AnttiJuhaniKasvio

Voidaanko Pohjois-Korean ohjukset torjua rauhanomaisesti?

Pohjois-Korea lisäsi oleellisesti kansainvälistä jännitystä laukaisemalla ballistisen ohjuksen USA:n kansallispäivän kynnyksellä. Donald Trump etsii apuja muualta samalla kun Venäjä ja Kiina pyrkivät yhdessä kääntämään kriisin omaksi voitokseen. Koko ajan lähemmäs tulee aika, jolloin Kim Jong-un pääsee kiristämään muuta maailmaa todellisen ja toimivan ydinaseistuksen turvin. Tämä herättää kysymyksen siitä, onko tilanteeseen olemassa mitään rauhanomaisia ratkaisuja.

Kriisin juuret

Korean niemimaan ongelmien hahmottamiseksi kannattaa muistaa, mitä tapahtui runsaat kuusikymmentä vuotta sitten.

Toisen maailmansodan aikana Korea oli Japanin miehittämä, ja sodan päättyessä maassa olleet japanilaiset antautuivat pohjoisosassa Neuvostoliitolle ja etelässä Yhdysvalloille. Pian sen jälkeen maa jakautui Kim Il Sungin johtamien kommunistien otettua vallan maan pohjoisosassa, kun taas etelässä pyrittiin rakentamaan YK:n – ja Yhdysvaltojen - tuella demokraattista hallintoa. Vuonna 1950 Kim Il Sungin joukot tunkeutuivat 38. leveysasteen eteläpuolelle, ja ennen pitkää myös Kiinan kansanarmeija lähetti omat joukkonsa YK:n lipun alla sotivia pääosin amerikkalaisia ja englantilaisia sotavoimia vastaan. Veriset taistelut päättyivät 1953 solmittuun aselepoon. Aselepo ei ole kuitenkaan missään vaiheessa johtanut varsinaiseen rauhansopimukseen, vaan muodollisesti Pohjois- ja Etelä-Korea ovat edelleen sotatilassa keskenään.

Tuosta ajasta lähtien aselepolinja on erottanut vauraaksi teollisuusmaaksi kehittyneen Etelä-Korean sekä mielipuolisen tyrannian alaisuudessa köyhyyteen vajonneen Pohjois-Korean jyrkästi toisistaan. Asetelma on paradoksaalinen sikäli, että aiemmin viljava ja runsaat mineraalivarat omaava pohjoinen oli maan vaurain ja kehittynein osa.

Tilanteen uusi kärjistyminen

Korean tilanne on ollut koko ajan epävakaa, mistä todistavat aika ajoin tapahtuneet sotilaalliset yhteenotot aselepolinjan molemmin puolin. Välillä on yritetty jonkinasteista liennytystäkin, mutta viime aikoina jännitys on alkanut jälleen kasvaa Pohjois-Korean hallinnon pelätessä asemiensa säilymistä ja sen ryhdyttyä kehittämään ydinasetta kiristysvälineeksi muuta maailmaa vastaan.

Kansainvälinen yhteisö on turhaan yrittänyt hillitä Pohjois-Korean ydinhankkeita muun muassa talouspakottein ja julkilausumin. Maa on kuitenkin jatkanut itsepintaisesti sekä ohjuskokeita että ydinkärkien kehittämistä pitäen tavoitteenaan sitä, että se kykenisi ennen pitkää uhkaamaan myös Yhdysvaltoja ydinaseillaan.

Keskeisimmät Pohjois-Korean vihollisikseen määrittelemät maat eli Etelä-Korea, Japani ja Yhdysvallat ovat joutuneet pohtimaan keinoja tilanteen rauhoittamiseksi. Vaihtoehtoihin kuuluvat myös Kim Jong-unin hallinnon kaataminen tai maan ydinseiden ja niiden valmistukseen tähtäävien laitosten tuhoaminen ennaltaehkäisevällä iskulla.

Tällaisten operaatioiden ongelmaksi nähdään kuitenkin se, että Pohjois-Korea on pyrkinyt ennalta varautumaan niihin sijoittamalla ison osan arsenaalistaan salaisiin ja mahdollisimman vaikeasti saavutettaviin paikkoihin. Lisäksi Kiina kokisi Pohjois-Koreaa vastaan suunnatut sotatoimet ilman muuta iskuksi myös itseään vastaan. Vaikka Kiina on menettänyt kärsivällisyytensä Pohjois-Korean johtoa kohtaan, maa ei missään tapauksessa halua Yhdysvaltojen johtaman lännen vaikutuspiirin ulottuvan sen kaakkoisrajalle saakka.

Etelä-Korean johdossa avoimet sotatoimet koetaan liian isoksi riskiksi. Vaikka Pohjois-Korean ydinarsenaali kyettäisiin tuhoamaan ennaltaehkäisevällä iskulla, maan armeija kykenisi tuhoamaan perinteisellä tykistölläänkin vain noin viidenkymmenen kilometrin päässä rajasta sijaitsevan lähes kolmenkymmenen miljoonan asukkaan Soulin. Etelä-Korean nykyjohto onkin pyrkinyt etsimään ensisijaisesti rauhanomaisia ratkaisuja nykyiseen kriisiin.

Ovatko Pohjois-Korean ohjukset torjuttavissa?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arvosteli vaalikampanjansa aikana rajusti Obaman hallintoa kyvyttömyydestä pysäyttää Pohjois-Korean ydinasehankkeet. Valituksi tultuaan Trump nosti Pohjois-Korean kysymyksen esiin Kiinan johdon kanssa käymissään keskusteluissa, ja maan keväisten ohjuskokeiden jälkeen hän julisti lähettäneensä yhdysvaltalaisen laivasto-osaston kohti Pohjois-Koreaa. Uuden presidentin tärkeimmäksi käytännön toimeksi on kuitenkin jäänyt jo presidentti Obaman aikana sovitun Thaad -ohjustentorjuntajärjestelmän asennustöiden eteenpäinvieminen Etelä-Koreassa. Projektia on hidastanut Etelä-Korean presidentin päätös pysäyttää järjestelmään kuuluvien tutkien asennustyö ympärstöselvitysten tekemisen ajaksi.

Myös Japani on panostanut resursseja ohjustentorjuntavalmiuksiensa kehittämiseen. Tätä työtä tehtäessä on kuitenkin käynyt ilmi, että ohjusten tuhoaminen olisi monin verroin varmempaa ja halvempaa ennen niiden laukaisemista suoritetun ennaltaehkäisevän iskun turvin. Siksi myös tästä vaihtoehdosta keskustellaan, vaikka se ei sovikaan yhteen maan perustuslaissa säädettyjen rajoitusten kanssa.

Osin samankaltaisiin tuloksiin kuin Japanissa on päädytty Yhdysvalloissakin: ohjustentorjuntajärjestelmillä tehdyt kokeet ovat olleet tuloksiltaan vaihtelevia. Käytännössä ei siten voida varmistua siitä, etteivätkö jotkin ilmaan jo lähetetyistä ohjuksista pääsisi maaliinsa saakka.

Aloitteen liukuminen Kiinalle ja Venäjälle

Alkuvaiheessa presidentti Trump uskoi saavansa Kiinan painostamaan Pohjois-Korean irti ydinaseohjelmastaan. Vastineeksi Trump olisi voinut luopua joistakin Kiinaa vastaan kaavailemistaan kauppapoliittisista toimista. Strategia ei ole kuitenkaan estänyt Pohjois-Koreaa tekemästä uusinta ohjuskoettaan. Koe osoittaa maan edenneen selvästi Pohjois-Amerikkaan saakka ulottuvan ohjusteknologian kehittelyssä.

Samaan aikaan Venäjän ja Kiinan johto esittävät yhdessä diiliä, johon sisältyvät yhtäältä Pohjois-Korean pidättäytyminen oman ydinohjelmansa eteenpäinviemisestä sekä toisaalta Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean luopuminen yhteisistä sotaharjoituksista ja Thaad-järjestelmän asennustöistä. Järjestely olisi edullinen Venäjälle ja Kiinalle siksi, että se jättäisi Pohjois-Korean hallinnon nykyiselleen. Lisäksi maat kokevat USA:n rakentaman ohjustentorjuntajärjestelmän uhaksi myös itselleen.

Vaihtoehtoinen ratkaisu

Nykytilanteessa järkevintä voisi olla kaikkien osapuolten kutsuminen yhteiseen neuvottelupöytään. Kiinan ja Venäjän ehdotuksen mukaisesti voitaisiin todella sopia siitä, että sekä Pohjois-Korean ydinohjelma että USA:n ja Etelä-Korean yhteiset harjoitukset ja ohjustentorjuntajärjetelmän asennustyöt keskeytetään. Samalla lännen tulisi kuitenkin vaatia pidemmän aikavälin suunnitelmaa Koreoiden jälleenyhdistamiseksi niin, että maahan luodaan siirtymäajan päätyttyä demokraattinen hallinto. Tämä merkitsisi Kimien dynastian loppua pohjoisessa. Käytännössä Kimille perheineen voitaisiin tarjota mahdollisuus lähteä elämiseen riittävien käteisvarojen kanssa jonnekin muualle.

Yhdistyneen Korean tulisi sitoutua puolueettomuuteen ja oman puolustuksensa järjestämiseen ilman ulkopuolisten joukkojen läsnäoloa. Tämä rauhoittaisi oleellisesti koko alueen sotilaallista tilannetta ja vapauttaisi resursseja rauhanomaiseen rakennustyöhön.

Ketjun heikoin lenkki on kierrettävä

Tällaisia vaihtohtoja pohdittaessa nousee automaattisesti esiin kysymys siitä, riittävätkö presidentti Donald Trumpin kyvyt näin monimutkaisen diplomaattisen prosessin läpiviemiseen. Vastaus tähän kysymykseen on yksiselitteisen kielteinen. Siksi Yhdysvalloissa prosessin johtovastuun tulisi olla presidentin sijasta ulko- ja puolustusministeriöillä. Tällainen järjestely on itse asiassa Financial Timesin lähteiden mukaan jo tehtykin Saudi-Arabian johtaman ryhmän ja Qatarin välisiä kiistoja selvitettäessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän raunotarkia kuva
Rauno Tarkia

Mielestäni sinänsä hyvän rauhansuunnitelmasi heikoin lenkki on olettamus, että dynastia luopuisi vallasta rauhanomaisesti. Kuten olemme nähneet dynastian käyttämä kieli on väkivalta ja se on ainoa kieli, jota he ymmärtävät. Kiitos muuten hyvästä kirjoituksesta.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Jos kansainvälinen yhteisö - Venäjä ja Kiina mukaanluettuina - viestittää Kimille ja hänen lähipiirilleen riittävän tehokkaasti heidän aikansa toden teolla päättyneen, he osaavat kyllä valita jäljelle jäävistä vaihtoehdoista vähiten epämiellyttävän.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

On häkellyttävää nähdä, miten kyvyttömiä lännessä ollaan ymmärtämään sitä, että pohjoiskorealaiset aivan aidosti ja vilpittömästi pitävät sosialistista järjestelmäänsä parempana kuin kapitalistista, ja että he aivan vilpittömästi kunnioittavat ja rakastavat johtajaansa.

Jos kaavailemasi suunnitelma toteutuisi, pohjoiskorealaiset -- siis ne harvat pohjoiskorealaiset, jotka jäisivät henkiin sen jälkeen kun muut ovat taistelleet kapitalistirintamaa vastaan viimeiseen mieheen, naiseen, lapseen ja vanhukseen -- eivät kokisi sitä vapauttamiseksi, vaan orjuuttamiseksi.

Pohjois-Korean ohjukset voitaisiin torjua kaikkein yksinkertaisimmin niin että USA liittolaisineen lakkaisi tekemästä kiusaa Pohjois-Korealle ja normalisoisi maiden väliset suhteet. Tämä ei tietenkään USA:lle kelpaa.

Noam Chomsky USA -- DPRK nuclear negotiations

A Lot of What You Know About North Korea Is Racist Nonsense

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Rauhanomaisen ratkaisun hakeminen on aina arvokas asia. Silti, jos Putin tai Trump ratkaisi jonkin ongelman Suomen kanssa rauhanomaisesti siten, että presidentti Sauli Niinstö karkotettaisiin maasta pois, en pitäisi ratkaisua täysin rauhanomaisena. Siinä olisi jonkinlaisen ylikävelemisen maku, vaikken nyt erityinen Niinistö-fani olekaan.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Eiköhän siinä ole pieni ero että Niinistö on valittu tehtäväänsä demokraattisesti, kun taas Pohjois-Koreaa johtaa asemansa perinyt verinen tyranni.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

En jaksa uskoa, että kovin iso osa pohjoiskorealaisista olisi kanssasi samaa mieltä. Jos syntyy kuningaskuntaan, pitää luonnollisena, että perillinen jatkaa vallassa. Pohjoiskorealaisten ajatukset saattavat mennä noilla jengoilla, vaikka kyse onkin perinnöllisestä diktatuurista. Näin se tunne siitä rauhanomaisesta ratkaisusta voisi olla yllä kuvailemani tapainen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #7

Mielenkiintoinen yhdistelmä "sosialistinen monarkia". Proletariaatin diktatuurista on puhuttu usein, mutta "proletariaattina" on usein vain yksi henkilö, joka P-K:n tapauksessa on vielä suvussa periytyvä virka. Nykyisten monarkkien "valta" on ainoastaan seremoniallista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #7

Jos haluaa arvailla, mitä pohjoiskorealaiset ajattelevat omasta maastaan, voisi aloittaa vaikka kysymällä itseltään seuraavaa:

Opetetaanko pohjoiskorealaisille pikkuvauvasta asti joka päivä aamusta iltaan, että Pohjois-Korea on paska maa, jota hallitsee verinen diktaattori ja jossa kansa kärsii jatkuvasti ja jossa jokainen joutuu keskitysleirille heti jos ajattelee itsenäisesti ja että olisi parempi jos USA tulisi ja vapauttaisi kansan? Ja että yhteinen hyvä seuraa siitä, että jokainen ajattelee vain omaa etuaan eikä piittaa muista?

Se, että meitä opetetaan tuolla tavalla, ei tarkoita, että pohjoiskorealaisia opetettaisiin samalla tavalla. Pohjoiskorealaisille opetetaan pikkuvauvasta asti joka päivä aamusta iltaan aivan päinvastaista. Pohjoiskorealaiset eivät ole me. Heillä ei ole samaa taustaa kuin meillä.

Siksi on aika hullumaista kuvitella, että pohjoiskorealaiset kokisivat elämänsä samalla tavalla kuin me kokisimme omamme, jos meidän olisi nyt yht'äkkiä muutettava asumaan Pohjois-Koreaan ja elettävä samalla tavalla kuin pohjoiskorealaisten.

Jos haluaa opetella ymmärtämään tilannetta, kannattaa tutustua molempien osapuolien propagandaan/informaatioon eikä pelkästään toisen osapuolen propagandaan/informaatioon. Ja huom!: Pohjois-Korean propaganda ei ole sitä mitä USA:n propaganda väittää sen olevan, eli kannattaa lukea/katsoa informaatiota alkuperäisistä lähteistä eikä vastapuolen vääristämänä tai keksimänä.

Jos taas ei halua opetella ymmärtämään tilannetta, voi jatkaa niin kuin tähänkin asti.

Miksi media valehtelee Pohjois-Koreasta?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Hyvä katsaus Koreoiden tilanteeseen ja sen taustoihin. Luulen kuitenkin Rauno Tarkian tavoin, että Kim ei Kiinankaan painostuksesta suostuisi luopumaan vapaaehtoisesti vallasta vaan taistelisi sen puolesta vaikka viimeiseen pohjoiskorealaiseen saakka. Kiina on varmasti painostanut kovasti Kimiä luopumaan ohjuskokeista, mutta täysin ilman tulosta. Ohjuskokeilla pyritään ärsyttämään ja provosoimaan Yhdysvaltoja niiden ajoituskin valitsemalla, kuten nyt USA:n kansallispäiväksi.

Ainoa keino vapautua Kimin luomasta ydinuhasta ihmiskunnalle on äärimmäisen voimakas ja hyvin valmisteltu tavanomaisin asein suoritettava ehkäisevä isku. Pohjois-Korean tykistö pystytään kyllä eliminoimaan niin nopeasti, ettei se ehdi aiheuttaa merkittävää tuhoa Souliin. Pohjois-Korea ei vielä pysty sijoittamaan ydinlatausta ohjuksiinsa, joten nyt alkavat olla viimeiset hetket toimia. Parin vuoden päästä voi olla jo liian myöhäistä ja sen jälkeen koko maailma on Kimin ja hänen oikkujensa panttivankina.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkä tehokkain ja vähimmin kustannuksin toteutettavissa oleva isku olisi Kimin salamurhaaminen. Se ei tieysti poistaisi ohjuksia eikä periaatteessa muuttaisi systeemiä miksikään, mutta aiheuttaisi niin suuren tilapäisen kaaoksen hallinnossa, että sitä pystyttäisiin hyödyntämään ulkovaltojen toimesta.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kim Jong-un ehti ensin murhauttamalla velipuolensa, josta Kiinan johto olisi ilmeisesti halunnut itselleen sopivan välikäden.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

No sittenhän Pohjois-Korealla ei olisi enää tuota veljeäkään luontaisesti paikkaamassa tilanteen niin vaatiessa.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"pohjoiskorealaiset aivan aidosti ja vilpittömästi pitävät sosialistista järjestelmäänsä parempana kuin kapitalistista"

Ei taida siellä kansalaisilla olla paljon vaihtoehtoja kun Pohjois-Korean sosialistiseen järjestelmään kuuluu suvussa periytyvä diktaattori?

Järjestelmän aito ja vilpitön kannatus on olemassaolon edellytys. Epäilijät koulutetaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ihmiset ovat samanlaisia ihmisiä joka paikassa. Tuo pohjoiskorealaisten aito ja vilpitön kunnioitus maansa johtajaa ja järjestelmää kohtaan rapisisi alas kuin korttitalo uuden ajan koittaessa. Jo nyt tuhannet pohjoiskorealaiset henkensä kaupalla pyrkivät loikkaamaan maasta pois, jos eivät pääse etelään, niin sitten Kiinaan. Tietoa ulkopuolisesta todellisuudesta tihkuu joka tapauksessa sisään koko ajan ja kuten totesin alussa, ihmisten tarpeet elämänsä arjessa ovat yhtäläiset kaikkialla.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Blokin otsikkoon "Voidaanko Pohjois-Korean ohjukset torjua rauhanomaisesti?" voi vastata kyllä, jos ohjustentorjuntajärjestelmä katsotaan rauhanomaiseksi ratkaisuksi. Kun Pohjois-Koreassa väistämättä tulee ennemmin tai myöhemmin vallankumous, sitä tuskin voidaan kutsua "rauhanomaiseksi ratkaisuksi" muutoin kuin ulkovaltojen osalta ja epävarmaa on sekin, minkälainen on uusi hallinto?

Sosialismille on luonteenomaista, että se alkaa vallankumouksella. Näin ei tapahtunut Pohjois-Koreassa. Toivottavasti Pohjois-Koreassa tapahtuu "oikea" vallankumous, joka suistaa diktaattorin, kuten monissa aidoissakin sosialistisissa valtioissa (mm. Neuvostoliitto, Kuuba jne).

"Neuvostoliiton miehittämälle vyöhykkeelle perustettiin 9. syyskuuta 1948 Korean demokraattinen kansantasavalta, ja Korean työväenpuolueen pääsihteeristä Kim Il-sungista tuli maan valtionpäämies. Kim Il-sung julisti Pohjois-Korean sosialistiseksi valtioksi.
(Wikipedia)". Neuvostoliiton asettaman nukkehallitsijan ”julistusta” ei voi pitää kansan tahtona.

Historia opettaa, ettei mikään dynastia ole ikuinen. Loppuuko Kim-dynastia lähiaikana? Sosialistiset kokeilut eivät ole onnistuneet missään. Uskon, että Jong-un, "Loistava toveri", on tämän dynastian viimeinen edustaja ja ihmettelen, jos voi siirtyä paikaltaan ”rauhanomaisesti”.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kaikista kommenteista!

Kiinnostavana historiallisena yksityiskohtana voidaan mainita USA:n ulkoministerin Dean Achesonin 12. tammikuuta 1950 kansallisella lehdistöklubilla pitämä puhe. Siinä hän erikseen Koreaa mainitsematta nimesi vapaan maailman puolustuslinjan, jonka ylittäessään kommunistinen blokki tulisi kohtaamaan Yhdysvaltojen reaktion. Jälkikäteen on spekuloitu Kiinan johdon tulkinneen puheen virheellisesti niin, että Yhdysvallat antoi sille vapaat kädet Korean suhteen.

Koko Korean sota saattoi siten syttyä osin diplomaattisen väärinkäsityksen seurauksena. Vastaavien tapahtumaketjujen riskit ovat tänäkin päivänä suuria Donald Trumpin ollessa Yhdysvaltojen ohjaimissa ja maan ulkoministeriön kärsiessä vakavasta alimiehityksestä.

Tänä aamuna Trump uhkasi Pohjois-Koreaa vakavilla seurauksilla alkuviikon ohjuskokeen synnyttämän tilanteen vuoksi, mutta kieltäytyi tarkentamasta mitä ne voisivat olla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuhannet pohjoiskorealaiset tykit ovat suunnattu Etelä-Korean pääkaupunki Souliin ja ovat täydessä valmiudessa tappamaan satojatuhansia tai jopa miljoona eteläkorealaista mikäli hyökkäys Pohjois-Koreaa vastaan toteutetaan. Samalla tietenkin kuolee vähintään saman verran pohjois-korealaisia. Ehkä vielä löytyy parempi keino diplomaattista tietä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Pidän tuota Makkosen esittämää arviota eteläkorealaisista siviiliuhreista suuresti liioiteltuna. Siviiliuhreilta ei varmasti vältyttäisi, mutta uskon niiden jäävän Etelä-Koreassa satoihin, korkeintaan muutamaan tuhanteen. Miksi? Pohjois-Korean tykistöpatterit pystytään tuhoamaan jo ensimmäisen vuorokauden aikana ja evakuointi ja tehokas suojautuminen vähentävät tehokkaasti henkilövahinkoja, aineelliset vahingot toki olisivat mittavat. Kimin ohjukset lentelisivät vähän sinne sun tänne ja olisivat torjuntaohjuksin osittain torjuttavissa. Pohjois-Korean lentokoneet tuhottaisiin nopeasti ja panssarit tuskin pääsisivät rajan yli, kun ne olisi jo tuhottu (vrt. Irakin sota).

Pohjois-Korean siviili- ja sotilasuhrit riippuisivat tuo diktatuurivaltion johdon omista päätöksistä, niistä on vaikea sanoa mitään. Luonnollisesti Yhdysvaltain ja sen liittolaisten iskut kohdistuisivat nimenomaan sotilaskohteisiin.

Tällä päästäisiin, jos isku tehtäisiin (muutaman kuukauden huolellisen valmistelun jälkeen) nyt. Jos viivytellään vielä pari vuotta, että Kim saa ydinkärjillä varustetut ohjuksensa valmiiksi, niin uhrimäärät olisivat monta kertaluokkaa suuremmat, ehkä miljoonia. Koska tällaisia seurauksia ei enää voitaisi hyväksyä, koko maailma olisi sen jälkeen Kim Jong unin ja hänen hallintonsa panttivanki. Kärjistäen: Kim ilmoittaa Suomelle, että tarvitsee Suomelta viisi miljardia dollaria "kehitysapua" tai lähettää ydinohjuksen Helsinkiin. Mitä Niinistö vastaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset