AnttiJuhaniKasvio

Raflaava tutkimustulos kehittyneiden johtamismenetelmien vaikutuksista

Petri Böckerman, Mari Kangasniemi ja Antti Kauhanen ovat kirjoittaneet uusimpaan Työelämän tutkimus-lehteen hienon artikkelin osallistavien johtamismenetelmien käyttöönoton vaikutuksista yritysten tuottavuuteen.

Me työelämän asiantuntijat ja kehittäjät esitämme usein hyvin optimistisia arvioita siitä, kuinka paljon yritykset hyötyisivät neuvojemme huomioonottamisesta – ja usein myös konsulttipalkkioiden maksamisesta.  Poliitikotkin erehtyvät joskus puhumaan löysin perustein isojen tuottavuusloikkien mahdollisuuksista.

Nyt tutkijat ovat yhdistäneet laajan johtamismenetelmien kartoituksen tulokset Tilastokeskuksen tuottavuustietoja sisältäviin yritysrekistereihin sekä pyrkineet ottamaan mahdollisimman tarkkaan huomioon myös muut tuottavuuteen vaikuttavat tekijät.

Analyysin tulos on, että jos muutkin tekijät otetaan huomioon osallistavilla johtamismenetelmillä ja työnteon muodoilla ei ole selkeää positiivista yhteyttä yritysten työn tuottavuuteen.

Tämä ei tarkoita sitä, että yrityksissä pitäisi jatkossa lyödä luuri työelämän asiantuntijoiden ja kehittäjien korvaan sekä käyttää rahat johonkin hyödyllisempään. Kyllä hyvällä johtamisella ja henkilöstön osallistamismahdollisuuksien parantamisella on oikeasti merkitystä, ja kääntäen huonon johtamisen laskut voivat tulla hyvin kalliiksi.

Mutta kyse on niin tärkeästä asiasta, että kehittämisen todelliset vaikutukset kannattaa selvittää niin tarkkaan kuin se nykyisin käytettävillä analyysimenetelmillä on ylipäätään mahdollista. Tässä suhteessa artikkeli ottaa ison loikan eteenpäin.

Seuraavaksi kannattaakin ryhtyä miettimään, miten työelämän kehittämisen menettelytapoja voidaan parantaa niin, että myöhemmissä tutkimuksissa niiden soveltamisen tuottavuusvaikutukset tulevat paremmin näkyviin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Onko tästä nähtävissä jossain muutakin kuin sivun abstrakti? Ei saa oikein kuvaa koko tutkimuksesta edes osallistuvan johtamismallin määritelmän verran. Puhumattakaan analyysin mallista ja kriteereistä..

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Itse lehdessä artikkeli on kokonaan luettavissa ja varmaan netissäkin aikanaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset