AnttiJuhaniKasvio

Huipputapaamista odoteltaessa

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin ensimmäiseen huipputapaamiseen valmistautuminen tulee olemaan Yhdysvalloissa haastava tehtävä sen syvän kuilun vuoksi, joka vallitsee uuden presidentin ja maan ulkopoliittisen johdon vakiintuneiden näkemysten välillä. Todennäköisesti suhteellisen pian järjestettävän tapaamisen koreografia tulee olemaan muutoinkin aika mielenkiintoinen.

Washingtonin perinteisen linjan mukainen agenda

Venäjä on tähän asti nähty Washingtonissa laajentumishaluisena ja autoritaarisesti johdettuna maana, joka pitää länsimaita pahimpana vihollisenaan. Akuuteimpina ongelmina pidetään laitonta Krimin liittämistä Venäjään, maan aktiivista tukea Syyrian hirmuhallinnolle ja häikäilemättömiä tietomurtoja, joilla on pyritty vaikuttamaan länsimaiden poliittiseen elämään.

Tämän pohjalta olisi luonteva nostaa maiden välisen huippukokouksen agendalle Ukrainan kriisiin ratkaiseminen niin, että Venäjää vastaan suunnatuista pakotteista voidaan luopua. Syyrian osalta tulisi pyrkiä al-Assadin jälkeisen hallinnon pystyttämiseen niin, että keskeiset väestöryhmät tulevat oikeudenmukaisesti edustetuiksi. Venäjän ja Naton jännitteitä tulisi pyrkiä lievittämään niin, että tilanne Venäjän lähialueilla rauhoittuu ja uudelta varustelukierteeltä vältytään. Porkkanaksi Venäjälle tulisi tarjota läntisiä investointeja ja yhteistyötä maan luonnonvarojen hyödyntämisessä. Samalla tulisi vaatia maan liiketoimintaympäristöjen vakauttamista niin, että maassa toimivat voivat luottaa oikeuslaitoksen itsenäisyyteen ja puolueettomuuteen.

Trumpin linja

Trump ei halua nähdä Venäjää USA:n vastustajana, vaan arvokkaana liittolaisena terrorisminvastaisessa sodassa. Hän ei usko Venäjän yrittäneen tunkeutua läntisiin tietojärjestelmiin tai vaikuttaa presidentinvaaleihin, ja hän lienee valmis hyväksymään Krimin liittämisen Venäjään.  Siksi hän ei näe esteitä Venäjää vastaan suunnattujen pakotteiden purkamiselle. Sen sijaan hän haluaa yhdysvaltalaisten ja venäläisten yritysten ryhtyvän paljon tähänastista laajempaan yhteistyöhön etenkin Venäjältä löytyvien luonnonvarojen hyödyntämiseksi.

Kansainvälisten jännityksen lievittämiseksi Trump toivonee voivansa sopia Putinin kanssa suurvaltojen välisten etupiirien jakamisesta niin, että tarpeettomilta yhteentörmäyksiltä voidaan välttyä. Tämä merkinnee muun muassa Ukrainan jättämistä läntisten integraatiokaavailujen ulkopuolelle ja sopimusta siitä, että al-Assadin hallinto voi jatkaa Syyrian johdossa tulevaisuudessakin.

Trumpin ongelmana on kuitenkin hänen täydellinen kokemattomuutensa kansainvälisen diplomatian kentillä. Hän ei voi oikein nojata maansa ulkoasiainhallinnonkaan tukeen, koska hänen omat näkemyksensä ovat lähempänä Kremlin kuin Washingtonin tulkintoja. Asetelma korostaa Putinin ennestään tuntevan ja öljydiplomatian alueella hyvin kokeneen Rex Tillersonin roolia varsinkin alkuvaiheen porttien avaajana. Mutta aika pian Trumpin on kyettävä todistamaan venäläisille oma uskottavuutensa. Tämä koskee myös sitä, kuinka hyvin hän kykenee viemään tekemänsä sitoumukset Washingtonin monimutkaisten päätöksentekosokkeloiden lävitse.

Putinin agenda

Putinin lähtökohdat huipputapaamiseen valmistautumisessa ovat paljon helpommat. Hän voi ensinnäkin muistuttaa Trumpia kiitollisuudenvelasta FSB:lle vaalikampanjan aikana saadun sivustatuen vuoksi. Hän voi myös vihjata kollegalleen siitä, että kerättyjä tietoja voidaan tarvittaessa käyttää vastakkaiseenkin suuntaan. Kokemuksensa perusteella Venäjän presidentti voi auttaa yhdysvaltalaista kollegaansa ymmärtämään paremmin, mistä tämän päivän maailmantapahtumissa on pohjimmaltaan kyse ja miten USA ja Venäjä voisivat jatkossa ohjata kehitystä molempien kannalta mahdollisimman edulliseen suuntaan.

Keskeiseksi ehdoksi suhteiden parantamiselle Putin voi nimetä kaikkien Venäjää vastaan suunnattujen taloudellisten ja diplomaattisten pakotteiden välittömän purkamisen. Hän voi myös toivottaa läntiset yritykset tervetulleiksi toimimaan Venäjällä, kunhan ne pidättäytyvät puuttumisesta maan politiikkaan ja ovat valmiit toimimaan muutoinkin maan omien pelisääntöjen mukaisesti. Ulkopolitiikan alueella Putin edellyttänee EU:n ja Naton pitävän näppinsä erossa Ukrainasta ja muista Venäjän omaan intressipiiriinsä lukemista maista. Lisäksi lännen odotetaan osallistuvan taloudellisesti Syyrian jälleenrakennustyöhön.

Toki Putinilla on omat paineensa huipputapaamisen tulosten suhteen. Hänen on kyettävä näyttämään venäläisille olevansa tällä hetkellä maailman arvostetuin ja vaikutusvaltaisin poliitikko. Lisäksi hänen on kyettävä teeskentelemään vastapuolelle olevansa todellisuutta paljon vahvemman valtion edustaja. Ja sovittujen ratkaisujen tuloksena Venäjän talouskasvun on nopeuduttava, ruplan vahvistuttava ja öljynhintojen noustava selvästi viimeistään siinä vaiheessa, kun maa alkaa valmistautua vuoden 2018 presidentinvaaleihin.

Miehestä mittaa

Hyvin paljon jää ennakkovalmisteluista huolimatta riippumaan siitä, millaiset henkilökohtaiset suhteet valtiojohtajien välille rakentuvat miesten tutustuessa toisiinsa. Hyvien ja luottamuksellisten suhteiden rakentaminen tuskin onnistuu, jos keskustelujen jälkeen jompikumpi kokee jääneensä toisen panttivangiksi. Lisäksi miesten tulisi oppia suhtautumaan toisiinsa edes jollakin tavoin tasavertaisina keskustelukumppaneina. Olemassaolevat lähtökohdat huomioon ottaen tällaiseen lopputulokseen päätymistä ei voida pitää mitenkään itsestään selvänä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Trumpin vaalilauseeksi olisi sopinut paremmin: "Make Russia Great Again!"

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Miesten sopu säilynee niin kauan kuin maailmassa riittää jaettavaa jonka nämä herrat voivat keskenään jakaa, tehdäkseen maistaan suuria.

Kun kaikki on jaettu alkaa yhteenotto.

Saa nähdä onko hajoavalla EU:lla tässä asiassa mitään roolia.

Euroopan hajoittajien työ on jo niin pitkällä ettei kenties hajoamiselta enää voi välttyä.

Putin ja Trump kiittävät hajoittajia. Heiltä säästyy paljon vaivaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kaksi yhteistä intressiä herroilta ainakin löytynee.

Ensimmäinen on se että molemmat haluavat säilyttää maidensa ydinasepotentiaalin takaaman uniikin koskemattomuuden ilman että kansainvälinen yhteisö pääsee millään tavalla rajaamaan tai säätelemään niiden toimia tällä alueella.

Toinen on se että molemmat pyrkivät laajojen kansainvälisten sopimusten sijasta järjestämään suhteensa muihin maihin mahdollisimman pitkälti bilateraaliselta pohjalta, jolloin sopimusosapuolten keskinäiset voimasuhteet luonnollisesti määräävät kunkin sopimuksen materiaalisen sisällön. Ja tällöin molempien on tarkoituksenmukaisempaa asioida ennemmin yksittäisten EU:n jäsenmaiden kuin koko unionin kanssa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Oleellista lisätietoa Kremlin toimista USA:n presidentinvaaliin vaikuttamiseksi löytyy tiedusteluyhteisön julkisuuteen saattamasta raportista, joka löytyy osoitteesta https://assets.documentcloud.org/documents/3254229... . Suosittelen tutustumista!

Petri Hämäläinen

Erittäin hyvä kirjoitus. Raikasta, suoraa ja helppokielistä tekstiä ilman moralismin tuomaa hapanta jälkimakuja. Ainoastaan FSB:n ylivertaisuutta vakoilutiedon valtijaana olisin jättänyt perusteetta hehkuttamatta.

Elämme tosiaan jännittäviä aikoja. Toivottavasti Trumpista ei tule pannukakkua ja Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet normalisoituvat. Venäjästä tulee Yhdysvaltojen kumppani kamppailun maailman hegemonisestä herruudesta siirtyessä kohti Aasiaa eli Kiinaa.

Euroopan menneisyydestä ammentavat ja moralismiin taipuvaiset kulttuuri-imperialistit ja ajatuspoliisit saavat etsiä uuden paikan ja uuden teennäisen ilmeen isojen poikien uusissa bileissä. Erityisesti uutta muotoa joutuu etsimään eurooppalainen media, joka on demonisoinut sekä Trumpin että Putinin Venäjän.

Maailma muuttuu, kuomaseni.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kiitoksista! Uskon kyllä Trumpin olleen pannukakku alusta lähtien ja uskon julkisen mielipiteen momentuminkin kääntyvän häntä vastaan Venäjä-jupakan ja Trumpin reaktioiden seurauksena. Ihmiset jotka äänestivät Trumpia patrioottina alkavat kysellä miehen patrioottisuuden perään.

Mitkään merkit eivät viittaa siihen, että Venäjä haluaisi USA:a kumppanikseen Kiinaa vastaan. Toki Putin pelkää Kiinaa, mutta on silti pyrkinyt ennen kaikkea saamaan Kiinan kumppanikseen Yhdysvaltoja vastaan.

En näe juurikaan merkkejä eurooppalaisen median harjoittamasta Trumpin ja Putinin demonisoinnista, kyllä herrat ovat hankkineet maineensa ihan omilla teoillaan. Uuden paikan nämä mediat joutuvat hakemaan, mikä voi onnistua vain kulttuurimme parhaista perinteistä ammentamalla.

Petri Hämäläinen

Viisaita sanoja viimeisessä kappaleessa. Toivotaan medialta nimenomaan kulttuurimme parhaiden perinteiden kunnioittamista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset