AnttiJuhaniKasvio

Venäjän vuosi

Vuoteen 2017 siirryttäessä joudumme todistamaan suurinta muutosta kansainvälisessä järjestelmässä sitten toisen maailmansodan päättymisen. Muutoksen ydin on Venäjän nousu maailman vaikutusvaltaisimmaksi valtioksi. Edistyksen ja demokratian kannattajien on korkea aika herätä uuteen järjestykseen ja etsiä  tapoja reagoida siihen.

Miksi Venäjä?

Esittämäni väite voi kuulostaa yllättävältä, sillä vaikka Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin ja luonnonvaroiltaan suunnattoman rikas maa, sen asukasluku yltää hädin tuskin kymmenesosaan Kiinan vastaavasta. Taloudellisesti maa on lähempänä kehitysmaita kuin länsimaita tai Kiinaa, ja sen kokonaistuotanto jää USAn suurinta osavaltioita – Kaliforniaa - pienemmäksi.

Samalla Venäjä on kuitenkin Yhdysvaltojen ohella toinen maailman ydinsupervalloista, ja viime vuosina maa on kasvattanut määrätietoisesti armeijansa suorituskykyä. Taitavan ja häikäilemättömän ulkopolitiikan avulla Venäjän johto on kyennyt maksimoimaan maansa vaikutusvallan samalla kun opposition toimintamahdollisuudet on minimoitu maan sisällä. Johtamistapa on saanut paljon seuraajia maailmalla, ja monet aiemmin länteen tukeutuneiden maiden johtajat hakeutuvat nyt Kremlin suosioon.

USAn heikkous taustalla

Johtoseman vaihtuminen ei olisi ollut mahdollista ilman resursseiltaan vahvimman maan eli Yhdysvaltojen heikkoutta. Pohjan kehitykselle loi George W. Bushin presidenttikaudella omaksuttu seikkailupolitiikka. Tuon kauden virheitä korjaamaan valitun Barack Obaman päättämättömyys muodostui pettymykseksi monille USAn potentiaalisille liittolaisille. Sekä demokraatit että republikaanit epäonnistuivat ehdokasvalinnassaan tämän vuoden presidentinvaaleissa, ja lopputulokseksi on saatu Putinia ihailevan ja helposti käsiteltävissä olevan Donald Trumpin nousu maan johtoon.

Venäjä pääsee pian keskustelemaan USAn uuden johdon kanssa talouspakotteiden purkamisesta, läntisten yritysten osallistumisesta Venäjän luonnonvarojen hyödyntämiseen, etupiirien keskinäisestä jakamisesta, kansainvälisen muuttoliikkeen hillitsemisestä ja yhteistyöstä radikaalin islamismin vastaisessa taistelussa. Molemmat maat haluavat päästä toimimaan vapaina kansainvälisen yhteisön asettamista ympäristö- ja muista rajoitteista sekä keskittyä yksinomaan omien etujensa puolustamiseen.

Uudenlaiset liittolaissuhteet Venäjän tukena

Venäjän neuvotteluasemia on vahvistanut länsimaiden jääminen pelkäksi statistiksi Syyrian kriisissä. Aiemmista lännen merkittävistä liittolaisista muun muassa Turkin Rezep Tayib Erdogan, Egyptin Abdel Fattah al-Sisi, Israelin Benjamin Netanyahu ja Filippiinien Rodrigo Duterte ovat alkaneet lähestyä Venäjän johtoa. Venäjä on onnistunut nakertamaan tehokkaasti läntisen Euroopan yhtenäisyyttä, ja edessä ovat muun muassa Ranskan presidentin-, Hollannin parlamentti- ja Saksan liittopäivävaalit. EU- ja maahamuuttovastaisten puolueiden odotetaan lisäävän merkittävästi kannatustaan kaikissa näissä vaaleissa.

Myös Kiinan ja Intian johtajat ovat rakentaneet suhteita Venäjän johtoon, vaikka Venäjän toivomaa varsinaista liittolaisuutta ei ole kyetty aikaansaamaan kummankaan kanssa.

Voittokulun jatkuminen ei ole varmaa

Venäjän johtoaseman säilyminen ei ole kovin kestävällä pohjalla. Riskejä aiheuttavat muun muassa maan suurvaltapyrkimysten taloudellisen pohjan heiveröisyys ja yleisen niukkuuden synnyttämät sisäpoliittiset paineet. Suhteiden rakentaminen USAn kanssa ei ole helppoa vuosia jatkuneen viholliskuvien rakentamisen jälkeen. Yhdysvaltain kongressia ei välttämättä ole yhtä helppo taivuttaa Kremlin toivomiin myönnytyksiin kuin maan tulevaa presidenttiä.

Venäjän aktiivinen osallistuminen Lähi-idän tapahtumiin voi kääntää alueen valtapelin sitä itseään vastaan. Uhkia kasvattaa maan ajautuminen yhteistyöhön Iranin vallankumouskaartin ja Hizbollahin kanssa tavalla, joka suututtaa alueen sunniväestöä ja muita shiialaisen teokraattisen komennon vieraaksi kokevia kansalaisia. Vaikka Kiinan johto on kiinnostunut Venäjän luonnonvaroista ja sotilasteknologisesta yhteistyöstä maan kanssa, luottamus Venäjään ei ole kiinalaisten keskuudessa korkealla tasolla eikä tässä suhteessa näy kehitystä parempaan suuntaan.

Tärkein muutosvoima

Ennen kaikkea maailmassa on edelleen paljon demokratiaa ja edistystä kannattavia ihmisiä, jotka suhtautuvat kriittisesti vallassa olevaan taantumuksen ilmapiiriin. Ydinaseilla uhittelun sijasta halutaan vähentää ydinsodan vaaraa, ja ihmiskunnan toivotaan ponnistelevan yhdessä aikamme oleellisimpien väestöllisten, taloudellisten, sosiaalisten ja ympäristöongelmien ratkomiseksi. Nämä ihmiset tulevat haastamaan presidentti Putinin vallan Venäjällä, Donald Trumpin vallan Yhdysvalloissa ja Marine le Penin ja Geert Wildersin kaltaisten poliitikkojen valtapyrkimykset eurooppalaisessa politiikassa. Demokratian kannattajat kokoavat voimansa Kiinasta ja Filippiineiltä Lähi-idän kautta aina latinalaiseen Amerikkaan saakka. Ahtaan kansallisen edunvalvonnan vastapainoksi pyritään rakentamaan nykyistä vahvempia globaalin hallinnan instituutioita, joiden pelisääntöihin myös Venäjä ja Yhdysvallat joutuvat mukautumaan.

Nämä ponnistelut päättävät aikanaan nyt muodostumassa olevan maailmanjärjestyksen. Mutta aikaa muutosten toteuttamiseen on vähän, niin vaikeaan jamaan olemme jo ajaneet sivilisaatiomme. Sen tuhoamiseen ei tarvita nykyoloissa kuin yksi napinpainallus Moskovassa tai Washingtonissa.

Toimikaamme siis niin kauan kuin siihen on vielä mahdollisuus!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... talouspakotteiden purkamisesta, läntisten yritysten osallistumisesta Venäjän luonnonvarojen hyödyntämiseen, etupiirien keskinäisestä jakamisesta, kansainvälisen muuttoliikkeen hillitsemisestä ja yhteistyöstä radikaalin islamismin vastaisessa taistelussa."

- Etupiiri-kortin pöytäänlyönti tietysti valpastuttaa, mutta muut tavoitteet ovat sellaisia, että Suomi voi hyvinkin tarjota päivällisen ja saunaillan Kultarannassa Trumpille ja Putinille. Minulla on sellainen kutina, että poliittisten johtajien persooniin perustuva liennytys tekee vauhdikasta paluuta. Sekin on tietysti jostain pois... mahdollisesti kansalaisyhteiskunnilta kautta Euroopan.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Näiden herrojen hallitessa Venäjä vaatii meitä tähänastista aggressiivisemmin investoimaan Venäjälle jos haluamme ylipäätään myydä tuotteitamme sikäläisille markkinoille. Samalla suomalaiset saavat heittää hyvästit toiveilleen päästä myymään laivoja Yhdysvaltoihin. Ja molemmat herrat ovat valmiit pitämään Helsinkiä Tallinnan tapaan lähinnä yhtenä Pietarin esikaupungeista.

Nykytiedon valossa on kaikki syyt epäillä Donald Trumpin ja hänen kokoamansa kabinetin tosiasiallisia liennytystaitoja.

Suomen kannattaa miettiä tarkkaan, kykenemmekö tehokkaammin puolustamaan omia asemiamme tarjoutumalla suurvaltajohtajien saunamajureiksi vai pitämällä johdonmukaisesti kiinni itsellemme tärkeistä arvoista myös kansainvälisessä politiikassa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hesarista luin äskettäin, että Suomi tekee jo työtä saadakseen sekä USA:n että Venäjän presidentit isännöimäänsä huippukokoukseen arktisen yhteistyön merkeissä. Meikäläinen päähänpinttymä hyväntuulisista supervaltajohtajista Suomen maaperällä elää vahvana - minussakin.

Jos laivakauppojen tyrehtymisellä viittaat Trumpin suojatullisuunnitelmiin, niin niihin ei Suomi voi vaikuttaa yhtään enempää kuin USA:n presidentinvaalin tulokseenkaan. Tämänkokoisen maan on pakko useimmissa tilanteissa vain reagoida järkevästi, koska kansainvälisiä määräyksiä ei Suomen painoarvolla jaeta.

Viimeinen tekstikappaleesi on joka tapauksessa täyttä asiaa, ja tietyissä tilanteissa mainitsemasi vaihtoehdot ovat jopa kekkoslaisesti yhdistettävissä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tuomo Kokko, muistatko kun esitit Putinin, Trumpin ja Niinistön saunovan ennen vuosikymmenen loppua Tamminiemessä. Itse epäilin sen olevan "liian suurta tähän maailmaan", mutta ehkä tulevaisuudessa voivan vaikka toteutuakin joissain olosuhteissa.

Nyt tämä uskomattomalta kuulostanut kolmikon yhteinen tapaaminen on otettu eduskunnassa esille.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000501661...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kiitos, Timo! Havahduin toki itsekin lukiessani asiasta, mutta en viitsinyt heti ryhtyä ilakoimaan "mitäs minä sanoin, läl-läl-lää!"

Suomi on tietyissä asioissa jämähtänyt Kekkosen, supervaltojen ja suomettumisen kauteen (minä muiden mukana), ja siihen nostalgiaan kuuluu ehdottomasti termi "liennytys". Jos maailma astuu taaksepäin ydinvarustelun ja kylmän sodan aikaan, tulee 70-luvun käsikirjasta väistämättä vastaan myös "d niin kuin détente".

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Yrittänyttä ei laiteta, mutta henkilökohtaisesti uskon molempien presidenttien olevan enemmän bunga bunga- kuin saunamiehiä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Trump ehkä, mutta Putin on enemmän saunamiehiä. Kerran jopa sauna paloi Saksan ex-liittokansleri Gerhard Schröderin kanssa saunoessa, mutta Schröder ei suostunut kehoituksista huolimatta lähtemään ennen kuin oli juonut oluensa loppuun.

"Hän joka tapauksessa joi oluensa loppuun. Päättäväinen mies, siinä on luonnetta, Putin kuvaili."

"Sen jälkeen en ole siis siellä (palaneessa saunassa) kenenkään kanssa käynyt, mutta ylipäätään pidän saunasta, Putin kertoi."

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000009104...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset