AnttiJuhaniKasvio

Trumpin hallinnon tilanne haastena Moskovalle

Donald Trump oli Kremlin suosikki USA:n presidentinvaaleissa, ja venäläiset tekivät paljon töitä halutun tuloksen aikaansaamiseksi. Trumpin nousu presidentiksi oli silti iloinen yllätys Moskovallekin, ja uuteen virkakauteen liitettiin paljon positiivisia odotuksia.

Odotuksiin kuului muun muassa se, että Valkoinen talo ryhtyy keskustelemaan Venäjän kanssa ilman moralisointia maiden etujen yhteensovittamisesta niin talouden kuin kansainvälisen politiikan alueella. Toiveissa oli Venäjää vastaan suunnattujen talouspakotteiden pikainen purkaminen, Krimin tunnustaminen osaksi Venäjää ja parhaimmillaan eräänlaisen konservatiivisen pyhän allianssin muodostaminen vastustamaan perinteistä länsimaista liberalismia ja valmistautumaan sotaan muita sivilisaatioita vastaan.

Yksi seuraus tästä on ollut se, että Kremlin hallitsemat mediat ovat presidentinvaalien jälkeen selvästi maltillistaneet aiempaa hyvin räikeää Yhdysvaltojen vastaista propagandaansa. USA:n sijasta kritiikin kärki on suunnattu Trumpia vastustaviin liberaaleihin. Samalla mediat ovat kuitenkin varoneet synnyttämästä ylisuuria odotuksia uutta hallintoa kohtaan. Trumpia itseään kyllä pidetään monissa suhteissa omana miehenä ja Kreml saanee suoraan paljon tietoa Valkoisen talon tapahtumista, mutta valtaosa republikaaneista - useat merkittävät Trumpin kabinetin jäsenet mukaanluettuina - näkevät edelleen Venäjän lännen tärkeimpänä vastustajana. Siten ei ole ollut lainkaan selvää, millaiseksi USA:n suhtautuminen Venäjää kohtaan tulee käytännössä muodostumaan.

Pahimman takaiskunsa Kreml on kokenut nyt Trumpin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Michael T. Flynnin jouduttua eroamaan ja USA:n turvallisuusviranomaisten ryhdyttyä selvittämään tarkemmin Trumpin lähipiirin Venäjä-yhteyksiä. Nykytilanteessa Trumpilla on kaikki syy varoa leimautumasta itse liian Kreml-myönteiseksi esimerkiksi ryhtymällä puhumaan talouspakotteiden purkamisesta. Ei ihme, että Venäjän duuman edustajat ovat kommentoineet hyvin kitkerästi Flynnin lähtöä.

Historian ironiaa on se, että Venäjän kannalta tärkeimmäksi Trumpin vaalivoiton seuraukseksi on muodostumassa Naton eurooppalaisten jäsenmaiden taipuminen kasvattamaan vauhdilla alhaiselle tasolle valuneita varustelumenojaan. Lisäksi maailmanmarkkinoille virtaa lähivuosina entistä enemmän Pohjois-Amerikassa tuotettua öljyä ja maakaasua, mikä luonnollisesti heikentää Venäjän ja OPECin keskenään sopimien tuotantorajoitusten vaikutuksia näiden raaka-aineiden tulevaan hintakehitykseen.

Tässä tilanteessa Kreml joutuu harkitsemaan tarkkaan seuraavia siirtojaan. Toki sikäläiset trollit ovat täydellä höyryllä liikkeellä vaikuttaakseen edessä oleviin Ranskan, Hollannin ja Saksan vaaleihin. Samaan aikaan Yhdysvaltojen reaktioita testataan muun muassa Syyrian pommituksilla, Itä-Ukrainan lisätyillä sotatoimilla, USA:n aluksiin Mustalla merellä kohdistetulla lentokonehäirinnällä ja maiden välisen aserajoitussopimuksen rikkovilla ohjussijoituksilla.

Kremlillä on varmasti Donald Trumpia koskevaa kompromettoivaa aineistoa, jota voidaan käyttää hänen kiristämiseensä. Mutta kiristys edellyttää kanavia, joiden kautta toiveet/vaatimukset saadaan kuljetettua luottamuksellisesti presidentin korviin saakka. Varsinkin turvallisuusneuvonantajan eron jälkeen asian käytännön hoitaminen voi olla hieman vaikeampaa. Ja mitä Kreml voittaisi sillä, että Trump menettäisi virkansa ja varapresidentti Pence astuisi hänen tilalleen?

Aika näyttää, mikä on Vladimir Putinin seuraava askel.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jälleen kerran hienoa pohdiskelua sinulta. Sellainen avaa mielenkiintoisia näkökulmia.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Trumpin myötämielisyys Venäjää ja Putinia kohtaan on eräs vihje siitä, että arkaluontoista aineistoa Trumpista tosiaan saattaa olla. Kuinka kauan kestänee, ennen kuin Trumpia vastaan löytyy niin paljon näyttöä, että hän joutuu syytteeseen maanpetoksellisesta toiminnasta?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

En ole juristi, mutta presidenttiä taitainee olla vaikea syyttää maanpetoksellisesta toiminnasta. Yleensähän hän on se joka syyttää muita tällaisessa asiassa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Yleensähän hän on se joka syyttää muita tällaisessa asiassa."

Trumpiin sana "yleensä" sopii kovin huonosti.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Donald Trump oli Kremlin suosikki USA:n presidentinvaaleissa, ja venäläiset tekivät paljon töitä halutun tuloksen aikaansaamiseksi.
Mitä konkreettista tietoa sinulla on Venäjän toimista?

Kremlillä on varmasti Donald Trumpia koskevaa kompromettoivaa aineistoa, jota voidaan käyttää hänen kiristämiseensä.
Miten voit olla tästä niin varma?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Enpä ole sattunut kummassakaan asiassa silminnäkijäksi, mutta onhan tiedusteluviranomaisille kertynyt jo aika paljon evidenssiä venäläisten toimista vaalikampanjan aikana.

Kompromettoivasta aineistosta on kertonut brittiläisen tiedusteluammattilaisen muistio. USA:n tiedusteluviranomaiset ovat voineet todeta monien siinä viitattujen keskustelujen todella tapahtuneen. Ne eivät koske presidentin Moskovan ja Pietarin huvituksia käsittelevää liitettä, mutta jos muistion yhden osan uskottavuus lisääntyy tarkistusten myötä, jokainen voi tehdä omat päätelmänsä muiden osien todenperäisyyden suhteen.

Presidentti itse on joka tapauksessa käyttäytynyt juuri niin kuin hänen voidaan olettaa käyttäytyvän, jos Kremlillä on tällainen painostusmahdollisuus käytettävissään.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Öljyn maailmanmarkkinahinta on vakiintunut $50 yläpuolelle, kun OPEC maat ja ulkopuoliset tuottajat pääsivät sopimukseen tuotannon leikkauksista viime vuoden lopulla. Tavoitteena on supistaa tuotantoa 1,8 miljoonalla barrellilla päivässä.

Venäjä on ilmoittanut ensimmäisten maiden joukossa pudottavansa omaa tuotantoaan 300 000 tynnyrilla päivässä. Öljyn hinnan pysyessä nyt kuitenkin stabiilina Venäjä menettää dollarituloja kuukaudessa n. 450 miljoonaa dollaria.

Sitävastoin USA ei osallistu tuotannon leikkauksiin ja öljyn hinnan vakiintuminen yli $50 on tehnyt mm. liuskeöljytuotannon taas kannattavaksi. Suljettuna olleita tuotantoyksiköitä on avattu kiihtyvällä tahdilla.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA on arvioinut, että liuskeöljyn tuotanto USA:ssa kasvaa maaliskuun loppuun menessä 100 000 tynnyriä päivässä. Liuskeölyn tuotanto kasvaa yhteensä n. 4,9 miljoonaan tynnyriin päivässä.

Liuskeöljyn ja perinteisen öljyntuotannon tuotantomäärät USA:ssa lähentelevät tänä vuonna jo kaikkien aikojen tuotantomääriä. USA:ohittanee Venäjän öljyntuotannon tänä vuonna. Katsooko Putin tämän tappioksi ja alkaa pumpata täydellä teholla rajoituksista välittämättä !

Venäjän pitäisi kyllä saada USA:n asettamat pakotteet puretuksi jotta porausteknologia pääsisi taas poistamaan Siperian tuotanto-ongelmia. Tuleeko Venäjän ja USA:n välille kilpailu suurimman OPEC maiden ulkopuolisen tuottajan paikasta. Trump voi sen halutessaan pitää itsellään.

Toistaiseksi OPEC ja ulkopuoliset tuottajat pysynevät sopimissaan leikkauksissa, mutta mielenkiintoista seurata kuka lipeää ensiksi, kun ulkopuoliset poimivat rusinat pullasta lisäämällä tuotantoaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Hyvä kirjoitus taas Antti Kasviolta! Viimeisen vuorokauden aikana Trump onkin jo alkanut tehdä pesäeroa Kremliin kritisoimalla Krimin valtausta ja vaatimalla Krimin palautusta Ukrainalle. Trumpin presidentinhallinto on ilmoittanut myös seisovansa USA:n YK-edustaja Nikki Haleyn takana, joka ilmoitti pakotteiden loppuvan vasta kun Krim on palautettu oikealle omistajalleen Ukrainalle. Asiaa! Näyttäisi Putinin ja Trumpin kuherruskuukausi olevan takanapäin, ainakin niin että Putin vie ja Trump vikisee.

Ensimmäiset venäjämieliset ovat keskustelupalstoilla jo alkaneet haukkua Trumpia samoin sanakääntein kuin kaikkia aikaisempia Yhdysvaltain presidenttejä, vaikka viimeiset puoli vuotta hän on ollut heille suurvaltasuhteiden pelastaja ja rauhan enkeli. Seuraan mielenkiinnolla ja pienellä vahingonilolla, miten venäjämieliset onnistuvat kääntämään aikaisemman Trump-ylistyksensä perinteiseksi jargonikseen, jossa USA ja sen presidentti ovat pelsepuupista seuraava.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiinnostavia asioita tapahtuu todella molemmilla puolilla juuri nyt. Donald Trumpin päätavoitteeksi on tainnut nousta virkasyytteen välttäminen, ja tähän hän tarvitsee kongressin republikaanien tuen. Liian läheinen suhde Putiniin ei sovi tähän kuvioon.

Kremlin näkökulmasta iso ongelma on se, että ilmeisesti juuri nyt Putin haluaisi ennemmin parantaa suhteita länteen kuin lietsoa isovenäläistä vouhotusta. Hän kuitenkin kammoaa kaikkia vallankumousajatuksia niin, että sadan vuoden takaista lokakuun vallankumoustakin muistellaan Venäjällä ennen muuta varoittavana esimerkkinä. Samaan aikaan Trumpin hallinnon kuumakallet – Steve Bannon etunenässä – mieltävät itsensä nimenomaan eliittien vastaista kapinaa johtaviksi vallankumouksellisiksi.

Jotkut kommentaattorit ovat havainneet, että ensimmäistä kertaa pitkään aikaan Putin on viimeisissä mittauksissa menettänyt paikkansa Venäjän puhutuimpana poliitikkona Trumpille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset