AnttiJuhaniKasvio

Populismista yksinvaltaan

Donald Trump voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit lupaamalla tehdä Amerikan suureksi jälleen. Virkaan astuttuaan presidentti joutuu vastaamaan lupauksensa toteutumisesta muun muassa voimistuvan talouskasvun ja paranevan työllisyyskehityksen muodossa. Todellisuudessa presidentin esittämät ratkaisut jarruttavat kuitenkin pahasti maan kehitystä, ja ikävä totuus paljastuu äänestäjille ennemmin tai myöhemmin. Siksi presidentti pyrkii kaikin keinoin vaientamaan häntä vastaan suuntautuvaa kritiikkiä, kaventamaan demokratiaa ja etsimään Valkoisen talon ulkopuolelta syntipukkeja maan kohtaamille ongelmille.

Alkuhuumasta arkeen

Toistaiseksi Donald Trump voi tuntea tiettyä tyytyväisyyttä Yhdysvaltain talouden kehityksestä. New Yorkin osakekurssit ovat kymmenkunta prosenttia vaalipäivää korkeammalla tasolla, dollari on vahvistunut runsaat kolme prosenttia ja työllisyystilanne on jatkanut kohenemistaan.

Edessä ovat kuitenkin presidentin lupaamat suuret infrastruktuuri-investoinnit, kasvavat varustelumenot ja Meksikon vastaiselle rajalle rakennettavan muurin aiheuttamat kustannukset. Vaihtoehtoisten ratkaisujen löytäminen presidentin haukkumalle Obamacare-järjestelmälle ei voi onnistua ilman liittovaltion rahaa. Näitä menoja ei ole mahdollista kattaa muutoin kuin korottamalla veroja tai lisäämällä merkittävästi julkista velkaantumista. Kummallekaan vaihtoehdolle ei ole helppo saada kongressin kannatusta.

Samaan aikaan presidentti on luvannut rajoittaa maahanmuuttoa, vähentää yritystoimintaa koskevaa säätelyä, hillitä ulkomaista tuontia ja vaatia amerikkalaisia yrityksiä palauttamaan liiketoimintojaan takaisin Yhdysvaltoihin. Kaikki nämä toimet hidastavat USA:n tuottavuuskehitystä ja heikentävät maan kilpailukykyä. Tavoitteenahan on amerikkalaisten työpaikkojen säilyttäminen silloinkin, kun ne eivät pysty toimimaan riittävän laadukkaasti eivätkä pärjää avoimessa kilpailussa.

Kansalaiset kokevat tämän kehityksen vaikutukset muun muassa heikentyvinä kulutusmahdollisuuksina. Yhteiskunta ei kykene enää pitämään entiseen tapaan huolta heidän elinympäristöjensä ja työpaikkojensa turvallisuudesta. Varsinkin erilaisten vähemmistöjen elämisen tekee entistä vaarallisemmaksi tapa, jolla presidentti usuttaa valkoisen keskiluokan syyttämään latinoja, muslimeita ja afroamerikkalaisia heidän kohtaamistaan ongelmista.

Kohti yksinvaltaa

Presidentin päästrategi Steve Bannon kokee olevansa vallankumoussoturi, jonka tehtävänä on nujertaa Yhdysvaltain demokraattiset instituutiot ja muuttaa maa yksinvaltaisen hallitsijan johtamaksi totalitaariseksi yhteiskunnaksi. Vastarinta on kyettävä murtamaan riittävän nopeasti niin, ettei tyytymättömyys presidentin aikaansaannoksiin johda hänen valtansa oleelliseen heikentymiseen ensi vuoden marraskuussa pidettävissä kongressin välivaaleissa.

Siksi presidentti jatkaa kampanjointiaan hyökäten entistä rajummin liberaaleja medioita vastaan. Samalla Bannon ja kumppanit etsivät tarmokkaasti uusia keinoja presidenttiä kritisoivien äänten vaimentamiseksi. Tässä yhteydessä tutkitaan varmaan tarkasti esimerkiksi se tapa, jolla presidentti Erdogan on hyödyntänyt Turkin viimevuotista vallankaappausyritystä opposition kukistamiseen.

Eli Yhdysvallat voi olla dramaattisten aikojen kynnyksellä. Dramaattisuutta ei vähennä venäläisten kybersotaan valmennettujen toimijoiden halu päästä hämmentämään soppaa jatkossakin.

Toivottavasti riittävän moni moni amerikkalainen herää näkemään, miten vakavasti heidän yli kaksisataavuotinen demokraattinen perinteensä on nyt uhattuna. Ja ryhtyy myös käytännössä puolustamaan sitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Euroopan ruskeaoikeisto yrittää parhaillaan solmia yhteyksiä Trumpin hallintoon CPAC-kokouksessa Washingtonin liepeillä. Siellä on paikalla myös kansanedustaja Simon Elo.

https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/20170225_20/

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Trumpin epätoivoiset pyrkimykset kiinnittää huomio mm. Ruotsiin ja Ranskaan (Pariisiin) maahanmuuttoagendallaan ja ulkomaankaupassa Saksaan osoittavat amatöörin olevan asialla. Media ei ole Trumpin näpeissä kuten esim. Putinilla. Päinvastoin. Saksa ja Ranska tuntuvat olevan nyt todenteolla hereillä ja haasteisiin vastataan kylmän viileästi ja asiallisesti. Kiina nousi vuonna 2016 kokonaiskaupassa (vienti + tuonti) Saksan suhteen ykköseksi ja USA putosi Ranskan taakse kolmanneksi. Saksassa tuotiin varsin korkealta taholta esille yhteistyön kehittäminen entistä napakammin Aasian suuntaan Trumpin suunnittelemien tuontitullien korvikkeeksi. Samalla väläytettiin tuontitulleja jenkkituotteille jos Trump toteuttaa aikomuksiaan. Trumpin "fake mediat", jotka nyt sattuvat olemaan maan vaikutusvaltaisempia kuten New York Times, raportoivat mielellään Eurooppalaisten näkemyksistä vs. Trump. Ne ovat faktaa linkkeineen ja videoineen. Uskon, että Trump tekee (on tehnyt jo) karhunpalveluksia itselleen hyökkäämällä ilman todellisia lähdeaineistoja Euroopplaisia valtioita vastaan.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Toki minunkin perusolettamukseni on, että Trump tulee häviämään pelinsä kunhan häntä vielä nykyisin kannattavien kansalaisten silmät alkavat aueta. Mutta noin ajateltiin Saksassakin 1920- ja 30-luvuilla kansallissosialisteista ja heidän johtajastaan.

Oleellista olisi saada Trumpia ohjailevat pimeimmät äärioikeistolaiset - Steve Bannon ja Stephen Miller - mahdollisimman pian ulos Valkoisesta talosta. Tässä asiassa varapresidentti ja kongressin republikaanien johtajat - Paul Ryan ja Mitch McConnell - ovat paljon vartijoina.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Miten laitonmaahanmuutton rajoittaminen, ja yritystoimintaa koskevan säätelyn vähentäminen, vähentäminen ulkomailta ostamista, voi vaikuttaa negatiivisesti talouteen?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Pirskanen, ensinnäkin kymmeniä ja kymmeniä USA:n mahtiyrityksistä eivät ole hyväksyneet Trumpin 7 maata koskevaa kieltoa. Heidän yritysarvojen vastaista. Toisaalta teollinen toiminta on nykyisin vahvasti kymmenien vuosien aikaan verkottonutta. Ei niitten purkaminen sormia napsauttamalla onnistu. Nyt Trump on saanut huom! yritysveron alennuksia lupaamalla pörssikurssit nousuun (= enemmän jaettavaa sijoittajille) ja kehuskelee niillä. Milloin kupla puhkeaa - jää nähtäväksi (uskoisin, että tämän vuoden puolella). Eikä se tullien korottaminen voi olla yksipuolista. Sitten on vielä reaalimaailman tosiasia, että yrityksien väliset sopimukset ovat monivuotisia. Esim. laivakaupat Suomesta jenkkeihin. Paljon on kantoja kaskessa. En ymmärrä mm. suomalaisia Trumpille taputtajia. Trump ei tule tuomaan mitään hyvää Suomen taloudelle, työpaikoille ja....itsenäisyydelle. Alla omaa näkemystä mm. tilanteesta USA-Meksiko-Kanada.

http://seppokalevi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230236...

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Maahanmuuttoahan ollaan rajoittamassa hyvin laajasti, ja esimerkiksi monet kalifornialaiset kasvitarhat ovat täysin riippuvaisia ulkomaisesta työvoimasta. Myös monet uuden talouden kasvuyritykset tarvitsevat kipeästi ulkomaisia osaajia. Jos näitä ei saada Yhdysvaltoihin, yritysten on vietävä toimintonsa sinne mistä osaajia löytyy.

Säätelyn vähentyessä yritykset voivat toimia Yhdysvalloissa esim. ympäristöhaitoista välittämättä, jolloin niiden ei tarvitse kehittää toimintaansa ja etsiä uusia ratkaisuja siten kuin muualla joudutaan tekemään. Tällöin niiltä jää saamatta myös ratkaisuja etsittäessä kertyvä uusi osaaminen, joka on ulkomaisten kilpailijoiden hallussa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Yritys vähentää ulkomailta ostamista näkyy niin että kotimaiseen kulutukseen jää yhä vähemmän. Omakohtaisia kokemuksia on.

Ilmiö on tuttu meillä Suomessa. Jos kotimaista yritetään mainostaa pelkästään ulkomaista rajoittamalla niin saa monen mielestä kotimainen jäädä ostamatta.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Ikävintä minusta on Yhdysvaltojen nykytilanteen psykologinen ulottuvuus.

Monilla taustaltaan euraasialaisilla amerikkalaisilla on oikeasti syytä olla tyytymättömiä. He tekevät töitä tosissaan – paljon enemmän kuin me suomalaiset - , mutta työn tulokset virtaavat superrikkaiden taskuun. He ovat myös yrittäneet kouluttaa lapsiaan, joiden tulevaisuus muuttuu silti yhä epävarmemmaksi.

Trump ottaa kaiken irti näiden ihmisten turhaumista luvatessaan ottaa rosvot kiinni, pommittaa paskat ulos rättipääterroristeista, ajaa pahat maahanmuuttajat helvettiin sekä panna kuriin saksalaiset ja kiinalaiset, jotka vievät kieroin keinoin markkinoita amerikkalaisyrityksiltä.

Logiikka on sama kuin natseilla heidän tehdessään juutalaisista syntipukkeja kunnon saksalaisten 1920- ja 30-luvuilla kohtaamiin ongelmiin. Ja samaan tapaan kuin natsit olivat kulissien takana hyvää pataa saksalaisen suurteollisuuden kanssa, Trump antaa kansanomaisesta retoriikastaan huolimatta hallitusvallan suoraan suuren rahan edustajien käsiin.

Trumpin kielessä "kansa" ei tietenkään tarkoita kaikkia amerikkalaisia, vaan vain sitä osaa heistä jotka jumaloivat häntä itseään.

Käyttäjän EsaKauppila kuva
Esa Kauppila

On todennäköisempää, että tämä viime aikojen kuona toimii “rokotteena” demokratialle, ja vahvistaa sitä, kuin, että USA vajoaisi tilaan, johon venäläiset on surullisesti vuosia alistettu, tehden heistä kuin syyntakeettoman kansakunnan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset