AnttiJuhaniKasvio

Trumpin hallinnon emämunaus

Mediat ovat kiinnittäneet Suomessa päähuomionsa presidentti Trumpin perättömiin väitteisiin Ruotsissa muka tapahtuneesta terrori-iskusta. Niiden varjoon on aihettomasti jäänyt New York Timesin eilen julkaisema todella sensaatiomainen uutinen turvallisuusneuvonantaja Michael T. Flynnille viikkoa ennen tämän eroa luovutetusta Venäjän talouspakotteiden lopettamista koskevasta salaisesta suunnitelmasta.

Outo tekijäjoukko

Suunnitelman ovat laatineet Donald Trumpin henkilökohtaisena asianajana toimiva Michael D. Cohen, Trumpia Venäjä-yhteyksien rakentamisessa auttanut venäläissyntyinen hämäräliikemies Felix H. Sater sekä ukrainalainen oppositiopoliitikko Andrii V. Artemenko. Viimemainitulla on läheiset suhteet Venäjälle paennutta maan entistä presidenttiä ja sittemmin Donald Trumpia avustaneen Paul Manafortin kanssa.

Suunnitelman mukaan talouspakotteista päästäisiin sopimalla itä-Ukrainan taistelujen lopettamisesta, venäläisjoukkojen vetäytymisestä, separatistialueiden itsehallinnosta ja Krimin vuokraamisesta Venäjälle noin viidenkymmenen-sadan vuoden ajaksi.

Artemenkon mukaan suunnitelman laatimiselle oli saatu presidentti Putinin korkeatasoisen avustajan siunaus. Tänään tosin Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kiirehti vakuuttamaan, ettei heillä ole ollut mitään tietoa moisen suunnitelman olemassaolosta.

Trumpin rooli suunnitelman laatimisessa

Kuten New York Times uutisjutussaan totesi, siinä ei ole mitään laitonta että yksityishenkilöt laativat tällaisia suunnitelmia ja toimittavat niitä esimerkiksi presidentin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan nähtäväksi. Mutta kun presidentti itse on juuri kiistänyt jyrkästi kaikki Venäjä-yhteytensä kahta presidentti Putinin kanssa käytyä puhelinkeskustelua lukuunottamatta ja kun Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset parhaillaan selvittävät hänen organisaationsa jäsenten tämänsuuntaisia yhteyksiä, paljastus on äärimmäisen nolo.

On itsestään selvää, etteivät Trumpin oma juristi ja hänen läheinen liikekumppaninsa missään tapauksessa lähtisi tekemään tällaista työtä ilman Trumpin siunausta tai suorastaan toimeksiantoa. Skandaalimaista on sekin, että Yhdysvaltain hallinnolle laadittavalle salaiselle suunnitelmalle kysytään lupa Kremlillä ennen sen toimittamista eteenpäin. Työn jäljestä näkee suunnitelman laatijoiden olevan ulkopolitiikan alueella täysiä amatöörejä, minkä miehet toki itsekin tunnustavat.

Mistä tapahtunut kertoo?

Tapahtunut kertoo kolme tärkeää asiaa. Ensinnäkin presidentti Putinilla on ilmeisesti oman asemansa turvaamiseksi kova tarve päästä mahdollisimman nopeasti eroon Venäjää vastaan suunnatuista talouspakotteista. Toiseksi presidentti Trumpilla on ollut kova tarve auttaa venäläistä virkaveljeään tuon tavoitteen saavuttamisessa. Kolmanneksi ongelman äärimmäisen kömpelö ratkaisuyritys huutaa taivaaseen saakka presidentti Trumpin ja hänen tiiminsä kyvyttömyyttä selvitä maan johtamisen vaativista tehtävistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Tuskin myöskään Flynn entisenä sotilaana olisi ilman eri käskyä lähtenyt sooloilemaan Venäjän kanssa. Sotilaita yleensä pidetään patriootteina eikä Flynnin ikäisen kaverin kohdalla arkkivihollinen Neuvostoliitto ole mihinkään unohtunut.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"arkkivihollinen" käsite on hyvin markkinoitu kansalle molemmissa suurvalloissa vaikka eivät ole koskaan sotineet keskenään päinvastoin kauppaa käyneet Alaskasta.
USA ja Venäjä eivät tule koskaan sotimaan keskenään, olisi liian kohtalokasta.
Europan valtiot ovat eri asia, kohtalaisen vaarattomia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Usein unohtuu, että Yhdysvallat ja Venäjä olivat samalla puolella jopa Suezin kriisissä.

Vain noin yhden vuoden ajan on sota näiden kahden välillä ollut lähellä. Syyllinen oli yksinomaan, täysin ja pelkästään Nikita Hrushtshov, suuri ukrainalainen rauhanpuolustaja ja stalinismin paljastaja.

Pystyykö kukaan osoittamaan historiasta mitään tärähtäneempää kuin Berliinin muurin rakentaminen ja ydinohjusten laivaaminen Kuubaan käytännössä peräkkäisinä poliittisina toimina?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tutkiva journalismi nousee arvoon arvaamattomaan. Washington Post ilmoitti jo kuukausi sitten palkkaavansa pari tusinaa lisää. Ja tarve lienee todellinen Trumpin mimeämillä "Fake News" medioilla muuttaa lukijoiden silmissä Fake-sana Factaksi.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista!

Eilen julkistettiin uutinen Venäjän YK-lähettilään äkillisestä poismenosta. Uutisen lukeminen herätti kysymyksen siitä, kuka mahtoikaan olla nolon kohtalon kokeneelle suunnitelmalle siunauksensa antanut Kremlin korkean tason edustaja.

Erityisen tuohtuneesti venäläiset mediat reagoivat eilen suunnitelman sisältämään ajatukseen siitä, että Krim ei olisikaan osa Venäjää. Pitkäaikaisen vuokrasopimuksen solmiminenhan olisi merkinnyt käytännössä tuon tosiasian tunnustamista, vaikka venäläiset eivät olisikaan lähteneet alueelta minnekään.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ruotsi sai Trumpilta arvokkaan mainoksen ilmaiseksi ei Ruotsiin pakolaisena kannata tulla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset