AnttiJuhaniKasvio

Potut pottuina kybersodankäynnissä

Yhdysvaltain ohella myös EU:ssa on alettu huolestua Venäjän yrityksistä vaikuttaa Euroopassa järjestettäviin vaaleihin. Venäjä on reagoinut lyömällä läskiksi siihen kohdistuneet syytökset. Niitä pidetään suurin piirtein yhtä uskottavina kuin väitteitä siitä, että venäläisurheilijat olisivat muka syyllistyneet dopingin käyttöön.

Venäjän toimia ei kannattaisi jäädä vain päivittelemään, vaan niihin on mahdollista reagoida esimerkiksi seuraavasti:

1 Venäläisten – muun muassa diplomaatin statuksella tulleiden – toimia lännessä voidaan seurata aiempaa tarkemmin. Asiattomasta toiminnasta tai suoranaisista rikoksista epäillyt voidaan karkoittaa tai asettaa vastuuseen teoistaan.

2 Läntiset tiedusteluorganisaatiot voivat seurata nykyistä aktiivisemmin venäläisten viranomaisten ja turvallisuuspalveluihin yhteydessä olevien hakkeriyhteisöjen toimintaa verkossa sekä tehdä joitakin epämiellyttäviä paljastuksia Venäjän hallinnon, hallitsevan eliitin ja turvallisuuskoneiston toimista. Sopivin keinoin voidaan osoittaa, ettei Venäjän asevoimienkaan tietoliikenne ole niin suljettu ulkopuolisilta kuin venäläiset itse olettavat.

3 Länsimaiden kauppaviranomaiset voivat rajoittaa vakoilussa tarvittavan kehittyneen tiedon ja teknologian vientiä Venäjälle. Samalla voidaan ryhtyä valvomaan tarkemmin länsimaisiin tietotekniikka- ja ohjelmistoalalla toimiviin yrityksiin kohdistuvaa vakoilua.

4 Venäläiset voidaan sulkea tietoturva-alalla harjoitetun kansainvälisen yhteistyön ulkopuolelle siihen saakka, kunnes saadaan riittävä varmuus maan harjoittaman epäasiallisen toiminnan lopettamisesta.

5 Vastaavia toimia voidaan soveltaa kolmansiin maihin silloin kun Venäjä pyrkii kiertämään itseensä kohdistuvia rajoitteita niiden välityksellä.

Uskon hymyn alkavan hyytyä Kremlissä siinä vaiheessa, kun länsimaat osoittavat itsekin ymmärtävänsä jotakin internetin toiminnasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset