AnttiJuhaniKasvio

Presidentin maailmanvalloitusmatka

Washingtonissa vallitsi viime viikolla täysi kaaos Donald Trumpin lähtiessä ensimmäiselle ulkomaamatkalleen. Saudi-Arabiassa hän saattoi olla tyytyväinen saamaansa kuninkaalliseen vastaanottoon, mutta Yhdysvallat tuskin hyötyy presidentin yksioikoisesta asettumisesta Iranin vastustajien puolelle lähi-Itää nykyisin jakavassa hegemoniataistelussa. Miehen uskottavuutta terrorismin vastustajana syö pahasti hänen skeptinen suhtautumisensa ilmastonmuutokseen. Sen on todettu lisäävän terrorismin uhkaa.

Trumpin matkan seuraavana etappina ollut Israelin ja Palestiinan johtajien tapaaminen ei johtanut mihinkään uusiin aloitteisiin palestiinalaiskysymyksen ratkaisemiseksi, eikä sellaisia varmasti tulla näkemään lähitulevaisuudessakaan.

Tapaaminen Paavin kanssa Vatikaanissa oli lyhyt ja ilmapiiriltään ilmeisen huono. Miesten kemiat eivät ole toimineet tähänkään saakka, eikä kumpikaan osapuoli teeskennellyt muuta tämän tapaamisen yhteydessä.

Brysselissä Trump lounasti Emmanuel Macronin kanssa ja keskusteli EU-johtajien kanssa. Täälläkään ei juuri hehkutettu USA:n ja EU:n välisiä hyviä suhteita, vaan esimerkiksi Donald Tusk totesi turhia peittelemättä monista asioista vallitsevan melko erilaisia näkemyksiä EU:n ja USA:n nykyjohdon välillä.

Vaikka Naton pääsihteeri pyrki monin tavoin mairittelemaan Trumpia saadakseen tämän suhtautumaan myönteisemmin hänen edustamaansa järjestöön, Trumpin huippukokouspuhe oli tyly. Mies keskittyi lähinnä haukkumaan muita Nato-maita niistä valtavista summista, jotka nämä ovat Trumpin mielestä velkaa Yhdysvalloille. Samalla hän jätti kokonaan mainitsematta ne haasteet, joita Venäjän aggressiivinen käyttäyminen omilla lähalueillaan asettaa Natolle.

Presidentin taidot huomioon ottaen kiertomatkan suurena voittona voidaan pitää sitä, että mies ei ole tehnyt matkansa aikana vielä yhtään suuren luokan mokaa. Pieniin mutta ikävällä tavalla median huomiota osakseen saaneisiin vastoinkäymisiin voidaan lukea  miehen pariin otteeseen epäonnistuneet yritykset päästä kulkemaan käsi kädessä vaimonsa kanssa.

Matkan päättää perjantaina ja lauantaina Sisiliassa kokoontuva G7-maiden huippukokous. Kokous on sikäli poikkeuksellinen että Saksan Merkeliä, Japanin Abea ja Kanadan Trudeauta lukuunottamatta muille valtiojohtajille se on lajissaan ensimmäinen. Trumpin haasteena on turnauskestävyyden säilyttäminen vielä tämän kokouksen loppuun saakka. Muutoin on vaikea kuvitella, että se muodostuisi Trumpin kannalta ilmapiiriltään yhtään paremmaksi tai aikaansaannoksiltaan tuloksellisemmaksi kuin Brysselin tapaamiset.

Sitten on edessä kotimatka. Kotona odottavat yhä syvemmälle etenevät Venäjä-tutkinnat, Trumpia äänestäneitä rajusti rokottavan budjettiesityksen eteenpäinvieminen, FBI:n johtajanimitys, presidentinhallinnon sisäiset valtataistelut, mutapainit medioiden kanssa ja mahdollisesti johtavien republikaanien taholta tulevat ehdotukset ryhtyä harkitsemaan virasta luopumista.

Veikkaan, ettemme joudu odottamaan kovin pitkään seuraavaa skandaalimaisten tviittien sarjaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ihan hyvä analyysi. Siinähän tuo Trumpin seuranta menee seuraavia skandaaleja odotellesa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

AK: "Donald Tusk totesi turhia peittelemättä monista asioista vallitsevan melko erilaisia näkemyksiä EU:n ja USA:n nykyjohdon välillä."
---
Kaikki on suhteellista.
Tusk'illa on täysi työ selvitellä EU-jäsenten kesken "monista asioista vallitsevia melko erilaisia näkemyksiä". Ajatus siitä, että 4 kk virkaa hoitanut Trump olisi Lähi-Idän vierailullaan n:o 1 hoitanut ne asiat kuntoon, joita Obama ei 8 v:ssa saanut avitetuksi, on lievästi ilmaisten kohtalaisen ylioptimistinen.
Euroopan johtajat taas ovat omien virheidensä, esim. talous- ja velkakriisin, Schengen-kriisin ja Turkin diktaattorin kanssa tekemiensä sopimusten osalta oivia esikuvia siitä, miten välttää kriisejä tai toimia niiden hallitsemiseksi?

'Kostea' ja oikukas Juncker, EU-ideologiassaan sokea Katainen, oman hallituksensa kanssa riidoissa oleva Tusk, kansainvaelluksen portit avannut Merkel ja uutena messiaana esiintynyt Macron muistuttavat eurooppalaisia siitä, miten vaikeata demokratiavajeisessa EU:ssa on vaihtaa epäonnistuneita poliitikkoja, vaikka he eivät Trumpin tyyliin möläyttelisikään sopimattomia twiittejä.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Ihminen on vajavainen. Vajavaisuus voi ilmetä pakkomielteinä tarrautua yhdenlaiseen tapaan ajatella. Trumpin päivittäinen mollailu on viime aikojen pakkomielteistä näkyvimpiä. Tähän kunniakkaaseen kuoroon on liittynyt myös Antti Kasvio. Helsingin Sanomathan sitä on harrastanut puoli vuotta joka ikinen päivä.

On piristävää jos joku kääntää katseen kokonaan muihin ilmiöihin tai kääntää näkökulman nurin. Pari esimerkkiä:

Dosentti, matemaatikko, kirjailija, kolumnisti Osmo Pekonen naureskeli Helsingin Sanomien päivittäiselle Trump-höykytykselle ja huomautti että onhan maailmassa muutakin, vaikkapa ranskalaisuus.

Eräs blogisti heitti ennusteen että Trump valitaan myös seuraavissa vaaleissa.

En tarkoita että yhtyisin noihin näkemyksiin mutta piristävää ja älyllistä on pystyä katsomaan asioita erilaisista näkökulmista.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista!

Toki mediat etsivät nykyisin näyttöjä presidentin pienistäkin toilailuista, jotka sitten leviävät virusten lailla ympäri maailman. Siitä on tullut yksi massaviihteen laji.

Vakavampiin puoliin kuuluu se, että kehityksessään lapsen asteelle jääneellä 70-vuotiaalla on ydinaseen laukaisukoodi hallinnassaan. Ja että liittovaltio on saamassa budjetin, joka pahentaa rajusti presidenttiä äänestäneiden pienituloisten amerikkalaisten jo valmiiksi vaikeaa asemaa.

Onneksi tämän kehityksen kääntöpuoliin kuuluu välillä hyvin pahaan jamaan ajautuneen eurooppalaisen politiikanteon jonkinasteinen ryhdistyminen.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Trump tekee kyllä onnistuneita liikematkoja ja myy aseita, mutta rauhaa hän ei osaa tehdä kuin vain uhoamalla joitain maita ja järjestöjä. Nyt ainakin Iran ja ISIS. Samaa toistoa hänen kohdallaan ei olisi hyvä harrastaa, ei juosta perässä, vaan olla edellä siinä mitä huominen tuo tullessaan. Toivottavasti häntä ei sentään ammuta, sillä marttyyrina kuoleminen loisi liian vahvan Reagan kuvan hänen uraansa. Reagan tosin selvisi, mutta historian toistona kuitenkin, Trump on kokeillut jo Vietnamin ja Watergatin esiasteita. Kielenkäytöllään ja toiminnallaan hän kerjää tahallaan hankaluuksia itselleen. Kuinka ihmeessä kukaan ei epäile mitään hänen tekemisiään. Onko markkinatalous näin vahva USA:n maailmassa, ohittaen politiikan ja rauhan.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kyllähän miehen tekemisiä epäillään nykyisin aika laajasti.

Financial Timesin mukaan moni eurooppalainen valtionpäämies oli Nato-huippukokouksessa kauhuissaan tavasta, jolla Trump puhui heille Venäjästä ja Putinista - samaan aikaan kun hän nosti Naton päähaasteiksi ISISin ja maahanmuuton.

Presidentin linja sopii takuuvarmasti Kremlille oikein hyvin.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Trump saa huomiota osakseen missä meneekin, mutta vallastaan huolimatta rakentaminen ei vain ota onnistuakseen. Myös FBI tutkii nyt Yhdysvalloissa hänen lähipiirinsä Venäjä kytkentöjä. Trump saa maailmalla vaikuttaa maailman menoon ilman että hänen sanomisiaan ainakaan vielä jyrkästi tuomitaan. Maailman suurmies kun kerran on, halutaan tulosten näkyvän. Koska selvää linjaa ei hänellä ole, maailma voi vain odottaa mitä tuleman pitää. Venäjälle tämä lienee todella ilon aikaa, Kremlille pluspisteitä karttuu koko ajan. EU kiristelee hampaitaan kun isoveli on hankala. Trumpiin ei kohta luota kukaan ja se tuleva supermoka on sitten mikä on. Mutta jonkun on tehtävä jotain, jos kerran hänen politiikkansa on ainoastaan latteuksia sisältävää sanahelinää ja rahan vaatimista Natolle. Jokainen blayboy pystyy samaan kuin mr. Trump presidentin virassaan. Kuka voi pullauttaa tämän miehen palliltaan ja vakuuttavin perusteluin, ohi virka-aseman suojelun. Kysymyksessä lienee lähihistorian huonoin USA:n presidentti. Toki myös Reagan oli vahvan epäilyksen alla aikanaan (tähtien sota), mutta hän sentään hallitsi tilanteen, koska hänellä oli allaan kuvernöörin virka ennen presidentin aikaa. Trump tulee poliittisesti täysin puskista, Venäjän tukemana ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuossakin Trump on täysin oikeassa Isis ja haittamaahanmuutto ovat Euroopankin suurimpia ongelmia.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Suomen kannalta Trumpin matkalla ja sen aikaisilla tapahtumilla Washingtonissa on kaksi huonoa seurausta.

Meidän on vaikeampi luottaa Yhdysvaltojen tukeen Venäjän uhkaa vastaan presidentti Trumpin kieltäydyttyä vahvistamasta USAn sitoutumista Naton viidenteen artiklaan ja tiedusteluviranomaisten paljastettua hänen vävynsä puuhanneen salaista yhteydenpitokanavaa venäläisten kanssa.

USAn johdon aggressiivinen suhtautuminen Iraniin kärjistää sunnien ja shiiojen välistä vastakkainasettelua lähi-Idässä. Tämä varmistaa Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden virran jatkumisen, mikä sopii ilman salaista yhteydenpitokanavaakin Kremlin suunnitelmiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset