AnttiJuhaniKasvio

Venäjällä tapahtuu

Presidentti Putin erotti tänään talousministeri Uljukajevin, ja maan puolustusministeri ilmoitti uusien ilmaoperaatioiden käynnistämisestä Syyriassa. Tapahtumat antavat osviitteitä siitä, millaisin strategioin Venäjä on sopeutumassa USA:n presidentinvaalien jälkeiseen tilanteeseen.

Skandaaliministeri

FSB pidätti varhain tiistaiaamuna näyttävästi maan talousministerin Aleksei Uljukajevin lahjuksen vastaanottamisesta epäiltynä, ja vähän myöhemmin presidentti erotti hänet ministerin tehtävästä. Julkisuuteen annetun tiedon mukaan ministeri oli vaatinut Rosneftilta kaksi miljoonaa dollaria ehtona sen havitteleman Basneft-kaupan hyväksymiselle.

Erikoista tapauksessa on se, että FSB ei löytänyt rahaa Uljukajevilta itseltään, vaan jostakin pankkilokerosta. Lisäksi lahjuksen antajaa eli Rosneftia ei epäillä mistään rikoksesta, van julkisuuteen annetun selityksen mukaan firman oli pakko maksaa tuo summa kun ministeri oli sitä kerran vaatinut. Kaikki merkit viittaavat siten siihen, että erottamisen todelliset syyt ovat muualla kuin mahdollisesti täysin tekaistussa lahjusjupakassa.

Eräs syy voi hyvin olla se, että ministeri on luettu maan eliitin talousliberaalien joukkoon. Lisäksi hän antoi viime viikon lopulla saksalaiselle Die Weltille haastattelun, jossa hän suhtautui verraten toiveikkaasti Venäjän ja Yhdysvaltojen välisen talousyhteistyön kehittämisen mahdollisuuksiin Donald Trumpin virkakauden alettua.

Nimenomaan monilla Venäjän talouskehityksestä kiinnostuneilla vaikuttajilla alkaa olla jo kiire saada maan taloudenhoito tähänastista järkevämmälle kurssille, sillä kalliin öljyn vuosina kerätystä aikanaan muhkeasta kansallisesta vararahastosta oli marraskuun alussa jäljellä enää runsaat kolmekymmentä miljardia dollaria. Nykyisellä tahdilla rahasto tyhjenee kokonaan jo lähikuukausien aikana.

Syyrian pommitusten uudelleenkäynnistyminen

Presidentti Putin ei ilmeisesti aio ryhtyä pehmoilemaan ulkopolitiikassa maansa talousongelmien lievittämiseksi, vaan hän haluaa jatkaa sotaisella linjallaan ja pakottaa presidentti Trumpin sovittamaan omat strategiansa tähän tosiasiaan. Juuri siksi Venäjä lähetti hävittäjät ilmaan Välimerelle saapuneelta lentotukialukseltaan vain viikko USA:n vaalipäivän jälkeen. Operaation tavoitteena on todennäköisesti Aleppon kapinallisten vastarinnan lopullinen murtaminen. Eikä ehkä ole poissuljettua sekään, etteikö laivasto-osasto jatkaisi tuon tehtävän jälkeen Mustalle merelle avustamaan uusissa Ukrainan operaatioissa.

Kyse on valtataistelusta

Kaikki Venäjän valtaeliitin jäsenet eivät voi olla tyytyväisiä presidentin linjavalintaan. Siksi ministeri Uljukajevin erottaminenkin oli todennäköisesti yksi osa eliitin sisällä käytävää ja jatkossa edelleen kiihtyvää valtataistelua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Putin voi hallinnollaan lavastaa rikolliseksi kenet tahansa. Hodorkovski oli ensimmäinen. Nyt hän puuhaa kansanliiketta Putinia vastaan. Tärkeintä Putinille on vallassa pysyminen ja oman valtansa kasvattaminen. Kaikki muu menee keinojen puolelle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voi lavastaa ja toisaalta voi käryttää valikoivasti. Todennäköisesti tuollaiset miljoonan taalan lahjukset ovat arkipäivää ja normaali kutyymi. Mutta tilanteen vaatiessa niitä voi hyödyntää puhdistusoperaatioihin. Kiinassa vallitsee sama meininki. Putinin oman omaisuuden arvioidaan liikkuvan jopa sadan miljardin dollarin kieppeillä. Onko hän sen säästänyt virkapalkastaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Venäjän osalta on todennäköisesti kyse Syyrian sodan kustannuksistakin, yksi arvio on tässä:

Calculating the Cost of Russia's War in Syria

Valtion kirstun pohja alkaa häämöttää ja rahaa palaa joka päivä.

https://themoscowtimes.com/articles/calculating-th...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Öljyn hinnan orastamassa ollut nousu näyttäisi pysähtyneen, koska OPEC-maat eivät ole halukkaita laskemaan tuotantoa.On tästä öljysodasta ollut hyötyäkin; erityisesti täällä itäisessä Suomessa. Puuta kaadetaan Venäjällä ja sen vientikin vetää. Metsäkoneita lisälaitteineen menee kaupaksi, vaikka ostohinnat ovat korkealla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Saa nähdä pääsevätkö öljymaat sopuun tuotannon rajoituksista. Saudien ja Venäjän energiaministereiden pitäisi uutisten mukaan kokoustaa tällä viikolla, mutta sitten on vielä mm. Irak ja Iran. Ja näyttäisi käyvän niinkin että nostavat Venäjällä ensin tuotantoa, jotta on mistä laskea.

http://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Russia-Contin...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Heikko taloustilanne ja Syyrian sodan aiheuttamat lisäkustannukset saattavat olla yksi syy syntipukin etsimiseen (joka on jo venäläinen perinne: "Kto vinovat?"), mutta saksalainen Stern-lehti lainaa Gazeta.ru:ta, jossa todettiin, että ministeri Uljukajev:in synkät ennusteet viime syyskuulta ovat ehkä varsinainen syy. Mies kertoi rehellisesti ja suoraan, että edessä on 18 vuoden talousstagnaatio:

"Bereits Ende September legte Uljukajew einen wirtschaftlichen Ausblick vor, der für die nächsten 18 Jahre eine Stagnation prophezeite. Eine Einschätzung, die für viel Kritik und Unzufriedenheit sorgte. Pessimistische wirtschaftliche Prognosen sind der Putin-Regierung derzeit alles andere als willkommen. "Der Rücktritt des Ministers wurde nach dem Abschluss der Haushaltsdebatte in der Staatsduma erwartet", sagte die Quelle von Gazeta.ru".

LÄHDE: http://www.stern.de/politik/ausland/alexej-uljukaj...

Niinhän se on, totuuden puhuja ammutaan ja viestin tuojalla ei ole yösijaa...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Voi vain arvailla Putinin seuraavaa siirtoa, Bloombergin kolumnisti arvelee että varsinainen kohde olisi Rosneftin Sechin.

http://www.chicagotribune.com/news/sns-wp-blm-russ...

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Edellisen kerran Venäjällä/ NL:ssa erotettiin virassa oleva ministeri 1953, Berija. Putinin toimet muistuttaa Isä Aurinkoisen iloisista vuosista

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Venäjän presidentti Boris Jeltsin erotti keskiviikkona pääministeri Jevgeni Primakovin. Vt. pääministeriksi Jeltsin nimitti Primakovin sijaisen, ensimmäisen varapääministerin Sergei Stepashinin."

http://vanha.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1999...

"Venäjän presidentti Boris Jeltsin erotti maanantaina pääministeri Sergei Stepashinin ja hänen hallituksensa ja nosti Stepashinin tilalle Venäjän kansallisen turvallisuusneuvoston johtajan Vladimir Putinin, kertoi Kreml."

http://vanha.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1999...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jos tämä pitää paikkansa niin mitähän Venäjällä on meneillään:

FSB:n huhutaan pidättävän seuraavaksi Venäjän valtiovarainministerin ja varapääministerin

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/fsb_uudet_pid...

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Kirjoitin väärin, Uljukajev on Berijan jälkeen ensimmäinen virassa oleva ministeri, joka pidätettiin. Sorry.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

Juu arvasinkin tuon, kun luin Seijan pukkaaman linkin.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Itse pääministeri elää kerrassaan mahtavissa puitteissa; tässä hänen kesämökkinsä: 30 miljardin ruplan "Milovka" (Ivanovon läänissä), kuten Aleksei Navalnyin tuore paljastus toteaa (varsinainen kuvaus 1:30 minuutista eteenpäin):

https://www.youtube.com/watch?v=gZc6jZS7qp0

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Hesari kertoo asiasta näin:

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan hänet saatiin kiinni itse teosta maanantaina, kun hän oli vastaanottamassa lahjusta. Sekä Ria Novosti että uutistoimisto Tass kertovat, että Uljakajev oli saanut rahaa kiristämällä öljy-yhtiö Rosneftin edustajia.

Ria Novostin uutisessa, johon hesari viittaa, kerrotaan myös Uljukajevin olleen FSB:n seurannassa jo vuoden verran. Pidätystä on lehden mukaan edeltänyt Uljukajevin ja lähipiirinsä puheluiden kuuntelu. Lehden mukaan kiinniottaminen on tapahtunut verekseltään.

Mitään mainintaa mistään tallekokero löydöistä ei ole. Mistä tuo tieto on peräisin?

https://ria.ru/incidents/20161115/1481366573.html

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Helsingin Sanomien mukaan "Novaja Gazeta väitti myöhemmin, ettei rahoja itse asiassa löytynyt ministerin hallusta, vaan viranomaiset olisivat tunkeneet ne yksinkertaisesti Uljukajevin nimissä avattuun pankin tallelokeroon."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Six Novaya Gazeta journalists, including Yury Shchekochikhin, Anna Politkovskaya and Anastasia Baburova, have been murdered since 2001, in connection with their investigations."

https://en.wikipedia.org/wiki/Novaya_Gazeta

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Joo ja näköjään saksalaiseen mediataloon kytkeytyvä venäläismedia RBK kertoo Hesarin mukaan että ministerillä todella olisi ollut kaksi miljoonaa dollaria, jotka hänelle olisi annettu ”oikeusviranomaisten toimesta”.

Myöhemmin Mihail Gorbatšovin ja oligarkki Aleksandr Lebedevin "liberaali oppositiolehti" Novaja Gazeta väitti, ettei rahoja itse asiassa löytynytkään ministeriltä, vaan viranomaiset olisivat tunkeneet ne yksinkertaisesti Uljukajevin nimissä avattuun pankin tallelokeroon.

Ei voi poissulkea sitäkään ettei "hallinon vastaisella" rintamalla ole ehditty sopia yhteistä narratiivia.

Aika monta tarinaa... ota noista selvää

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

On vaikea kuvitella, että talousministeri sortuisi näin "ilmiselvään" lahjukseen valtiota lähellä olevalta yhtiöltä. Edes korruption riivaamassa valtiossa. Lienee näyttävä lavastus, joka uppoaa kansaan ja hännystelijöihin. Julkinen "ristiinnaulitseminen" toimii myös tehokkaana varoituksena tulevaisuuden "väärin näkijöille".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuinkahan läheiset suhteet Trumpilla onkaan ollut Venäjään, kun hän jo vaalitaiston tiimellyksessa ilmaisi oikeaoppisen putinilaisen menettelytavan uhatessaan heittää Hillary Clintonin vankilaan korruptiosta?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vilkaisin The Moscow Timesia, valmistautuuko Putin vallankaappauskyritykseen:

Federal Guard Service to Conduct Drills Around Kremlin

https://themoscowtimes.com/news/federal-guard-serv...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Navalnyin jutussa tuli tänään yksi käänne lisää;

Ja hetki sitten The MoscowTimes kertoi (16.11.2016), että:

https://themoscowtimes.com/news/russias-supreme-co...

Venäjän korkein oikeus kumosi viimevuotisen tuomion Navalnyin asiassa

Venäjän korkein oikeus on kumonnut oppositioaktivisti Aleksei Navalnyin saaman tuomion kavalluksesta nini sanotussa KirovLes –tapauksessa, ilmoittaa uutistoimisto TASS.

Korkeimman oikeuden presidiumin päätti oottaa oikeusjutunuudelleen käsittelyyn sen jälkeen, kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) totesi, että Navalny oikeudenkäynti oli epäoikeudenmukainen.

Vaikka asia on siirretty alioikeuteen uudellen käsiteltäväksi, korkeimman oikeuden päätös sallii Navalnyin jälleen osallistua julkiseen tehtävään.

Vuonna 2012 Venäjän Tutkintakomitea tuomitsi Aleksei Navalnyi kavalluksesta, jonka mukaan hän salaliitossa varasti puutavaraa valtion KirovLes -yritykseltä Kirovin alueella. Vuonna 2013 Navalny sai viiden vuoden ehdollisen rangaistuksen tutkimuksien jälkeen, jotka monien mielestä oli käynnistetty poliittisin perustein. Helmikuussa 2016 Euroopan ihmisoikeussopimuksen päätti, että Venäjän hallitus oli kieltänyt Navalnyiltä edellytykset oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.

Lue Euroopan Ihmioikeustuomioistuimen päätös Navalny tapauksessa;

https://themoscowtimes.com/news/echr-rules-russia-...

Navalny tapauksessa palaa nyt alioikeudessa Kiroviin.
*

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onko tuo merkki siitä, että Putinin vastaista ryhmittymää alkaa muodostua ja Korkeimman Oikeuden tuomaristo kuuluu siihen?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pakko laittaa tämä villi huhu:)

Vladimir Putin may quit as Russian President!

http://www.india.com/news/world/vladimir-putin-may...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Putin saattaa antaa tahallaan lähipiirin harjoittaa korruptiota, joka lopulta tulee Putinin omaksi hyödyksi. Se voisi olla roomalaisen ”divide et impera”-käsitteen putinilainen muunnos. Siinä kukaan lähipiirissä ei voi olla varma siitä, mitä huominen tuo tullessaan joko aidoilla tai tekaistuilla korruptiosyytöksillä. ”Katiskaan” joutuneelle se tietää menolippua Kremlistä. Samalla Putin kiillottaa kilpeään kansan keskuudessa maan ”isänä”, joka taistelee korruptiota vastaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiinassa asuessani oli tapana, että sikäläiset lehtien lukijat naureskelivat, kun otsikoihin räväytettiin joku huippupoliitikko, joka on saanut tuomion korruptiosta. Naureskelu ei johtunut vahingonilosta tai ilosta muutenkaan, vaan sarkastisesta suhtautumisesta systeemiin, jossa tiedettiin KAIKKIEN olevan korruptoituneita ja ainoastaan epäsuosioon joutuneiden saavan syytteitä.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Hieman off-topic... Jäi yllättävän vähälle huomiolle heti USAn vaalien jälkeen venäläisiä pankkeja vastaan tehty kyber-hyökkäys, mikä lienee ollut se USAn etukäteen ilmoittama vastatoimi.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos paljon hyödyllistä lisätietoa tuoneista kommenteista!

Tällaiset tapahtumat saattavat tietysti monenlaiseja villejä olettamuksia liikkeelle. Aika luotettavana voitaneen pitää Financial Timesin entiseltä FSB-virkailijalta saamaa tietoa, jonka mukaan tutkinnassa olisi tällä hetkellä ainakin kahdeksan muuta henkilöä Uljukajevin lisäksi.

Yhtä vakuuttunut en ole FT:n tulkinnasta, jonka mukaan kyse olisi enemmän pelon ilmapiirin vahvistamisesta kuin maan taloudenhoidon linjaa koskevista erimielisyyksistä. Mutta asiaan saataneen lisävalaisua aika pian.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset