AnttiJuhaniKasvio

Mihin presidenttimme pyrkii?

Presidentti Niinistö on MTV:n kirjeenvaihtajan mukaan korostanut Berliinissä, kuinka tärkeää Suomelle on Venäjän turvallisuuspoliittisten intressien huomioonottaminen. Tämän nojalla hän muistutti Suomen päättävän itse, käytetäänkö ilmatilaamme tai aluettamme esimerkiksi Viron tai Baltian maiden puolustamiseen. Suomi ei voi olla maa, joka antaa muille sotilaallista apua saamatta sitä itse.

Samassa yhteydessä presidentti sanoutui irti EU:n yhteisvastuun kasvattamisesta ja euromaiden yhteisistä joukkolainoista, jotka ovat nousseet ajankohtaisiksi Ranskan presidentinvaalin tuloksen selvittyä.

Väkisinkin jää miettimään, miten kansainvälisen tilanteen viimeaikainen kehitys vaikuttaa Suomen asemaan. FBI:n johtajan erottaminen on paljastunut lopullisesti, miten vahvasti presidentti Trump nojautuu politiikassaan Venäjään. Se on iso voitto Kremlin pyrkimyksille saada Washingtonin hyväksyntä omille etupiiripyrkimyksilleen – aina siihen saakka, kunnes kongressin republikaanit saavat pelistä tarpeekseen ja suostuvat asettamaan Trumpin hallintoineen vastuuseen tekemisistään.

Tällaisessa tilanteessa luulisi olevan Suomen edun mukaista vahvistaa kaikin keinoin läntisen Euroopan poliittista, sotilaallista ja taloudellista yhteistyötä. Suomen tulisi vakuuttaa olevansa valmis kantamaan oman vastuunsa avun antamisesta kumppaneille, joiden asema on syystä tai toisesta joutumassa uhatuksi. Vain näin toimien Suomi voi vastaavasti odottaa vaikean paikan tullen saavansa apua muilta.

Kriittisintä vaihetta eletään juuri nyt presidentti Trumpin käynnistettyä Kremlin tukemana hyökkäyksen oman maansa keskeisiä instituutioita vastaan. Tilanne jatkuu epävakaana siihen saakka, kunnes Yhdysvallat löytää jonkinlaisen ratkaisun nykyiseen johtamiskriisiinsä.

Tämä ei ole sellainen ajankohta, jolloin Suomen asiana on erikseen julistaa herkkäkorvaisuuttaan Kremlin toiveille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kirjoituksessasi mainitsemiesi Niinistön lausuntojen perusteella vaikuttaa ihan siltä, että presidenttimme pyrkii Suomen itsenäisyyden korostamiseen ja rauhan turvaamiseen. Enpä olisi uskonut. Pisteet tästä Niinistölle.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kaistapäisestä asevarustelukierteestä pitäisi päästä kohtuulliseen aseidenriisuntaan.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Kannattaisi ehdottaa Putinille!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nimenomaan. Ja Trumpille kanssa. He kenraaleineen ovat kuin kuin koiranpommeilla ja virtuaalitinasotilailla leikkiviä pikkupoikia. Vaarallisempia vain!
Olisi kyllä kiva nähdä Merja Kyllösen juttelemassa mainittujen Herrojen kanssa. Haavistolla puolestaan on keskustelutaitoa jolla voisi edistää rauhanpyrkimyksä.
Arvostan nykyisen presidentin aloiteellisuutta yhteydenpidossa.
Mitään ei saavuteta ryhmäpiireistä poissulkemalla.
Pakotteilla ei juuri myönteisiä tuloksia saavuteta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Presidentti Niinistö taisi oikein korostaa avun antamisesta, että emme mekään ole saamasssa apua mistään.
Eikö näin ollen pitäisi valtiojohdon toimia niin, tehdä päätöksiä, että kriisitilanteessa saadaan apua? Miksi asia on päästetty tällaiseksi?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Viime kahinassa se nähtiin, miten vahvammat meille apuaan antavat. Länsimaita asia ei mitenkään kiinnostanut ja Saksaa vain siksi, että sai suomalaiset mukaansa hyökkäämään ja auttamaan.

Kyllähän me niinsanotusti apua saamme, kun annamme alueemme Naton/USA:n käyttöön. Samalla teemme itsestämme maalitaulun. Tosipaikan tullen yksikään natomaa ei ajattele meidän etua, vaan puhtaasti omaansa. Huomosti käy, jos olemme häviäjän puolella. Juurikaan parempi tilanne ei ole, jos olemme voittajan puolella.

Kirjoitetuilla sopimuksilla ei ole tosi tilanteessa mitään arvoa. Vahvempien edut ja haitat ratkaisevat riippumatta siitä, miten meidän käy.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Niinistö pyrkii ajattelemaan Suomen parasta, on uskottavaa. Toivottavasti yhteistyö niin Suomessa kuin ulkomailla sujuu sen mukaisesti. Onnistuuko Niinistö tasapainoilemaan EU:n ja Venäjän kanssa, se ratkaisee kaiken. USA on EU liittolainen, mutta Yhdysvaltain päämies myös aivan arvaamaton. Trump pilaa tällä toiminnallaan monen maan suhteet Venäjään. Hänellä on vain voima, rauhaa hän ei Euroopan puolesta edistä. Mihin suuntaan muuttuu Venäjän toiminta uusien uutisten valossa. Suomen varovaisuus merkitsee sitä, että se ei sitoudu liikaa kummankaan kanssa. Ei ainakaan tässä tilanteessa, tänä päivänä. Onhan se päivä vielä "huomennakin".

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Reaalipolitiikkaa, pienen maan on tultava naapuriensa kanssa toimeen. Suomi ei pysty sanelemaan mihinkään suuntaan mitään.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Sauli Niinistö aloitti presidenttikautensa Suomen presidenttinä, valtiomiehenä; on alkanut yhä useammin esiintyä vaikeasti ymmärrettävänä kansainvälisenä poliitikkona, minkä aiheuttanee maailmanmenon erinomainen sekavuus.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista!

Luonnollisesti Suomen kannattaa pienenä ja geopoliittisesti vaikeassa paikassa sijaitsevana maana olla varovainen kaikissa kansainvälispoliittisissa linjauksissaan. Mutta se ei tarkoita juuttumista ajatukseen maailman ikuisesta muuttumattomuudesta, vaan parempi on tunnistaa ajoissa muutoksen merkit ja reagoida niihin myös omassa käyttäytymisessä. Runsas neljännesvuosisata sitten Suomi vain heikensi asemiaan kieltäytymällä viimeiseen saakka näkemästä Neuvostoliiton edessä ollutta hajoamista.

Nyt olemme uudessa murrosvaiheessa, jossa vastakkain ovat Putinin ja Trumpin kaltaiset menneisyyteen katsojat ja avoimemman huomisen rakentajat. Tässä tilanteessa Suomen täytyy sekä tunnistaa omat arvonsa että osata lukea peliä riittävän taitavasti.

Sitä en ymmärrä, miksi Suomen EU-maana pitäisi tasapainoilla itsensä ja Venäjän välillä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Etsin Googlesta noita Niinistön lausuntoja MTV:n kirjeenvaihtajalle - en löytänyt. Samalla huomasin, etteivät saksalaiset mediat noteeranneet lainkaan Niinistön Saksan vierailua. Niinistöllä on kova halu kansainvälisen politiikan tekijäksi, mutta näkyvyyttä hän saa Suomen lisäksi lähinnä Venäjällä.

Esimerkiksi pääministeri Alexander Stubbin ja liittokansleri Angela Merkelin tapaamiset saivat laajan näkyvyyden Saksan medioissa:

http://www.sueddeutsche.de/politik/finnland-der-eu...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

#10
Selvähän se, että Stubb mutta ei Niinistö. Stubb liehuu ylimpänä natoagitaattorina ja federalistina kuin kukaan muu suomalainen. Siinä ei paljon keinoja kaihdeta. Niinistö selkeästi hakee maan etua ja sillä on meille myönteisiä vaikutuksia. Stubb on aiheuttanut pelkkää vahinkoa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield
Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Suomen suhde Venäjään on kaksitahoinen. Venäjä on maa, joka helpoimmin voi kohdetaa sotilaallisia toimia Suomea vastaan. Samalla se on maa, jonka uhalta voi suojautua oikealla diplomatialla sekä omalla uskottavalla siis riittävän vahvalla puolustuksella.

Tuota en kyllä ymmärrä, miksi Niinistö puheenvuorossaan korosti, ettei Suomi anna apua kenellekään, eikä odota sitä muilta. Eristäytyminen ei ole viisasta, ei oikeastaan missään asiassa, eikä ainakaan Suomen sotilaallisessa turvallisuudessa. Se, ettei Suomi edes suunnittele hyökkäämistä minnnekään, ei ole tae siitä, etteikö tänne voida hyökätä. Mistä suunnasta mahdollinen hyökkäys on odotettavissa?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Ehkä on jokin yhteys Niinistön eilisten sanavalintojen ja perustuslakivaliokunnan tämänpäiväisen päätöksen välillä. Siinähän siirrettiin sotilaalliseen apuun liittyvissä asioissa ratkaisuvaltaa presidentiltä valtioneuvostolle.

Uutisen tarkistaminen on muuten juuri nyt vaikeaa, lienevätkö Ylen uutissivut jonkin sortin palvelunestohyökkäyksen kohteena.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Niinistö tekee parhaillaan niin karmeaa turvallisuuspolitiikkaa että häntä voisi luulla Putinin oikeaksi kädeksi. Hän ei enää näytä ymmärtävän mitään lännen sopimusjärjestelmistä ja nyt enää ykkösenä tulee Venäjä, Venäjä ja sitten taas Venäjä.

Venäjähän on Niinistön mukaan yksi Suomen turvallisuuspolitiikan peruspilareita. Uhkataso on ennallaan tai jopa noussut, mutta Niinistön touhuilujen takia Suomi ei enää saa mistään apuja jos kahaus tulee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ennen vuoden 2006 presidentinvaaleja järjestettävässä TV-väittelyssä Niinistö esiintyi NATO-jäsenyysmyönteisenä. Hän korosti tosin, että NATO voisi toimia "eurooppalaisemmin", mutta joka tapauksessa hän suhtautui jäsenyyteen selvästi positiivisesti.

Tuo presidentin asema Suomessa tuntuu aina muuttavan kasvojen ilmeitä ja sananpainoja Venäjän suuntaan jostain syystä vuoden parin sisään aivan toisenlaiseksi. Jotain "kokemusta" kanssakäymisestä ilmeisesti koituu, vaikka sen yksityiskohtia ei huudellakaan maailmalle.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Ehkä presidentin asema tuo mukanaan realismia. Presidentin pitää pyrkiä ottamaan huomioon maan etu ja hänen pitää työntää syrjään omat poliittiset ja ideologiset painotuksensa. Presidenttiys näyttäytyy tässä valossa ehkä enemmän instituutiona. Voi jopa olla, että sen instituution vanhoissa kurttuisissa poimuissa kummittelee vielä Kekkosen viisaus.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

#17
Olisikohan tosielämä vaikuttanut Niinistön ajatuksiin. Ehdokkaana voi vielä puhua mitä lystää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Voi olla, että tosielämä on muuttanut kantaa. Mutta mitä se tosielämä on?

Koivisto antoi siitä osviittaa vajaat kymmenen vuotta sitten julkaistusssa Hesarin haastattelussa todeten, että "Neuvostoliitto ei ollut niin paha kuin kansa luuli - se oli paljon pahempi".

(Muokkaus kommentin kirjoittamisen jälkeen radiota kuunneltuani: Rauha hänen muistolleen!)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset