AnttiJuhaniKasvio

Kiduttajan lyhyt onni

  • Kuva julkaistu Financial Timesissa 21. lokakuuta
    Kuva julkaistu Financial Timesissa 21. lokakuuta

Venäläiset tiedotusvälineet kertoivat 16. lokakuuta taistelijanimellä ”Motorola” tunnetun separatistipäällikkö Arsen Pavlovin ja hänen henkivartijansa menehtymisestä Itä-Ukrainassa asuintalon hissiin asennetun pommin surmaamina. Pavlov on aiemmin toiminut Tshetsheniassa, ja hän on tullut tunnetuksi erityiden raakana vankien kiduttajana ja tappajana.

Venäjän medioissa katutappelijan näköisestä miehestä on tehty kansallissankari, mies ”jota kukaan ei koskaan kyennyt voittamaan taistelussa” (vesti.ru). Vähän aikaa sitten pidetyissä makaabereissa häissään Pavlov esiintyi käsi kantositeessä maastopukuun pukeutuneena, kun taas morsian marssi alttarille automaattiase olallaan (ks. kuva). Miehen hautajaisista tehtiin puolestaan iso mediatapahtuma, jota hehkutettiin naapurissa aivan kuin koko Venäjän kansa olisi surrut syvästi hänen poismenoaan.

Krokotiilinkyyneliin oli aihettakin, sillä viime joulukuusta lähtien Itä-Ukrainassa on menehtynyt jo puolenkymmentä separatistijohtajaa etäällä tuliasemista. Venäläiset mediat ovat syyttäneet kuolemista ukrainalaisia terroristeja, mutta todennäköisemmin kyse on ollut separatistijohtajien tai rikollispomojen – joita on vaikea erottaa toisistaan – keskinäisistä välienselvittelyistä. Joissakin tapauksissa surmien on oletettu olevan yhteydessä MH17 -matkustajakoneen alasampumisen rikosoikeudelliseen tutkintaan. Etenkin Pavlovin on arveltu tietävän vaarallisen paljon tapahtumien todellisesta kulusta, ja siksi Kreml on ehkä halunnut raivata mahdollisen todistajan pois tieltä.

Tämä kertoo osaltaan siitä syvästä moraalikadosta, joka vaikuttaa nykyisin yhä vahvemmin venäläisen yhteiskunnan toimintaan. Kato näkyy niin Venäjän toimissa Syyriassa kuin röyhkeissä hyökkäyksissä läntisiä tietoverkkoja vastaan. Samoin se näkyy maan aseteollisuudessa jylläävässä korruptiossa. Osin tämän vuoksi Venäjän on vaikea saada sotakalustoaan toimimaan odotetusti, vaikka sotilasmenojen arvioidaan nielevän huikeat nelisenkymmentä prosenttia maan ensi vuoden valtionbudjetista. Todelliset luvut joudutaan tosin arvaamaan sen vuoksi, että iso osa budjetin menoista on määritelty salaisiksi.

Tällä menolla Venäjä ajautuu pian massiivisella ydinarsenaalilla varustetuksi kehitysmaaksi. Alamäki vastaa niin huonosti tavallisten kansalaisten ja maan taloudellisen eliitin toiveita, että Kremlin isännällä alkaa olla syytä pelätä asemansa puolesta. Pelosta kertovat sekä viime aikojen tiuhat henkilövaihdokset että raivokas pyrkimys suunnata kansalaisten huomio maan sisäisistä ongelmista tekaistuihin ulkoisiin uhkiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ ".. sotilasmenojen arvioidaan nielevän huikeat nelisenkymmentä prosenttia maan ensi vuoden valtionbudjetista .."

Eräänlaista kilpajuoksua tässä ilmeisesti käydään vararahastojen loppumisen uhatessa jo ensi kesään mennessä. Putinin on saatava aikaan Syyriassa jotakin todellista aikaan ja sen hän tekee siviileistä välittämättä. USA vitkuttelee ja toivoo Putinin toimien tulevan mahdollisimman kalliiksi, jotta häneltä rahat loppuisivat samaan tapaan kuin Neuvostoliitolta aikoinaan. Pelkillä ydinaseilla voi tietenkin aina uhkailla.

Ilmeisesti Putinilla ei ole nykytilanteessa varaa kiihdyttää Ukrainan kriisiä sen hintavuuden vuoksi. Varmaankaan aivan heti Itämeren suunnalla ei näissä oloissa avointa konfliktia Kremlissä haluta.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

En oikein tiedä tästä kirjoituksesta. Kudoit nopeat salaliittoteoriat tapahtuneesta ja käytit noita teorioitasi todisteena naapurimaan moraalikadosta. Mutta itse päähenkilö eli Pavlov on kyllä ollut kuvaamasi kaltainen väkivaltainen militaristi ja melko varmasti rikollinen sellainen.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Olettamukset separatistipomojen kuolemien mahdollisista taustoista eivät ole omiani vaan referoin tältä osin Financial Timesin toimittajaa. Se miten nämä tapahtumat ilmentävät yleisempää moraalikatoa Venäjällä on sen sijaan puhtaasti omaa tulkintaani.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Vaikka Pavlovin murhan tekijöistä/tilaajista pohdiskelu on tietysti spekulointia, niin Venäjällä kuollaan usein "sopivasti". Esimerkkinä korkeat upseerit ja dopingista vastanneet urheilujohtajat. Ihmetyttää myös miksi aina Putinin arvostelijat tulevat salamurhatuiksi, eivät Putinia ylistävät journalistit ja poliitikot.

Kirkkoa kovin sanoin kellojen soitosta arvostelleet venäjämieliset surevat nyt varmaan Pavlovia ja voisivathan vaikka soittaa kellojaan hänen muistokseen, niin tulisi sitä heidän peräänkuuluttamaansa tasapuolisuutta :)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Venäjän kirkkoja voisi myös syyttää soitosta, soittavathan moniäänisesti monella kellolla yli tarpeen.
Ukraina on idän ja lännen temmellyskenttä jossa vuorollaan on itä tai länsi voitolla.
Suomen Kuvalehti kirjoitti miten CIA heti Ukrainan itsenäistymisen jälkeen alkoi toimia Ukrainassa jakaen silloin haluttuja tietokoneita avainhenkilöille.
Ilman amerikkalaisten aktiivisuutta historia olisi toinen.
Miksi moinen kiinnostus konkurssimaahan jota Europankin on käsiteltävä suojakäsinein.
Päästiinpä tällä innolla pakotteisiin ja asevarusteluun Europassa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiitos Keijo, minä vein tietokoneita jo Neuvostovallan lopussa Eestin hallinnolle ja FSB:lle. Ehkä muistokirjoitukseeni voidaan lisätä että vaikutti historiaan ja auttoi merkittäväti Eestin vapautumista neuvotomiehityksestä!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset