AnttiJuhaniKasvio

Pahanlaatuista autismia

Angela Merkel valitti muutama vuosi sitten, kuinka hänen Ukrainan kriisiä koskevan puhelinkeskustelunsa perusteella presidentti Putin näytti elävän täysin omassa maailmassaan. Tulkinta saa vahvistusta presidentin torstaisesta esiintymisestä Valdai-klubin Sotshissa järjestämässä paneelissa.

Tuttu käyttäytymismalli

Ongelmalasten parissa työskentelevät kohtaavat säännöllisesti tilanteita, joissa joku lapsista vie toisilta leluja, vetää heitä hiuksista tai sotkee heidän leikkinsä. Kun lasta yritetään torua, hän ei tunnusta syyllisyyttään vaan väittää Liisan ottaneen ensin hänen lelunsa tai  Kallen rikkoneen ensin hänen hiekkalinnansa. Jotkut pienet veijarit osaavat valehdella hyvin uskottavasti ja heittäytyä uhrin rooliin niin aidon tuntuisesti, että aikuinenkin alkaa miettiä, onko hän ehkä torumassa ihan väärää lasta.

Monet näistä taitavista manipulaattoreista päätyvät aikuistuttuaan vaikutusvaltaisiin asemiin taloudessa tai yhteiskunnassa, ja näin on käynyt myös presidentti Putinin kohdalla. Valtiojohtajana toimiessaan hän on kehittänyt poikkeuksellisen taidon esittää maailma mielensä mukaisesti riippumatta siitä, millaisena muut tuon todellisuuden näkevät.

Sotshissa puhuttua

Presidentti Putinin Sotshissa esittämä puheenvuoro ja sitä täydentävät keskustelukommentit oli ladattu täyteen syytöksiä länsimaita vastaan. Neuvostoliiton hajoamisen aikaan nämä maat eivät olleet presidentin mielestä valmiita tasavertaiseen yhteistyöhön, vaan pyrkivät häikäilemättä lisäämään omaa ylivaltaansa. Ne myös hyökkäsivät sotilaallisesti muun muassa Balkanille, Afganistaniin, Irakiin ja Libyaan. Tämän vuosikymmenen alussa länsi yllytti arabikansat nousemaan maidensa laillisia hallituksia vastaan luoden näin tilaa terrorismin nousulle alueella. Lisäksi länsi on torjunut toistuvasti Venäjän vilpittömät tarjoukset yhteistyöstä terrorismin vastaisessa taistelussa. Nämä tarjoavat presidentin maailmassa elinomaisen alibin kaikille mahdollisille Venäjän aggressiivisille toimille ulkomaita vastaan.

Presidentin todellisuudessa Venäjä ei ole kuitenkaan koskaan hyökännyt eikä se tulevaisuudessakaan aio hyökätä muita maita vastaan, ja varustautumisessaankin se on vain reagoinut lännen aikaisempiin liikkeisiin. Jos presidentin väitteet pitävät paikkansa, joudumme varmaan tulkitsemaan myös uuden Texasin tai Ranskan kokoisen alueen tuhoamiseen kykenevän hirviöohjuksen olevan tarkoitettu vain maan sisäiseen käyttöön. Samoin joudumme unohtamaan, että muutamaa vuotta aiemmassa Valdai-klubin kokouksessa Putin ilmoitti nimenomaan Venäjän sanoutuvan irti valtioiden välisen kanssakäymisen  vakiintuneista pelisäännöistä. Mies itsehän väittää lännen rikkovan näitä sääntöjä kun taas Venäjä pyrkii puolustamaan niitä.

Presidentti Putin kiisti keskustelussa jyrkästi maansa pyrkineen millään tavoin vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokseen. Hänen mukaansa Venäjällä ei ole vaaleissa ketään suosikkia, ja hän vakuutti maansa olevan valmis yhteistyöhön kenen tahansa vaalin voittajan kanssa. Putin ei kuitenkaan peitellyt näkemystään Donald Trumpista ekstravaganteista piirteistä huolimatta ”kunnon kaverina”, jonka linjaukset vastaavat hyvin tavallisten amerikkalaisten tuntemuksia. Yhtä vähän Putin peitteli näkemyksiään USA:ssa vuosikymmeniä vallinneesta eliittien ylivallasta ja Hillary Clintonin roolista sen etujen ajajana.

Selvää hermostuneisuutta Putin osoitti Tarja Halosen ja Itävallan entisen presidentin Heinz Fischerin otettua puheeksi Venäjän toimet Aleppossa. Viitaten Suomesta liikkeelle lähteneeseen kirkonkellojen soittoon Putin kysyi, miksei kelloja soiteta myös Mosulin, Jemenin tai Afganistanin siviiliuhrien muistoksi. Lisäksi hän totesi seuraavaa:

”Kuulemme koko ajan Aleppo, Aleppo, Aleppo… Mutta mistä oikein on kyse? Jätetäänkö sinne terroristien pesäke vai yritämmekö eliminoida sen siviiliuhrien aiheuttamista välttäen? Jos mihinkään ei saa koskea, silloin ei pitäisi hyökätä Mosuliinkaan. Jättäkäämme kaikki entiselleen. Älkäämme koskeko myöskään Raqqaan. Toki me kuulemme koko ajan yhteistyökumppaneiltamme tarpeesta hyökätä Raqqaan ja tuhota tämä terrorismin pesäke.  Mutta Raqqassa elää myös tavallisia ihmisiä. Emmekö halua lähteä taistelemaan sinne? Kun kaupungeissa otetaan ihmisiä panttivangeiksi, jätämmekö heidät yksin? Ottakaamme ennemmin mallia Israelista, joka ei koskaan toimi niin, vaan vie taistelunsa aina loppuun saakka ja on tämän ansiosta edelleen olemassa. Kun muuta vaihtoehtoa ei ole, on taisteltava. Jos taas annamme periksi, tulemme aina olemaan häviäjiä”.

Puhe kertoo, että Putin ei suostu näkemään mitään eroa siviiliväestöä vastaan Itä-Aleppossa kohdistettujen raakojen hyökkäysten ja siviiliväestöä suojellen toteutettavan Mosulin vapautusyrityksen välillä. Muun maailman arvostelusta huolimatta ilmeinen tarkoitus on viedä kaupungin tuhoaminen loppuun saakka, vaikka viime päivinä ilmapommituksia onkin kansainvälisen painostuksen vuoksi jouduttu tilapäisesti hieman vähentämään.

Ongelma

Presidentin esiintyminen Sotshissa tuo esiin ongelman, jonka kanssa niin Angela Merkel, Barack Obama kuin muutkin läntiset valtiojohtajat ovat joutuneet kohtaamaan keskusteluissa Venäjän presidentin kanssa. On vaikea keskustella vakavasti juuri mistään silloin kun edes pohjana olevista tosiasioista ei kyetä sopimaan ja kun Venäjän edustaja ei koskaan ota vastuuta mistään, vaan kaikki esitetään aina jonkun toisen syyksi. Tällöin ei avaudu mahdollisuutta neuvotteluille molemminpuolisista myönnytyksistä, joiden pohjalta valtioiden välisiä suhteita voitaisiin lähteä liennyttämään.

Venäjällä on todennäköisesti havaittu viime aikoina jo suhteellisen laajalti, että tällainen asioiden vieminen takalukkoon vahingoittaa pahiten Venäjää itseään. Juuri nyt Venäjällä voisi olla paljon hyötyä siitä, että maa pääsisi parantamaan kansainvälistä imagoaan, talouspakotteita voitaisiin ryhtyä purkamaan, ulkomaiset yritykset uskaltaisivat palata maahan ja varusteluun nyt tuhlattuja rahoja päästäisiin suuntaamaan rauhanomaisempiin tarkoituksiin.

Ei siksi ole ehkä vain sattumaa, että useampi kuin yksi puhuja otti Sotshissa puheeksi presidentin tulevan eläköitymisen. Se kyllä kävi ilmi, että Putin itse ei ollut erityisen innostunut aiheen nousemisesta keskusteluun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Viimeksi Venäjä tipautettiin pois YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Putinin vinkkelistä kysymyksessä yksi lännen salaliitoista Venäjää vastaan. Eihän Venäjä eikä Putin sen johtajana ole tehnyt vääryyttä kenellekään.

YK:n yleiskokouksen 193 maata äänestivät Venäjän ulos YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Yleiskokous äänesti perjantaina, mitkä 14 maata valitaan ihmisoikeusneuvoston jäseniksi vaihtovuorossa olleille paikoille.

Neuvostossa on kaikkiaan 47 maata. Vaihtovuorossa olevien tilalle valittiin Irak, Saudi-Arabia, Egypti, Kiina, Brasilia, Ruanda, Unkari, Kuuba, Etelä-Afrikka, Japani, Tunisia, Yhdysvallat ja Britannia.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Viljo Heinonen levittää väärää tietoa YK:n yleiskokouksen ihmisoikeusneuvostoa koskevasta äänestyksestä.

YK:n yleiskokouksen istuntoon osallistui 193 jäsenmaata. Ne äänestivät täyttääkseen 14 paikkaa, jotka olivat ihmisoikeusneuvostossa vaihtovuorossa.

Äänestyksessä Venäjän edelle menivät kuitenkin Unkari 144 äänellä ja Kroatia 114 äänellä. Venäjä sai 112 ääntä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"YK:n yleiskokouksen 193 maata äänestivät Venäjän ulos YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Yleiskokous äänesti perjantaina, mitkä 14 maata valitaan ihmisoikeusneuvoston jäseniksi.."

Rauno Lintunen, mikä tässä uutisessa on väärin? No, puutuu siitä Venäjän saama äänimäärä. Olennaista kuitenkin on, ettei Venäjä saanut tarpeeksi ääniä ja joutui jättämään paikkansa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Valehtelu on kautta aikojen ollut yksi Venäjän/Neuvostoliiton tärkeimpiä vaikuttamiskeinoja.

Ihmisten on vaikea uskoa, että jonkin lausunnon esittäjä ei lainkaan tarkoittaisi sitä mitä sanoo.

Hyvä esimerkki oli Tsekkoslovakia elokuussa 1968. Kremlin poliittinen johto toivotti Dubcekille onnea ja menestystä maansa uudistustyössä viikkoa ennen miehitystä. TASS raportoi talvisodan syttyessä, että suomalaiset joukot ovat tunkeutuneet Neuvostoliittoon. Nyt Putin sanoo, ettei Venäjä koskaan hyökkää minnekään, samanaikaisesti kun se vahvistaa asemaansa Krimin niemimaalla.

Pakinoitsija Olli kirjoitti lyhyitä pamfletteja sisältäneessä teoksessaan "Vot Iivana" jatkosodan aikana tarinan otsikolla "Ryssänkielen opinnot". Yksi esimerkeistä oli: kuinka sanotaan ryssänkielellä "koira menee ulos". Vastaus: "kissa tulee sisään".

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Milloin Putin on hyökännyt Krimin niemimaalle? Onko paljonkin kuolonuhreja?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se tapahtui vuonna 2014. Kuolonuhrit keskittyivät lähinnä Krimin niemimaan ulkopuoliselle Itä-Ukrainan alueelle.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Tässä kommentti Antti Kasviolle, Viljo Heinoselle ja Juha Kuikalle.

Pirkko Marjatta Turpeinen-Saari: Keskiaikainen noitavaino Venäjää vastaan jatkuu. Pieni paradoksaalinen yksityiskohta on se, että uusfasismin nousun keskeinen eurooppalainen valtio Kroatia, jolla on rasistinen perustuslaki, voitti Venäjän äänestyksessä. Syyrian terroristien keskeiset tukijat USA, Saudi-Arabia, Ranska, Saksa ja Iso-Britannia ovat kaikki ihmisoikeusneuvoston jäseniä!

http://www.liveleak.com/view?i=d52_1477739715

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015406325...

https://www.thesun.co.uk/news/2058006/horror-photo...

Hyvää ruokahalua ja pyhäpäivää!

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Siis keskeisiä Venäjän uhkaajia ovat yhtäältä pelottava neljän miljoonan asukkaan Kroatia ja toisaalta YK?

Käyttäjän PekkaKleemola kuva
Pekka Kleemola

Lintunen ei ole huomannut, että Putinin johto harrastaa fasismin oppeja nykyisin puhtaimmillaan maan sisällä ja valitettavasti myös lähinaapureittensa suuntaan.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Lintunen ei ole myöskään huomannut toistavansa hiekkalaatikon veijareiden logiikkaa katsomalla Venäjän voivan listiä syyrialaisia mielin määrin vain siksi, että löytyy jokin Kroatia jonka käyttäytymisessä voi niinikään olla jotakin huomautettavaa,

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset