AnttiJuhaniKasvio

USA:n valtiolaiva vaarallisella kurssilla

Julkisuudessa on sekä ihmetelty että ihailtu Yhdysvaltain uuden presidentin halki, poikki ja pinoon -otteita. Päivänkohtaisten kohujen taakse on jäänyt pimentoon se, miten vakavasti presidentin toimet uhkaavat maan pidemmän ajan kehitysmahdollisuuksia.

Toisen maailmansodan raunioitettua ison osan muuta maailmaa USA oli maailman kiistaton johtovaltio, jonka vaurautta kaikki kadehtivat. Dollari oli kansainvälisen kaupan pääväline, johon muiden valuuttojen arvoja verrattiin. Kylmän sodan päättyminen lännen voittoon 1990-luvun alussa palautti Yhdysvallat vähän samankaltaiseen asemaan, vaikka muut maat – kuten Japani - olivatkin onnistuneet supistamaan jonkin verran sen etumatkaa. Yhdysvaltain sotilasteknologinen ylivoima kävi selväksi ensimmäisessä Irakin sodassa. USA oli edelläkävijä uuden tietoteknisen kumouksen toteuttamisessa, ja globalisaation edetessä kaikki maat kilpailivat pääsystä sen huikean ostovoimaisille kotimarkkinoille.

Tilanne alkoi muuttua Yhdysvaltojen lähdettyä 2000-luvun alussa soitellen sotiin Irakissa ja Afganistanissa, Kiinan noustessa talousmahtina USA:n tasavertaiseksi kilpailijaksi ja Venäjän ryhdyttyä rakentamaan modernisoitujen asevoimien ja häikäilemättömän ulkopolitiikan turvin uutta euraasialaista suurvaltaa. Jatkossa Yhdysvaltojen osuus maailmantaloudesta tulee väistämättä supistumaan, ja maa joutuu ottamaan kaikissa toimissaan huomioon myös muiden maiden pyrkimykset.

Yhdysvalloilla on silti hyvien lähtöasemiensa ansiosta mahdollisuus säilyttää asemansa maailmanlaajuisten arvoketjujen yläpään valtiaana. Tuon työnjaollisen aseman turvin maan kansalaiset voisivat nauttia vielä pitkään paljon muita korkeammasta elintasosta. Mahdollisuuksien toteutuminen edellyttää kuitenkin sitä, että Yhdysvallat todella keskittyy vahvuusalueisiinsa ja sallii vähemmän vaativien toimintojen siirtymisen muualle. Samalla USA:n tulisi huolehtia maailmantalouden pysymisestä mahdollisimman esteettömänä. Tämä koskee niin tavaroiden ja palvelujen ostoa ja myyntiä, kansainvälisiä pääomaliikkeitä kuin osaajien kansainvälistä liikkuvuuttakin. Lisäksi Yhdysvaltojen olisi maltettava luopua sotilaallisista ylivaltapyrkimyksistä ja keskityttävä konfliktien ratkomiseen ensisijaisesti kansainvälisen yhteisön yhteisin ponnistuksin. Maan omasta ja liittolaisten turvallisuudesta olisi toki syytä huolehtia asianmukaisesti jatkossakin. 

Nyt Donald Trumpin omaksuma linja vie kuitenkin Yhdysvaltoja täsmälleen päinvastaiseen suuntaan. Uusi presidentti ei tue maansa resurssien kohdentamista tulevaisuuden avaintoimintoihin, vaan ne sidotaan vanhaan fossiilitalouteen samalla kun jo muualle sijoittuneet perinteiset työpaikat palautetaan väkipakolla takaisin Yhdysvaltoihin. Yhdysvalloista tulee hänen johdollaan aloitteentekijä uusien kaupan esteiden pystyttämisessä. Presidentin ajamat muuttoliikkeen rajoitukset ja maan kulttuurisen ilmapiirin muutokset ohjaavat parhaat osaajat hakeutumaan Yhdysvaltojen sijasta muualle - esimerkiksi Kanadaan tai Eurooppaan. Presidentti uskoo pystyvänsä palauttamaan Yhdysvaltojen vanhan sotilaallisen hegemonia-aseman, ja hänen uhonsa saattelemana Yhdysvallat on oikeasti vaarassa ajautua uusiin sotilaallisiin konflikteihin esimerkiksi Etelä-Kiinan meren alueella tai Iranissa.

Ensimmäisen viikon aikana markkinat ovat kiittäneet presidenttiä uusilla kurssiennätyksillä, joiden taustalla ovat parantuneiden suhdanteiden ohella Trumpin vero- ja investointilupauksiin kohdistetut odotukset. Uskon ilmapiirin muuttuvan kuitenkin radikaalisti sijoittajien oivaltaessa paremmin, mihin suuntaan presidentti on heidän maataan kuljettamassa. Samalla voimistuvat vaatimukset kurssin oikaisemisesta ja ensimmäiset presidentin tiimin jäsenistä jättävät laivan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Laivan jättää myös Helsingin Sanomien mukaan koko Yhdysvaltain ulkoministeriön korkein hallintojohto.
Näin katoaa merkittävää osaamista ja tärkeää muistia.
http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005062281.html

Pekka Iiskonmaki

Trumpilla on terve itsekunnioitus.

Ei pidä taipua muiden painostuksen ja kiusaamisen alla. Pitää vaatia kunnioitusta ja arvostusta. Jokaisen tulisi suojata itsensä.

Odotan mielenkiinnolla paljonko suomalaisten joukkoruikutus vaikuttaa Trumpin politiikkaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pekka, ei vaikuta yhtään. Olemme vain kiinnostuneita tuosta arvaamattomasta päätöksentekijästä. Näinhän se menee. Englannin pääministeri matkalla USA:han. Määränpäässä juonitaan eikä se hyvää tiedä EU:lle, sääli.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Trump nähdään patologisena valehtelijana. Hän ei pysty sanomaan mikään on todellista ja mikä ei ole. Nyt on jo puhetta hänen henkisestä tasapainostaan.
https://www.washingtonpost.com/blogs/right-turn/wp...

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Se vähä mitä olen amerikkalaista mediaa seurannut, on jättänyt sikäläisten journalistien kantista todella vahvan kuvan. Trumpin valheita kutsutaan "valtamediassa" suoraan valheiksi ja niistä vaaditaan tilille.

Kotoinen mediamme vaikuttaakin kovin silkkihanskaiselta amerikkalaiseen verrattuna. Venäläinen media taasen ymmärtää elämän ja kuoleman välisen eron eikä lähde omien poliitikkojensa valheita haastamaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvä kirjoitus!

Trumpin politiikkaa voi todellakin arvioida myös pitkäaikaisten vaikutusten kannalta eikä pelkästään ilkkua twiittauksille, muurin rakentamiselle tai naisten solvaamisille.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Luvatut verohelpotukset ja elvytystoimet lupaavat nopeita kurssivoittoja, mutta kun ne on kuitattu sijoittajat lähtevät muille markkinoille.

Mistä muuten Trump aikoo saada työntekijät kaikkiin uusiin projekteihinsa, muuria ja infrastruktuuria rakentamaan. USA.ssa vallitsee käytännössä täystyöllisyys, eikä vanhentuneesta ja kannattamattomasta teollisuudesta poispotkitut ole sitä parasta muurinrakennustyövoimaa.

On tässä jännitystä luvassa kun pitää seurata miten äijän käy.

Voi käydä vielä niinkin ettei suurista puheista ja näyttävistä eleistä huolimatta oikein mitään tapahdukaan, kun oikeasti ei ole varaa ja olisi hullua lähteä näihin hulluihin toimiin.

Hitler rakennutti aikoinaan moottoriteitä, joita pitkin tankit ja armeijat aikoinaan sitten pääsivät nopeasti naapurimaiden rajoille. Ennenkuin naapurimaat ennättivät varustautumaan, ne oli jo vallattu.

Aikooko Trump vallata Meksikon ja Kanadan, "to make Ameriva great"?

Sen aika näyttää, jos 70- vuotiaalla terveyttä ja elonpäiviä riittää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Mistä muuten Trump aikoo saada työntekijät kaikkiin uusiin projekteihinsa, muuria ja infrastruktuuria rakentamaan."

Tietysti Meksikosta!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #8

Niinpä,
sitten ei tarvita enää muuta kuin rahaa.
Sitä saalainaamalla
tai painamalla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vihavainen, tankkejavartenko moottositietkin rakennettiin, kun kuitenkin joutuivat liikkumaan maastossa Neuvostoliiton puolella ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #14

"Vihavainen, tankkejavartenko moottositietkin rakennettiin, kun kuitenkin joutuivat liikkumaan maastossa Neuvostoliiton puolella ?"

Ei tarvinnut liikkua maastossa Saksan puolella.

Toisaalta voidaan sanoa että Hitlerin highwayt varmasti hyödyttivät myös miehitäjien tankkeja, sitten myöhemmin, eivät olleet mitään Raatteen teitä ne tiet joita pitkin liittoutuneet tunkeutuivat Saksaan. Toisaalta ne highwayt tekivät myös saksalaisten nopean vetäytymisen mahdolliseksi.

------------

Trumpin muuri ei maahanmuuttoa pysäytä ja palautettavat laittomat siirtolaiset tulevat kyllä takaisin, kuten huumeet, koska niillä on käyttöä. Eikä edes tappaminen auta, sillä eivät ne siirtolaiset tappamalla lopu, eivätkä huumeet niitä hävittämällä.

USA:n laiton siirtolaisuus johtuu siitä että halvalle laittomalle työvoimalle on suuri tarve ja USA pyörii siirtolaisvoimalla. Se ärsyttää amerikkalaisia, mutta eivät amerikkalaiset halua itse työllistyä piikoina, hedelmänpoimijoina tai hamstlankareina rakennuksilla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #15

Intiaaneja lukuunottamatta valtaväestö onkin vain siirtolaisia.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Valtiolaiva on vaarallisella kurssilla, kun kapteeni on vielä kaikkivoipa narsisti. Toivottavasti hän ei sairasta narsistista persoonallisuushäiriötä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Narsistinen_persoona...

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommentaattoreille!

Luen parhaillaan suomalaisille tutun ekonomistin Richard Baldwinin viime vuonna ilmestynyttä kirjaa ”The Great Convergence”, jossa tarkastellaan globalisaatiokehitystä todella pitkällä aikajänteellä.

Lukiessa pisti silmääni etenkin kuvaus ensimmäisen maailmansodan jälkeen edenneestä protektionismin aallosta. Se muistuttaa hyvin paljon nykyistä tilannetta vain sillä erolla, että Yhdysvallat on nyt ottanut Britannian silloisen paikan. Kaupan esteiden pystyttämisen myötä kansainvälisissä suhteissa ajauduttiin tuolloin yleisemminkin anarkiaan, eikä sen jälkeen tarvinnut odottaa pitkään uuden maailmanlaajuisen sodan puhkeamista.

Toivottavasti tällä kertaa osaamme järkiintyä vähän aiemmin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Presidentin ajamat muuttoliikkeen rajoitukset ja maan kulttuurisen ilmapiirin muutokset ohjaavat parhaat osaajat hakeutumaan Yhdysvaltojen sijasta muualle - esimerkiksi Kanadaan tai Eurooppaan.

Meksikon rajan muuri ei pysäytä Aasiasta ja Euroopasta tulevia akateemisia jatko-opiskelijoita. Ja USAan jäädessään juuri he hyödyttävät maan talouselämää eniten.

Mitä Suomi saa? Lukutaidottomia 'koneinsinöörejä', jotka ovat ikuinen kiviriippa veronmaksajan kaulassa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Millaiset yritykset muodostavat tällä hetkellä USA:n talouden varsinaisen ytimen? Kärjessä ovat tulevaisuuden talouden käytetyimpien alustojen rakentamisesta kilpailevat Apple, Google, Amazon ja Microsoft sekä niille uusia sovelluksia kehittävät silikonilaakson kasvuyritykset. Nämä yritykset kilpailevat verisesti keskenään myös parhaista osaajista, joita on perinteisesti tullut paljon etenkin Aasiasta.

Anti-intellektualismi, ulkomaalaisvastaisuus ja diplomaattisuhteiden heikentyminen eivät houkuttele ihmisiä lähtemään Yhdysvaltoihin entiseen tapaan. Sen sijaan alustatalouden yrityksillä on kasvava houkutus laajentaa toimintojaan Yhdysvaltojen rajojen ulkopuolella presidentin vastusteluista huolimatta. Myös uusien starttiyritysten rahoittajat alkavat katsella Silikonilaaksoa kauemmas.

Ainakin Kalifornian osavaltion johto on tilanteesta huolestuneena korostanut jatkavansa omaa politiikkaansa entiseen tapaan niin pitkälti kuin mahdollista liittovaltion linjanmuutoksista huolimatta.

Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että Yhdysvaltojen vaikeuttaessa muiden maiden yritysten vientiä sen markkinoille muiden maiden lentoyhtiöt saattavat hyvinkin suunnata uudet konetilauksensa Boeingin sijasta Airbusille, Bombardierille tai Embraerille.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että Yhdysvaltojen vaikeuttaessa muiden maiden yritysten vientiä sen markkinoille muiden maiden lentoyhtiöt saattavat hyvinkin suunnata uudet konetilauksensa Boeingin sijasta Airbusille, Bombardierille tai Embraerille."

Onhan se ihan selvä että periaatteella "our country first" hallitukset suuntaavat hankintansa sellaiseen maahan joka takaa myös heidän maansa tuotteiden pääsyn myyjämaan markkinoille.

Trumpin ohjelma ja ideologia on hyvä ja onnistunut vain tyhmien kansanjoukkojen kiihottamisessa ja äänien keräämisessä. Toteutettuna se olisi katastrofi yhdysvalloille ja myös muulle maailmalle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Meksikon rajan muuri ei pysäytä Aasiasta ja Euroopasta tulevia akateemisia jatko-opiskelijoita. Ja USAan jäädessään juuri he hyödyttävät maan talouselämää eniten."

Eivätkös nämä kuulu siihen vihattuun eliittiin, joista harva on Trumpin politiikan kannattaja.

Jotta Trumpin linja saisi lisää kannattajia, pitäisi maahan tuottaa juuri sellaisia vanhanaikaisesta teollisuudesta irtisanottuja punaniskoja, jotka ovat kyvyttömiä kouluttautumaan uusiin ammatteihin.

Sellaista Trumppilaista henkeä toki löytyy Euroopasta kosolti. Toisaalta olisi kyllä hyväkin asia jos Trump pystyisi tarjoamaan amerikassa töitä eurooppalaisille populisteille, se pienentäisi populismi-ongelmaa Euroopassa ja parantaisi Trumpin kannatusta USA:ssa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Nyt näyttää olevan muodikasta pitää katse kaukoputkessa jalähinnä seurata Trumpin sanoja ja tekoja. Siitä huolimatta ei pidä peittää maailmaa näkyvistä sanomalehdillä, joiden sopulit ovat joskus samoilla poluilla keskenään. Mielellään pilkallisesti.

Kysyn inhorealisisesti, mitä kaikkea muuta pääsee tapahtumaan tältä mediajulkisuudelta piilossa, josta myöhemmin taas sanotaan: "Se yllätti meidät kaikki"? Yllätyksen syynä voi olla poliittinen piiloagenda, sokeus reaalimailman tapahtumista tai kritiikitön konsensus seikoista, joilla ei ole kovin tukevaa reaalipohjaa.

Me tarvitsemme aina toisinajattelijoita tai - kuten eräs suomalainen filosofian tohtori blogissaan nimesi - "ajatteluttajia", jottemme uraudu liikaa tai kulje harhaan. Emme edes Trump-ajattelussamme. Miksikö?
Onko ymmärryksemme toiminut ja olemmeko olleet hereillä paitsi Trumpin, myös esim. EU:n toiminnan tarkastelussa, kyllin tarkkoja Putinin uuden imperiumin rakentamisen katveessa, tai valppaina Al-Assadin kansan tapattamisen seuraajina?

Meillä on nyt hyvin monta laivaa vaarallisilla kursseilla. Yrittäkäämme kuitenkin tehdä edes joku ero demokraattisesti toimivan vs. demokratiavajaan totalitarismin välillä. Putinin hallinnon ja Trumpin hallinnon välillä on olennainen ero tässä suhteessa.

Meillä on ollut riittävästi aikaa miettiä ja ratkaista ongelmiamme, jos olisimme sitä todella halunneet ja siihen kyenneet. Syyttäkäämme itseämme omista virheistämme ja korjatkaamme ne ajoissa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä USA otti mielellään vastaan Suomessa koulutetun Kärsämäkisen lääketieteentohtorinn, toimii tällähetkellä lääketieteen professorina Yhdysvalloissa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Sain minäkin aikanaan pysyvän työ- ja oleskeluluvan. Paikkani pantiin hakuun seutukunnan johtavassa sanomalehdessä tosin, mutta neljästä jenkkihakijasta kukaan ei päihittänyt minua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset