AnttiJuhaniKasvio

Putinin ja Trumpin tapaaminen

Hampurissa kokoontuvilla G20-ryhmän mailla on tällä hetkellä paljon isoja ongelmia asialistallaan. Ne ulottuvat kauppapolitiikasta ajankohtaisten kriisien hallintaan, Venäjän käyttäytymiseen, terrorismin vastaiseen sotaan, ihmisten kansainvälisiin liikkeisiin, ilmastonmuutokseen ja globaalikehityksen ongelmiin saakka. Ratkaisuja näihin etsitään jatkuvasti ennen kaikkea eri maiden nimeämien asiantuntijoiden ja diplomaattisten edustajien keskinäisissä ja pääosin julkisuudelta salassa käydyissä neuvotteluissa.

Tuohon pohjatyöhön verrattuna Hampurin kaltaiset valtiojohtajien tapaamiset edustavat jäävuoren näkyvää huippua. Päämiehet lukevat istunnoissa heille valmiiksi kirjoitetut puheenvuorot, minkä lisäksi he keskustelevat yhteisiksi tarkoitettujen julkilausumien vielä avoinna olevista kohdista. Tämän ohella valtionpäämiehillä on mahdollisuus monenlaiseen small talkiin toistensa kanssa muun muassa lounaiden ja päivällisten yhteydessä, ja yksittäisillä valtionpäämiehillä on myös lyhyitä kahdenkeskisiä tapaamisia.

Varsinaisten asioiden lisäksi tällaiset tilaisuudet antavat valtionpäämiehille mahdollisuuden syventää kuvaansa toisten paikallaolijoiden persoonallisuudesta, ajattelutavoista ja kommunikointityylistä tavoilla, joista voi olla hyötyä myöhemmin.

Pääosin huippukokouksilla on kuitenkin lähinnä seremoniallinen luonne. Sama koskee niiden yhteydessä pidettäviä valtiojohtajien kahdenkeskisiä tapaamisia, vaikka joskus toki voidaan yrittää löytää korkeimman poliittisen tason ratkaisuja ongelmiin, joita ei ole aiemmin kyetty ratkomaan alemmalla tasolla.

Trump ja Putin

Hampurin kokouksessa eniten uteliaisuutta on herättänyt Donald Trumpin ja Vladimir Putinin todennäköisesti ensimmäinen face to face -kohtaaminen. Aiemminhan oli hyvät perusteet olettaa miesten maailmankuvien käyvän melko hyvin yksiin toistensa kanssa, mutta Trumpin ja hänen lähipiirinsä hämärien Venäjä-yhteyksien vuoksi Trumpin henkilökohtainen liikkumavara on hyvin rajattu. Lisäksi maiden taloudelliset, sotilaalliset ja kansainvälispoliittiset intressit ovat nykyisin sen verran selkeästi vastakkaisia keskenään, että niidenkään puolesta millekään varsinaiselle kaveeraamiselle ei jää juuri tilaa.

Omat erityispiirteensä tapaamiselle antaa osapuolten lähtökohtien poikkeuksellisen suuri epäsuhtaisuus. Putin on G20-maiden johtajista kokenein, erittäin hyvin informoitu ja taitava manipulaattori, joka osaa kietoa keskustelukumppanit sormensa ympärille ilman että nämä tätä välttämättä edes huomaavat. Trump on puolestaan valtiojohtajaksi ainutlaatuisen tietämätön ja keskustelukumppaniensa helposti johdateltavissa.

Ei siis ihme, että yhdysvaltalainen osapuoli suhtautuu pelolla tapaamiseen. Päätavoitteena on estää se, että Putin saisi johdateltua keskustelukumppaninsa kannanottoihin tai sitoumuksiin, joista USA:lle koituisi myöhemmin kohtuutonta haittaa. Sitä tuskin odotetaan, että Trump kykenisi ajamaan yhtäkään Yhdysvaltojen ajamaa tavoitetta eteenpäin Venäjän suuntaan tämän keskustelun välityksellä.

Putin ja Trump

Joissakin suhteissa herkullisilta tuntuvista lähtökohdista huolimatta Putinillakaan ei liene kovin suuria odotuksia tämän tapaamisen suhteen. Toki Putin pystyy sen avulla vahvistamaan julkikuvaa itsestään merkittävänä suurvaltajohtajana. Samalla hän kuitenkin tietää Trumpin tosiasiallisten toimintamahdollisuuksien rajallisuuden nimenomaan Venäjän suuntaan. Toki hän voi heittää ilmaan koepalloja esimerkiksi Venäjään suunnattujen talouspakotteiden purkamiseksi, yhteistyön vahvistamiseksi terrorismin vastaisessa taistelussa ja suurvaltojen roolin korostamiseksi monenkeskisen yhteistyön kustannuksella. Mutta varsinaisia läpimurtoja hän tuskin odottaa juuri vastapuolensa nykyisten toimintarajoitteiden vuoksi.

Mitä jää käteen?

Maksimaaliseksi tulokseksi tapaamiesta ehkä jää siten se, että Putin ja Trump ilmoittavat näkemyseroista huolimatta pyrkivänsä parantamaan maidensa välistä kommunikaatiota jatkossa. Lisäksi voidaan sopia joidenkin yksittäisten asioiden ottamisesta kummankin maan viranomaisten kesken tarkempien selvittelyjen kohteeksi.

Mutta kaikki tämä on pelkkää spekulaatiota. Aivan kohta tiedämme, mitä tapaamisesta ja sen tuloksista kerrotaan julkisuudessa. Myöhempien aikojen poliittisen historian tehtäväksi jää puolestaan selvittää, millaiseksi tapaamisen todellinen merkitys muodostuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Onhan tuolla Putinin ja Trumpin tapaamisen spekuloinnilla viihdearvonsa, mutta ei mitään muuta. Putin on kaikessa kataluudessaan jokseenkin suoraviivainen toimija, jonka tavoitteena on Venäjän etu sellaisena kuin hän sen näkee sekä samalla Venäjän julkisuuskuvan kohotus. Miten hän on tavoitteissaan onnistunut, on jo ihan toinen asia.

Trump taas on ailahteleva narsisti, jolle tärkeintä on minä itse. Eivät Putin ja Trump pysty tapaamisessaan mitään isompaa sopimaan. Kumpikin pullistelee omaan suuntaansa ja siinä se.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

No nyt tiedämme, että tapaamisessa sovittiin yhteisistä toimista taistelujen hillitsemiseksi Syyrian lounaisosissa ja että Putin ei ollut kiinnostunut keskustelemaan Venäjän puuttumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin.

Paljosta muustakin taatusti ehdittiin puhua noin kaksituntiseksi venähtäneessä tapaamisessa. Vasta myöhemmin saamme kuitenkin lisää tietoa siitä, mistä ja millaisin tuloksin puhuttiin.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Niinpä. Trump ei välttämättä ymmärrä millainen tai mikä asia Venäjä on. :) adjektiivin ja objektiivin välinen ero. Ellei hänelle sitä kerrota. Putin tietää tasan tarkkaan oman painoarvonsa kansainvälisessä politiikassa.

Mietitään asia näin. Putin elää aikaa tässä ja nyt välittämättä sisäpolitikiikasta. Ulkopolitiikka on se mikä ratkaisee ja ennenkaikkea sen talouteen liittyvät sidonnaisuudet. Tietysti pitää kysyä mitä ulkopolitiikalla ja maailman taloudella on tekemistä keskenään??? Kyllä ne sidoksissa ovat.

Venäjän painoarvo investointikohteena on iso ja sekös jenkkejä myös kiinnostaa. Toki myös muita maita. Onko menossa kaikkien aikojen puhallus no sen tulee aika näyttämään. Jos laitettaisiin Trumpin ja Putinin rahakasat vierekkäin, veikkaisin, että Donald jäisi kakkoseksi koska Putinilla on provikkapalkka....

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Rohkenen olla eri mieltä Putinin prioriteettien suhteen: hänen tärkein prioriteettinsa on sisäpoliittinen eli pysyminen vallassa nykyisen presidenttikauden päättymisen jälkeenkin. Eikä hän elä tässä ja nyt vaan toimii strategisesti eli pohtien väittömien toimien pidemmän ajan seurauksia.

Venäjän painoarvo sijoituskohteena voisi olla merkittävä, ellei mikä tahansa omistusoikeus pätisi nyky-Venäjällä yksinomaan Kremlin armosta. Näissä oloissa sijoittaminen on liian risialtista, kuten monet ovat jo katkerasti joutuneet toteamaan.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tuo Kremlin armosta on pohdittava juttu. Kaasu virtaa edelleen ja eivätkä ne öljyputketkaan ole tulpattu. Tankkerit ajavat Suomenlahdella Kreikan lipun alla.

Venäjän talous kasvaa ja osa syynä on se, että he vihdoin ja viimein ovat ymmärtäneet omien sisämarkkinoidensa arvon ja alkavat tuottamaan itse juustonsa.

Tottakai tilanne tällä hetkellä on jakomielitautinen. Putin ja Trump kumppaneina, ei se ole pois suljettu, on vaarallinen yhdistelmä... Toisaalta kun ajattelee Venäjän rajoja, niin Uralin toisella puolella lienee jo nyt eri meininki. Aasiassahan siellä asutaan.

Tämän tyylinen keskustelu on aidosti haastavaa ja kiitokset kaimalle.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Täydennyksenä vielä sellaisia tiedonpalasia, että venäläiset ja amerikkalaiset tulkinnat poikkeavat hieman toisistaan sen suhteen mitä varsinaisesti Venäjän puuttumisesta USA:n vaaleihin puhuttiin ja hyväksyikö Trump Putinin selitykset vai ei. Ilmeisesti asian käsittely oli kuitenkin molemmille vain pakollinen kuvio jonka jälkeen siirryttiin varsinaisiin asioihin.

Riskiksi toki muodostuu se, että Trump löytää aikaa myöten enemmän yhteistä kontaktipintaa Putinin ja keskisen itä-Euroopan oikeistopoliitikkojen kuin Merkelin, Macronin, Junckerin ja Tuskin kanssa.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Politiikka jauhaa aina samaa ja todellista valtaa pitää raha. Toki esim. Yhdysvaltain presidentillä on se viimeisen voiman avain eli ydinsodan aloittaminen. Armeijan toimintaa eivät rikkaat suoraan määrää vaan onnistunut tai epäonnistunut politiikka. Trump on jo kerran käyttänyt näkyvästi armeijansa voimaa ja lisää voi olla vielä luvassa. "Yhdysvallat ensin"
hokema hänen suustaan ei vain ole uskottavaa sillä hänen taitonsa maailman kartalla ei riitä kuin vain populistiseen politiikkaan. Outo mies aina vain. Hän on sentään itse miljardööri ja nyt kahden vallan persoona. Raha ja politiikka vievät suuressa utopiassa hänet Venäjän markkinoille Yhdysvaltain poliittiset edut unohtaen. Trump is not the best.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Trumpilla on vanhastaan liikesuhdeintressit Venäjään ja venäläisiin ja hän on niinä aikoina oppinut suhtautumaan heikäläisiin pikemminkin positiivisesti.

Kun hänet päästetään keskustelemaan kahden kesken Putinin kanssa, on vääjäämätöntä, että häntä hyödynnetään ja viedään mennen tullen. Putin on ovela jos kuka.

Mutta USA ei ole Trumpin käsissä. Hänen toimiaan katsotaan siellä valtaa omaavissa piireissä suurennuslasilla. Toisin sanoen teki hän mitä mokia hyvänsä tuossa tapaamisessa, niiden ei anneta paljon vaikuttaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Maailmankuvaltaan ja tyyliltään Trump toki muistuttaa enemmän venäläistä oligarkkia kuin amerikkalaista elinkeinoelämän huippujohtajaa. Henkilökemiat Trumpin ja Putinin välillä näyttävät toimivan monin verroin paremmin kuin Trumpin ja Merkelin tai Macronin kanssa. Tämä lisää oleellisesti Putinin operatiivista liikkumavaraa.

Vaikka USA ei olekaan Trumpin käsissä, liittovaltion toimeenpanokoneisto on. Kyllä silläkin jo aika paljon tekee - varsinkin jos osaa, mitä tässä tapauksessa kyllä sopii epäillä.

Vähän käy sääliksi puolalaisia, joiden kuherruskuukausi Trumpin kanssa jäi vain vuorokauden mittaiseksi. Kaikesta vanhoillisuudestaan huolimatta he eivät voi kokea Putinin ystävää omaksi ystäväkseen.

Myös ukrainalaiset ja syyrialaiset odottavat todennäköisesti aika levottomina, mitä Putin ja Trump ovat suunnitelleet heidän päidensä ylitse.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset