AnttiJuhaniKasvio

Vahvat miehet, heikot taloudet

Presidentinvaali on liittänyt Yhdysvallat Venäjän, Turkin ja Filippiinien rinnalle vahvojen miesten suorasukaisesti johtamien maiden joukkoon. Kaikki ovat hakeneet kannatusta lupaamalla panna maansa talouden kuntoon, laittaa rikolliset ja keinottelijat kuriin ja järjestykseen sekä ajaa häikäilemättä oman maansa etua kansainvälisessä kanssakäymisessä.

Toki esimerkiksi Vladimir Putin ja Recep Tayib Erdogan saattoivatkin nauttia suhteellisen hyvästä talouskasvusta valtakautensa alkuaikoina, mutta pian molemmat alkoivat keskittyä oman valtansa vakiinnuttamiseen välittämättä toimiensa taloudelle aiheuttamista vahingoista. Seuraukset näkyvät talouskehityksen stagnoitumisena sekä miesten turvautumisena sisäisten ja ulkoisten viholliskuvien rakentamiseen valtansa säilyttämisen pääkeinona.

Venäjän dollareissa laskettu bruttokansantuote laski kahdessa vuodessa – vuodesta 2014 vuoteen 2016 – IMF:n tilastojen mukaan vajaat 38 %, kun taas Turkin kohdalla lasku on ollut noin kahdeksan prosenttia. Venäjän talous tullee tänä vuonna kohenemaan jälleen hieman öljyn hinnanousun, ruplan vahvistumisen ja USA-suhteiden paranemisen myötä, mutta nousu kuopan pohjalta tulee parhaimmillaankin olemaan tuskallisen hidasta. Turkissa puolestaan liiran lasku jatkuu edelleen. Lisäksi vallankaappausyrityksen jälkeisten puhdistusten ja vainojen laskut ovat vasta lankeamassa maksettaviksi.

Donald Trumpin vaalivoitto piristi Yhdysvalloissa hetkeksi markkinoita sijoittajien odottaessa luvattujen veronalennusten, infrastruktuuri-investointien ja sääntelyn purun tuomia parannuksia yritysten tuloksiin. Presidentti on virkaan astuttuaan yrittänyt pitää momentumia yllä antamalla suuren määrän ohjelmallisten lupaustensa mukaisia hallinnollisia määräyksiä, mutta kaikki tietävät matkan uudistusten valmistelun aloittamisesta kongressin päätöksiin ja varsinaiseen toimeenpanoon pitkäksi ja monimutkaiseksi. Lisäksi presidentti on alkanut syödä vauhdilla uskottavuuttaan juuttumalla absurdeihin väitteisiin hänen virkaanastujaistensa seuraajamääristä ja vaaleissa annetuista miljoonista haamuäänistä.

Valkoinen talo ei ole saanut verkkosivuilleen vielä ensimmäistäkään tietoa uuden kabinetin jäsenistä, mutta sinne on kirjattu lupaus USA:n talouden kasvuvauhdin nostamisesta neljään prosenttiin. Todellisuudessa USA:n talouskasvu jäänee tänä vuonna konsensusennusteitakin vaatimattomammaksi sijoittajien odottaessa epävarmoina, millaiseksi maan talouspolitiikka tulee käytännössä muodostumaan. Paljon kolkommaksi meno muuttuu, jos edessä olevat kauppapoliittiset kiistat vaurioittavat pahasti maailmankaupan kehittymistä. Perusongelmana on kuitenkin presidentin yritys vääntää Yhdysvallat takaisin hänen nuoruusaikojensa teolliseksi yhteiskunnaksi, jonka olemassaolon edellytykset ovat kadonneet jo kauan sitten.

Sitä ei kuitenkaan pidä epäillä, etteikö presidentti itse uskoisi maansa talouden kasvavan juuri hänen lupaamallaan neljän prosentin vauhdilla. Hänen tiedottajiensa Sean Spicerin ja Kellyanne Conwayn asiaksi jää sitten selittää julkisuudelle erot kansantalouden tilinpidon ja presidentin ”vaihtoehtoisten faktojen” välillä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"Presidentti on virkaan astuttuaan yrittänyt pitää momentumia yllä antamalla suuren määrän ohjelmallisten lupaustensa mukaisia hallinnollisia määräyksiä, mutta kaikki tietävät matkan uudistusten valmistelun aloittamisesta kongressin päätöksiin ja varsinaiseen toimeenpanoon pitkäksi ja monimutkaiseksi"

Tämä näyttää unohtuneen monelta kokonaan ja monissa asiayhteyksissä.

USA ei ole suinkaan diktatuuri, vaan avoin demokratia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ai "avoin"?

Aivan hillitön tämä tosiasioiden kertomisen kielto. Tällaista ei ole nähty rautaesiripun länsipuolella 70 vuoteen:

http://time.com/4645927/badlands-national-park-cli...?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Käsittääkseni USA:ssa on edelleen vapaa media ja demokratia kunniassaan.

Onko jokin nyt yhtäkkiä muuttunut vain muutamassa päivässä ?

Kuten Antti Kasvio jo aiemmin totesi, USA:n päätöksenteossa ja lainvalmistelussa on pitkä matka esityksistä toimeenpanoon käytännössä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #3

Hallinnolliset määräykset astuvat voimaan heti. Viranomaisia on kirjaimellisesti kielletty kertomasta tilastotietoja ilmastonmuutoksesta.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #3

On vapaa media ja mielipiteen ilmaisun vapaus sekä molemmilla vahva perustuslain ja vallitsevan arvomaailman antama tuki. Samalla mediabisnes on kuitenkin Yhdysvalloissa ison luokan liiketoimintaa, joka on riippuvainen rahoittajistaan, eivätkä viimemainitut kainostele painostustoimissaan.

Maan nykyinen presidentti on ensimmäisestä tiedotustilaisuudestaan lähtien hyökännyt niin aggressiivisesti medioita vastaan, että varoillaanolemiseen on todella aihetta. Kannattaa seurata esimerkiksi miten Valkoinen talo suhtautuu jatkossa amerikkalaisten liberaalien keskuudessa varsin suositun National Public Radion toimintaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #5

Tuntuisi äkkisiltään hyvin kaukaa haetulta, että yhdysvaltalaiselle medialle kävisi kuten Venäjällä on käynyt. Trump ei ollut mikään median suosikki vaalien alla, sillä tiettävästi vain yksi laajempi levikkeinen paperi Salt Lake Cityssä oli pro-Trump leirin tukija.

Kyllä laatumedia varmasti silti säilyttää riippumattoman asemansa ja uutisointinsa tason Trumpin pöyhkeilystä huolimatta.

Demokratian huonoutena voidaan joskus pitää sitä, että myös tyhmät ja tietämättömät voivat antaa äänensä sanavalmiille populistiselle kellokkaalle, olipa tämä päivän politiikan mistä leiristä hyvänsä.

Trumpin voitosta vielä lyhyesti : Vastustaja oli väärä ja kovin vihattu henkilö, jolloin äänestäjät joutuivat tilanteeseen, jolloin valitaa tehtiin kahdesta huonosta vähiten huonomman perusteella.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #6

Olen samaa mieltä siitä että Yhdysvaltoja ja Venäjää on vaikea käydä vertaamaan, niin vastakkaisia maiden lehdistönvapausperinteet ovat.

Laatumedian riippumattomuuden merkitys vähenee oleellisesti, jos se ei enää tavoita kansalaisten valtaenemmistöä. Ja näin Yhdysvalloissa on tapahtunut.

Näköjään äänet voivat mennä demokratiassa tyhmälle ja tietämättömälle ehdokkaallekin. Mutta siitä ei pidä syyttää demokratiaa, vaan sitä miten me sen mahdollisuuksia hyödynnämme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset