AnttiJuhaniKasvio

Presidentin smackdown

Yhdysvaltain presidentti on ajautunut aste asteelta pahenevaan henkiseen syöksykierteeseen. Kun Trumpin mauttomuuksia arvostellaan, mies reagoi käyttäytymällä vieläkin infantiilimmin. Tässä suhteessa viikonvaihteen painivideo – jonka Trump julkaisi myös presidentin virallisena tviittinä – on varsinainen pohjanoteeraus.

Ei siis ihme, että Yhdysvaltain kongressi on ryhtynyt viime aikoina diskreetisti karsimaan presidentin turvallisuusasioihin liittyviä valtuuksia. Menneellä viikolla edustajainhuone peruutti vuonna 2001 annetun voimankäyttövaltuutuksen, joka on muodostanut oikeudellisen perustan USA:n sotatoimille Syyriassa, Irakissa ja Afganistanissa. Myös presidentin puolustusbudjettia koskevat ehdotukset ovat vastatuulessa kongressissa (ks. linkki).

Presidentin asema on silti niin keskeinen, että vakavia vahinkoja on mahdoton välttää. Esimerkiksi käy Yhdysvaltojen ja Kiinan välien nopea kiristyminen, josta tuoreimpana osoituksena on yhdysvaltalaisten ja kiinalaisten sota-alusten joutuminen viikonvaihteessa vastakkain amerikkalaisen hävittäjän purjehdittua kiistanalaisen saaren lähivesillä Etelä-Kiinan merellä.

Taustalla on USA:n ja Kiinan valtionpäämiesten taannoinen tapaaminen, jonka jälkeen Trump ylisti vastapuolen kanssa saavuttamaansa yhteisymmärrystä. Todellisuudessa Xi oli yrittänyt diskreetisti ja kohteliain sanakääntein selittää Trumpille, mistä kaikesta maat olivat eri mieltä. Viesti vain ei kulkenut presidentin aivoihin saakka, ja nyt korjataan sotkun jälkiä.

Näissä oloissa eurooppalaiset valtiojohtajat odottavat todella levottomina G20-maiden ensi viikon lopulla pidettävää huippukokousta Hampurissa. Esimakua saatiin riittävästi jo G7-maiden Taorminan huippukokouksesta, ja tuolloin presidentti oli sentään vielä henkisesti paremmassa kunnossa kuin nykyisin

Hampuri on myös paikka, jossa Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien tulisi tavata toisensa ensimmäisen kerran. On todella jännittävä nähdä, miten aikamme lapsellisin valtiojohtaja pärjää nykyajan con artistien ehdottoman ykkösen käsittelyssä.

Tapaamiseen liittyvää jännitystä kasvattavat tutkinnat Donald Trumpin ja hänen tiiminsä Venäjä-yhteyksistä. Viime aikoina esiin on tullut muun muassa Deutsche Bankin rooli pankkina, joka pelasti Trumpin velkojiltaan suuren taantuman puhjettua ja joka samoihin aikoihin auttoi venäläisiä raharikkaita siirtämään miljardeja dollareita veroparatiisiyhtiöihin. Nyt kongressi haluaa tietää, onko Trump joutunut tätä kautta riippuvuussuhteeseen tai mahdollisesti jopa kiristyksen kohteeksi venäläisten taholta (ks. linkki).

Lisäksi juuri näinä aikoina Yhdysvaltojen tulisi yhdessä muiden länsimaiden kanssa selvittää, miten ne vastaavat viimeviikkoiseen erittäin vakavat mittasuhteet saavuttaneeseen virushyökkäykseen. Kaikki merkit viittaavat siihen, että hyökkäys oli lähtöisin Venäjältä ja että se oli suunnattu erityisesti Ukrainaa vastaan. Lisäksi sen ensisijaisena tarkoituksena ei näyttänyt olevan rahankeruu, vaan ennemmin kybersodankäynnin valmiuksien testaaminen.

Kyse on siis erittäin vakavasta asiasta, jolle on pakko laittaa sulku pahempien seurausten välttämiseksi. Tässä tilanteessa todella toivoisi, että länsi voisi pohtia yhteisiä reaktioitaan vähemmän ramman presidentin kanssa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

En vielä usko, että Yhdysvaltoja kannattaa tuomita epäonnistuneen presidentin vaalin johdosta. Ehkä tämä on hyvä oppi demokratian ongelmista. Meneekö oikaisuun koko 4 vuoden kausi, jää nähtäväksi! En itse usko siihen. Ainoa tie uskottavuuden palauttamiseen Yhdysvalloille olisi, jos reb. puolue ottaisi "lusikan kauniiseen käteen" ja myöntäisi möhläyksensä.

Kun koko muu maailma pitää maailman mahtavimman valtion johtajaa pellenä, kuvittelisin että jotakin tapahtuu ja pian. Toinen mahdollisuus on tietenkin se, että Trump (ja USA) on oikeassa ja muu maailma väärässä (siis pellestä).

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Donald Trumpin yhä pahenevaa sekoilua seuratessa on jo pakko kysyä, onko tuo mies järjissään. Kun sekä demokraattien että republikaanien johto jossakin vaiheessa toteaa, ettei ole, Trumpille tulee lähtö. Syy erottamiseen valtakunnanoikeuden kautta löytyy kyllä, kun poliittista tahtoa on riittävästi. Edellinen valtakunnanpelle valtionpäämiehenä Silvio Berlusconi vaikuttaa suorastaan herrasmieheltä tuon rinnalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Joskus tulee ihmetelleeksi kuinka vähällä järjellä varustettuja taloudellisesti menestyneet miljardöörit vaikuttavat olevan. Eihän Trumpillakaan kovin suurta perintöä isältään ollut ja konkurssikin tapahtui jo matkan varrella kerran.

Vastaavia tapauksia on paljon muitakin. Ilmeisesti miljardööriksi nouseminen edellyttää tietynlaista piittaamatonta porskuttamista, jossa aitaa kaatuu ja tanner tömisee ilman, että välitetään rappauksen roiskumisesta.

Vai onko niin, että tosi älykkäät poikkeavat keskiverrosta niin paljon, ettei heitä enää pysty ymmärtämään lainkaan? Luulisi, ettei maailman suurimman talous- ja sotilasmahdin presidentiksi pysty pääsemään täysi idiootti.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kaikista ihmeellisyyksistä huolimatta Trumpia tuskin kannattaa pitää minään idioottina, vaan joissakin suhteissa hyvinkin taitavana manipulaattorina.

Toisaalta miehen turhamaisuus ja ikä huomioon ottaen voi vain arvailla, millaisia määriä viagraa ja testosteronia hän on viime vuosina popsinut. Viimemainitun liikakäytön on todettu lisäävän ihmisten aggressiivisuutta, vihamielisyyttä ja ärtyvyyttä sekä heikentävän impulssikontrollia.

Niin tai näin, perustuslain mukaan Yhdysvaltain kongressi voi siirtää presidentin toimivaltuudet varapresidentin hoidettavaksi, jos presidentti tulee kyvyttömäksi hoitamaan virkatehtäviään. Kaiken muun kuin puhtaan valtapoliittisen logiikan mukaan tämä tilanne on hyvin lähellä.

Onhan meillä itsellämme kokemuksia tuollaisesta toimintakyvyn menetyksestä Urho Kekkosen presidenttikauden loppuvaiheilta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Viraltapanoa voisi nopeuttaa, jos joku uhrautuisi provosoimaan häntä kasvokkain tapahtuvassa kanssakäymisessä niin paljon, että hän saisi fyysisen aggressioreaktion keskustelukumppaniaan kohtaan. Silloin ei enää voitaisi odotella, vaan viraltapano olisi melko lailla välitön.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #5

Presidentti Macron tätä jo yritti normaalit diplomaattisen kättelyetiikan säännöt kumoavalla käsipäivää-kohtaamisella presidentti Trumpin kanssa median todistaessa tapahtumaa.

Ei toiminut.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Joskus tulee ihmetelleeksi kuinka vähällä järjellä varustettuja taloudellisesti menestyneet miljardöörit vaikuttavat olevan."

Trump olisi nyt rikkaampi, jos hän olisi sijoittanut omaisuutensa pörssiin ja ollut tekemättä mitään.

http://fortune.com/2015/08/20/donald-trump-index-f...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Trumpia lyödään joka puolelta kuin vierasta sikaa. Vaikka mies on täysin kykenemätön diplomatiaan niin ei se anna oikeutta jahdata miestä koko median voimalla. Mikäli on selviä todisteita vehkeilystä (?) Venäjän kanssa niin todisteet pöytään eikä mitään epämääräisiä vihjailuja kuukausitolkulla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Trumpia lyödään joka puolelta kuin vierasta sikaa."

Eiköhän hän itse tuon tämänkertaisen twiittinsä ole maailmalle pukannut. Jos siihen reagoidaan, niin on aika kaukaa haettua sanoa, että "häntä lyödään kuin vierasta sikaa". (Lyömisestähän tosin twiitissä oli kyllä kyse ...)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Trumpia alettiin herjaamaan jo paljon ennen vaaleja ja sama mätkiminen on jatkunut koko ajan, ollaan syytetty kaikesta mahdollisesta ja vähän mahdottomastakin. Todisteet pöytään ja käräjätupaan, sillähän tuo ongelma hoidetaan eikä kuukausien mittaisilla lokakampanjoilla. Tässähän estetään myös presidentin työskentely kun jatkuvasti ollaan kimpussa kuin vihaiset terrierit räksyttämässä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mistäköhän se "räksytys" johtuu? Oletko kuullut sanonnan "niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan"?

USA:n sananvapauden vallitessa presidentit ovat kyllä aina kohteena kaikenlaisessa kritiikissä ja myös pilanteossa ja moisesta ovat saaneet osansa viime aikoina niin Obama, Bush Jr. kuin Clintonkin.

Sen sijaan Bush Sr nautti hyvin korkeata arvostusta julkisuudessa. Ainoa syy, että häntä ei valittu uudelleen oli kansan halu kokeilla demokraattista presidenttiä pitkästä aikaa sekä Clintonin nuori filmitähtimäinen karisma. Miksi Bush Sr.:a ei irvailtu samalla tavoin?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"USA:n sananvapauden vallitessa presidentit ovat kyllä aina kohteena kaikenlaisessa kritiikissä ja myös pilanteossa"

Tämä pitkittynyt ajojahti ei ole enää mitään sananvapautta vaan kohtuutonta häirintää. Mikäli on todisteita väärinkäytöksistä, niin todisteet esiin ja lakitupaan tai muuten mölyt seis.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lakituvan kautta mahdollinen viraltapano varmaan tulee tapahtumaan. Ja ihan itseaiheuttettuna.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

"Tämä pitkittynyt ajojahti ei ole enää mitään sananvapautta vaan kohtuutonta häirintää. Mikäli on todisteita väärinkäytöksistä, niin todisteet esiin ja lakitupaan tai muuten mölyt seis."

Koskaan kuullut sitä, että vallan mukana tulee myös vastuuta. Yhdysvaltain presidenttiä tituleerataan maailman vaikutusvaltaisimmaksi ihmiseksi, niin sen mukana tulee myös huomattavaa vastuuta. Trump ei tätä tunnu tajuavan, koska hän on voinut johtaa omaa businessimperiumiaan omien oikkujensa mukaan.

Trump ja hänen lähipiirinsä tuntuvat pyrkivän estämään presidentin ja heidän toimisensa tutkimisen. Yleisesti on raportoitu siitä, että Trumpin aikainen tukijan ja kampanja rahoittaja Christopher Ruddy on sanonut presidentin harkitsevan presidentin toimia tutkivan Robert Muellerin erottamista. Luultavasti Muelleria ei ole erotettu siitä syystä, että toimena se vihjaisi vahvasti Trumpin väärinkäytöksiin.

Linkki: Kuka on Christopher Ruddy: https://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Ruddy

"Mikäli on todisteita väärinkäytöksistä, niin todisteet esiin ja lakitupaan tai muuten mölyt seis."

Oikeuslaitos ei toimi tuohon tapaan. Jos on olemassa epäilyksiä presidentin, kuten Trumpin väärinkäytöksistä, niin ne pitää tutkia. Kuinka paljon aikaa, rahaa ja työtä republikaanit käyttivät Clintonien savustamiseen ja ainoa asia, joka niistä yleisesti muistetaan on Williamin sikaarileikit Monica Lewinskyn kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Et ottanut kantaa siihen peruskysymykseeni, että miksi häntä "jahdataan".

Oma vastaukseni on, että hän on itse sen aiheuttanut. Voi olla, että juridisiakin syytöksiä olisi tarpeeksi ja niiden kohdalla toki on tarve todistaa syytteet oikeiksi, mutta jo pelkkä käyttäytyminen ja johtamisote on niin kyseenalaista, että se riittäisi viraltapanon perusteeksi.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Median ajojahti Trumppia kohtaan johtuu siitä yksinkertaisesta syystä että Trump ja Venäjä uutiset myyvät. CNN, Washington Post ovat jäänet kiinni vaikka kuinka monesta venäjä feikki uutisesta, CNN "Supervising Producer" jäi kiinni muutama päivä sitten videolla missä hän myönsi että kaikki Venäjä uutiset joita he ovat tehneet ovat "bullshittiä" ja että heillä ei ole mitään todisteita. Myös kertoi sen että CNN katsojaluvut eivät ole koskaan olleet yhtä korkealla ja johto määrää heidät näitä tarinoitaan kertomaan. Veikkaan että aika monella muullakin ihmisillä saattaisi palaa käämit jos media valehtelisi henkilöstä samalla tavalla jatkuvasti. Presidentin ei toki tulisi käämejään polttaa.

En todellakaan ymmärrä miksi Trump käyttäytyy kuin käyttäytyy, poliittinen pelisilmä on kyllä aivan olematon mutta eihän hän poliittikko olekkaan. Tyhmä hän ei varmasti ole, tyhmästä saattaa tulla miljärdööri tai jopa Presidentti mutta ei kumpaakin.

Trumpilla on vielä paljon aikaa, hänellä on myös edelleen paljon kannattajia. Mikäli USA:n talouskasvu jatkuu kasvua, Trump vie infra-projektinsa, muut projektit läpi on mielestäni aivan täysin mahdollista että istuu Presidenttinä seuraavankin kauden. Mitä enemmän media jää pelleilystään kiinni, sitä enemmän Trump saa kannattajia. Jos Trumppia vastaan olisi olemassa yhtään mitään todisteita niin hänet olisi jo laitettu viralta.

https://www.youtube.com/watch?v=jdP8TiKY8dE

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Vaikka en Trumpia juuri arvostakaan, niin en arvosta myöskään ns. "vapaata mediaa". Täytyy myöntää, että nautin suunnattomasti, kun omahyväistä mediaa mätkitään ja paljastetaan sen väärinkäytöksiä. Media on nostanut itsensä valtiovallan ja oikeuslaitoksen yläpuolelle ja pyrkii vaikuttamaan kaikkiin mahdollisiin asioihin. Pidän "valeuutissivustoja" aivan yhtä luotettavina tiedonlähteinä kuin nk. "laatulehdistöä". Kyse on vain medialukutaidosta.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Tässä vaiheessa olisi syytä tehdä pieni reality check ja palata Trumpin luottomiehen kenraali Michael Flynnin väitteisiin, että Hillary Clinton oli osallisena lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvään rikollisuuteen. Hänen mukaansa Clinton myös kävi salaista sotaa katolista kirkkoa vastaan ja hänen mukaansa Obama oli terroristien rahaa pesevä jihadisti:

http://www.politico.com/story/2016/12/michael-flyn...

Tällaisen miehen nimittäminen Valkoisen talon turvallisuusneuvonantajaksi osoitti selkeää arvostelukyvyn puutetta Trumpilta. Edgar Maddison Welch niminen 28-vuotias mies meni sitten omatoimisesti "tutkimaan" tätä asiaa ase kädessä. On mielenkiintoista, että vaikka trumpistit keuhkoavat fake newsistä, niin he jättävät tällaiset uutiset huomiotta. Pahimmassa tapauksessa tuollaisen omavaltaisen "tutkimuksen" seurauksena voisi olla tulitaistelu "tutkijoiden" ja "tutkittavien" välillä ja silloin voisi hyvinkin tulla ruumiita.

"Media on nostanut itsensä valtiovallan ja oikeuslaitoksen yläpuolelle ja pyrkii vaikuttamaan kaikkiin mahdollisiin asioihin. Pidän "valeuutissivustoja" aivan yhtä luotettavina tiedonlähteinä kuin nk. "laatulehdistöä". Kyse on vain medialukutaidosta."

Tämä vain osoittaa sen, että Ylinen ei tajua median roolia nyky-yhteiskunnassa. Media toimii vallan vahtikoirana eikä voida olettaa, että olisi hiljaa kun joku Trumpin kaltainen presidentti töppäilee omiaan. Vaikka itsellä olisi omasta mielestä kuinka hyvä medialukutaitoa, niin se ei tarkoita sitä, että kaikkien muiden ihmisten medialukutaito olisi samaa tasoa. Valeuutisien levittämisen seurauksena Welchin kaltaiset ihmiset saattavat saada päähänsä alkaa "tutkia" asioita omatoimisesti ja se voi johtaa ikävyyksiin puolin ja toisin.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #19

Pikku korjauksena: valeuutisen lähde toisi olla Michael T. Flynnin poika, ei hän itse.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #26

Niin taisi olla. Kuitenkaan tuollaisten "uutisten" levittäminen ei anna hyvää kuvaa Trumpin tiimistä. He käyttivät kaikkia mahdollisia keinoja päästäkseen valtaan ja nyt kun heidän toimiaan aletaan tutkia, niin he muuttuvat itkijänaisiksi.

Kenraali Flynn ilmeisestikin tweettasi tuota "uutista" eteenpäin ja myöhemmin tuhosi tweettinsä, kun siitä asiasta tuli kohu:

http://edition.cnn.com/2016/12/14/politics/kfile-f...

Tässä on Web Archive:n linkki tuohon viestiin:

http://web.archive.org/web/20161107234222/https:/t...

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen Vastaus kommenttiin #19

"Media toimii vallan vahtikoirana". Kannattaisi kysyä, minkä vallan. Kyllä mediaankin pätee se, että sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #45

Lukijoilla joita median on huomioitava ei ole sinänsä valtaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #45

Media syö lukijoidensa tai katselijoidensa välillisesti maksamaa leipää.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Trumpin sekoilun takia on ensiarvoisen tärkeää syventää sotilaallista yhteistyötä EU:n sisällä ja tätä valtiojohto on tekemässä. Tähän saumaan ei tarvita mitään hallituskriisejä, joihin ilman UV/Sinistä tulevaisuutta olisi saatettu joutua. Tähän ei missään nimessä sovi myöskään puheet EU-erosta, joita Halla-aho on tuonut esille. Vanha kansanviisaus sanoo ”jos sutta lähtee karkuun voi tulla karhu vastaan.” Tässä voi puhua vertauskuvallisesti itänaapurin karhusta.

Trumpin valinta presidentiksi osoitti demokratian haavoittuvuuden. Sillä pääomalla, joka ihmisillä on korvien välissä, ei ole välttämättä painoarvoa itse vaalien lopputuloksessa. Viisaasti ja tyhmästi ajattelevilla on yhtäläinen äänioikeus.

Huvittavaa on, että halla-aholaisten piirissä tunnetaan vetovoimaa miljardööri Trumpia kohtaan. Ei haluta nähdä "metsää puilta." Mies on ilmiselvästi ”köyhien asialla”, kuten hänen ajamansa terveydenhuoltouudistus osoittaa. Noin 14 miljoonaa amerikkalaista jäisi siinä tyhjän päälle ensi vuonna, kun he menettäisivät sairausvakuutuksensa.

Trumpin twitter ”laulaa” ja kaikki uppoaa kuin ”voi kuumaan puuroon” monelle häntä kannattavalle myös täällä Suomessa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Yhdysvaltain väkiluku on 322 miljoonaa henkeä.

Kommentoijan laskelmien mukaan 308 miljoonaa kansalaista saisi sairausvakuutuksen presidentti Trumpin ajamassa uudistuksessa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Toivosen mielestä Suomessakin voisi yli 200000 kansalaista olla ilman mahdollisuutta terveydenhoitoon ja kaikki olisi hyvin. Näin tulkitsen tuon Toivosen kommentin sanoman.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #22

Väärin tulkittu. Kukaan ei ole jäänyt eikä tule jäämään ilman terveydenhoitoa USA:ssa. Sairausvakuutuksen puuttuminen ei ole este terveydenhoidolle.

Obamacare on presidentti Obaman aikana rakennettu järjestelmä, joka tahkoaa rahaa sairaaloille ja lääkäreille, joiden tuotot ja palkat ovat mielikuvituksellisen korkeita Suomen ja lähes koko maailman mittapuussa.

Korkean tuoton sairaanhoitoyksiköille takaavat Obamacaren mahdollistamat vakuutuksilla kustannettavat perusterveiden ihmisten perinpohjaiset ja turhat tutkimukset.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #22

”Hallankumous” toi tullessaan esiin yhden asian täällä kommentoivien keskuudessa. He ovat ”raaputtaneet ihoaan” sen verran, että sieltä on tullut monella piilossa ollut halla-aholaisuus näkyviin. Tähän kuuluu oleellisena osana Trumpin ihannointi ja puolustaminen.
Halla-aholaisuuden ja trumpismin välillä näyttäisi sen mukaan olevan yhtäläisyysmerkit. Tämä on kummallista. Trump on mies, joka myy tarpeen vaatiessa Suomen edut ”alle torihintojen.” Tämän ymmärtämiseen ei käsitykseni mukaan tarvitse olla mikään ”ruudinkeksijä.”
On erittäin tärkeää, että sotilaallista yhteistyötä lisätään ja tiivistetään EU:n sisällä. Siihen valtiovalta on panostanut kiitettävällä tavalla viime aikoina.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #28

Alle 50-vuotiaiden Suomen kansalaisten keskuudessa Halla-aho vastikään valittiin gallup-kyselyssä ykkösehdokkaaksi seuraavaksi pääministeriksi.

Itse en kuulu tuohon ryhmään.

Marko Parkkola

-- Ei siis ihme, että Yhdysvaltain kongressi on ryhtynyt viime aikoina diskreetisti karsimaan presidentin turvallisuusasioihin liittyviä valtuuksia.

Siis parikymmentä demokraattia itkevät, kun tietovuotaja Hillary ei voittanut. En usko Trumpin olevan kovin peloissaan asiasta. Ei vaikka jokainen keskustalainen ilmiantaisi hänen twitter-tilinsä :D

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Luitko tuon ensimmäisen linkin uutisen vai louskutteletko leukojasi huvin vuoksi? Otetaan pieni lainaus tuosta uutisesta:

"From Russia to the Pentagon budget, Republicans in Congress are proposing new checks to curb the White House's power and in some cases simply ignoring the Trump administration's desires on national security and foreign policy."

Tuossa lainauksen kohdassa EI puhuta mitään demokraateista. Sen mukaan kongressin republikaanit haluavat rajoittaa Valkoisen talon valtaa kansallista turvallisuutta ja ulkopolitiikkaa koskevissa asioissa.

Marko Parkkola

CNN:n linkki? En lue valhemediaa.

http://markomjlnirparkkola.puheenvuoro.uusisuomi.f...

Tuon kirjoituksen jälkeen CNN on onnistunut luomaan uusiakin fake newseja.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #30

Kun kerran puhut valhemedista, niin TODISTA, mikä kyseisessä uutisessä ei pidä paikkansa. Itselleen ikävän median väittäminen valhemediaksi ilman mitään todisteita on vain osoitus matalasta mielenlaadusta ja laiskuudesta. Mussutat CNN:stä sen takia, kun otat esimerkkiä ihalemistasi isoista pojista Atlantin toiselta puolelta eli mitä isot edellä, niin sitä "Suomen Sisun" pikkupojat perässä.

Hassua, että nassutat CNN:n olevan valemediaa, mutta et missään otaa kantaa Fox News:iin. Tehdään pieni vertailu CNN:n ja Fox Newsin välillä:

Politifact.comin mukaan totta tai vähintään puolitotuutta oli 58:ssa heidän arvioimassaan Fox Newsin uutisessa, joka käsitti 40% arvioituista uutisista. Paikkansa pitämättömiä uutisia muodossa tai toisessa oli 100 arvioidussa uutisessa. Näiden osuus arvioiduista uutisista oli 60%. Yhteensä arvioituja uutisia oli 158.

Lähde: http://www.politifact.com/punditfact/tv/fox/

Saman sivuston arvioin mukaan 58:ssa CNN:n uutisessa vähintään puolitotuuksia ja tämä oli 73% arvioiduista uutisista ja 21:ssä uutisessa oli enemmän epätotuuksia, kuin totuuksia. Näiden jälkimmäisten uutisten osuus oli 27% ja uutisten kokonaismäärä oli 79 uutista.

Lähde: http://www.politifact.com/punditfact/tv/cnn/

Tuon perusteella väitän, että olet todella tekopyhä, kun vauhkoat CNN:stä ja katsot Fox Newsin uutisointia läpi sormien. Teeskentelet, kun väität olevasi huolestunut valemediasta, mutta oikeasti sinua kiinnostaa väittää valemedioksi niitä uutistentuottajia, jotka tuottavat omalta kannaltasi negatiivisia uutisia.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Kannattaa muistaa, mikä on USA:n sisäpoliittinen tilanne. Maa on paikoitellen raunioina hillitsemättömän globalisaation ja rahajärjestelmän vinoumien jäljiltä (esim. tapaus Illinois) ja Trump voi olla hyvinkin oikeassa siinä, että monet vapaakauppasopimukset kuten myös Pariisin ilmastosopimus ovat USA:n työväestölle ja alemmalle keskiluokalle vahingollisia.
USA on ollut valtavan rikas liittovaltio, jonka resursseja on surutta käytetty nykyisen kansainvälisen talous- ja turvallisuusjärjestelmän luomiseen ja tuota järjestelmää on siististi hallinnoitu ja koordinoitu Washington DC:stä ja osin myös Wall Streetiltä käsin. Amerikkalainen valtamedia on omistukseltaan vahvasti keskittynyttä ja se on asettanut itsensä tiiviiksi osaksi tuota globaalia hallintojärjestelmää - jopa niin pitkälle, ettei voida puhua journalismista vaan tiedottamisesta.

Nyt tuon valtamedian arvovalta ja tasapuolisuus journalismissa on asetettu kyseenalaiseksi White Housen toimesta, mikä on USA:ssa ennenkuulumatonta. Tämä ei kuitenkaan johdu pelkästään Trumpin persoonasta, vaan niistä valtavista sisäpoliittisista jännitteistä, joita USA:n resurssien käyttö globalisaation moottorina on aiheuttanut. Pidän varsin pintapuolisina sellaisia näkemyksiä, jotka näkevät ongelmat pelkästään Trumpin persoonassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksen hylkääminen osoittaa että Trump tekee pääköksiään järkeen perustuen eikä vauhkoontuvan maailmanlopun ennustajien pelossa. EU:ssa harvoin näkee järkeen perustuvia päätöksiä ainakaan eurooppalaisten näkökulmasta.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Jos kerran asia on niin kuin väität, niin minkä takia 12 Yhdysvaltain osavaltiota ja yksi territorio ovat muodostanut ns. United States Climate Alliancen ja halunsa siihen liittymiseen ovat ilmaisseet 11 muuta osavaltiota? Tämän lisäksi satojen yhdysvaltalaisten kaupunkien pormestarit ovat ilmaisseet ympäri maata halunsa tukea allianssia:

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Climat...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ovatko nuo osavaltiot sitoutuneet maksamaan vuosittain 100 miljardia dollaria kehittyville maille kuten sopimus edellyttää? Varmasti USA:sa on vielä porukkaa jotka haluvat julkista rahaa tuulimyllyjen pyörittämiseen, toiminnan järkevyys vain on kyseenalaista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #33

Sä oot Makkonen syntynyt ihan väärään maahan, jenkeissä olisit jo varmasti Trumpin lähin liittolainen, ja miksei samalla vaikka smackdownin suuri tähti.

Kaipa asetut ehdolle persuihinn seuraavissa vaaleissa, sillä Suomi kaipaa suoraselkäisiä ja asiantuntevia edustajia.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #33

Tuulivoimatuessa on tosiaan ongelmansa. Ilmaston lämpenemiseen ei porkkana ole oikea ratkaisu. Tarvitaan keppiä eli hiiliveroa. Pariisin sopimuksen pahin vika on siinä, että siitä voi erota ilman santioita.

http://www.libera.fi/blogi/poliittinen-epaonnistum...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Etkö Ritala koskaan kykene keskustelemaan asioista henkilökohtaisuuksien sijaan?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ritala ei kommentoinneiltaan ole ehtinyt lukea US:n Puheenvuoron ohjeita keskusteluun.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Tuon tähän muutamia otteita eräästä kirjoituksesta sitä tehtyinä omina käännöksinä.

Olisihan tästä henkilöstä, joka on ollut varmaan enemmän esillä kuin yksikään toinen henkilö, esillä julkisissa keskusteluissa paljon muutakin esille tuotavaa, kuten hänen hallinto kriisistään, mutta olkoon.

“Trump delivered his remarks at a $35,000 per person event held at his own hotel, a location that drew inevitable (and warranted) accusations that he is using the presidency for personal enrichment. Attendees looked down from windows in the hotel’s imposing façade like grandees at an auto-da-fé as demonstrators chanted against the GOP’s plans for Dickensian health spending cuts in the streets below.”

Trump toimitti kommenteistaan 35.000 dollaria henkilöä kohti tapahtumassa, joka järjestettiin hänen omassa hotellissa, asemapaikka, joka kiinnitti väistämättömään (ja perusteltuun) syytökseen, että hän käyttää presidentin virkaansa henkilökohtaiseen rikastumiseen. Osallistujat katselivat alas ikkunoista hotellin vaikuttavaa julkisivua kuten tuttavien auto-da-fé (luottamusta) kun mielenosoittajat huusivat vastaan republikaani puolueen suunnitelmaa dickensimäistä terveydenhuoltomenojen leikkauksista kaduilla.

“Predictably, mainstream news outlets gave extensive coverage to Trump’s remarks about CNN, its president, and commentator Van Jones. Those remarks ended with Trump wondering whether the president could sue reporters for libel. One legal expert has concluded that he could, although it would be difficult. But another attorney concluded that the president could also be the target of a libel suit, something Trump may want to bear in mind in the future.”

Odotetusti, valtavirran uutislähteet antoivat laajan kattavuuden Trumpin huomautuksista CNN, puhemies ja kommentaattori Van Jones. Näistä huomautuksista päättyi Trump ihmettelemään, voisiko presidentti haastaa oikeuteen toimittajat kunnianloukkauksesta. Yksi oikeudellinen asiantuntija on todennut, että hän voisi vaikka olisi vaikeaa. Mutta toinen asianajaja päätteli, että presidentti voi myös olla kunnianloukkaus jutun maali, jotain mitä Trumpin kannattaa pitää mielessä tulevaisuudessa.

“We released this recording because we believed it was in the public interest to do so. It offers fertile ground for further investigative journalism, especially regarding Trump’s financial relationships with Saudi Arabia and the likelihood of a political split in the GOP if Trump’s popularity falls among the party’s base voters.”

Julkaisimme tämän tallenteen, koska uskoimme, se oli yleinen etu tehdä niin. Se tarjoaa edelleen tutkivaa journalismia erityisesti Trumpin taloudellisista suhteista Saudi-Arabiassa ja todennäköisyyttä poliittisesta hajaannuksesta republikaanisessa puolueessa, jos Trumpin suosio laskee puolueen perus äänestäjissä.

“Democrats should bear in mind, however, that Vice President Mike Pence will not be a better president on policy issues, and will probably be worse. Pence would almost certainly also be much more effective at passing the party’s right-wing agenda.”

Demokraattien pitäisi pitää mielessä, kuitenkin, että vara presidentti Mike Pence ei tule olemaan parempi presidentti poliittisissa kysymyksissä, ja on todennäköisesti huonompi. Pence olisi lähes varmasti myös paljon tehokkaampi sivuuttamaan puolueen oikeistolaista ohjelmaa.

https://theintercept.com/2017/06/30/leaked-trump-t...

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Mikä ihmevoima meitä suomalaisia ajaa mollaamaan demokraattisen, vieraan valtion hallitsijoita. Kansa on heidät valinnut vaaleissa ja kansan tahto on toteutunut. Ellei kansan tahto joissain tapauksissa ole toiminut, niin kansan pitää marssia kollektiivisesti peilin eteen ja kysyä itseltään, ken on maassa kaunehin. Ei jenkkilä värähdäkkään, vaikka me suomalaiset vedettäisiin kuinkakin hyviä ja tehokkaanantoisia blokijonoja.

Hoidetaan vähän enemmin ja vähän paremmin omat asiat. Jos sen jälkeen jää puhtia, niin kiinni vaan ja korjaussarjoja muihin suuntiin tarjoamaan.

Veijalainen Anneli

Kun kyseessä ehkä maailman vaikutusvaltaisin presidentti, jonka tekemiset vaikuttavat ympäri maailmaa-hyvässä ja pahassa-lienee selvää että hänen tekemisiään ja sanomisiaan kommentoidaan.Tuskin kukaan kuvittelee niiden vaikuttavan millään tavoin...Paitsi...Suomalaiset kommentoijat eivät ole suinkaan yksin-kaukana siitä.Eiköhän Trump liene lähes ykkös keskustelun aihe maailmalla Hän on lyhyen valtakautensa aikana saanut huonoimmat kannatusprosentit myös "kotonaan".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nimenomaan jenkeissä kohu käy kuumana Trumpin edesottamusten takia. Meidän laineemme niistä ovat vielä vähäisiä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Nimenomaan jenkeissä kohu käy kuumana Trumpin edesottamusten takia."

Tottakai käy kun media tuota ylläpitää ja kyse ei ole Trumpin edesottamuksista vaan perusteettomista väitteistä. Väitteet ovat vain heikolla pohjalla mikä on tullut julki näissäkin keskusteluissa varsinkin pahimman loskanheittäjän CNN:n taholta. Väitteitä voi esittää mutta jos näyttöä ei ole niin homma kuivuu kasaan, nyt USA:ssa on jatkettu vain loanheittoa vaikka näyttöä ei ole.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitä syytä medialla on ollut ylläpitää kuin yhteisestä sopimuksesta tuollaista asenteellisuutta juuri Trumpia kohtaan kun sellaista ei ole pidetty muihinkaan presidentteihin?

Eiköhän Trump itse omine twiitteineen ole iso osa sitä "mediaa", joka hänen julkikuvaansa ylläpitää. Varsinkin kun loanheitosta puhutaan. Viimeisin tappeluvideo toimi loanheittäjänä jo itsessään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mitä syytä medialla on ollut ylläpitää kuin yhteisestä sopimuksesta tuollaista asenteellisuutta juuri Trumpia kohtaan"

Oletan että globalisaation kritisoiminen on suurin syy Trumpin epäsuosioon. Globalisaatio ja uusliberalistinen talouspolitiikka ovat suurimpia syyllisiä nykyisiin ongelmiin Euroopassa ja USA:ssa, mutta asia on ollut täysi tabu. Trumppi lupasi työtä jenkeille ja nykytietojen mukaan ainakin yrittää pitää lupauksensa siinä missä EU taas potkii itseään kanveesiin järjettömän kalliilla ilmastosopimuksella, kuin myös maahanmuutolla.

Käyttäjän TeijoLahtinen kuva
Teijo Lahtinen

"Ei siis ihme, että Yhdysvaltain kongressi on ryhtynyt viime aikoina diskreetisti karsimaan presidentin turvallisuusasioihin liittyviä valtuuksia."

Mistä sinä sen tiedät, jos toiminta on kerran tehty diskreetisti?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuohon liittyen huomionarvoisaa on, että Barack Obama on lähetetty Etelä-Koreaan viestittämään maan hallitukselle USA:n tukea turvallisuupolitiikassa ja hahmottelemaan toimenpiteitä Pohjois-Korean aggressioiden johdosta.

Matalalla profiililla ei ole kerrottu mandaatin antajaa, mutta sellainen hänellä ilmiselvästi on. Eikä sitä mandaattia ole Trump antanut.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Diskreetti ei ole synonyymi salaiselle. Vaikka media sai tietää suomalaisten poliitikkojen talvisesta kännäämisestä jollain Ruotsin vastaanotolla ei heitä siellä paikan päällä toruttu äänekkäästi vaan yritettiin vaientaa diskreetisti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset