AnttiJuhaniKasvio

Donald Trump on voittamassa

Donald Trump näyttää todella olevan päätymässä USA:n presidentinvaalin voittajaksi. Näin siitä huolimatta, että tämänhetkisen laskentatilanteen mukaan yli 90 prosenttia Washington DC:n ja pitkälti yli 60 prosenttia newyorkilaisista on antanut äänensä Hillary Clintonille. Demokraattien ehdokkaan todennäköinen voitto Kaliforniassa ei enää riitä kompensoimaan Trumpin etumatkaa eteläisissä ja keskilännen osavaltioissa.

Tämä merkitsee koko maailman siirtymistä monissa suhteissa kokonaan uuteen aikakauteen. Syntyvaiheensa valistuksen ideat hylännyt Amerikka vaatii entistä röyhkeämmin muuta maailmaa mukautumaan sen etujen mukaisiin ratkaisuihin. Tämä sopii erinomaisesti Venäjän johdolle, joka pyrkii samaan omalla tontillaan.

Suomen poliittinen johto joutuu arvioimaan uudelleen asemamme maailmassa, jossa suurvallat suhtautuvat kaltaisiimme pieniin maihin pelkkinä omien intressiensä toteuttamisen välikappaleina. Samalla toivottavasti näemme EU-jäsenyyden todellisen arvon ja alamme pohtia, miten haluamme kehittää unionia jatkossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ihan odotetusti menee. Ihmisen ahneus ja typeryys ovat ainoat ehtymättömät luonnonvarat ja Trumpin koko ura perustuu näiden luonnonvarojen hyödyntämiseen. Ainoa positiivinen piirre on se, että EU:n integraatio vauhdittuu. Kunhan ymmärtäisimme pysyä ytimessä emmekä jää vapaaehtoisesti Putinille suupalaksi. Tosin yleisen typeryysteoriani mukaan me suomalaiset vaihdamme euron ruplaan lähes 100% todennäköisyydellä. Kannattaa ilmoittautua venäjän kielikursseille jos kieli ei vielä ole hallussa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ilmastosopimusneuvottelut kuten myös globaali kiertotalous (niiden edistäminen) eivät ennakolta arvioiden ole kovin kovassa nosteessa nyt. Toivottavasti Trump yllättäisi - vaalipuheet kun ovat aina vaalipuheita, joiden perimmäinen tarkoitus on kerätä mahdollisimman paljon äänestäjiä taakse.

Vähintään yhtä merkittävästi Trumpin voitto kuitenkin ilmentää länsimaiden kriiseilyä oman arvopohjansa, kulttuuriensa ja etenkin poliittisten kulttuuriensa kanssa. Vaikkakaan ei etenkin ympäristöasioiden kannalta toivottava, Trumpin voitto taisi olla pitkässä juoksussa välttämätön korjausliike länsimaista, etenkin länsimaiden yhteiskuntaeliittien keskuudessa vuosikaudet ellei -kymmenet vallalla olleita kulttuurirelativismia, johtajuuden puutetta, poliittista korrektiutta, suoranaista naiviutta vastaan.

Kauniita ajatuksia kun on ollut ja aina on kovin helppoa kannattaa. Realiteetit laajalti, tarvittaessa inhorealistisesti huomioivan politiikan tekeminen on huomattavasti vaikeampaa.

Jotenkin minulla on myös etiäinen, että Trumpin voitto tullaan myöhemmin myös näkemään yhtenä käännekohdista, joiden myötävaikutuksesta nykyisenkaltainen, ~satavuotias demokratiakokeilu (ihmiskunnan vuosisatojen perspektiivissä) tuli tiensä päähän ja synteesinomainen siirtyminen uudenlaisiin vahvan johtajuuden yhteiskuntiin alkoi.

Valistuneita diktaattoreja maailma sinällään tarvitsisikin. Eri asioilla kun on maailmassa kovinkin kiire, eikä demokratioiden hitaus vastaa siihen huutoon. Jos sitten mikään.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Juu, huhhuh, Trump ja hänen kannattajansa vain taitavat olla vastakohta valistuneisuudelle.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #15

Olli, nyt tarvittaisiin sisälukutaitoa tai sitten sitä ihan varsinaista tekstilukutaitoa: En missään kohdin todennut Trumpin & co. edustavan valistuneisuutta - asiat pitäisi pystyä erittelemään toisistaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Odotan innolla suomalaisen median itseanalyysin puutetta vaaliuutisoinnista. Esim. yle suoltaa juuri aivan kauheaa tuubaa.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Ylen touhu on aika naurettavaa.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

No nyt naurattaa makeasti, kun olen ollut Trumpin puolella alusta asti.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Katainen eilen : "Populismi uhkaa ajaa Euroopan tuhoon - "se on sivilisaation loppu". Ja nyt siis USA:n. Ehkä kuitenkin median luulisi olevan edes yrittävän olevan puolueeton ja ymmärtää myös tyhmää väärin äänestävää kansaa eikä vain peesaavan politikoita.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Ei ainakaan ole jenkkien media "puolueeton" jos katsoo millaista kuranheittoa Trumpin päälle samalla kun yrittävät pyyhkiä Clintonin kriisit maton alle. YLEssäkin huomaa kenen puolella ollaan kun ei meinaa sanoja saada ulos.

Niko Sillanpää

Ensi vuonna Sarkozy Ranskaan ja mama-Merkel saa "palkkansa" humanistisesta avokätisyydestään "toiseudelle". Näiden jälkeen komissio ja EU:n korkein virkamieskunta uusiksi, lisäksi Martin Schultz ja Guy Verhofstadt pois, niin eiköhän EU:kin palauta elinkykynsä takaisin.

Joskohan sitten laiskanläksy on mennyt jakeluun, eli poliitikolle oman viiteryhmän eli äänestäjien etu pitää olla tärkeydessä pari kertaluokkaa korkeammalla kuin "globaali vastuu".

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Kun "fiksu" Obama ei pärjännyt republikaani-opposition kanssa on varsin mielenkiintoista seurata miten "tyhmä" Trump tulee toimeen demokraatti-opposition vastatuulessa.

Niko Sillanpää

Koskakohan 2010-luvun poliittinen luokka tajuaa, että he tilasivat itse paitsi Brexitin myös Trumpin? Trumpin suhteen voi jopa olla jollain perverssillä tavalla tyytyväinen, että onneksi hän on tietämätön, toistaitoinen ääliö, jolloin mahdollisuudet tehdä vahinkoa ovat pienemmät.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onhan sekin mahdollisuus että republikaanit laittavat Trumpille raudankovan neuvonantajakunnan joka pitää Trumpia vaan keulakuvana. Ja he ovat kyllä nyt viisastuneet.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Kansa äänestää presidentin, mutta ei neuvonantajia. Demokratian teatteri.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #31

Kysymys on pikemminkin siitä että sekä käytännöt että lait ja asetukset estävät Trumpia toteuttamasta uhkauksiaan. Tai niinkuin ihmiset nyt lohduttavat toisiaan. http://m.huffpost.com/us/entry/us_5822aa90e4b03345...?

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Vähemmän yllättäen pahimmat demokratian ja tavallisen kansan halveksujat tulevat nytkin häviäjien joukosta, aivan niin kuin brexitinkin tapauksessa. Nyt europopulistit, wall street-eliitti, nordean ekonomistit, nato-intoilijat ja muut ylimieliset globalisaation edustajat saivat jo toisen erittäin kovan näpäytyksen, ja hyvä niin.

On se vaan "kummallista" kun länsimaissa ei uskota enää niihin "monikulttuurisuus on rikkautta" ja "EU on rauhanprojekti!" -tyylisiin korulauseisiin, joille nauravat jo oravatkin. Mistäköhän johtuisi? Kannattaisi kuunnella kansaa. Todellisia ongelmia hyssyttelevän eliitin johtama komentotalous ja sanelupolitiikka eivät ole tätä päivää.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

#Brexit ja #Trump, mikä vuosi. Fiksu miettisi miksi näin, eikä voivottelisi kuplassaan ja syyttelisi ihmisiä tyhmiksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minä olen täysin järkyttynyt tuloksesta, jota pidin mahdollisena, mutta en oikeasti voinut edes uskoa tapahtuvan. Nyt on pakko ottaa lusikka kauniiseen käteen ja uskoa, että ehkä Trump ei ole niin huono kuin on ennustettu.

Maailman isoisilla on nyt suuria haasteita lähteä keräämään luottamusta ja uskoa, että Trumpin kanssa voi myös järkevästi neuvotella. Putin tietysti riemuitsee ja samoin israililaiset, mutta muille on vielä paljon sulateltavaa.

Olenkin yrittänyt jo etukäteen ystävilleni todistaa, että vaikka Trump voittaisi, niin jää jotain mielenkiintoista kuitenkin jäljelle: eli seurata maailmanmenoa nyt, kun monia jo kauan toteutettuja ja kiveen kirjoitetttuja asioita yritetään kääntää päinvastaiseksi. Mitä siitä seuraa jää nähtäväksi. Valkoinen , keskiluokkainen amerikkalainen mies on nyt sanonut ääneen sen, mitä on pelännyt....jäävänsä jalkoihin naisten ja maahanmuuttajien tähden.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ole huoleti. Trump täysin kyvytön tehtäväänsä. Tilannetta voi korjata jonkin verran taustalla vaikuttava poliittinen ja virkakoneisto, mutta eivät ne kaikkea voi pelastaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Pitäisi saada Suomen etelästä, mielellään pääkaupunkiseudulta vihreä johtamaan amerikkaan niin alkaisi tapahtua ja kompetenssiä löytyisi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #39

Kompetenssia löytyy kaikkialta missä ei sikailla.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #40

Kyllähän se ihan rehellisesti Hillarykin on vähän sikaillut, vastusti aikanaan homojakin.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Onhan meillä sikäli kokemusta asiasta, että maassamme on Trumpin kanssa paljolti samasta puusta veistetty - ihmisenä toki paljon kypsempi - mies ulkoministerinä, eikä maailma ole siihen loppunut.

Mutta toki USA:n presidentti kykenee saamaan aikaan paljon enemmän pahaa kuin Suomen ulkoministeri, ja silloin myös henkilökohtaiset ominaisuudet joutuvat aivan toisenlaiseen testiin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

No voi harmi, minun laskujeni mukaan jo toinen maailmanloppu tänä vuonna. Kerkeääköhän tässä pilkille koko talvena?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Valituksi tuleminen näyttäisi onnistuvan. Vaalilupausten pitäminen lienee eri seikka.
http://www.politifact.com/truth-o-meter/article/20...

Ja katsotaan myös miten käy esimerkiksi Yhdysvaltain lehdistönvapaudelle. https://cpj.org/2016/10/cpj-chairman-says-trump-is...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Clinton tulee saamaan noin 1,5% enemmän ääniä valtakunnallisesti kuin Trump. Kirjoitinkin jo eilen erääseen kommenttiin, että USA:n vaalijärjestelmä periaatteella "winner takes it all" osavaltioittain on epäreilu enemmistöä kohtaan. Ei olisi mitenkään ongelmallista valita myös osavaltioittain edustajat äänten suhteessa.

Järjestelmä suosi tällä kertaa Trumpia, mutta "jytkystä" ja "kansan tahdosta" puhujien olisi syytä pitää pienempää ääntä.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen

Kyllä se aikamoinen jytky on isolla J:llä kun Trump valitaan, katso vaikka markkinafutuureja.

Ja oli vaalitapa mikä tahansa niin se on vaalitulos ja sitä myöten kansan tahto.

Niko Sillanpää

Ei tämä tietenkään ollut mikään "kansan" tahto, vaan valkoisten ja miesten tahto. Raahasivat sitten perseensä muita tehokkaammin uurnille.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Riippuu, mitä tarkoitetaan kansalla. USA:ssa on suuremmat kansanryhmät kuin monessa muussa maassa, ja ne myös äänestävät toisistaan eri tavalla.

https://mobile.twitter.com/rogue_fireball/status/7...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Juuri tällä hetkellä Trump johtaa vielä 1,1 miljoonalla äänellä valtakunnallisesti. Siis klo 9:22

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista, jotka monilta osin heijastelevat samaa ilmapiiriä joka on myös amerikkalaisen vaalituloksen taustalla.

Tämä tuskin jää viimeiseksi jytkyksi, vaan samanlaisia reaktioita tultaneen näkemään monissa eurooppalaisissa vaaleissakin. Samalla toisenlaisen kehityksen kannattajat - joihin itsekin haluan lukeutua - joutuvat oikeasti miettimään, mihin olemme kadottaneet yhteisen järjen käyttämisen mahdollisuudet.

Nyt tehtyjen valintojen jälki tulee olemaan lohdutonta niin ihmisten kokemien kärsimysten kuin olemassaolomme luonnollisten perustojen tuhoutumisenkin näkökulmasta.

Eli nyt niille kuuluisille politiikan korjaussarjoille olisi käyttöä, kunhan ne vain ovat oikeasti toimivia.

Niko Sillanpää

Kyllä, 60-luvun henki on nyt tulossa tiensä päähän. Vaikea nähdä, mikä tässä aiheuttaisi "olemassaolomme luonnollisten perustojen tuhoutumisen". Saati mikä kyseisessä hengessä oli järkevää, rationaalista.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

En puhuisi 60-luvun hengestä vaan pikemminkin siitä valistuksen hengestä, joka vaikutti Yhdysvaltojen perustajien ajatteluun 1700-luvulla ja joka on nyt kovin heikossa hapessa.

Olemassaolomme luonnollisten perustojen tuhoutumiseen vaikuttaa oleellisesti se jyrkän vihamielinen asenne, jolla sekä Yhdysvaltain tuleva presidentti että kongressin enemmistö suhtautuvat niin ilmastonmuutoksen hillintäpyrkimyksiin kuin kaikkiin muihinkin kestävän kehityksen vaatimuksiin.

Edessä oleviin ongelmiin voit perehtyä katsomalla ikkunasta ulos. Laajenevat sulat merialueet arktiksella lämmittävät ilmaa, joka kohoaa ylöspäin ja työntää tuon alueen kylmät ilmamassat meidän iloksemme.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #26

Valistus / founding fathers eivät ole heikossa hapessa, mutta social justice -agendat ja -yhteiskuntaprojektit todennäköisesti ovat.

Vai tulee nyt ilmasto-Armageddon. Aika tavanomainen marraskuun sää siellä näyttää olevan. Markkinamekanismit itse asiassa varmistavat, että siirtymä vähähiilidioksidipäästöisiin menetelmiin tapahtuu joka tapauksessa; Kyseessä on lopulta suurempi business kuin öljy ja muut fossiiliset polttoaineet.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #32

Nikon kaltaiselta älykkäältä kaverilta ei viitsisi lukea sinällään viihdyttäviä mutta kuitenkin halpamaisia heittoja armageddoneista ja marraskuisista säistä kun toinen puhuu laajemmasta muutoksesta. Tyhmemmät vain saavat noista aiheetonta vahvistusta käsityksilleen.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #33

Heikki, katsoin ikkunasta ulos, kuten Kasvio pyysi, ja kerroin, miltä siellä todellisuudessa näyttää. Ja ei, Yhdysvallat ei ole poistumassa Pariisin ilmastosopimuksesta edellä mainitsemastani syystä, höpisi Trump toukokuussa kampanjan aikana mitä tahansa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #34

Jos markkinat ohjaavat meidät automaattisesti niin kasvihuonepäästöjen kuin muidenkin kuormitusten osalta kestäville urille, miksi näin ei ole tapahtunut jo nyt?

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #38

#38: Miksi se olisi pitänyt jo tapahtua? Harva asia on markkinoilla mikään yht'äkkinen paradigman vaihdos. Kuormituksen kasvua taas ajavat nykyisin väestön kasvu ja elintason nousu kehittyvissä maissa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #33

Brysselin trolli Niko jäi nyt kiinni. Onhan se pitkään ollut selvä että Nikon rooli on antaa pelottava kuva ruskeasta äärioikeistosta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En tee tulkintoja, koska en kykene siihen. Ja voihan olla, että muutos on se, mitä tarvitaan. Yleensähän aina perusteellista hävitystä seuraa nousukausi.

Lukaisin tuon Virrin blogin, miten tilanne muuttui vedonlyönnissä. Ensimääiset voittajat Trumpin voitossa olivat siis uhkapelurit ja nopeat saalistajat. Siis he, jotka käyttävät järjestelmän epästabiilia tilaa hyväkseen.

Täällä on myös puhuttu koko ajan, miten Venäjä hyötyy Trumpin voitosta. Toinen toimija, joka on kannattanut Trumpia, on ISIS. Mielenkiintoista, vai?
http://time.com/4480945/isis-donald-trump/

Vaalit voitti siis se vaihtoehto, joka muuttaa järjestelmää. Turbulentissa muutoksessa häviäjiä ovat yleensä heikoimmat. Trump ei ainakaan toistaiseksi ole loistanut kärsivällisyydellä tai heikompien ymmärtämisellä. Onko alkamassa kehityksen aikakausi vai saalistajien aikakausi?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kyllä valistunut keskiluokka kaikkialla saa katsoa peiliin. Onko esimerkiksi hyvä että koulutetut ihmiset rasittavat niin paljon sosiaalisista syistä rakennettuja hyvinvointipalveluja? Keskiluokka hyödyntää liikaa hyvinvointivaltiota. Alhainen kateus jms saa keskiluokan himoamaan etuja sen sijaan että himoaisi asemaa jossa se oikeasti ansaitsee kunnioitusta.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Ei vaalitulosta voi mitenkään pelkästään keskiluokkaisten miesten aikaansaamaksi laskea. Kyllä se on edellyttänyt myös, että suuri osa naisista(kin) pitää enemmän peppua nipistelevästä miehestä kuin pyrkyrinaisesta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei kukaan ole pistänyt vaalitulosta keskiluokkaisten miesten kontolle.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Erittäin monissa otsikoissa se on laitettu keskiluokan miesten aikaansaamaksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #43

Joo huomasin Huuskon otsikon. Itse näen kyllä että on kysymys kouluttamattomista ihmisistä miehistä ja naisista.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #44

Ei varsinaisesti kouluttamattomista, niitä ei ole amerikassakaan yli 58 miljoonaa (äänestäjäksi rekisteröitynyttä), vaan ilman collegetutkintoa olevia tarkoitettiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Yksi mikä tulee ehkä nousemaan on kristillinen liike oikeistopopulismia vastaan. Obamahan vetosi kristillisiin mutta Hillary ei eikä tietysti Trump.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset