AnttiJuhaniKasvio

Kaksi kaupunkisotaa, kaksi moraalia

Venäjän pönkittämä Syyrian hallinto on yrittänyt viikkojen ajan vallata opposition hallitsemia alueita miljoonakaupunki Aleppossa, ja nyt Yhdysvaltojen tukemat irakilaisjoukot pyrkivät vapauttamaan samankokoisen Mosulin ISISin hallinnasta. Molemmissa tapauksissa sodankäynti on veristä puuhaa eikä siviiliuhreilta vältytä kummassakaan, mutta muutoin erot ovat huomattavia.

Aleppo

Aleppon puolustajilla ei ole käytettävissään kovin kaksista aseistusta. He eivät myöskään ole ammattisotilaita, vaan enimmäkseen tavallisia aleppolaisia, jotka ovat joutuneet ottamaan aseet käteensä puolustaakseen kotejaan ja lähimmäisiään. Hyökkääjien ongelmana on kuitenkin al-Assadin joukkojen heikko moraali ja taisteluhaluttomuus. Jopa heitä tukemaan lähetetyt venäläisupseerit ovat valittaneet näiden miesten olevan kiinnostuneita lähinnä päivystämään katusuluilla ja putsaamaan ohikulkijoita, kun taas varsinaisessa taistelutoiminnassa heidän panoksensa jää usein nollan arvoiseksi.

Venäjäkään ei halua sisäpoliittisista syistä kasvattaa omien uhriensa määrää, jolloin strategiaksi on otettu alueen totaalisaarto ja saarroksiin jääneiden ihmisten terrorisointi ja näännyttäminen siihen saakka, kunnes vielä henkiin jääneet ovat valmiit poistumaan alueelta ja loppupuhdistus voidaan alkaa. Keinoina käytetään korkealta ilmasta suoritettavia epätarkkoja pommituksia, joita suoritettaessa ei edes yritetä välttää siviiliuhreja vaan päinvastoin tuhot pyritään maksimoimaan. Mukana on niin bunkkeri- kuin rypälepommejakin, minkä ohella Syyrian hallitus käyttää primitiivisiä mutta ihmisiä tehokkaasti silpovia tynnyripommeja ja joskus taistelukaasujakin. Painetta täydentävät korkeisiin rakennuksiin sijoitetut ja kaikkea liikkuvaa tähtäimiinsä hakevat tarkk’ampujat.

Näin toimien ruutia kuluu ja ruumiita syntyy, mutta tulosta ei saada aikaan. Hirvittävästä paineesta huolimatta aleppolaisten vastarinta jatkuu edelleen eikä loppuratkaisua ole ehkä ihan vielä näköpiirissä. Samalla Venäjä ja al-Assadin hallinto ovat saaneet muun maailman moraalisen tuomion niskaansa.

Mosul

ISIS valtasi Mosulin pienen joukon äkkirynnäköllä pari vuotta sitten. Hyökkäys sai kaupunkiin sijoitetut irakilaisjoukot pakenemaan ja jättämään sinne ison määrän amerikkalaisten toimittamaa tehokasta sotakalustoa. Kaupungin takaisinvaltausta on valmisteltu huolella kiinnittäen erityistä huomiota siviiliväestön suojelemiseen ja evakuointireittien avaamiseen. Operaation toteutukseen vaikuttaa tietoisuus siitä että vaikka ISIS ei ole entisellään, sillä on edelleen riveissään fanaattisia taistelijoita jotka ovat valmiita jatkamaan vastarintaa kuolemaansa saakka. Lisäksi ISIS ei epäröi käyttää siviilejä ihmiskilpenään tai ryhtyä joukkoteloituksiin pienistäkin syistä.

Valtausta valmisteltaessa on ennakoitu taistelun päätyttyä muodostuva tilanne. Mahdollisten ristiriitojen välttämiseksi päävastuu hyökkäyksestä on annettu sunnisotilaille shiioista koottujen militioiden sijasta, ja valtaukseen osallistuvien kurdien rooli on rajattu mahdollisimman yksiselitteisesti. Yhdysvallat liittolaisineen ovat keskittyneet hyökkäykseen osallistuvien joukkojen kouluttamiseen ja varustamiseen, logistisen tuen antamiseen ja itse taistelujen aikana tarkkaan kohdennettuihin ilmaiskuihin.

Vaikka hyökkäys on vasta alkanut, ensi tietojen mukaan toiminta on edennyt melko lailla suunnitellusti. Mosul voi siten olla jo muutaman viikon kuluttua pitkälti puhdistettu ISISin taistelijoista. Siviiliuhrejakin tuohon mennessä on varmasti tullut kohtalaisesti emmekä voi vielä tietää, miten Mosulin suurpadon käyt taistelujen edetessä.

Vertailuasetelma

Epävarmuustekijöistä huolimatta merkit viittaavat siihen, että kahden kaupungin taistelut tuovat havainnollisesti esiin länsimaiden ja Venäjän sotilaallisessa potentiaalissa ja sodankäynnin moraalissa nykyisin vallitsevat erot.

Tuolloin presidentti Putinilla on peiliin katsomisen paikka. Niin ehkä presidentti Obamallakin, mutta päinvastaisista syistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Antti Kasvio jatkaa Yhdysvaltain johtaman lännen valhetta hyvistä ja pahoista sodista, "meidän" ja "niiden" sodista, "meidän" hyvästä sotamoraalista ja "niiden" huonosta. Se on sitä samaa valhetta, mitä porvarimedian toimittajat nyt suoltavat propagandana päivin öin.

John Pilger "Tein elokuvan nimeltään The War You Don't See jossa haastattelin kuuluisia amerikkalaisia ja brittiläisiä toimittajia: toimittajia kuten CBS:n Dan Rather, BBC:n Rageh Omar ja Observerin David Rose. He kaikki sanoivat, että mikäli lehdistön ja television toimittajat olisivat tehneet työnsä, kyseenalaistaen propagandan koskien Saddam Husseinin joukkotuhoaseita; mikäli George W. Bushin ja Tony Blairin valheita ei oltaisi vahvistettu ja toistettu toimittajien toimesta, ei vuoden 2003 Irakin invaasiota olisi ehkä tapahtunut. Sadat tuhannet ihmiset, naiset ja lapset, olisivat tänään ehkä elossa."

John Pilger on palkittu australialainen toimittaja ja dokumentaristi. Hän on tehnyt yli 30 dokumenttielokuvaa, kirjoittanut 11 kirjaa sekä vastaanottanut 21 eri palkintoa (monesti hänet on valittu vuoden toimittajaksi/reportteriksi).Pilger on toiminut sotakirjeenvaihtajana mm. Vietnamissa, Kambodžassa, Egyptissä, Intiassa, Bangladeshissä, Biafrassa ja Lähi-idässä. Brittiläisen New Statesman -lehden Aikamme sankarit äänestyksessä Pilger sijoittui neljänneksi, Aung San Suu Kyin, Nelson Mandelan ja Bob Geldofin jälkeen. Vuonna 2009 Pilgerille myönnettiin Sydney Peace Prize, joka on Australian ainoa kansainvälisesti jakama rauhanpalkinto. Rauhanpalkinnon perusteluissa kiiteltiin Pilgerin työtä ihmisoikeuksien puolesta ja "äänen antamisesta voimattomille".

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kuka ei kyseenalaistaisi George W Bushin hallinnon yli kymmenen vuotta sitten esittämiä valheellisia väitteitä Saddam Husseinin hallussa olevista joukkotuhoaseista?

Nyt elämme kuitenkin tätä päivää ja keskustelemme yhtäältä demokraattisen kansannousun kukistamisyrityksestä Aleppossa sekä toisaalta ISISin ajamisesta pois Mosulista.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Haittaako se jos tähän demokraattiseen kansannousuun kuuluu ilmeisesti myös kurdien ja muiden vähemmistöjen puhdistus?

Mitä mieltä olet Jemenin demokraattisen kansannousun kukistamisyrityksestä? Entäs Saudi-Arabian demokraattisen kansannousun kukistaminen, jonka johdosta 160 ihmistä teloitettiin mestaamalla tämän vuoden tammikuussa?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola Vastaus kommenttiin #5

Miksi et Janne vain kertoisi rohkeasti omaa mielipidettäsi lännen moraalista sen sijaan että yrität kuitata koko ongelman yhdellä termillä? Pelkäätkö katsoa peiliin?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

"Antti Kasvio jatkaa Yhdysvaltain johtaman lännen valhetta hyvistä ja pahoista sodista, "meidän" ja "niiden" sodista, "meidän" hyvästä sotamoraalista ja "niiden" huonosta. Se on sitä samaa valhetta, mitä porvarimedian toimittajat nyt suoltavat propagandana päivin öin."

Onko Venäjän nykyhallinto marxismiin sitoutunut? Juuri mikään ei viittaisi siihen.

Onko sinun lopullinen tavoite kommunistinen ihmiskunta vai ei? Venäjän nykyhallintoko ihmiskunnan sinne vie?

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

"Aleppon puolustajilla ei ole käytettävissään kovin kaksista aseistusta."

Sen verran heiltä kuitenkin löytyy tulivoimaa, että viidesosa taistelun siviiliuhreista on aiheutunut heidän tykki- ja rakettitulestaan.

"The United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) said in a report on Thursday that 406 people had been reported killed and 1,384 wounded in eastern Aleppo from Sept. 23 until Oct. 8. In government-held western Aleppo, which is frequently targeted by rebel shelling, 91 people including 18 children were killed over a similar period."
http://uk.reuters.com/article/uk-mideast-crisis-sy...

"Hyökkääjien ongelmana on kuitenkin al-Assadin joukkojen heikko moraali ja taisteluhaluttomuus. Jopa heitä tukemaan lähetetyt venäläisupseerit ovat valittaneet näiden miesten olevan kiinnostuneita lähinnä päivystämään katusuluilla ja putsaamaan ohikulkijoita, kun taas varsinaisessa taistelutoiminnassa heidän panoksensa jää usein nollan arvoiseksi."

Kukas siellä sen taistelutoiminnan sitten hoitaa? Miten hallitus on edennyt metriäkään jos heitä ei yhtään kiinnosta taistella?

"ISIS ei epäröi käyttää siviilejä ihmiskilpenään tai ryhtyä joukkoteloituksiin pienistäkin syistä."

Myöskään Aleppossa valtaa pitävät jihadistit eivät epäroi käyttää edellämainittuja keinoja, kemiallisia aseitakin on käytetty. Jostain syystä kapinallisten harjoittama kurdien hallitseman Sheikh Maqsoud -alueen massiivinen pommitus ei ole herättänyt lännessä kauheasti huomiota.

https://www.amnesty.org.uk/press-releases/syria-ar...

"Epävarmuustekijöistä huolimatta merkit viittaavat siihen, että kahden kaupungin taistelut tuovat havainnollisesti esiin länsimaiden ja Venäjän sotilaallisessa potentiaalissa ja sodankäynnin moraalissa nykyisin vallitsevat erot."

Mosulin ja Aleppon taistelujen vertailu on hieman kyseenalaista, sillä Mosulin taisteluhan ei ole vielä edes alkanut.

Mitä muuten Jemenin sota kertoo lännen moraalista? Mitä aseiden myyminen Saudi-Arabialle kertoo meidän suomalaisten moraalista?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Eiköhän aika yleinen arvio ole, että al-Assadin hallintoa vastaan taistelevien joukossa on sekä jihadisteja että melko tavallisia syyrialaisia. Ongelmana on se, että niin al-Assad, Venäjä kuin ilmeisesti Sinäkin määrittelevät/määrittelette heidät kaikki terroristeiksi.

Toki al-Assadin joukoissa on taistelukykyisempääkin väkeä. Silti esimerkiksi viikontakainen Der Spiegel välitti erään venäläisen upseerin kertomuksen siitä, että yleensä he hoitavat varsinaisen operatiivisen toiminnan, minkä jälkeen kutsutaan al-Assadin sotilaat esiin medioiden kuvattaviksi ja haastateltaviksi.

Virallisen ilmoituksen mukaan hyökkäys Mosuliin alkoi eilen, joten eiköhän normaalilogiikan mukaan voida puhua taistelujen alkamisesta. Kyllä se ihan taistelulta CNN:n tämänpäiväisten uutisvideoidenkin valossa näytti.

Sota raaistaa aina eikä yhtäkään Syyrian sodan osapuolta kannata minään pulmusina pitää. Mutta aste-eroja menettelytavoissa näkyy selvästi.

Demokratiaa toki tarvitaan Saudi-Arabiassakin. Eikä minulla ole mitään tarvetta sen paremmin kiistää kuin puolustellakaan niitä hirveyksiä, joita Jemenissä on tapahtunut. Mutta tässä blogissa olen keskittynyt tarkastelemaan tilanteita Aleppossa ja Mosulissa, ja siksi mieluiten keskustelisin niistä.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Mikä erottaa jihadistin ja "tavallisen syyrialaisen"? Ovatko islamismia kannattavat taistelijat tulleet jostain muualta? Kiistatkö että Aleppo ei olisi islamistien hallussa?

Niin venäläisetkö hoitavat sotatoimet? Aika paljon kyllä saavat aikaiseksi niinkin pienellä miesmäärällä. Voisitko ihan mielenkiinnosta antaa linkin kyseiseen juttuun.

Kun katsoo video- ja kuvamateriaalia taisteluista niin jää kyllä sellainen kuva että hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä käytäisiin hyvin kiivaita taisteluja, mutta kyseessä taitavatkin olla muut kuin hallituksen joukot sillä heitähän ei sotiminen kiinnosta. Venäläisiä ei kyllä paljoa näy, mutta ehkä heidät on naamioitu näyttämään syyrialaisilta propagandasyistä?

http://www.liveleak.com/c/syria

Hyökkäys on vielä kilometrien päässä Mosulin kaupungista, eli kaupunkisodasta ei oikein voi vielä puhua.

http://isis.liveuamap.com/

Voisitko kertoa tarkemmin kapinallisten ja hallituksen "aste-eroista" esimerkiksi kurdeihin ja muihin vähemmistöihin suhtautumisessa? Vihollispuolen siviilejä kumpikin osapuoli selvästikkin arvostaa yhtä vähän.

Toimiiko länsi mielestäsi moraalisesti oikein Jemenin ja Saudi-Arabian suhteen?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #10

En jaksa vängätä muusta mutta Der Spiegelin juttu löytyy osoitteesta https://magazin.spiegel.de/SP/2016/41/147238260/

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Presidentti al-Assadin joukot yhdessä Venäjältä saamansa tuen turvin katkaisivat terroristikapinallisten huoltotien Aleppoon. Aleppohan on jakaantunut itäiseen osaan, jossa terroristit pitävät valtaa ja käyttävät islamistien toiminnasta tunnettuja keinoja sinne jääneiden asukkaiden terrorisoimisessa. al-Assadin hallitus on luvannut kaikille vapaan pääsyn pois itäisestä Alepposta ja armahduksen niille, jotka luopuvat terrorismista. Aivan tavallisista ihmisistä koottu joukko yritti lähteä läntiselle puolelle hiljattain, ja kaikki surmattiin näiden islamistiterroristien toimesta. Arviot siitä, kuinka monta ihmistä itäisessä Aleppossa on, vaihtelevat 80 000:sta 250 000:een. Korkeimmat luvut on antanut tuo terroristien joukkio, jossa nyt ei kyllä ole "tavallisia" aleppolaisia "kaupunkiaan puolustamassa", joka näyttää olevan Kasvionkin viljelemän propagandan ydin. Siellä taistelevat laillisen hallituksen joukkoja vastaan palkkasoturit ja isisläiset, joita tukevat Yhdysvallat, Qatar, Saudi-Arabia ja Turkki. "Tavalliset" aleppolaiset ovat paenneet turvaan pohjoiseen Aleppoon, joka on hallituksen alainen turva-alue. Näitä ihmisiä lienee tuollainen 600 000, eivätkä kaikki suinkaan ole al-Assadin tukijoita, mutta säilyttääksen henkensä ja välttyäkseen terrorilta, he ovat valinneet paikan, jossa laillinen hallitus edelleen pitää valtaa. Aivan niin kuin ne n. 7 miljoonaa muuta maansisäistä pakolaista, he ovat paenneet terroria al-Assadin vallassa oleville alueille.

Vastoin Kasvion väittämiä, itäiseen Aleppoon suorastaan sataa aseita, sanamukaisesti taivaalta ja muuten. Mukana maasta ilmaan ammuttavia ohjuksia. Kyllä näille terroristeille aseapua löytyy. Ja pelkurimainen ihmiskilpien käyttö jatkuu. Kun Assadin joukot olivat katkaisemasa tuota samaista huoltotietä, sitä vastaan hyökkäsi yli prikaatin vahvuinen (n. 9-10 000) terroristien motorisoitu joukko-osasto, jonka varusteisiin kuului tykistön lisäksi mm. tankkeja ja maasta ilmaan ammuttavia ohjuksia.

Koko nykyinen tilanne johtuu länsimaiden ja erityisesti Yhysvaltain presidentin suuressa viisaudessaan tekemästä päätöksestä vetää joukot pois Irakista, ja näiden kaikkien länsimaiden sokeasti tukemasta arabikeväästä, joka on ollut hirmuinen takaisku koko lähi-idälle, ja edesauttanut sisällissotien ja Isisin ja sen alajärjestöjen syntymistä, jopa aiheuttanut sen. Isisillä on oma "kalifaattinsa", joka käsittää osia Irakista ja Syyriasta, ja ainoa keino päästä näistä terroristeista eroon, on ottaa nämä alueet niiltä pois.

Presidentti Obama, kärsii vakavasta ignorantia affectatasta, aivan kuin Hillary Clintonkin: kumpikaan ei kykene lausumaan sanoja "islamilainen terrorismi", vaikka jokainen terroriteko, jonka muslimit ovat suorittaneet niin Yhdysvalloissa, Euroopassa kuin muuallakin kantaa tätä merkkiä. Tosiasioiden kieltäminen on tahallista ymmärtämättömyyttä.

Ainoa keino saada Syyria rauhoittumaan ja Isis ja muut järjetöt lopettamaan nykyisen laajamittaisen terrorisminsa, on lännen ja Venäjän yhteistyö. Länsi näyttää omassa totaalisessa arvorelativismissaan olevan kykenemätön taistelemaan islamistiterroria vastaan muutoin kuin kauko-ohjattavilla droneilla, joiden käytössä Obamalla on ennätys edeltäjäänsä verrattuna.

Kasvion kirjoituksista tulee mieleen tilanne Euroopassa, silloin kun johdateltavat hölmöt myötäjuoksijat marssivat Yhdysvaltain Eurooppaan tuotavia ohjuksia vastaan. Neuvostoliittohan oli jo tuolloin varustanut ohjuksilla koko läntisen rajansa satelliitit. Mutta NL:n ohjukset olivatkin rauhanohjuksia, aivan kuten tässäkin Aleppon tapauksessa ainoastaan Venäjä ja al-Assad ovat pahantekijöitä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Herrojen kommenteista käy selkeästi ilmi kaikkien al-Assadin hallintoon tyytymättömien syyrialaisten leimautuminen automaattisesti terroristeiksi.

Aleppon tilanteen helvetillisyydestä antaa ehkä jonkinlaisen kuvan se, että omien tilastojensa mukaan Venäjä suoritti operaationsa ensimmäisten 12 kuukauden aikana Syyriassa noin 13 000 pommituslentoa. Näistä vain murto-osa kohdistui ISISin asemiin ja iso osa nimenomaan Aleppoon. Tämä määrä on yli kuusinkertainen jatkosodan aikaisiin Helsingin suurpommituksiin verrattuna, ja pommitustahtia on viime aikoina edelleen lisätty. Tämän lisäksi tulevat al-Assadin hallinnon omat pommituslennot maansa suurinta kaupunkia vastaan.

Eikö teidänkin kannattaisi kehottaa – tai mieluummin vaatia – Venäjää ja sen tukemaa hallintoa lopettamaan siviilejä vastaan suunnatut sotatoimet sekä sallimaan kansainvälisen avun perillemenon? Samalla voisitte kehottaa heitä keskittymään ISISin ajamiseen valtaamiltaan alueilta sekä suostumaan neuvotteluihin Syyrian hallinnon järjestämisestä tavalla, joka on maan kaikkien merkittävien väestöryhmien – sunnien, shiiojen, kristittyjen ja kurdien – hyväksyttävissä.

Tämä auttaisi parantamaan merkittävästi Venäjän pahasti tahriintunutta kansainvälistä mainetta. Ei kai kenelläkään meistä olisi mitään sitä vastaan?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Eipäs nyt kannata yleistää. Kirjoitin näin: "Näitä ihmisiä lienee tuollainen 600 000, eivätkä kaikki suinkaan ole al-Assadin tukijoita, mutta säilyttääksen henkensä ja välttyäkseen terrorilta, he ovat valinneet paikan, jossa laillinen hallitus edelleen pitää valtaa. Aivan niin kuin ne n. 7 miljoonaa muuta maansisäistä pakolaista, he ovat paenneet terroria al-Assadin vallassa oleville alueille."

Mistä Kasvio tietää, mihin nuo pommit ovat oudonneet, kun paikalle jäänyttä siviiliväestöä on tietoisesti käytetty ihmiskilpinä? On se kummallista, että nykyisin vain venäläisten pommit tappavat siviilejä, mutta on vaikea puhua islamistien joukkomurhaamista aleppolaisista. Kasviolla näyttää olevan enemmän tietoa näistä asioista kuin esimerkiksi amerikkalaisella, paikan päällä olleella everstillä ja englantilaisella toimittajalla.

Siviilejä vastaan suunnataan sotatoimia silloin kun siviilit ovat terroristien käyttämiä ihmiskilpiä.

Mihin niitä vaatimuksia saa jättää, olisiko esimerkiksi antaa Kremlin sähköpostiosoitetta tai al-Assadin sihteerin puhelinnumeroa? Valkoisen talon puhelinnumero minulla on. Se löytyy netistä. Näistä asioista päätetään aivan muualla kuin torikokouksissa, eikä Kasvion sen paremmin kuin minun vaatimuksiani kuunnella.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Mistä tiedän -kysymykseen: suosittelen eri tietolähteiden monipuolista ja ennakkoluulotonta seurantaa!

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Olematta kenenkään puolella ja ketään vastaan, niin ihmetyttää vaan tämä toimintatapa, jossa historia toistaa itseään.

Mitä enemmän tapetaan ihmisiä, sen nopeammin ja helpommin saadaan rauha aikaiseksi, no hyvinpä on toiminut tämä taktiikka aina lähi-idässä.

Pitäisi vaan hyväksyä, että länsimaisten tuntemaa demokratiaa tuonne ei koskaan saada aikaiseksi, sen nyt luulisi jo tyhmemmänkin ymmärtävän.

Auttoiko Saddamin tappaminen, Gaddafin tappaminen? Noiden diktaattoreiden aikana siellä oli sentään jonkunlainen tasapaino, ja juu ihmisiä kidutettiin ja tapettiin, mutta paljon vähemmän kuin nyt.

Nythän on selvinnyt, että sunnimuslimeita teurastetaan Shiamuslimien toimesta, kun pakenevat Mosulista.

Hyvin menee ja rauha on lähellä, tuo Isisin häätäminen tuolta ei johda yhtään mihinkään positiivieen tulevaisuuteen.

Aleppon tuhoaminenkaan ei lopeta tuota sotaa, lisää sissitoimintaa ja pommeja ja kuolleita siviilejä.

Mitä kauemmin länsimaat ja venäjä tuolla operoivat, sen enemmän näemme terrori-iskuja ja sodan jatkumista.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Syyria/Venäjä valloittavat. Irak/kurdit/USA/saudit/(Suomi) vapauttavat. ???? Heti ensimmäisessä kappaleessa objektiivisuudesta on tingitty. Pidemmälle ei tarvinutkaan lukea.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Luuletko todella, että sunnisotilaat sotisivat tosissaan aateveljiään ISISissä vastaan ja että sota kestää vain muutaman viikon. Ainoat kunnolla sotivat taitavat olla kurdeja mutta sunnit estävät heidän taisteluaan ja lopuksi sota voi kääntyä heitä vastaan. Mediassa on esitetty arvioita, että Mosul voisi olla "vapautettu" vuoden loppuun mennessä mutta ISISin taistelijat todennäköisesti vain siirtyvät siviilien mukana muualle jatkamaan sotimista.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista,

En osaa lakata ihmettelemästä, miten joku voi lukea Irakin armeijan sotilaat ISISin aateveljiksi vain sillä perusteella että he ovat sunneja. Voitaisiinhan kaikki kristityt tuomita samalla logiikalla valkoisen suprematismin kannattajiksi. Ketä tai mitä tuollainen luokittelu palvelee?

Olennaisinta on kuitenkin se, että epäedullisen vertailuasetelman syntyminen kahden kaupunkisodan välillä ja kansainvälisen yhteisön lisääntyvä painostus on jo nyt saanut Venäjän ainakin hetkeksi hieman hillitsemään käyttäytymistään.

Oma arvaukseni on, että täyspäisemmin ajattelevat toimijat Kremlissä ovat saaneet presidentti Putinin uskomaan, että pidättelemätön julmuus ei palvele maan etuja. Presidentti itse ei valitettavasti taida panna mitään painoa aiheuttamilleen inhimillisille kärsimyksille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset