AnttiJuhaniKasvio

Kohentaako Donald Trumpin presidenttiys taloutta?

On ihmeellistä, miten naivisti USA:n presidentinvaihdoksen odotetaan edelleen kohentavan tämän vuoden talouskehitystä. Tällaisia arvioita on esitetty muun muassa Maailmanpankin tuoreessa raportissa, ja odotukset näkyvät myös osakekursseissa.

Trumpin uskotaan koonneen kabinettiinsa tosi talousmiehiä jotka keventävät verotusta, panevat investoinnit liikkeelle, poistavat turhat talouspakotteet ja ympäristörajoitukset sekä komentavat amerikkalaisyritykset palauttamaan työpaikat takaisin Yhdysvaltoihin.

Todellisuudessa Trumpin hallinnon on vaikea päästä keskittymään varsinaiseen työhönsä presidentin henkilökohtaiseen käyttäytymiseen, liiketoimiin ja Venäjä-yhteyksiin liittyvien epäilysten vuoksi. Monet vaikutusvaltaiset republikaanitkin ovat alkaneet pitää miestä liian isona riskinä sekä koko maalle että heidän puolueelleen.

Kuluva vuosi ehtii pitkälle ennen kuin uudet verolait ja investointipäätökset saadaan – todennäköisesti paljon alkuperäisistä tavoitteista tingittyinä - läpi kongressin, voimaan ja vaikuttamaan itse reaalitalouteen. Eikä presidentin hallinto saane maan keskuspankkiakaan muuttamaan rahapolitiikan linjaa kovin nopeasti sen toivomalla tavalla.

Ennen talouden piristymistä elinkustannukset kääntyvät nousuun autonvalmistajien nostaessa hintojaan ja halpojen ulkomaisten tuotteiden hävitessä kauppojen hyllyiltä. Kauppapoliittiset kiistat ja dollarin vahvistuminen verottavat amerikkalaisyritysten mahdollisuuksia hankkia tuloja ulkomailta, ja talouden kärjen muodostavat Silikonilaakson kasvuyritykset kärsivät pahenevasta osaajapulasta.

Uskon presidentin talousohjelman epäonnistumisen tulevan ilmeiseksi viimeistään hänen toimikautensa puoliväliin mennessä – tietenkin edellyttäen, että mies onnistuu pysymään virassaan niinkin pitkälle. Eikä presidentillä ole käytettävissään sellaisia eväitä, joiden varassa hän kykenisi oppimaan virheistään ja muuttamaan kurssiaan siten kuin esimerkiksi Francois Mitterrand teki aikanaan Ranskassa.

Eli veikkaan tämän presidentin taloudellisten saavutusten jäävän varsin vaatimattomiksi riippumatta siitä, minkä mittaiseksi se tulee muodostumaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kyllä kohentaa ja reilusti, mutta vain lähipiirinsä ja kabinetin jäsenten taloutta.

Kabinetin jäseniksi on nyt valikoitunut vain miljardöörejä joiden yheteinen omaisuus lähentelee 20 miljardia dollaria. Eläkkeellä oleva kenraali Mattis ei vielä ole miljardööri, mutta parin vuoden kuluttua on.

Kansa saa jo kahden viikon päästä kokea yllätyksen, kun Trump heittää Obaman ajaman terveydenhoidon uudistuksen romukoppaan. Se on verrattavissa siihen, että Suomesta lakkautettaisiin huomenna kaikki terveyskeskukset ja lääkekorvaukset.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Yksi seikka, joka on ehkä jäänyt vähälle huomiolle on Meksikon (noin 130 milj.asukasta) taloudellinen tilanne. Maa on elänyt pääosin viennistä Yhdysvaltoihin ja amerikkalaiset ovat investoineet maahan paljon. Peruutukset aiotuista investoinneista ovat alkaneet jo nyt. Maa on ajautunut pelon valtaan. Kysymys ei ole muurista vaan leivästä. Miljoonia meksikolaisia uhkaa lähtöpassit "Trumpin valtiosta". Millaisia levottomuuksia on edessäpäin? Valuutta vajoaa päivä päivältä. Inflaatio. Velat. Työttömyys. Rikollisuus. Tuleeko Kiina Meksikon tueksi? Erittäin vaikea rasti.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Toki sopii ihmetellä sitä häikäilemättömyyttä, jolla Trump on käyttänyt meksikolaisten maahanmuuttoon liittyviä pelkoja oman kannatuksensa kasvattamisen välikappaleena.

Asetelmassa on jotakin samaa kuin tavassa jolla Venäjän nykyjohto on ajanut maansa vastakkain lähimmän ison naapurimaansa ja sellaisena erittäin tärkeän potentiaalisen yhteistyökumppanin Ukrainan kanssa. Kummastakaan ei löydy taloudellisesti järjen hiventä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Trump on jo neuvotellut miljardien sijoitukset suuryritysten kanssa Yhdysvaltojen tuotantoon eikä hän ole vielä edes presidentti ja kuten blogisti itse totesi, pörssikurssit nousevat ja niiden odotetaan.

Mutta en minä jaksa teidän vaalihäviöstä katkeroituneiden kanssa riidellä, ette te siitä mitään opi eikä mielipiteet ei muutu, melkein yhtä fiksua ajantuhlausta kuin rannalla hiekkalinnojen rakentelu laskuveden aikaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Aleksi Parkkinen

"Trump on jo neuvotellut miljardien sijoitukset suuryritysten kanssa Yhdysvaltojen tuotantoon eikä hän ole vielä edes presidentti".

Myöskään Yhdysvalloissa presidentti ei tee henkilönä miljardisopimuksia yhtiöiden kanssa.

Trumpin lupaukset uusista työpaikoista saattavat kuulostaa hyvältä, mutta todellisuus on toinen.

Lupausten toteuttaminen ja sopimusten teko yritysten kanssa Trumpin esittämällä tavalla eivät presidentin valtaoikeudet riitä, sillä se olisi lain ja USA:n solmimien sopimusten vastaista.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vanha kansanviisaus sanoo ”vakka kantensa valitsee” ja se tuli vahvasti esille Trumpin valitessa lähimmiksi miehikseen miljardöörejä. Siinä tavallisen amerikkalaisen osalle on tullut Vladimir Leninin aikanaan väittämä ”hyödyllisen idiootin” osa. Demokratiassa ei ole aina vahvimpana tekijänä äly, vaan joukkovoima. Se tuli esille jo 1930-luvun Saksassa. ”Vaalikarjaa” tarvitaan edelleen ja sitä tuntuu olevan helppo sumuttaa.
Amerikkalaisilla näyttäisi olevan edessään talouden piristymisen sijasta stagflaation aika. Sitä lisää Trumpin riitautuminen rajanaapuri Meksikon kanssa. Tästä on esimerkkinä Trumpin vaatimus raja-aidan maksatuksesta meksikolaisilla. Kiina tuntuu olevan myös ”tapetilla.”

"Setä Samuli" ampui itseään omaan jalkaan valitessaan Trumpin Yhdysvaltain presidentiksi. Pisteenä i:n päälle on tämä englantilaisen MI6:n entisen agentin 35-sivuinen raportti. Moskovan kirjeenvaihtaja Pekka Hakala kirjoittaa siitä tämän päivän Hesarissa.

Alkuperäinen raportti on sivustolla BuzzFeed News. Kieltämättä se on mielenkiintoista luettavaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Amerikkalaisten elinkustannukset varmasti nousevat nopeammin kuin mihin viime aikoina on totuttu, mutta stagflaatioon siinä mielessä kuin asiasta puhuttiin vajaat puoli vuosisataa sitten on pitkä matka. Eihän inflaatiota ole saatu työnnettyä edes kahteen prosenttiin vuosikausia jatkuneesta raivokkaasta halvan rahan kiertoon pumppaamisesta huolimatta. Ja jos dollari jatkaa kallistumistaan - kuten tapahtunee ainakin jonkin aikaa -, se hillitsee tuontitavaroiden hintojen nousua.

Mutta mitä pitää ajatella siitä, että viikon kuluttua päätösvalta USA:n ydinaseiden käyttämisestä siirtyy noin holtittomalle ja arvostelukyvyttömälle miehelle? Veikkaan maan muiden keskeisten päätöksentekijöiden todellisuudessa jo etsivän ratkaisua tuohon ongelmaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset