AnttiJuhaniKasvio

Trump - ulko- ja turvallisuuspoliittinen aikapommi

Viime päivät ovat tuoneet esiin Donald Trumpin vaarallisuuden ulko- ja turvallisuuspolitiikan alueella. Ajatusmaailmansa puolesta hän sijoittuu Marine Le Penin, Nigel Faragen, Geert Wildersin, Silvio Berlusconin, Viktor Orbánin ja Rodrigo Duterten kaltaisten Vladimir Putinin oikeistopopulististen ihailijoiden kategoriaan. Länsimaiden johtajista Trump sietää vain Theresa Mayta edes jotenkuten, kun taas Angela Merkel ja Francois Hollande ovat jo hyvin etäisiä. EU:sta Trump ei välitä sen vertaa että hän vaivautuisi opettelemaan sen johtohenkilöiden nimiä.

Toimillaan Trump on onnistunut etäännyttämään Yhdysvalloista matkustuskiellon taakse jätetetyt maat sekä lähimmät naapurinsa Meksikon ja Kanadan.  Hänellä on suuri tarve saada liikkeelle uhreista välittämättä symbolisesti näyttäviä operaatioita ISISiä vastaan, joista ensimmäinen toteutettiin jo Jemenissä. Joukossa voi olla yhteisiä toimia Venäjän kanssa, ellei viimemainitun itsesuojeluvaisto ohjaa pitäytymään sellaisista toistaiseksi. Venäjää vastaan suunnattujen pakotteiden lopettaminen noussee pian presidentin työlistalle omienkin jarrutteluista huolimatta.

Suurimmat riskit ovat Aasiassa sekä Trumpin Kiinan-vastaisen uhon että Pohjois-Korean epävakaan tilanteen vuoksi. Trump tullee ryhtymään pian konkreettisiin kauppapoliittisiin toimiin Kiinaa vastaan. Lisäksi hän komentanee Tyynenmeren laivaston liikkeisiin, joilla USA:n johto haluaa viestittää Kiinalle olevansa edelleen alueen vahvin valtio. Jos pohjoiskorealaiset syöksevät samaan aikaan Kim Jong-Unin vallasta, Trump lienee riittävän tyhmä julistaakseen vallansiirron omaksi ansiokseen. Tapahtumat voivat johtaa isoihin amerikkalaisvastaisiin levottomuuksiin Kiinassa ja sotilaallisiin yhteenottoihin maiden välillä, vaikka Kiina keskittyisi mieluiten maansa rauhanomaiseen rakennustyöhön.

Trumpin luoma kaaos jättää Venäjälle tilaa toimia suhteellisen esteettömästi Ukrainassa, Baltiassa ja Itämeren alueella. Kreml voi kuitenkin kokea tarvetta edetä varovaisesti juuri Trumpin taitamattomuuden vuoksi. Lisäksi venäläiset eivät ehkä oleta Trumpin pystyvän jatkamaan huseeraamistaan kovin pitkään, vaan amerikkalaisten uskotaan korjaavan tekemänsä virhevalinnan jo kauan ennen miehen nelivuotisen virkakauden päättymistä.  Kreml ei halunne jättää tulevaisuuttaan tuollaisen miehen oikkujen varaan astetelman tarjoamien lyhyen aikavälin hyötyjen suuruudesta huolimatta.

Eräs silmiinpistävä piirre on se, että vielä kymmenen päivää virkaanastujaisten jälkeen Valkoinen talo ei esittele verkkosivuillaan ensimmäistäkään kabinetin jäsentä. Toki nimitysten voimaantulo on ennen muuta kongressista kiinni, mutta presidentti itsekin näyttää viihtyvän hyvin nykyisessä one man show-asetelmassa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei mitään lisättävää eikä pois otettavaa tuosta analyysista. Täysi kymppi! Tuleviin kommentteihin voi ehkä olla.

Kalle Erkkilä

Muutama tarkennus:

Filippiinien Duderte on kovan linjan sosialisti, ei oikeistolainen.

Jemenin isku oli jo valmisteltu Obaman alaisuudessa, tosin Trump antoi iskulle hyväksyntänsä.

Kiina ei pelkästään halua keskittyä maansa rauhanomaiseen rakentamiseen. Kiina on agressiivisesti vaatinut Kiinanmeren kansainvälisten merialueiden hallintaa itselleen. Kiina on ottanut esim. Filippiineille kuuluvan Spratley-saaret omaan käyttöönsä ja rakentanut sinne sotilastukikohtia.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiinan painostus naapurimaitaan kohtaan Etelä-Kiinan meren alueella ei tietenkään ole millään tavoin hyväksyttävää, mutta varsinaisia yhteentörmäyksiä maa varmasti haluaa välttää ainakin siihen saakka kunnes se on edennyt pidemmälle taloutensa ja armeijansa modernisoinnissa. Ylipäätäänkään Kiina ei ehkä pyri miksikään varsinaiseksi maailmanlaajuiseksi toimijaksi, vaan tyytyy ennemmin siihen että sen mahti tunnustetaan lähialueilla. Mutta eivät toisenlaisetkaan skenaariot mitään mahdottomuuksia ole.

Kalle Erkkilä

Mitään isompaa konfliktia ei vielä ole ollut. Kiinalaiset kuitenkin häätävät alueelta pois Filippiiniläisiä kalastusaluksia, vaikka kansainvälinen tuomioistuin on todennut, että Spratley kuuluu Filippiineille.

USA:n laivaston aluksia on välillä käynyt alueella partioimassa ja se on tietysti ärsyttänyt Kiinaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Saa nähdä miten Trump reagoi kun arvostelu ja epäsuosio lisääntyy, enää ei riitä että vaatii uusia kuvia virkaanastujaisista.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Trumpilla on haasteita edessään, mutta näen silti valtavasti potentiaalia hänessä ja hänen hallinnossaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Impeachment is gaining ground because it’s so horribly clear that Trump is unfit for office. The grownups around Trump, even the most slavishly loyal ones, spend half their time trying to rein him in, but it can’t be done."

http://www.huffingtonpost.com/entry/the-inevitabil...

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Trump tuntuu haastavan riitaa joka suuntaan:

http://www.huffingtonpost.com/entry/ted-malloch-eu...

Yhdysvaltain EU-suurlähettilääksi hän haluaa Ted Mallochin, joka tunnetaan tiukkana EU:n vastustajana. Malloch ilmeisesti halusi EU-lähettilään paikan, koska hän voisi hieman kesyttää EU:ta sitä kautta:

"“I helped bring down the Soviet Union, so maybe there’s another union that needs a little taming,” Ted Malloch said when asked by BBC’s “This Week” why he wanted to be the EU ambassador."

EU:n pitäisi sanoa Trumpin hallinnolle suoraan, että EU ei halua Mallochia suurlähettilääksi, vaan Trumpin pitäisi valita joku muu siihen hommaan. Tämä olisi samalla viesti Yhdysvaltain senaatille, jonka tehtävänä on Yhdysvaltain perustuslain lain ns. nimityslauseen (Appointments Clause) mukaan vahvistaa presidentin tekemät nimitykset:

https://en.wikipedia.org/wiki/Appointments_Clause

Trumpin suhteen EU:n pitäisi näyttää, että sillä selkärankaa ja se ei hyväksy Trumpin määräämää kieltoa useiden islamilaisten maiden kansalaisille, kun kyseinen kielto koskee myös kaksoiskansalaisia, joilla on myös jonkun EU-maan kansalaisuus. Tämän lisäksi EU:n ei ikinä pidä hyväksyä vieraan vallan EU-lähettilääksi henkilöä, joka tunnetaan hyvin EU-vastaisena henkilönä ja joka menee niin pitkälle, että julkisesti sanoo, että EU pitäisi kesyttää.

Kalle Erkkilä

EU:lla ei ole selkärankaa, sehän on nähty moneen kertaan. Toki EU joutuu valitsemaan kumpi on tärkeämpi: tehdä USA:n kanssa kauppaa vai suojella muslimeja. Toivon, että EU valitsee muslimien suojelun, koska se nopeuttaa EU:n hajoamista, kun kansat kyllästyvät liberaaliin politiikkaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Herra Erkkilä.Hanki papukaija.Että edes joku suostuisi vastaamaan sinulle jatkossa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Sinun ei kannattaisi unelmoida EU:n hajoamisesta, sillä siitä hyötyisi vain itänaapurimme. Jos EU hajoaisi, kuten ilmeisesti toivot, niin Suomi joutuisi sitä kautta Venäjän etupiiriin ja siitä olisi vaikeata päästä pois.

Toiseksi, suosittelen sinua vakavasti lukemaan viestini uudestaan. EU:lla ja sen jäsenmailla on velvollisuus puolustaa omia kansalaisiaan, oli heillä sitten vain yhden maan taikka EU:n ja jonkin toisen maan passit.

Käytännössä lähin vertailukohde Trumpin toimintaan on luultavasti II maailmansodan aikana tehty Amerikan japanilaisten internointi sen perusteella, että he olivat peräisin Japanista, vaikka monet heistä, kuten Star Trek näyttelijä George Takei, olivatkin syntyneet Yhdysvalloissa.

Tuon vertauksen takana oli viime vuoden marraskuussa Trumpia tukeneen Great America PAC -rahaston entinen puhemies Carl Higbie. Tähän on syytä huomauttaa se, että esim. WTC-iskun tehneet terroristit eivät olleet kotoisin listalla olevista maista. He olivat kotoisin Saudi-Arabiasta, Yhdistyneistä Arabiemiraateista, Egyptistä ja Libanonista.

Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Hijackers_in_the_Sep...

Trumpin määräystä on perusteltu mm. San Bernadinon verilöylyllä, mutta sen tekijät, pariskunta Syed Rizwan Farook oli syntynyt USA:ssa ja Tashfeen Malik oli kotoisin Pakistanista, jota ei ainakaan vielä ole lisätty tuohon listaan.

Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Rizwan_Farook_and_Ta...

Trumpin määräämä kielto ei tule auttamaan taistelussa terrorismia vastaan. Päinvastoin, se tulee radikalisoimaan islaminuskoisia ja siihen tullaan vetoamaan heidän keskuudessaan jotta saadaan harhaanjohdettua uusia "uskonsotureita" kuolemaan "marttyyrikuoleman" islaminuskon puolesta.

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #12

Tietääkseni USA ei ole internoinut muslimeja, vaan he ovat evänneet seitsemältä muslimienemmistöisen maan kansalaisilta pääsyn Yhdysvaltoihin seuraavan kolmen kuukauden aikana. Poikkeuksena ne, joilla on esim. green card.

Tämä seitsemän maan lista luotiin jo Obaman hallinnon aikana, syynä kytkökset terrorismiin.

Lähin vertailukohta kiellolle on vuosi 2011, kun Obama asetti samanlaisen rajoituksen Irakin kansalaisia kohtaan.

Toki Suomella on velvollisuus puolustaa Suomen kansalaisia. USA:lla ei ole sellaista velvollisuutta. Itsenäisenä maana heillä on täysi oikeus säädellä ketä maahan tulee sekä suojella omia kansalaisiaan.

Ja ilman muuta haaveilen EU:n kaatumisesta. Venäläiset ei minua pelota, luotan Suomen Puolustusvoimiin ja puolustuskykyymme. Niin tekee moni muukin suomalainen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Jotta kaikki olisi mahdollisimman sekavaa niin Green cardkaan ei ole yksiselitteinen:

Reince Priebus, Trump's chief of staff, said on NBC's "Meet the Press" that "as far as green card holders moving forward, it doesn't affect them."

However, he later added: "If you're traveling back and forth you're going to be subjected to further screening."

http://edition.cnn.com/2017/01/29/politics/trump-t...

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #14

Jos Obaman hallinto loi tuon listan, niin ainakaan he eivät pistäneet sitä täytäntöön, vaan Trump teki sen. Se, että joku on jonkin maan kansalainen ei tarkoita sitä, että hän olisi sen perusteella terroristi. Pitäisi pystyä osoittamaan, että kyseisellä henkilöllä on yhteyksiä terroristiorganisaatioihin ja tällöin todistustaakka on viranomaisilla, sillä ihmiset ovat syyttömiä kunnes toisin todetaan.

"Itsenäisenä maana heillä on täysi oikeus säädellä ketä maahan tulee sekä suojella omia kansalaisiaan."

Niin Yhdysvaltain solmimat kansainväliset sopimukset kuin myös Yhdysvaltain oma perustuslaki säätelee tuota asiaa. Yhdysvaltain perustuslain ensimmäisessä lisäyksessä sanotaan uskontojen suhteen seuraavaa:

"Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof;"

Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/First_Amendment_to_t...

Toisin sanoen USA:ssa presidentti tarvitsee kongressin hyväksynnän lakien säätämiselle ja perustuslain mukaan kongressi ei saa säätää lakeja koskien uskontojen perustamista taikka rajoittaa niiden vapaata harjoittamista. On oletettavaa, että tästä asiasta tullaan Yhdysvalloissa vielä kiistelemään oikeudessa.

Suomi on vapaa maa ja saat haaveilla EU:n kaatumisesta niin paljon kuin haluat. Se on kuitenkin hölmöä siinä mielessä, että jos EU kaatuu, niin Venäjä ei tule ottamaan Suomea vaikutuspiiriinsä käyttäen sotilaallista voimaa, vaan se tekee sen sisältä päin käyttäen hyödyllisiä idioottejaan Suomessa.

Kalle Erkkilä Vastaus kommenttiin #16

Tämä matkustuskielto on määräaikainen, muistaakseni 90 päivää. Sen jälkeen USA ottaa käyttöön nk "extreme vetting", eli tiettyjen maiden kansalaiset käyvät läpi perusteellisen taustaselvityksen ennen kuin heille myönnetään viisumi.

Tämä väliaikainen kielto ei ole tarkoitus viedä laiksi, vaan se on annettu presidentin määräyksellä. Toki se ei poista mahdollisuutta, etteikö kieltoa koetella oikeudessa.

Tällä hetkellä mainitsemasi hyödylliset idiootit palvelevat EU:ta, eli ei se tilanne siitä kummene.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa niin EU:n kuin Venäjänkin tulisi suunnitella toimensa tällä hetkellä sitä silmällä pitäen, että Trump ei kauaa istu virassaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #13

Olen samaa mieltä. EU:n tulisi nostaa (yhteistä sanallista) reagointikykyään oleellisesti. Hajoava EU olisi Suomen (myös Ruotsin ja Baltian) kannalta pahin vaihtoehto. Odottaisin meidän hallituksen ja eduskunnan terävöittävän otettaan ja viestittävän kansalaisille selvästi, mihin suuntaan ollaan menossa. Nyt on EU:n strategian kirkastamisen hetki. Se voisi antaa sysäyksen sisämarkkinoitten vahvistamiseksi vaikkapa 5%:n nostolla (60=> 65%). Elinkeinoelämä on hyvässä moodissa. Saksa on selvästi aikasempaa valmiimpi käyttämään ylijäämiään kehityksen hyväksi. Sikäläisillä yrityksillä on investointipotentiaalia, mikä on Suomessakin havaittu (telakka, auto jne.). Nyt on luottamuksen lisäämisen hetki sekä EU-tasolla, että valtioiden sisällä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Herra ”Arvaamaton” on luomassa toimillaan kaiken aikaa epävarmuutta maailmalla. Maaliskuussa 2016 Trump sanoi pitävänsä tärkeänä, että Yhdysvaltain presidentti on arvaamaton – avoimuus ja demokraattisuus ovat tehneet maan politiikasta liian helposti ennakoitavaa (New York Times 26.3.2016).
Lähipiiri saa häntä tuskin järkiinsä. Uutiskuvista päätellen he toimittavat lähinnä ”kävelevien huonekalujen” virkaa.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Politiikan asiantuntijat ovat joutumassa sivuraiteelle USA:n politiikan arvioinnissa. Politologit ovat luonnollisesti etsimässä logiikkaa poliittisessa toiminnassa. Nyt sillä lähestymistavalla ei ole käyttöä. Kenenkään ei tule aliarvioida Trumpin tietämättömyyttä, olematonta impulssikontrollia ja narsismia. Tuota ohjetta on vaikea noudattaa ja syy ei ole arvioijan vaan täysin uuden tilanteen. Yksi asia on kuitenkin varma. Fiktiivisten hahmojen parissa työskentelevät kirjailijat ja käsikirjoittajat ovat Trumpin jälkeen pulassa. Mitä enää voi keksiä kun totuus on tarua ihmeellisempää?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista! Kaksi tuoretta huomiota:

Kanadassa tehtiin raaka kuusi kuolonuhria aiheuttanut hyökkäys moskeijaan. Oliko kyse provokaatiosta tarkoituksenaan ajaa eri kansanryhmät vastakkain, ulkomaalaisvastaisuus nousuun ja Kanadan pääministeri vaihtoon?

Valkoista ylivaltaa kannattava Steve Bannon ajoi aktiivisesti maahantulokieltoa turvallisuusammattilaisten vastustuksesta huolimatta. Nyt hänet on nostettu kansalliseen turvallisuusneuvostoon, kun taas parhaat ammattilaiset kutsutaan kokouksiin tarvittaessa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tätä Bannonin nostoa ihmetellään kyllä jo republikaanienkin piirissä. Jokin tässä Trumpin touhussa alkaa tuoksua kun amatööreille annetaan vallan avaimia ja pääkuiskuttelijan valtakirjoja. Onko jokin strategia taustalla? Luulen, että ei ole, joten ei tästä kyllä hyvää seuraa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Valkoista ylivaltaa kannattava...."

Tarkoittaako Kasvio että kristityt valkoiset lihaa syövät heterot olivat Kanadan moskeijahyökkäyksen tekijät?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Makkosen kannattaisi googlata "Valkoinen ylivalta":

https://fi.wikipedia.org/wiki/Valkoinen_ylivalta

"Valkoinen ylivalta on aate, jonka mukaan valkoiset ihmiset ovat muita ihmisryhmiä parempia ja arvokkaampia. Usein se yhdistetään vain värillisiin kohdistuvaan rasismiin tai antisemitismiin, mutta aatetta on käytetty oikeutuksena myös intiaaneihin, kiinalaisiin, kaakkoisaasialaisiin ja muihin ihmisryhmiin kohdistuvassa rasismissa. Valkoisen ylivallan käsitettä käytetään myös rajoitetummin tarkoittamaan käsitystä siitä, että valkoihoiset eivät ole vain muita ihmisryhmiä parempia, vaan heidän tulisi myös hallita muita."

Kasvio ei missään sano, että Kanadan moskeijaiskun takana olisivat valkoiset lihaa syövät heterot. Hän luultavasti tarkouttaa, että tekijät olivat joko valkoista ylivaltaa ajavaa aatetta kannattavia taikka ääri-islamilaisia terroristeja.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #23

Kanadan isku vaikuttaa äärioikeistolaisten teolta, mutta tutkimuksethan sen aikanaan selvittävät.

Steve Bannonin mieltymys valkoista ylivaltaa - suprematismia - kannattavia aatteita kohtaan lienee nykyisin jo aika yleisesti tunnettu tosiasia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Toinen terroristi vaikuttaisi olevan marokkolainen. Hänen taisteluhuutonsa Allahu Akbar kai tarkoittaa valkoista ylivaltaa suomeksi sanottuna.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Tiedotusvälineiden mukaan terroristeja oli yksi, alle 30-vuotias kanadanranskalainen äärioikeistolainen Donald Trumpin kannattaja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset