AnttiJuhaniKasvio

Presidentti Putin - arvokas liittolainen ISISin vastaisessa taistelussa?

Joulumarkkinoilla kansalaisia hengiltä ruhjonut rekka Berliinissä on nostanut ääri-islamilaisen terrorismin pelon pintaan kaikkialla länsimaissa. Johtajamme lupaavat taas kerran lisätä turvatoimia ja murskata ISISin asemat lähi-idässä. Myös turvapaikanhakijoiden taustat selvitetään jatkossa entistä tarkemmin.

Moni kuitenkin pitää länsimaiden otteita liian pehmeinä verrattuna siihen suoraviivaisuuteen, jolla presidentti Putin on pannut maansa islamistit kuriin. Lisäksi Venäjä on lähettänyt sotavoimansa Syyriaan, kun taas länsi on tyytynyt ISISiä vastaan suunnattuihin ilmaiskuihin.

Vallitsevaa ilmapiiriä kuvaa hyvin Donald Trumpin vaalivoitto sen jälkeen kun hän oli esittänyt yhteistyötä Venäjän kanssa ISISiä vastaan käytävässä taistelussa. Samankaltaisia mahdollisuuksia on veikattu Putinia avoimesti ihannoivalle Marine Le Penille Ranskassa.  Liittokansleri Merkelin jatkomahdollisuuksien on puolestaan arvioitu heikentyneen merkittävästi Saksassa Berliinin iskun vuoksi samalla kun Vaihtoehto Saksalle -puolue voi odottaa kannatuslisäystä.

Näiden huomioiden vastapainona kannattaa muistaa, että nimenomaan kovilla ja mielivaltaisilla otteillaan Putinin hallinto on ajanut ison määrän kaukasialaisia ääri-islamistien riveihin, ja nykyisin heidän on arvioitu nousseen avainasemiin ISISin johdossa. Samanlaisia seurauksia on tavalla, jolla Venäjän sotakone on kylvänyt kuolemaa siviiliväestön niskaan Syyriassa.

Lisäksi kannattaa muistaa Venäjän saaneen paljon poliittista hyötyä Eurooppaan suuntautuneesta turvapaikanhakijoiden virrasta. Syyrian sodassa vain murto-osa Venäjän ilmahyökkäyksistä on kohdistunut ääri-islamisteja vastaan. Viime aikoina maailmalla on ihmetelty sitä, miten helposti ISIS kykeni muutama päivä sitten palauttamaan Palmyran jälleen hallintaansa. On esitetty epäilyjä siitä, haluttiinko ISISille jättää suosiolla yksi merkittävä kaupunki tukikohdaksi sen jälkeen kun järjestöä on ryhdytty lännen tuella ajamaan pois Raqqasta ja Mosulista.

Venäjän, Turkin ja Iranin ulkoministerit kokoontuivat tiistaina Moskovaan pohtimaan jatkotoimiaan Syyriassa. Tässä koalitiossa Turkki ei kykene toiveistaan huolimatta syrjäyttämään al-Assadia maan johdosta, sillä mies on käyttökelpoinen bulvaani sekä Venäjälle että Iranille. Venäjän keskeisenä intressinä on sillanpääaseman säilyttäminen Lähi-Idässä, ja samalla maa pyrkii lisäämään vaikutusvaltaansa maailmanpolitiikassa. Iranin radikaalit vallankumouskaartilaiset pyrkivät Syyrian shiialaistamiseen, ja Iran vahvistaa rooliaan myös maan taloudessa. Syyria jakautuu kuitenkin jatkossakin sunni-islamistien, kurdien ja al-Assadin juntan hallitsemiin alueisiin, ja nämä käyvät kauppaa keskenään entiseen tapaan.

Mitään ISISin kukistumista tai tilanteen yleistä normalisoitumista ei siis ole näköpiirissä Aleppon vastarinnan kukistumisesta huolimatta. Myös turvapaikanhakijoiden virrat ja terrorismin uhka jatkuvat kutakuinkin entisellään. Pari uutta mieltä kuohuttavaa iskua ensi vuonna voisivat itse asiassa palvella aika hyvin Venäjän poliittisia pyrkimyksiä Euroopassa, onhan maanosassamme monia merkittäviä vaaleja tulossa.

Lopuksi kannattaa muistaa, että Venäjän johto kokee nykyisin olevansa sodassa länsimaita vastaan. Sodassa kaikki keinot ovat sallittuja, ja tämä pätee etenkin nykyisenkaltaiseen hybridisotaan. Tuon asetelman vallitessa on vaarallista kehitellä kuvitelmia naapurin kiltistä Vladimir-sedästä, joka kamppailee uhrautuvasti suojellakseen meitä uusien terrori-iskujen vaaroilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Putinin toimet syyriassa lisää terrorismia,,eikä suinkaan ole vähentämässä.,Al-assad kun edustaa yhtälailla terroria!

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Suomen Kuvalehdessä Sudanin uskonnollinen johtaja sanoi että länsimaat hirttävät omiaan kun oli kysymys Saddamista.
Assad ei ole uskonnollinen johtaja eikä Gadaffi Libyassa mutta öljy-yhtiöt saivat kontrahtinsa(öljyvirran)ja europpa jatkuvan pakolaisvirran.
Länsimailla on halu poistaa vahvat johtajat ja aseistaa uskonnollisia ryhmiä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mitkä ovat olleet keskeisimmät perustelut USA:lla päästä eroon Syyrian hallinnosta ennen arabikevättä ja sen jälkeen? Millä tavalla semi-sekulaari arabinationalismi on hankala asia?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

En tiedä että Yhdysvalloilla olisi ollut aiemmin erityistä pyrkimystä päästä eroon al-Assadin hallinnosta, vaikka se oli monissa suhteissa samankaltainen kuin Saddam Husseinin hallinto Irakissa. Tilanne muuttui arabikevään jälkeen hallinnon ryhdyttyä pommittamaan omia kansalaisiaan - myös kemiallisin asein. Hallinnon mahdollinen sekulaarisuuden aste on tästä näkökulmasta katsottuna aika irrelevantti asia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, kumman puolella sitä pitäisi olla silloin, kun rosvot tappelevat keskenään?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset