AnttiJuhaniKasvio

USA:n turvallisuuspolitiikan uudet aivot

Donald Trump on valinnut 57-vuotiaan kenraaliluutnantti evp Michael T. Flynnin turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajakseen. Presidentin korkea ikä ja kokemattomuus huomioon ottaen neuvonantajan rooli voi muodostua tulevalla virkakaudella poikkeuksellisen merkittäväksi. Siksi on hyvä katsoa tarkemmin, millaisesta henkilöstä oikein on kyse.

Mikä mies?

Julkisuudessa on kerrottu Flynnin erikoisalaksi armeijassa sotilastiedustelu, ja uransa loppuvaiheessa mies toimi Defence Intelligence Agencyn eli armeijan tiedustelupalvelun johtajana. Tuosta tehtävästä Flynn joutui kuitenkin luopumaan ennen toimikauden päättymistä hänen johtamistapaansa liittyvien ongelmien vuoksi. Osa hänen sotilaallista uraansa koskevista arvioista ovat olleet ylistäviä, kun taas toiset pitävät häntä hieman omalaatuisena yksityisajattelijana, jonka näkemykset ääri-islamismin uhasta ja sen torjumisen keinoista erosivat maan hallinnon ja puolustusvoimien omaksumista yleisistä linjauksista. Siviiliin siirryttyään Flynn onkin suhtautunut äärimmäisen kriittisesti presidentti Obamaan ja hänen hallintonsa tapaan johtaa maan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Flynn liittyi varhaisessa vaiheessa Donald Trumpin kannattajajoukkoihin tämän ilmoittauduttua presidenttikisaan, ja yhdessä vaiheessa Flynniä pidettiin jopa yhtenä mahdollisena varapresidenttiehdokkaana. Huomiota kiinnitti hieman myöhemmin muun muassa se mauton tapa, jolla Flynn jossakin kampanjatilaisuudessa intoutui johtamaan Hillary Clintonin vangitsemista vaativaa huutokuuroa.

Eniten huolestuneisuutta ovat synnyttäneet Flynnin yhteydet Venäjälle. Hän on toiminut maan valtiollisen tv-kanavan kommentaattorina, ja kiitoksena palveluista hänet istutettiin presidentti Putinin oikealle puolelle kanavan kymmenvuotisillallisilla. Viimeaikaisissa puheissaan Flynn on vaatinut Yhdysvaltoja lisäämään yhteistyötä Venäjän kanssa ääri-islamismin vastaisessa taistelussa.

Miehen sanoma

Laajemman mahdollisuuden perehtyä tulevan turvallisuusneuvonantajan ajatusmaailmaan tarjoaa hänen aiemmin tänä vuonna julkaisemansa kirja ”The Field of Fight”. Toimittaja Michael Ledeenin avustamana kirjoitettu suppea teos kertoo kirjoittajan elämänvaiheista ja urasta sekä ennen kaikkea siitä, miten hän kokee radikaalin islamismin yleisesti tiedostettua paljon isompana uhkana koko nykyiselle maailmalle.

Kirja kertoo Flynnin saaneen ensimmäiset sotakokemuksensa Grenadan sodassa, mutta sittemmin toimineen ennen kaikkea Irakissa ja Afganistanissa. Siellä Flynn pyrki hankkimaan mahdollisimman paljon tietoa ääri-islamilaisten kapinallisten ja terroristien toiminnasta muun muassa teknisen tiedustelun, vankien kuulustelemisen ja tiedonantajien värväämisen avulla. Korkeasta asemastaan huolimatta hän ei tyytynyt vain organisoimaan toimintaa, vaan halusi osallistua joskus myös itsekin kuulusteluihin.

Kentällä vietettyjen vuosien aikana Flynnille kertyi paljon tietoa noissa maissa vallitsevista olosuhteista. Hän oppi tuolloin kunnioittamaan sitä taitoa, jolla ääri-islamistit käyttivät vastapuolen heikkouksia hyväkseen. Samalla kuitenkin ääri-islamilainen terrorismi kasvoi hänen silmissään suorastaan apokalyptiseksi uhaksi koko nykyaikaiselle sivilisaatiolle. Kyse ei ole vain harvalukuisten ekstremistien länsimaita vastaan käymästä kamppailusta, vaan ylipäätään sovittamattomasta ristiriidasta kehittyneen länsimaisen kulttuurin ja alempiarvoisen islamilaisen sivilisaation välillä. Ajatus on muodostunut kirjoittajalle pakkomielteeksi, jota hän haluaa julistaa maailmalle poliittisesta korrektisuudesta välittämättä jo kirjansa alaotsikosta lähtien.

Muualla saadusta informaatiosta poiketen Flynnia ei voida pitää kirjan perusteella minään erityisenä Venäjän ystävänä tai presidentti Putinin ihailijana. Itse asiassa teksti sijoittaa Venäjän yhdessä Kiinan, Pohjois-Korean, Kuuban ja Venezuelan kanssa niiden vähemmän uskonnollisten maiden joukkoon, jotka eivät tunne mitään erityistä sympatiaa ääri-islamisteja kohtaan, mutta joiden länsivastaisuus tukee islamistien pyrkimyksiä. Lännen parhaina liittolaisina Flynn puolestaan pitää Israelia, kenraali el-Sisin johtamaa Egyptiä ja ainoana arabimaana Israelin kanssa sovinnon tehnyttä Jordaniaa. Iran on kaiken pahan keskittymä, johon Yhdysvaltojen olisi tullut iskeä Irakin sijasta. Kumppaneitaan Saudi-Arabiaa ja Pakistania lännen pitäisi Flynnin mielestä vaatia valvomaan paljon nykyistä tarkemmin omien ääri-islamistiensa toimia.

Vaarallista yksisilmäisyyttä

Yleensä Yhdysvaltain presidentit ovat valinneet turvallisuuspoliittisiksi neuvonantajikseen Henry Kissingerin kaltaisia kokeneita ja laajasti sivistyneitä ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita. Tässä joukossa Flynn on outo lintu muun muassa siksi, että hän on enemmän toiminnan mies kuin ajattelija. Hänen kokemuksensa rajautuvat lisäksi lähes pelkästään ääri-islamisten organisaatioiden vastaiseen taisteluun, kun taas varsinaisista suurista strategisista kysymyksistä – kuten Naton ja Venäjän välisistä suhteista, Aasian-Tyynenmeren alueen turvallisuustilanteesta tai globaalien kehitysongelmien synnyttämistä uusista turvallisuusriskeistä – hänen tietämyksensä vaikuttaa ohuelta.

Venäjälle sopii erittäin hyvin saada kokemattoman presidentin turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajaksi mies, jonka huomio on kohdistunut muualle kuin sen toimien lännelle aiheuttamiin uhkiin. Lisäksi Kremlin on ilmeisesti jo tähän mennessä ollut helppo vakuuttaa Flynn siitä, että Venäjällä on arvokkaita palveluksia tarjottavanaan ääri-islamistien vastaisessa taistelussa. USA:n armeijan tiedustelusta viellä pari vuotta sitten vastanneella upseerilla on hallussaan paljon Venäjää kiinnostavaa tietoa, jota voidaan tai on jo voitu yrittää pumpata ulos miehen ollessa heidän vieraanaan.  Ja turvallisuuspoliittiselle neuvonantajallehan ovat kaikki tiedon portit avoinna.

Toteutuuko nimitys?

Onneksi edessä ovat vielä taustakartoitukset ja kongressin kuulustelut ennen nimityksen voimaanastumista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Energiaministeriön johtoon kaveri, joka on tähän asti halunnut lakkauttaa koko yksikön... Opetusministeriksi nainen, joka haluaa yksityistää julkiset koulut... Ympäristöviraston pomoksi ilmastotieteen vastustaja... Mikäs sen loogisempaa kuin valita turvallisuuspoliittinen neuvonantaja, joka ei ole turvallisuuspolitiikan asiantuntija.

Nykyään pitää olla fake news -asioiden kanssa varovainen, mutta The Onionin maine on niin vankka, että uskallan linkittää tämän mahtavan jutun:

http://www.theonion.com/article/new-epa-chief-prop...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Varsinainen kauhukabinetti Mattisineen kaikkineen ja kaipa Trump vielä Boltoninkin nimittää.

Trump's flirtation with Bolton sends shivers through Senate

Republicans and Democrats have pledged to battle Trump if he names the least diplomatic diplomat to a top State Department post.

http://www.politico.com/story/2016/12/john-bolton-...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Rahakirstua vartioimaan entinen goldmanilainen Steve Mnuchin. Hänet valittiin varmaankin sen vuoksi, koska "pankit omistavat Hillary Clintonin" ja Trump aikoo tehdä pörssimeklareille ja pankkiireille selväksi, että "enää he eivät pääsisi murhasta kuin koirat veräjästä". Minulla menee oikeasti aivot solmuun, kun vertailen presidentti Trumpin puheita hänen tekoihinsa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Melkein sarkastisesti sanottuna näyttäisi siltä, että Trump tekee kaikkensa, että valitsijamiehet EIVÄT valitsisi häntä presidentiksi. Oma oletukseni on se, että hänet valitaan presidentiksi ja hänen saamansa määrä valitsijamiesäänistä on jossain 270 ja 306 välissä. Hän ei saa kaikkia valitsijamiesääniä taakseen, mutta hän saa riittävästi, että hänet valitaan presidentiksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Ehkä Trump on havahtunut siihen että ei saisikaan riittävästi ääniä koska ilmoitti eilen siirtyvänsä kolmeen briefaukseen viikossa ja saattaa muutenkin tasoittaa käyttäytymistään ennen 19. päivän äänestystä.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-12-13...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kokosin joitain huomioita general Flynn´itä taannoin;

"Käännynnäinen Flynn

Vielä vuonna 2010 ollessaan yhtenä laatimassa tiedustelupalvelun raportti Afganistanin sotatoimiin liittyen Center for a New American Security´lle, Flynn kritisoi tiedusteluyhteisöä Afganistanin taistelukentän olosuhteissa puutteellisesta inhimillis-sosiaalisesta ymmärryksestä. Tämä passasi Obamalle ja Flynnin ura eteni, hän oli mukana kehittämässä innovatiivisia kuulustelutekniikoita ja toteutti tiedusteluelinten järjestelyjä, joiden ansiosta saavutettiin merkittäviä läpimurtoja terrorismin vastaisissa toimissa Irakissa, Afganistanissa ja muuallakin Al-Qaidaa ja siihen liittyviä ryhmittymiä vastaan taisteltaessa. Flynn julkaisi alaa koskevia artikkeleita Small Wars Journal, Military Review, Joint Forces Quarterly, Center for Amerifan Security ym. sotilas- ja tiedustelujulkaisuissa.

Republikaanisen puolueen kansallisen nimeämiskonventin ensimmäisen illan yhtenä pääpuhujana esiintynyt Flynn käytti (New York Times, 20.7.2016) ”leimuavan” puheen, jossa hän totesi: ”Olemme väsyneet Obaman tyhjiin puheisiin ja hänen harhaiseen retoriikkaansa. Tämä on juuri se, mikä on johtanut siihen, että maailma ei kunnioita Amerikan sanaa, eikä se pelkää voimaamme”. Varsinainen puheen teema oli Yhdysvaltain johtajuus ja ”Amerikan erityisasema” (American Exceptionalism; https://en.wikipedia.org/wiki/American_exceptionalism )

Flynn jatkoi puhumalla kriittisesti poliittisesta korrektiudesta, ja liittyi jättiyleisön lauluun, kun väki veteli ”U-S-A!, U-S-A!”. Laulun aikana hän huikkaili ympäriinsä: ”Lataa energiaa! Tämä on meidän maa!” (Get fired up! This is about our Country.) Puheessaan hän viitattuaa demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clintoniin, hän yhtyi yleisön kuoroon: ”Lock heru up!” (Häkkiin vain, häkkiin vain; Trump kun vaati Clintonin vangitsemista, vh), ja totesi että Hillaryn pitäisi vetäytyä presidenttiehdokkuudestaan (HC:n nimitys dem. puolueen viralliseksi ehdokkaaksi tapahtui vasta myöhemmin, vh). Myöhemmin haastattelussaan kenraali Flynn toisti vaatimuksen että Clinton tuli vangita, ”locked up”. Tukiessaan Trumpin kampanjaa, Flynn myös toistuvasti kutsui Clintonia leiriä vihollisleiriksi (”enemy camp”).

Nyt Flynn, joka aikoinaan vastusti vesikuulustelu- ja muita äärimmäisiä kuulustelutekniikoita, jotka sittemmin on kielletty, totesi elokuussa 2016 Washington Postin artikkelissa, liittyen Trumpin melko väljään toteamukseen noista tekniikoista, että ”hän olisi haluton jättämään näitä vaihtoehtoja pöydältä”. Toukokuussa 2016 Al Jazeeran toimittaja tivasi Flynniltä, miten hän suhtautui Trumpin ilmoittamaan aikomukseen surmata terroristeiksi epäiltyjen perheitä. Vastaukseksi Flynn totesi, ”minun pitäisi nähdä mistä olosuhteista on kyse (ennen kuin sanon enempää, vh)”.

Kenraali Flynn on kotoisin vankasta demokraattipuolueen kannattajana tunnetusta perheestä. ABC-Newsin haastattelussa toimittaja Martha Raddatz kysyi häneltä 10.7.2016 hänen suhtautumisestaan aborttiin, jolloin Flynn vastasi;

”Naisten täytyy saada itse valita”. Seuraavana päivänä Fox New –kanavalla Flynn ilmoitti, etät hän on ”pro-life Democrat”, siis abortin vastainen demokraatti. https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-abortion_movements "
Viite: http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22596...
*

Eli
voisi todeta pikavaikutelmana; ei voi välttää pientä makua siitä, että Flynn olisi jonkinlaisella "kostoretkellä" Obaman hallintoon nähden, tosiasiallisesti potkuihin päätyneen upean virkauransa katkeamisen johdosta.
Hänen myönteiset tai ainakin huojuvat mielipiteensä mm. sellaisiin sotilaspoliittisiin juttuihin kuin vesikuulustelu tai Trumpin heitto terrorismiin syyllistyneiden (tai epäiltyjen!) henkilöiden perheenjäsenten surmaamisesta oat tietysti ennenkuulumattomia.
Toisaalta (luettuani hänen takavuosien raporttejaan ja sotilasaikakauslehtiartikkeleitaan) melko pitkälle olen valmis myöntämään hänen näkemyksensä - ainakin joiltain osin - relevanteiksi, ja nimenomaan terrorismin uhan kasvusta ja terrorismin kasvupohjasta. Keinot vain nostavat kysymysmerkkejä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos erinomaisen informatiivisesta kommentista!

Kirjan perusteella olen valmis yhtymään siihen että Flynnillä on myös kiinnostavia ja oikeaan osuvia ajatuksia ääri-islamilaisesta terrorismista ja sen taustavoimista, mutta ongelmiksi ovat nousseet uhan kasvattaminen elefantiksi olohuoneeseen ja usko pelkkien sotilaallisten keinojen voimaan ilmiön poislistimisessä.

Suorastaan kameleonttimaisen nopeat kannanmuutokset ovat nousseet viime aikoina tunnusomaisiksi hänen käyttäytymiselleen. Flynn esimerkiksi asettui saman tien kannattamaan viimekesäistä Turkin vallankaappausyritystä, muttei mennyt aikaakaan kun alkoi puhua Gülenistä Turkin Osama bin Ladenina, jonka USA:n viranomaisten pitäisi luovuttaa Turkkiin kuulusteltavaksi. Yhtä vaikea hänen on ollut määritellä kantaansa al-Assadin hallintoon Syyriassa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Nyt vasta kortteja jaetaan, pelaajat huokailevat kuka mitäkin. Odotetaan rauhassa pelin alkua. Sekään ei vielä kerro lopputulosta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sitä saa mitä tilaa.

Trump’s Approach: A Fresh Start or Crazy Reckless?

Maybe it will all turn out O.K. If it does, put me down as promising to applaud.

But my fellow Americans, whatever mix of motives led us to create an Electoral College majority for Donald Trump to become president — and overlook his lack of preparation, his record of indecent personal behavior, his madcap midnight tweeting, his casual lying about issues like “millions” of people casting illegal votes in this election, the purveying of fake news by his national security adviser, his readiness to appoint climate change deniers without even getting a single briefing from the world’s greatest climate scientists in the government he’ll soon lead and his cavalier dismissal of the C.I.A.’s conclusions about Russian hacking of our election — have no doubt about one thing: We as a country have just done something incredibly reckless.

http://www.nytimes.com/2016/12/14/opinion/trumps-a...

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kremlin intresseinä ovat Venäjää vastaan pystytettyjen talouspakotteiden purkaminen, pääsy käyttämään amerikkalaisyritysten tietotaitoa ja rahoitusvaroja maan fossiilisten polttoaineiden hyödyntämisessä, kaikkien maailman edistyksellisten voimien vastustaminen, yhteistyö radikaalien muslimien nitistämisessä ja maailman jakaminen vapaasti hyödynnettäviin etupiireihin kahden ydinsuurvallan kesken. Kaikista näistä näkökulmista katsottuna Trumpin kaavailema kabinetti on todellinen unelmatiimi.

Tämä herättää kysymyksen siitä, rakastaako Donald Trump Vladimir Putinia todella niin paljon, että hänen pääpyrkimyksenään on tehdä Venäjä suureksi jälleen? Vai onko Kremlillä mahdollisesti käytössään kiristyskeinoja, joiden turvin se kykenee ohjailemaan Trumpin valintoja ja puheita ainakin siihen saakka, kunnes vaalikollegio on nimennyt presidentin virkaansa?

Ei olisi ensimmäinen kerta jos esimerkiksi Moskovassa vieraileva länsimainen liikemies lankeaisi vähän irroittelemaan, hotellihuoneen tapahtumat päätyisivät nauhalle ja nauhat päätyisivät todella pahojen miesten käsiin. Trumpin ilmaisutapaa käyttäen ”really, really bad men”. Muun muassa tällaiset temput kuuluvat FSB:n vakiokalustoon.

Tuollaisten mahdollisuuksien arvailu on tietenkin sataprosenttista spekulaatiota. USA:n tiedusteluorganisaatioiden tehtävänä on sen sijaan paljastaa kaikki epäasianmukaiset vaikuttamispyrkimykset ja selvitystyönsä avulla katkaista siivet katteettomilta spekuloinneilta. Vapausasteet mahdollisten ongelmien korjaamisessa vähenevät Trumpin osalta kuitenkin oleellisesti viiden päivän kuluttua, jolloin vaalikollegio kokoontuu Washingtoniin suorittamaan varsinaisen presidentin valinnan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Trumpilla on mainittu olevan yhteyksiä 500 yritykseen vähintään 25 eri maassa ja Exxonilla / Tillerson taloudellisia intressejä Venäjällä, ja kun molemmat ovat pakotteiden poistamisen kannalla niin siinäkin suhteessa unelmatiimi. Exxon kun joutui lopettamaan ainakin yhden arktisen offshore öljynporausprojektin pakotteiden seurauksena ja know how'nsa olisi ollut Venäjällä tarpeen.

Johtuen mm. briefauksista kieltäytymisestään ja twitterin ylenpalttisesta käytöstä Trumpia on mainittu turvallisuusuhaksi maalleen jo ennen virkaanastujaisia, mikä tietääkseni on ainutlaatuista USA:n historiassa, kuten myös monista miljonääreistä ja öljymiehistä koostuva kabinettinsa. Ja jos Venäjällä olisi painostuskeinoja niin eivät epäröisi käyttää. Nähtäväksi jää miten Trumpin ja CIA:n skisma jatkuu.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #8

Trumpia tuskin pystytään millään käytökseen liittyvällä väitteellä tai vuorenvarmalla tosiasiallakaan kiristämään, mutta rahalla kyllä. Nytkin jo vaikuttaa sillä, että hän saattaa olla valtakunnanoikeudessa vuoden sisällä ulkomaisten tulojensa tähden.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Henry Kissingerin kaltaisia kokeneita ja laajasti sivistyneitä ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita", jota mm. Christopher Hitchens syytti sotarikolliseksi ja murhaajaksi. Ja Yhdysvalloissa, eli ei sitten HK (niin tärkeä jeppe, että tämä on nimikirjoitus) lähtenyt käräjöimään, joten taisi olla totta tuo väite kokeneesta ja laajasti sivistyneestä miehestä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Trumpin henkilövalinnat tulevat aiheuttamaan niin paljon konflikteja, että USA tulee väistämättä ajautumaan kriisiin keväällä 2017.

Ellei sitten elektrokraatti ja kongressi torppaa hänen valintaansa presidentiksi.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Trumpin nimityksiä kauempaa katsoessa voisi kyynikko epäillä että hän valmistelee sotilasvallankaappausta .
Jos leikkisästi muuttaisi nimitykset Suomeen niin kyllä se kummalliselta näyttäisi.
Ilman mitään evidenssiä heitän ajatuksen että DT tuntee itsensä erittäin epävarmaksi ja pyrkii keräämään käskyjä kuuntelevia ja antavia henkilöitä ympärilleen.
Kovin häilyväiseltä homma näyttää . Trumpilla ei tietämykseni mukaan ole tapana laatia kirjallisia estyksiä toisin kuin Reagan joka mietti ja kirjoitti paljon.
Katsotaan nyt miten käy. Jos, mitä epäilen, DT pääsisi toiselle kaudelle, hän on puolta vuotta vajaa 80 v vanha sen päättyessä.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Itselläni on nykyisin (kannatin Sanderssia) hyvinkin myönteiset odotukset Trumpin presidenttikaudesta. Kirjoituksessani "Trump Presidency Brings Realpolitik Back To Mid-East" - https://arirusila.wordpress.com/2016/11/19/trump-p... - käsittelin odotuksia erityisesti Israelin näkökulmasta. Tiivistetysti päädyin seuraavaan:

Trumpin uutta ulkopoliittista linjaa on luonnehdittavissa “USA Ensin” -lähestymistavaksi joka pohjautuu USAn tuleviin hyviin sopimuksiin – ‘good deals’ – jolloin USAn rooli ’maailmanpoliisina’ – liberaali interventionistinen politiikka – päättyy. Trump on säännöllisesti esittänyt antavansa Putinin, Assadin ja ISIS taistella Syyriassa ja tämän pohjalta jotkut ovat jopa väittäneet Trumpin ulkoistavan Lähi-idän politiikan Putinille.

USAn vaalikampanjan aikana isolationistiset tendenssit antoivat aiheen olettaa Trumpin ottavan sivustaseuraajan roolin Israel-Palestiina konfliktissa. Hänen myöhempiin lausuntoihinsa ja aiempiin asenteisiinsa sekä hänen avustajiensa valintoihin ja lausuntoihin pohjaten päättelen päinvastaisen kehityskulun olevan realistisempi.

’Trumportunity’ Israelin suhteen voi nähdäkseni muodostua mm seuraavista tekijöistä:
1.Trumpilla ja hänen Lähi-idän avustajillaan on hyvät henkilökohtaiset suhteet Israeliin ja perusmyönteinen asenne maata kohtaan joiden johdosta USAn ja Israelin suhteet sekä keskinäinen koordinaatio paranevat huomattavasti verrattuna Obaman hallinnon aikaan.
2.Trump kehittänee pragmaattisen suhteen Venäjään ja voipa jopa päästä presidentti Putinin kanssa yhteisymmärrykseen Lähi-idän vakauttamisesta jolloin USA voi välttää mm joukkojen lähettämisen ja lisäpanostukset alueen konflikteihin.
3.Israel säilyy keskeisenä vakauttavana tekijänä Lähi-idässä estämällä radikaalin islamistisen jihadin leviämisen ja sen kautta pakolaiskriisin syvenemisen jotka molemmat tekijät vastaavat myös Trumpin kampanjatavoitteita.
4.Trump on valmis etsimään luovia ratkaisuja – ajattelemaan ‘outside of the box’ – jolloin sekä ’Kahden-valtion’ ratkaisu että siihen johtava tiekartta saavat aivan uuden sisällön tai molemmat jopa korvautuvat uudella lähestymistavalla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Masha Gessen luettelee:

"Many of Trump’s cabinet picks have one thing in common: they are opposed to the very mission of the agencies they have been chosen to lead. For secretary for housing and urban development an opponent of public housing; for secretary of education a foe of public schools; for health and human services a Congressman who wants to get rid of the Affordable Care Act and Medicaid; for labor secretary an executive who is opposed to labor rights, for energy secretary a former governor who wants to scrap the department of energy, and for attorney general, a senator who was once denied a judgeship, is an opponent of civil rights laws giving protection to minority groups. These appointments may or may not be broadly consistent with Trump’s vaguely expressed political views, but they are clearly consistent with the core belief he shares with many of his voters and with Putin: the government ruins everything."

http://www.nybooks.com/daily/2016/12/13/putin-para...?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onhan tuossa listaa, jota voisi vielä lisätäkin eikä siltikään lopu kesken.

Mike Flynn, Trump's Pick for National Security Advisor, 'Inappropriately Shared' Classified Info

http://www.nbcnews.com/news/us-news/trump-pick-adv...

Eikä ihme että soraääniä kuuluu:

The electoral college should think hard before handing Trump the presidency

https://www.washingtonpost.com/opinions/the-electo...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kansan kahtiajakautumisesta...

Washington Post kyseli, kenestä kansainvälisesti tunnetusta johtajasta vastaajat pitävät vähiten. Tai englanniksi "dislike most", ehkä se nyt ei ihan inhoamista ole, mutta:

Demokraatit

Putin 30%
Trump 18%
Kim 12%
(W) Bush 4%

Republikaanit

Obama 29%
Clinton 23%
Kim 9%
Putin 8%

Minulla ei ole harhakuvitelmia juristeista, demokraateista tai poliitikoista yleensä, mutta myönnän, etten pysty ymmärtämään, käsittämään, hahmottamaan, ylipäänsä tajuamaan, missä välissä tuli edes mahdolliseksi saati todeksi, että puolet amerikkalaisista kokee Obaman ja Clintonin vastenmielisemmiksi johtajiksi kuin Putinin ja Kimin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Siitä on aikaa kun olen käynyt jenkkilässä, mutta jäi sekin mieleen että muun maailman asioista tiesivät eniten Vegasin taksikuskit keskusteltuaan ulkomaisten asiakkaidensa kanssa.

On siellä tällainenkin kysely tehty:

Trump's Transition Approval Lower Than Predecessors'

http://www.gallup.com/poll/199352/trump-transition...

Käyttäjän PetriHmlinen1 kuva
Petri Hämäläinen

Ehkä Kimin relevanssi perusamerikkalaiselle on lähellä nollaa. Eihän Assadkaan ole listalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset