joka katsoo pienen kaaoksen olevan sen oman strategian näkökulmasta ihan hyvä juttu. Hyötyjä siis, vaikka ei välttämättä peluri tässä konfliktissa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ehkä jokaisen olisi syytä palauttaa mieleen mitä tapahtui Ranskassa järjestetyssä viimeisessä jalkapallon EM-kisoissa. Venäjältä tuli, Putinin suojelema joukko huligaaneja tekemänsä kaikkensa, että kisat olisivat epäonnistuneet. Suomalaiset, EU:n hajoamista kannattavat pelaavat Putinin ja Venäjän pussiin. Lopuksi vielä, Venäjän kansa ei vastakkainasettelua Euroopan kanssa halua, johto halua, kuten on koko historiansa aikana halunnut, yhteiskuntajärjelmestä huolimatta.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se on kun annetaan vaihtoehdoiksi, että joko kannattaa EU:n hajoamista, tai sitten mennään kohti epädemokraattista liittovaltiota, niin eihän siinä hyviä vaihtoehtoja ole valittavaksi. Kummankin asian voi toteuttaa joko hyvin tai huonosti. Tähän mennessä on onnistuttu ryssimään talousasiat, autettu yksi merkittävä jäsen eroamaan ja luotu eripuraa idän ja lännen, pohjoisen ja etelän välille.

Putinin syyttäminen siitä, että itse tekee asiat hänelle mahdollisimman helpoksi on toki helppoa, mutta aika petollista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Miksi köyhät luuserit eivät voi yksinkertaisesti hyväksyä sitä, että he ovat pelkästään rikkaitten työjuhtia, joiden työnteon avulla rikkaat rikastuvat entisestään?

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Joo, laitetaan pirstaleiksi. Demokraattinen vaikuttaminen on jo pahasti vanhentunut keino. ;-)

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Vielä selvennykseksi: toive venäläisten mahdollisen roolin tarkistamisesta ei sisällä mitenkään automaattisesti oletusta siitä, että näin olisi todellisuudessa tapahtunut.

Niko Sillanpää

Ehkä koomisin yritys valkopestä ja paremminselittää äärivasemmistolaista väkivaltaa, johon olen tähän mennessä G20-mellakoiden osalta törmännyt. Äärivasemmisto suunnitteli näitä mellakoita toista vuotta, mikä asia on ihan vaikka saksalaisista tiedotusvälineistä luettavissa.

"A big nothing burger"-salaliittoteoria tuottaa lisäksi kajahtaneisuudesta erityismaininnan. Jotkut tosiaan näyttävät ottavan WaPo- ja CNN-roskan tästä aihepiiristä tosissaan, täysin uskonkappaleena.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kuka mielestäsi valkopesee mitä?

Niko Sillanpää

Sinä tarjoamalla vasemmistolaiselle poliittiselle väkivallalle selitykseksi oikeistotoimijoita koskevan salaliittoteorian ja kykenemättä tuomitsemaan kyseisiä väkivaltaisia mellakoita sellaisina, minä ne ovat: äärivasemmiston väkivaltana.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #16

Etkö lukenut blogistani toteamusta, että ulkopuolisen provosoinnin mahdollisuuteen viittaaminen "ei tarkoita sitä, etteikö äärivasemmistolaisten ryhmien omastakin keskuudesta löytyisi riittämiin tappelunhaluista porukkaa"?

Eikö valkopesua ole ennemmin kaikkinaisen provosoinnin mahdollisuuden kieltäminen vain periaatteesta ilman minkäänlaista asioiden selvittämistä?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #18

Olet tosiaan oikeassa siinä, että eri tahojen osallisuuden selvittäminen ei tarkoita, että syyllinen tiedetään. Huono puoli on, että luultavasti täyttä totuutta suuntaan tai toiseen ei tulla koskaan saamaan selville.

Silti, niin tai näin, ensi sijassa vastuu on mielenosoituksen järjestäjillä ja siihen innolla osallistuneilla. Ellei pysty järjestämään mielenosoitukseen sellaisia turvajärjestelyjä, joilla sekä sisäinen että ulkoinen provosointi ja väki/ilkivallan kehittyminen estetään, olisi parempi luopua koko mielenosoituksesta.

Sikäli voidaan vaatia Suomessakin, että ne poliittiset tahot, joiden kannattajia on ollut Hampurissa liikkeellä, selväsanaisesti sanoutuvat irti sekä väkivallasta että myös kannattajiensa älynväläyksestä yleensäkään osallistua. Touko Aalto taisikin jo sen aika selkeästi tehdä. Äijällä on otetta.

Petteri Hiienkoski

Pertti Rönkkö:

"Saksan poliisien ammattiliiton pj Wendt vaatii Hampurin politiikkaa tilille mellakoista. Hänen mukaansa kaupungin punavihreä politiikka on "hellinyt rikollista, vasemmistolaista joukkoa" vasemmistoautonomien lähes omaksi valtiokseen tehneessä Schanzen kaupunginosassa. Wendt vaatii pormestari Olof Scholzia (sd) ottamaan vastuun tilanteesta ja eroamaan.", Pertti Rönkkö jatkaa.

"Saksalaiset ja eurooppalaiset äärivasemmistolaiset suunnittelivat Hampurin väkivaltaa elokuusta 2016 lähtien, sanoo politiikan ääri-ilmiöitä tutkiva professori Klaus Schroeder Berliinin vapaasta yliopistosta. Äärivasemmistolaisten vihollisia ovat kapitalismi ja valtio, jota edustaa katutasolla poliisi. Tavoitteena on kommunismi. Schroeder sälyttää osavastuun tapahtuneesta vasemmistopuolue Linkelle ja vihreille. Saksan perustuslakipoliisin mukaan maassa on yli 28 000 vasemmistoradikaalia. Heistä yli 8000 luokitellaan väkivaltaisiksi. Schroederin mukaan vasemmistoradikaalit saavat nuoria mukaan joukkoihinsa mm. vanhempien vihanlietsojien avulla."

(http://beta.oikeamedia.com/o1-27943)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Yhteiskunnalliset olosuhteet käyvät selitykseksi kaikkeen väkivaltaan, mutta se ei ratkaise mitään. Yhden olennaisen virheen Saksan poliisivoimat tekijät. He eivät valmistautuneet kunnolla hulinoitiin. Luottivat siihen, että poliisin käskyjä totellaan.

Aletaan liikenteestä. Ehdottomasti olisi pitänyt ennakkoon ohjata liikennettä turva-aidoilla, niin, ettei milenosoittajilla olisi ollut niin paljon vapaata liikkumatilaa.

Poliisilla olisi pitänyt olla olennaisesti enemmän kuljetuskalustoa, jolla kiinni otetut olisi nopeasti voitu kuljettaa pidätyskeskuksiin, joita Hampurissa ei ilmeisesti lainkaan ollut.

En ole kuullut, että poliisi olisi ennakkoon tehnyt mitään tarkastuksia siitä, keitä mielenosoituksiin oli tulossa. Niinpä paikalle pääsivät kaikki halukkaat ja nekin joilla oli polttopulloja ja muuta kiellettyä välineistöä mukanaan.

Tuollaisessa tilanteessa, jossa pitkällä ajalla kertynyt kaskeruus purkautuu, ei ole aikaa kehityskeskusteluihin, vaan suoraan toimintaan rähinöinnin estämiseksi. Siihen Hampurissa olleet poliisivoimat eivät kyenneet. Viimeistään nyt on koulutuksen paikka ja samalla pitää paneutua syihin, joista hulinointi kumpuaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Rajatarkastuksia kyllä tiukennettiin ennen Hampurin huippukokousta.

Poliisin toiminta on saanut osakseen paljon arvostelua sekä puutteellisen ennakkovalmistautumisen ja riittämättömien resurssien että tarpeettoman kovina pidettyjen otteiden vuoksi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ulkorajojen tarkastukset ovat vain osa turvallisuustoimia. Sitäkin tärkeämpää olisi ollut valvoa, ettei mielenosoituksiin oasllistuneilla ollut tuohovälineitä mukanaan. Mielestäni poliisi toimi liian leppoisasti mielenosoittajia kohtaan.

Nyt on paljastunut, että videoissa, joissa tapahtumia on kuvattu, on leikattu pois se, mitä hulinoijat ovat tehneet ennen kuin heitä on alettu ottaa kiinni. Poliisin harjoittamalta väkivallaltahan sellainen näyttää. Tosiasiassa poliisin olisi pitänyt toimia paljon tehokkaammin. Toimien kovuus pitää suhteuttaa tilanteeseen. Kiinniotettavat pitää taltuttaa, eikä se onnistu vain puhumalla.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #22

Samaa mieltä siitä, että yhteiskunnan kannalta paras strategia on antaa poliisille riittävästi resursseja niin, että tällaiset mellakoijien ja poliisien kahinat eivät pääse muodostumaan tavaksi, vaan kaikki mellakoijat voidaan tarvittaessa poimia kadulta talteen. Suomessa poliisi on pääsääntöisesti ollut vielä tilanteen herra, eikä vahvaa mellakointikulttuuria ole onneksi päässyt muodostumaan.

En tiedä näyttikö Suomen tv jotain sistittyjä videoita, mutta netistä löysin kyllä videoita, joissa mellakoijat sytyttelivät tarkoituksella autoja tuleen kadulla kävellessään. Melko systemaattista toimintaa siis, eikä esim. reaktioita poliisin ylimitoitettuihin toimiin.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Sen verran tietoa on tullut lisää, että Hampurin mellakoissa oli mukana myös äärioikeistolaisia - osa haluten tapella poliisien, osa mustan blokin jäsenten ja osa varmaan molempien kanssa. Runsaan viidenkymmenen pidätetyn joukossa on ollut pari venäläistä ja enemmänkin olisi ilmeisesti tullut, jos oikeusviranomaiset vain olisivat ehtineet käsitellä kaikki tapaukset lain määräämässä aikataulussa.

Tämä on synnyttänyt sen verran spekulaatioita järjestetyistä provokaatioista, että Venäjän UM:n tiedottaja Maria Saharova on katsonut aiheelliseksi ryhtyä torjumaan niitä.

Ks. esim. https://www.shz.de/deutschland-welt/politik/russen...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset