AnttiJuhaniKasvio

Mihin Venäjä pyrkii toimillaan Aleppossa?

Venäjän hävittäjien raa’at pommitukset Aleppossa – jotka ovat tänään jälleen voimistuneet – ovat äärimmäisen julmia ja sellaisina tuhoisia myös maan kansainvälisen maineen kannalta. Siksi on aiheellista pohtia, miksi Venäjä toimii näin ja mihin se toimillaan varsinaisesti pyrkii.

 Provosoiko Venäjä tarkoituksella länttä reagoimaan?

Venäjällä oli paljon yhteistyötä Syyrian kanssa jo Neuvostoliiton aikoina, ja tuon yhteistyön jäljiltä Venäjällä on ollut siellä pitkään laivastotukikohta. Viimeisen vuoden ajan Venäjä on lisännyt panostustaan merkittävästi ennen kaikkea al-Assadin hallinnon pelastamiseksi, mutta myös kyetäkseen tarjoamaan vastapainon Iranin vaikutusvallalle Damaskoksessa. Näyttävästä sotilaallisesta operaatiosta uskottiin saatavan sisäpoliittista hyötyä, ja lisäksi asevoimien suorituskykyä haluttiin testata ja sen toimintakyky haluttiin näyttää myös ulkopuolisille. Strategia on onnistunut niin, että tänään Venäjä näyttää vahvalta ja USA heikolta muun maailman silmissä.

Tämä ei kuitenkaan selitä sitä äärimmäistä raakuutta, jolla Venäjä ja al-Assadin joukot toimivat Aleppossa. Osin kyse on siitä, että nämä toimijat ovat tottuneet toimimaan julmasti kaikkialla. Mutta toki avustussaattueiden ja sairaaloiden systemaattinen vainoaminen sekä ihmisten asuttamien kerrostalojen tuhoaminen bunkkeripommeilla vie pahuuden kokonaan uusiin sfääreihin. Tuntuu kuin passiivinen sivusta katsominen haluttaisiin tehdä länsimaille mahdollisimman kompromettoivaksi. Hakeeko Venäjä siis Syyriassa tarkoituksella lännen aktivoitumista niin, että sen toimista saataisiin alibi Venäjän uusille toimille jossakin muualla?

Mahdollisia kohteita voisivat tällöin olla Itämeren alue tai Ukraina. Itämeren alueella halutaan laajentaa Venäjän vaikutuspiiriä, kun taas Ukrainassa halutaan kaataa hallitus tai avata maayhteys Krimille.

Ovatko aleppolaiset Venäjän sisäisen valtataistelun sijaiskärsijöitä?

Edellä kuvattua tulkintaa vastaan puhuu se, että Venäjällä on modernia aseistusta ja todella toimintakykyisiä joukkoja vain rajatusti, ja vielä rajatumpia ovat pitkittyvässä kriisissä tarvittavat taloudelliset resurssit. Ehkä juuri tällaisten syiden vuoksi Venäjä on viime päivinä mobilisoinut kutakuinkin koko uhkausarsenaalinsa saadakseen lännen harkitsemaan kahdesti mahdollista puuttumista Aleppon tilanteeseen.

Toisaalta Venäjän sisäisen tilanteen vuoksi maan johto voi olla valmis pelaamaan upporikasta ja rutiköyhää.  Tällä hetkellä etulyöntiasemassa ovat euraasialaisen suurvallan rakentajat, jotka pelaavat nimenomaan sotilaallisella voimalla. Heitä haastavat talouspomot pyrkivät vaurastuttamaan itseään ja ehkä hiukan maataankin Venäjän luonnonrikkauksien tehokkaamman hyödyntämisen avulla. Tässä kilpailuasetelmassa sotapuolue tarvitsee toimintaa pysyäkseen vallassa.

Onko kyse uudesta siirrosta lähi-Idän suuressa öljypelissä?

Erään tulkintamahdollisuuden tarjoaa Venäjän äskettäin ilmaisema valmius sopia öljyn tuotantorajoituksista OPECin kanssa. Tämä oikeuttaa kysymään, onko Saudi-Arabia mahdollisesti ostanut Venäjän mukaan yhteistyöhön lupaamalla tehdä asehankintoja Venäjältä? Ovathan USA:n ja Saudi-Arabian suhteet selvästi viilentyneet viime aikoina, ja nykyisten valuuttakurssien vallitessa venäläiset aseet ovat hinnoiltaan erittäin kilpailukykyisiä yhdysvaltalaisiin verrattuna. Aiemmin aiheellisesti epäilty kaluston toimintakyky on nyt tullut testattua Syyriassa eli juuri Saudi-Arabian kannalta oikeanlaisissa olosuhteissa.

Jos tämä tulkinta Venäjän tavoitteista Syyrian kriisissä on oikea, Suomessa ja muualla Itämeren alueella voidaan hengittää hieman rauhallisemmin, sillä sehän merkitsisi sitä että emme ole vielä ihan päällimmäisinä Kremlin to do-listoilla.  Washingtonissa sen sijaan joudutaan arvioimaan uudelleen epäonnistuneen lähi-Idän strategian maalle aiheuttamat menetykset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Samaan pyrkii kuin Groznyissa,,eli maan tasalle vaan,siviilien moraali ja samalla solttujen moraali repeää-,ainut ero että Aleppoa ei kukaan koskaan rakenna uusiksi,kaikkein vähiten russki,joka sen kuuluisi tehdä !

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> Provosoiko Venäjä tarkoituksella länttä reagoimaan?

Ei. Venäjä ei halua lännen reagoivan, vaan haluaa sen pikemminkin olevan hiljaa ja tunnustavan näin Venäjän muihin suurvaloihin rinnastettavan suurvalta-aseman, mukaan lukien oikeuden valvoa omia etujaan muissa maissa.

Venäjän raakuus tulee kai lähinnä siitä, että sillä ei ole vastaavia pidäkkeitä kovien keinojen suhteen kuin läntisen Euroopan valtioilla, ja nykyisessä tilanteessa se kykenee saavuttamaan edellä mainittuja tavoitteita pelaamalla kovaa peliä. Kovan pelin pelaaminen myös pelästyttää siihen tottumattomia maita askeleen kauemmas kriisin tapahtumapaikoilta.

Muiden alueiden konfliktit voivat liittyä tulevaisuudessa jollain tavalla Syyrian konfliktiin. Ehkä vain niin, että kun yhdessä paikassa tapahtuu enemmän, toisessa paikassa pienet operaatiot jäävät huomiotta. Tai niin, että muut taipuvat neuvotteluissa kompromisseihin muuallakin, kunhan saavat kipeimmän asian, kuten vaikkapa Syyrian tilanteen, sovittua jollain hyväksyttävällä tavalla.

> Ovatko aleppolaiset Venäjän sisäisen valtataistelun sijaiskärsijöitä?

Venäjllä Putinin suurvalta-asemaan tai Venäjän vahvistamiseen tähtäävää politiikkaa tuetaan varsin laajasti. Tässä mielessä Putinin voi vahvistaa kannatustaan, mutta sisäinen oppositio ei ole tässä ehkä mikään merkittävä uhkatekijä Putinille. Aleppo lienee Venäjälle satunnainen kaupunki, joka joutuu kärsimään, kun sattuu olemaan tietyssä paikassa tiettyyn aikaan.

> Onko kyse uudesta siirrosta lähi-Idän suuressa öljypelissä?

Venäjälle käy varmaankin mikä tahansa oman aseman vahvistaminen millä tahasa suunnalla. Jos kyseessä on öljymaa tai öljyrikkaan seudun maa, aina parempi.

Suomi ei ole varmaankaan ensimmäisenä Venäjän to do -listalla. Oletan Venäjän olevan opportunisti siinä mielessä, että se etenee niillä rintamilla, joilla eteneminen on mahdollista. Suomen suunnalla tällaisia mahdolisuuksia ei juuri ole. Ehkä(?) Suomen suunnan operaatioiden myyminen venäläisille olisi hankalampaakin kuin monien muiden suuntien operaatioiden.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos analyyttisesta kommentista!

Suomen aseman suhteen en ole ihan yhtä optimistinen. Jos Venäjä jossakin vaiheessa kaavailee aggressiivisia liikkeitä Itämeren alueella, Suomi tarjoaa esteettömämmän etenemissuunnan kuin Natoon kuuluvat Baltian maat. Mutta strategisiin tavoitteisiin pyrittäneen mieluummin painostamalla ja uhkailuin kuin fyysisin interventioin. Ja perusolettamuksenihan oli, etteivät tällaiset asiat liene Kremlin kiireellisyysjärjestyksissä ykköstilalla, vaikkei ihan varma koskaan voikaan olla.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Hahmotan Venäjän aika puhtaana voimapolitiikan shakinpelaajana. Jos Suomessa on saavutettavissa jotain, Venäjä mielellään toimii. Ensin toimitaan kuitenkin siellä, missä saa helpoiten varmoja voittoja.

Suomi on vanhaa Venäjän/tsaarin aluetta, joten se kiinnostaa. Suomelta puuttuu Naton tarjoama (ydin- ja muu) sateenvarjo, joten Baltian mailla ovat tässä mielessä yksi puolustuskerros enemmän. Naton puute ei kuitenkaan ehkä sinänsä heikennä Suomen asemaa, vaan asema on jokseenkin ennallaan, Baltian maiden Nato-jäsenyydestä huolimatta. Venäjän uusi uho tietenkin lisää uhkaa joka suunnassa.

Uskon siis, että Venäjä pelaa shakkia, ja Suomen tulisi pelata samaa peliä, eli varmistaa, että Venäjälle ei synny intressiä tehdä mitään ikävää Suomen suunnalla. Myös hitaat prosessit, kuten vaikkapa vaikutusvallan kasvu kannattaa ottaa huomioon.

Suomen kannattaa jatkaa peristeistä shakinpeluuta, eli keskenäiseen ymmärrykseen perustuvaa puheyhteyttä Venäläjän johtajien kanssa. Venäjä kunnioittaa Suomea, sen jatkuvassa suorassa ja ystävällismielisessä kontaktissa olevia kovia johtajia, sen sitkeyttä historiassa, sen voimaa ja sen kansalaisten motivaatiota puolustaa tarvittaessa itseään. Nato toisi yhtälöön lisää rautaa, ruutia ja ydinpelotteen, mutta myös omaehtoinen puolustus on toimiva konsti, ainakin maailmansotaa selvästi pienimuotoisemmista konflikteista puhuttaessa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #17

Olisi toki hyvä jos asiat olisivat näin, mutta todellisuudessa Suomessa on vaikutusvaltaisiakin poliitikkoja, jotka näkevät maamme ensisijaiseksi tehtäväksi olla ärsyttämättä Venäjää. Tuolloin Kremlin ainoaksi tehtäväksi jää viestittää, mikä sitä milloinkin ärsyttää.

Suomen itsenäisen puolustuksen voimaa ei myöskään pidä yliarvioida. Tositilanteessa venäläiset panssarit kolistelisivat aika nopeasti itärajalta Pohjanlahden rannoille saakka.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #45

En kannata Venäjän myötäilijyyn, enkä Venäjän aktiivisen paheksuntaan perustuvan politiikkaa. Olen siinä mielessä paasikiviläinen, että kannatan tosiasiohin nojaamista. Kannatan suoraa kohteliasta puhetta ja hyviä toisen osapuolen ymmärtämiseen tähtääviä yhteyksiä. Tosiasioista voi puhua ärsyttämättäkin, vaikka ne koskisivatkin Venäjälle arkoja asioita. Shakinpelaaja arvostaa toista vahvaa shakinpelaajaa, ei mielistelijää eikä öykkäriä.

Suomen puoustus ei tosiaan kaikkeen pysty. Nato olisi vahva selkänoja sekin. Suomen omassa puolustuksessa hienoa tekniikkaa ja korkeaa koulutusta tärkeämpää on koko kansan puolustustahto. Laaja puolustustahto on se pelote, ei Suomen Venäjää suuremmat asevoimat. Ilmavoimissa ja ilmatorjunnassa hyvä tekniikka voi olla tärkeää. Myös siitä alaspäin hyvä torjuntatekniikka on tärkeää. Mutta kovan pohjan muodostaa tieto siitä, että maa ei todennäköisesti luhistu kohtuukustannuksin kohtuuajassa.

mikael torppa

Venäjä ja Syyrian armeija taistelevat terroristeja vastaan Aleppossa. Älä usko minua, vaan kuuntele itse englantilaisen vapaan toimittajan haastattelu, joka itse oli paikan päällä Aleppossa.

WHAT IS HAPPENING IN ALEPPO, FROM A REAL JOURNALIST WHO WAS THERE - http://www.youtube.com/watch?v=zEn6iNzJKik

Tällä videolla toimittaja, joka itse oli paikan päällä Aleppossa, kertoo, että itä-Aleppossa joka on terroristien hallitsemaa aluetta, on kolme sairaalaa, jotka kaikki ovat terroristien hallinnassa. Terroristit käyttävät sairaaloiden yläkerroksia sala-ampumiseen.

Toimittajan mukaan terroristit käyttävät siviilejä "ihmiskilpinä", esim näissä sairaaloissa. Tässä valossa nämä siviiliuhrit itä-Aleppossa ovat terroristien syytä, koska terroristit ovat ottaneet paikan haltuunsa ja pitävät siellä ihmisiä vankeinaan ja käyttävät heitä ihmiskilpinä Syyrian omaa hallintoa vastaan, joka pyrkii auttamaan omia kansalaisiaan, terroristeja vastaan.

Toimittaja kertoo, että Aleppossa (ei kapinalliset), vaan terroristit pitävät useita perheitä vankeina, niin että jos useat ihmiset sieltä yrittäisivät siirtyä Syyrian hallinnon turvaamille alueille, niin terroristit uhkaavat tappaa heidän perheensä. Suosittelen katsomaan kyseisen videon ja kuuntelemaan silminnäkijätodistuksen. Toimittajan mukaan Aleppolaisten uhka ei ole Syyrian hallitus, vaan terroristit jotka ovat vanginneet useita ihmisiä Aleppossa.

Alepposta pyrkii toimittajan mukaan koko ajan kansaa turvaan hallituksen turvaamille alueille, mutta monet eivät uskolla lähteä, koska silloin terroristit uhkaavat surmata heidän läheisiään jotka ovat vankeina itä-Aleppossa. Tämä kertoo vain siitä, että kansa on Assadin takana, joka yrittää suojella omaa kansaansa terroristeja vastaan, jotka pyrkivät tunkeutumaan maahan ja valtaamaan sen hallinnon -> yhdysvaltain tuella.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Venäjä noudattaa yksinkertaista ja toimivaa strategiaa: Eliminoidaan suojakilpi ja sen jälkeen terroristit.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ehkä Syyrian hallituksen ja Venäjän tarkoituksena on tuhota "terroristit" totaalisesti, eihän niitä ole kuin 18 miljoonaa ellei osa ole päässyt karkuun jo Eurooppaan. Arabit ovat pitkävihaista väkeä, joten rauhallista ei muulla keinoin tule.

Palestiinalaisetkaan eivät ole antaneet anteeksi kärsimäänsä vääryyttä. Israel on saanut sen kokea päivittäin omatekoisten rakettien ja kivisateen muodossa.
Suomen evakot eivät ole käyttäytyneet niin, vaikka menetetyt kodit muistetaankin vielä hyvin.

En usko, että Syyriassa tulisi rauhaa, vaikka nimellisesti se solmittaisiin "terroristien" kanssa. Kolumbiassakin sotaa kesti 50 vuotta.

Venäjän pommitukset tullaan muistamaan Syyriassa myös pitkään.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Luonnollisesti tuo video oli jo poistettu Youtubesta.

Ei Syyriassa ole mitään "demokraattisia kapinallisia", siellä ovat Assad ja Syyrian kansa vastassa ulkopuolisia palkkasotilaita, joita tukevat Qatar, Saudi-Arabia, Turkki, Yhdysvallat ja Israel. Käsittämätöntä, kuinka helppoa länsimaisen yleisön manipulointi on! Koko "arabikevät" oli täydellinen epäonnistuminen, mutta kun sitä nyt vaan ei voida myöntää. Ei tuolla seudulla "demokratia" onnistu eikä sitä edes tunnusteta validiksi hallintomuodoksi.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Muuten samaa mieltä mutta jos tarkoitat Torpan laittamaa linkiä niin näkyy se aukeavan ihan normaalisti. Ron Paul Liberty Report haastis.. Pitää varmaan katsoa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #41

Nyt kyllä aukesi. Aluksi ilmoitettiin, että "This video is not available".

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #41

Voi kysyä, mihin Yhdysvallat pyrkii toimillaan. Ulkoministeriön tiedottaja John Kirby varoitti Venäjää syyskuun viimeisellä viikolla ja sanoi suoraan, että yhä useampia Venäjän ilmavoimien koneita tullaan ampumaan alas ja yhä useampi venäläinen sotilas palaa kotiinsa ruumissäkissä (body bag, en tiedä, mikä sen suomenkielinen vastine on). Kovia ovat puheet. Nobelin rauhanpalkinnon saanut Obama lähettää enemmän droneja liikeelle kuin Baby-Bush, ja "demokraattisia" liikkeitä tuetaan...Olisi aika ihmisten jo herätä siihen, mitä tuo arabikevät toi tullessaan ja millä tavoin niin Obaman, Clintonin kuin Yhdysvaltain sotateollisen kompleksin sormet olivat siinä pelissä. Rauhanpalkinto muutaman kuukauden vallassa olleelle presidentille, perusteena "kansainvälisen rauhan hyväksi tehty arvokas työ", eikä äijä ollut kerinnyt edes saada huonekalujaan Valkoiseen Taloon.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #44

Mihinkö pyrkii?

Jos katsotaan mihin USA:n sekaantuminen Afganistanin asioihin silloin -79 alkaen on johtanut, eli Obaman sanoin

"Afghan people will need the partnership of the world, led by the United States, for many years to come."

Se kertoo paljon. Noi alueet on monella tapaa tärkeitä pitää hallussa. Vaikka sitten kaaoksen keinoin.

Mielenkiintoista Afganistaniin liittyen on se, että viimeisin sotaretki julistettiin koska 9-11. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se että Afganistanin retki oli suunniteltu aloitettavaksi saman vuoden lokakuussa jo ennen koko 9-11 iskua. BBC on jopa uutisoinut asiasta.

Se sotaretki jatkuu edelleen. Alue siis hallinnassa. Nyt sitä kammetaan hallusta niiltä samoilta tahoilta joita tuettiin silloin 70-80 luvulla.

Kuviota avaa hyvin myös varmasti kaikkien tuntema entinen Naton SACEUR kenraali Wesley Clarck kertoessaan saaneensa kuulla Pentagonissa käydessään heti 9-11 jälkeen että USA aikoo hajottaa Irakin, Syyriaan, Libanonin, Libyan, Somalian, Sudanin ja Iranin..

Vähän on vielä homma kesken mutta peli jatkuu..

Kuten Obama sanoi, vielä kertauksena

"Afghan people will need the partnership of the world, led by the United States, for many years to come."

Ja sama pätee näihin muihinkin "autettaviin"

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #51

Hahaa, ja Yhdysvallat on "sodassa" huumeita vastaan...Oopiumin kasvatus, myynti ja salakuljetus on kasvanut monikymmenkertaisesti sen jälkeen kun Yhdysvallat suuressa viisaudessaan meni auttamaan afganistanilaisia. Mutta että muutkin pitää vetää mukaan näihin seikkailuihin, se kyllästyttää. Oli siellä presidenttinä republikaani, demokraatti, valkoinen, musta tai punainen, sama sekoilu jatkuu maailmalla, ja aina näkyy löytyvän halukkaita seuraajia.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #52

Jep. Just näin.. Huumebisneksestä juolahti mieleen toinen siihen liittyvä juttu.

Iran-Contraan liittyi siis myös huumeiden maahantuontia Nicaraguasta. Niiden pimeiden asekauppojen ja panttivanki kikkailun lisäksi.

CIA:n kuljetuslentoja hoitanut lentäjä on kertonut kuljetuksista, joissa Contra-sisseille vietiin aseita ja rahaa ja takaisin tullessa lennettiin kokaiini lastissa. Tusinan verran lentäjiä on todistanut Capitoll Hill:llä lentäneensä massiivisissa kokaiinilasteissa Yhdysvaltoihin määränpäänään useimmiten sotilastukikohdat.

Aseet joita contrille vietiin oli "tuhoutuneita". U.S. Armeijan 82. ja 101 maahanlasku divisioonat järjesteli Hondurasissa systeemeitä Nicaraguan Sandistista-hallinnon "mahdollista hyökkäystä" vastaan.

Armeija merkitsi kirjanpitoihin aseita tuhoutuneen pudotuksissa Hondurasiin. Näinhän ei tietenkään ollut vaan ne aseet vietiin sissien käyttöön Nicaraguaan. Ja kokkelit paluulastissa kotiin.

Pimeetä rahaa pimeisiin operaatioihin.. Siksi huumebisnes.

Jännästi muuten Jemeniin on myös "hukkunut" aika massiiviset määrät ($500 miljoonan edestä) sotilastarvikkeita..

Missähän lie...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Provosoiko Venäjä tarkoituksella länttä reagoimaan?

Tämä on yksi todennäköinen selitys. Syyriasta pakenevat on lännessä, niin USAssa kuin Euroopassakin, hyväksytty "todellisina hätääkärsivinä".
Aiheuttamalla lisää maahanmuuttovyöryä Venäjä lisää moraalista ja taloudellista hämminkiä lännessä, ja työntää kiilaa EU:n jäsenvaltioden väliin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo lienee kuitenkin vain sivuvaikutus. Tuskin on primäärinen motiivi.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Primäärinen motiivi. Yksi henkilö tuntee saavuttavansa kuolemattomuuden teoillaan. Eikä sen pään sisällä mikään käänny, ennen kuin se kuolemattomuus on maailmanlaajuisesti tunnustettu ja kalmonsa lepää Kremlin muurissa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Provosoiko Venäjä tarkoituksella länttä reagoimaan?"

Tätä varmaan kannattaa miettiä hieman laajemmalla perspektiivillä.

Olen yrittänyt miettiä lännen motiiveita sille että Venäjän "ehdotelma" Al Assadin hallintokauden säällisestä päättämisestä diplomatian keinoin hylättiin silloin 2012.

Ahtisaarihan kertoo Tshurkinin tuolloin sanoneen että pitäisi löytää tapa, jolla Assad voisi astua tyylikkäästi syrjään.

Tähän Venäjän ehdotukseen sisältyi ajatus siitä että näitä "maltillisia" oppositioryhmiä ei aleta Lännen toimesta aseistamaan.

Toisin sitten kävi.. Oikeampi kysymys kuuluu provosoiko Länsi ehkä Venäjän puolustamaan Syyrian virallista hallintoa sekalaisten terroristiryhmien vallankaappausyritykseltä?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Venäjä pyrkii voittamaan vihollisen ja näyttämään siten herruutensa. Vastapuoli pyrkii varmasti aivan samaan. Sota on aivan turhaa jos diplomatia toimii, mutta kun ei toimi, on tämänkaltaiset hirveydet väistämättömiä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Enpä tiedä, voin olla myös väärässsä. Islamilaisen uskonnon totaalinen hajautuminen, kontra oljy, kontra öljyn hinta ja asetoellisuus, kontra mikä öljyn hinnan pitäisi olla (manipulointi), kontra Venäjän jakomielitautinen suhtautuminen länteen ja lännen sama asenne Venäjään.

Historia loi itäblogin aikoinaan läsnsiliittoutuneiden avustuksella (kakkossodassa). Ei kulunut kuin hetki ja sitten oltiinkin vihollisia. Neuvostoliitto hajosi ja se mitä jäi on nykyinen Venäjä ja ne valtiot jotka pitävät nykyistä Venäjää syystäkin vihollisenaan, entisenä neuvostoliittona.

Historiasta pitäisi oppia sanotaan. Onko historia sittenkin tulevaisuutta....?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä Venäjä haluaa myös kotikäyttöön loistavan näytön yhdestä "onnistuneesta sodasta", kun Georgia (mukaan lukien Abhasia 2008), Ukraina (2014 ->) ja erilaiset yritykset Baltiassa (mm. Tallinnan pronssisoturi, Latvian levottomuudet) olivat menneet pieleen?

Tyypillinen ja kyyninen tapa toimia ns. KGB-haukan näkökulmasta: ruumiita ei lasketa...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Aleppo on surullinen esimerkki siitä, miten jakautunut islamilainen maailma loppujen lopuksi on....

Venäjä pommittaa tukeakseen kaikkensa, että "nykyinen" hallinto säilyisi. Kunnes jokin toinen saattaisi sopia paremmin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Eihän tuota vaikeata ole ennustaa. Venäjä miehittää Syyrian ja saa pysyvän jalansijan Välimerellä.

Syyrian laivastotukikohdista on tehokasta kontrolloida Itäisen Välimeren liikenettä ja Suezin kanavaa. Suezin kanava on yksi merkittävimmistä laivareiteistä maailmassa.

Syyriasta käsin on hyvä kontrolloida Turkin tekemisiä myös eteläpuolelta ja samalla vaikuttaa Irakin tulevaan kehitykseen.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

En usko että miehittää.

Nuo ovat toki Venäjän toimiin Syyriassa vaikuttimina se on selvä.

Ja selittävät siksi Lännen tarvetta nykyhallinnon suistamiseen. Liian pitkään Venäjällä on ollut jalansijaa Välimerellä.

Mitä Turkkiin tulee niin halutessaan Turkin on mahdollista sulkea salmi, jolloin Mustanmeren laivasto ei Välimerellä seilaa. Enkä pidä todennäköisenä että Venäjä perustaisi Syyriaan Välimeren laivastoa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ei ehkä Syyrian miehitys vaan Venäjän tukikohtien turvaaminen on se perimmäinen tarkoitus. Toissijaiseksi on sotaretken överiksivetämisen myötä tullut Assadin tukeminen sen takia että Venäjän sotarikoksia Syyriassa ei päästä tehokkaasti tutkimaan niin kauan kuin kaveri on vallankahvassa. Venäjän on tässä vaiheessa tuettava kansanmurhaajakaveria katkeraan loppuun asti.

Viime viikolla peräänkuulutin Venäjän sotarikosten viemistä Haagiin ja nyt Ranskasta löytyi rohkeutta. Muun muassa Suomessa ollaan oltu hiljaa Venäjän touhuista ja lähinnä täällä onkin lyöty vieläkin hiljempaa rintaan ja ns "tuomittu" teot pienessä piirissä. Hienoa välittämistä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Elyseen pikkuherra saa toki esittää mitä haluaa, mutta ensin Ranskan pitäisi lopettaa omat sotarikoksensa Afganistanissa, Irakissa, Libyassa, Syyriassa ja Keski-Afrikan maissa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

#18

Miten hyvin näkisit tuohon teoriaan sopivan yksiin sen Tshurkinin Ahtisaarelle esittämän Al Assadin elegantin "syrjäyttämisen" kanssa?

Mä näen siinä ristiriidan..

Yhtäläisyyden sensijaan näen Afganistanin tapahtumiin -79. Silloinkin Länsi, etupäässä USA liittolaisensa Pakistanin avulla ja Saudien rahalla, omansa lisäksi tietenkin tukivat islamistitaistelijoita saadakseen NL:n reagoimaan. Neuvostoliitolle haluttiin antaa oma "Vietnamin sotansa" ja sehän onnistui. Silloinen Carterin neuvonantaja Zbigniew Bzrezinski on kertonut islamistien tukemisen alkaneen edellä mainitusta syystä noin puolivuotta ennen puna-armeijan hyökkäystä. Joka muuten silloinkin tapahtui maan istuvan hallituksen pyynnöstä.

Samoin on Syyriassa, jossa Lännen aseilla ja rahoilla jälleen tuetaan maan hallinnon kaatamiseen tähtäävää terroristitoimintaa. Nyt sitä kutsutaan "demokraattiseksi oppositioksi" vaikka kaikki me tiedämme että tämä "maltillinen oppositio" koostuu pääasiassa "jihadisti islamisteista".

Ja tälläkertaa Venäjä ajautuu omien geopoliittisten intressiensä ja "Syyrian laillisen hallinon" turvaamiseksi sotatoimiin vieraalla maalla. Virallisesti Venäjä kiistää olleensa valmis syrjäyttämään Al Assadia, "koska ei halua istuttaa hallituksia vieraisiin maihin". Enpä usko sitä kuitenkaan. Mahdollinen islamistien valtaannousu huolettaa Venäjää enemmän kuin Al Assadin hallinon alasajo.

Tiesitkö että näiden erilaisten ryhmien "ristiintukeminen", Lähi-Idän "balkanisoiminen", jota Länsi on tehnyt vuosikymmeniä, juontaa sellaisesta ajatuksesta, että ääriryhmiä tukemalla ja levottomuuksia lietsomalla aikaansaatava "kaaoksen kehä" leviäisi kuin itsestään Lähi-Idästä Venäjän tai silloisen NL:n alueelle ja aiheuttaisi ennenpitkää sisäisiä konflikteja Venäjän muslimialueilla. Jotka muuten sijaitsevat nekin Venäjälle strategisesti tärkeillä alueilla, joten tuo Lännen idea on hyvin suunniteltu. Läpinäkyvä tosin..

Tällä toiminnalla oli ja on, tarkoitus siis horjuttaa Venäjää ja murentaa sen vaikutusvaltaa alueellaan Lännen hegemonian ulottamiseksi lopulta Euraasian alueelle. Muslimialueiden kontrollin menettäminen olisi paha paikka Kremlille.. Siksi Lännen tuki islamisteille ja levottomuuden luominen Lähi-Itään kiukuttaa Putinia.

Ja tietenkin Syyrian kautta ne laivat Välimerellä, mutta vähän isommassa kuvassa kuten edellä..

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos pohdinnoista!

Vaikka Syyrian tilannetta ja siihen liittyviä pyrkimyksiä voidaan arvioida monin tavoin, akuutein kysymys on Aleppoon saarrettujen siviilien ahdinko ja ne sotarikokset, joihin etenkin Venäjä ja al-Assadin joukot ovat syyllistyneet ja syyllistyvät edelleen heitä vastaan. Minkään trollauksen ei pitäisi päästä hämärtämään tätä tosiasiaa.

Oman lisänsä asetelmaan toi Donald Trump parin päivän takaisessa vaaliväittelyssä. Siinä hän Alepposta puhuttaessa kieltäytyi arvostelemasta sen paremmin Vladimir Putinia kuin Bashar al-Assadiakaan. Tuomitsemisen sijasta hän haikaili yhteistyötä islamistien kurittamisessa. Näin toimiessaan Trump ilmeisesti pyrkii varmistamaan niiden ihmisten kannatuksen, joiden mielestä Putin on kova jätkä ja sellaisena paljon parempi johtaja kuin Yhdysvaltain nynny akateeminen perhemiespresidentti.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Syyrian tilanne on nyt Venäjän hallussa. Sotilaallisia keinoja, ja halua ryhtyä sotilaallisiin toimiin ydinasevalta Venäjää vastaan, ei ole. Ehkä sotarikosprosessien käynnistely painostaa Venäjää ja Syyriaa vähän, mutta tuskin venäläisiä koskaan Haagiin raahataan. Venäjän vahva käsi olisi pitänyt ehkä tunnistaa jo vähän aiemmin, niin jonkinlainen ihmshenkiä säästävä kompromissi olisi ollut saavutettavissa.

Trump pyrkii ehkä yksinkertaisiin ratkaisuihin (tai sellaisilta näyttäviin lausuntoihin). Sota isisiä vastaan on ehkä voitettavissa, mutta Aleppon suojeluun sitoutuminen toisi vain todennäköisen epäonnistumisen ja varmaa propagandatappiota. Ehkä isisin kurittaminen on USA:ssa mediaseksikkäämpää ja ymmärrettävämpää kuin yhden kaupungin kohtalo.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Yhdysvaltain syntilistalla on niin monien kaupunkien tohjoksi pommittaminen, ettei niitä yksi Aleppo kiinnosta muuten kuin russofobisen propagandan kannalta.

Tämän totesi mm. Venäjän ulkoministeri Lavrov moittiessaan lännen hylkäämää Venäjän esittämää Aleppoa koskenutta aseleposopimusta. Esityksellä olisi lopetettu sotiminen ja turvattu Aleppon siviilien avustaminen.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #22

Yhdysvallat on Venäjän tapaan suurvalta, joka voi joskus suhtautua ihmishenkien menetyksiin välinpitämättömämmin kuin vaikkapa suomalaiset. Venäjän rooli on kasvanut Syyriassa ja Aleppossa vasta viime aikoina, joten jos katsotaan koko kriisiä kokonaisuutena, russofobisilla tai muilla Venäjän vastaisilla argumenteilla ei ole ollut konfliktista suurta merkitystä. Kyllä Aleppon tilanteesta on ensin huolestuttu täysin muista syistä, myös Yhdysvaltojen osalta.

En usko myöskään siihen, että Yhdysvalloilla olisi ollut halua käyttää Syyrian tilannetta lyömäaseena Venäjää vastaan. Päinvastoin, se yritti hlljattain päästä Venäjän kanssa sopimukseen siitä, miten konfliktin voisi lopettaa. Erinäisistä syistä tuo prosessi karahti kiville, ja nyt ollaan muutama päivä moitittu myös Venäjää. Mitään systemaattista Venäjän vastaista propagandaa Yhdysvallat ei siis tässä kriisissä harjoita.

Jos Venäjä ja Lavrov haluavat lopettaa sodan ja Aleppon pommittamisen, uskon että muilla ei olisi mitään sitä vastaan. On selvää, että Syyrian joukkojen ja avustussaattueen pommittaminen johtivat pieneen notkahdukseen suhteissa, mutta nyt tilanne on täysin Venäjän käsissä. Se lopetetaanko Aleppon pommittaminen on tällä hetkellä täysin kiinni siitä, mihin suuntaan Venäjä haluaa tilanteen kehittyvän.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kasvio voisi luetella ne demokraattiset vallankumoukselliset Assadin vastavoimat, jotka taistelevat itä-Aleppossa ihmiskilpiä käyttäen ja ovat ajaneet sieltä n. 600000 ihmistä kaupungin läntiseen osaan pakoon terroriaan. 7 miljoonaa syyrialaista on maan sisäisessä maanpaossa, ja he ovat, kas kummaa, paenneet hallituksen joukkojen hallussa oleville alueille. Nämä ihmiset ovat paossa "demokraattisia vallankumouksellisia", yllättävää kyllä.

Kasvio voisi myös suuressa viisaudessaan valaista tietämättömiä siitä, keitä ovat ns. "White Helmets", ja mikä heidän osuutensa tässä sodassa on? Rahaa näille tulee joka puolelta. Ja mihin ovat unohtuneet kaikki siivilivastarintaa oikeasti tekevät, joista lehdistössä ei mainita sanaakaan?

Aleppossahan ei ole yhtään sairaalaa sen itäisessä osassa? No, jostain kumman syystä tuo täysin pommitetuksi väitetty sairaala on edelleen pystyssä kolmen muun lisäksi. Samoin niistä Aleppossa edelleen olevasta n. 4000 lääkäristä myös osa käy hoitamassa terroristeja, muille hoitoa ei terroristien takia järjestetä.

Terroristeille virtaa maasta ilmaan ammuttavia ohjuksia lasteittain "Yhdysvaltain nynnyn akateemisen perhemiespresidentin" ja hänen englantilaisen puudelinsa toimesta. John Kirbyn sanoista voi tulla hyvinkin totta. Koko länsi saisi hävetä tukeaan ensin täysin epäonnistuneelle arabikeväälle, joka ei ole johtanut muuhun kuin katastrofiin myös Euroopassa, ja toiseksi antautumistaan propagandalle, jota lännessä tulee joka paikasta noiden ulkopuolelta palkattujen terroristien tueksi.

Kaikki, jotka väittävät vastaan Kasvion läntisen median propagandan viljelemistä, ovat siis trolleja. Uskomatonta!

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Porvarimedian mielestä kuolema venäläisiin aseisiin on kamalaa, mutta yhdysvaltaisiin välttämätön sivujuonne. Siksi siitä ei kannata uutisoida kuin sivulauseessa. Voi mitä kaksinaismoralismia!

Indepented Global News 10.10.2016: "In Yemen, hospitals struggled to care for the wounded after a U.S.-backed Saudi coalition bombed a funeral hall in the capital Sana’a, killing at least 140 mourners and wounding more than 500 others."

Yhdysvaltain 90-luvun alun jälkeinen katastrofaalinen ulko- ja sotapolitiikka on aiheuttanut sotien sarjan, jossa on tapettu ja vammautettu miljoonia ihmisiä ja ajettu kymmeniä miljoonia pakolaisuuteen. Yksi näistä kärsijöistä on Syyria.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Luuletko nyky-Venäjän hallinnon olevan sitoutunut marxismi-leninismiin?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Juuri saamani tiedon mukaan Venäjän ainavalpas lapsiasiainvaltuutettu on paheksunut voimakkaasti sitä, että Aleppon pommituksista on aiheutunut lapsiuhreja.

Korjaan: juuri keksimäni narratiivin mukaan. Eipä ole itävaltuutettuja Syyriassa näkynyt.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Mitkä ovat Venäjän tavoitteet yleensä?

- Vetää huomion pois aloittamastaan Ukrainan sodasta ja krimistä.

- Venäjällä ei ole enää juuri liittolaisia lähi-idässä. Sen tukemat hallinot ovat kaatuneet. Eli Assadia on tuettava. Tukikohdatkin ovat siellä. Erdogan saadaan ehkä samaan seuraan.

- Näyttää sotilaallista voimaa. Sen tavanomaisen sotilaallisen voiman määrä on hurjasti NL pienempi. Mutta se tavoitteena näyttää olevan. Samaa tavoitetta palvelee myös jatkuva trollaus superaseista ja pelottelu. Tosin se näyttää palvelevan paremmin Nato kannattajia.

- Takaisin maailmanpolitiikan huipulle. Se onkin onnistunut sotatoimin. Se on pakko huomioida. Roiston kortti siinä on jäänyt käteen.

- Sisäpolitiikka. Viholliset ympäröivät Venäjää. Siis Putin ja hänen politiikkansa on oikea.

- Uhkien luominen lähialueille. Lapsiasia kiistat esim. Oikeus puuttua venäläisvähemmistöjen kautta naapureiden itsenäisyyteen. Vaatimus puskurivaltiosta. Ei sellaiseen ole kuitenkaan oikeutta.

- Joka tapauksessa ollaan saatu aikaan epävarmuutta ja länsimaatkin joutuvat satsaamaan merkittävästi puolustukseen lisää. Voitto kai sekin on.

Jotain tällaisia mietin. Niitä tavoitteita toteutetaan myös syyriassa. Luonnonvaroja Venäjällä on itselläänkin. Mutta öljyn lähellä on titenkin hyvä olla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Voisiko Venäjän toiminnan eli "vapaat kädet-politiikan" nähdä heijastelevan myös Yhdysvaltain Nobelin rauhanpalkinnon saaneen presidentin ns. rauhantahtoisuutta tai, väkevämmin sanoen, kykyä ymmärtää Venäjän todellisia tavoitteita vuosina 2008-2016?

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Venäjä pyrkii Syyriassa tukemaan Syyrian hallitusta koska haluaa varmistaa tukikohdan itselleen Välimerellä. Syyria on myös hyvässä maantieteellisessä asemassa koskien esim iskuja Venäjän maaperälle, täten Venäjän on pakko estää Syyrian valumista osaksi nk suur Lähi-itää, osaksi Usa:n kontrolloimaa öljyvaltioiden ketjua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Varmaan aika lähellä totuutta tuo, mutta eikö Venäjä ole haukkaamassa vähän liian suurta palaa ottaen huomioon koko muun maailman tuomion? Jääkö maailma katsomaan lopputulosta vaikka Venäjä voittaisi moukaroimalla kaiken elollisen Alepposta tuonilmaisiin?

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Venäjä pyrkii Syyriassa tukemaan Syyrian hallitusta koska haluaa varmistaa tukikohdan itselleen Välimerellä."

Tämä tuntuisi järkevältä, siinä vain on sellainen pieni ongelma, kuten olen jo muutamaan kertaan tässäkin kommentoinnissa tuonut esille, että Ahtisaarihan kertoo Tshurkinin sanoneen vuonna 2012 että pitäisi yhdessä löytää tapa, jolla Assad voisi astua tyylikkäästi syrjään.

Tähän Venäjän ehdotukseen sisältyi ajatus siitä että näitä "maltillisia" oppositioryhmiä ei aleta Lännen toimesta aseistamaan.

Elikkä tässä valossa tarkasteltuna vaikuttaa enemmänkin siltä että Venäjä enemmänkin yrittää estää maan ajautumista islamistien käsiin, kuin pitää kiinni Al Assadista vain oman tukikohtapolitiikkansa takia.

Jostain syytä Länsi ei halunnut tuolloin hakea ratkaisua tätä kautta vaan päätti alkaa aseistaa erilaisia islamistiryhmittymiä.

Onko ajatusta miksi näin?

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Nähtävästi lännessä ajateltiin Islamistien olevan hyviä työrukkasia likaiseen työhön ... Ehkä.Joka tapauksessa Venäjä haluaa pitää Syyrian ja sen maa-alueen omassa talutusnuorassa. Mikä nähtävästi onnistuukin.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #36

Tietenkin haluaa nyt kun vaihtoehtona on "libyalaistuminen".

Mikäli Ahtisaareen on luottaminen, Venäjä kuitenkin oli valmis muutokseen silloin aikanaan. Ja Al Assadkin on tarjoutunut jakamaan valtaa opposition kanssa.

Osaatko heittää aviota miksi näihin ei ole tartuttu?

Vinkkinä Afganistan muinoin.. Samaa peliä.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Luuletteko, että globaalissa valtapolitiikassa jollain Syyrian siviileillä on merkitystä muuten kuin painostukseen käytettyinä pelinappuloina?

Eniten verta käsissään alueella on tietysti Saudi-Arabialla, mutta sehän on oikein ihmisoikeuksien mallimaa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Tässä traileri Oliver Stonen dokumenttielokuvasta, joka paljastaa Ukrainan vallankaappauksen taustavoimat. Elokuvaa ei näytetä Suomessa, koska kaapparit ovat "meidän kaappareita".

Miksi traileri pitäisi katsoa? No siksi, että Ukrainan kaappaus ja Syyrian vallankaappausyritys ovat Yhdysvaltain masinoimia, rahoittamia ja aseistamia.

Sota on rikos ihmisyyttä vastaan.

https://www.youtube.com/watch?v=gVdvp188rk4

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Yhdysvaltain sotalaivoja ammuttiin risteilyohjuksilla Punaisella merellä:

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/usa_sotalaiva...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miksi Seppo suosittelee sitä, että Yhdysvaltain sotalaivoja ammuttiin risteilyohjuksilla Punaisella merellä?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Houthi-kapinalliset eli Ansar Allah eli islamistiterroristit todennäköisiä syypäitä, käytössä kiinalaisvalmisteisia merimaaliohjuksia. Samaa islamistiporukkaa, joka terrorisoi Aleppoa. Mitä tällä muuten on tekemistä Venäjän kanssa?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäläisten virkamiesten ja kansanedustajien lapsille ja sukulaisille suositellaan pikaista paluuta ulkomailta kotimaahan. Vaikea tuon motiivina on nähdä mitään muuta kuin sotaan valmistautumista.

https://www.znak.com/2016-10-11/rossiyskim_chinovn...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Jep. Todella ikävä ennusmerkki.

Tätä se on kun "kansainvälinen järjestelmä" murenee voimapolitiikan jalkoihin, kun yksi suurvalta julistautuu voittajaksi ja kokee oikeudekseen toimia muiden suhteen miten tykkää. Ja toinen yrittää nousta tavalla tai toisella jaloilleen.

Se aiheuttaa väistämättä tämmöistä pientä "kitkaa".

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kitkaa?? Krimin miehitys, Ukrainan sota, Syyrian siiviilien summittaiset pommitukset? mh-17 alasampuminen....Mitä tuohon kitkaan vielä sallitaan lisää. Vaatiiko tuo jaloilleen nousu vielä paljon lisää uhreja?

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #57

Sehän riippuu pitkälti siitä kuinka kovin vallitsevasta järjestyksestä pidetään kiinni. Muutoksia tapahtuu.

Eikä tämä Venäjä vielä mikään koetin ole. Kunhan kipuilut on saatu kipuiltua, Putin ehkä historiaa, Venäjä ja mahdollisesti Turkki (Erdoganin vaihduttua mahdollisesti johonkin Gulenistiin) "integroitu" osaksi Läntisiä rakenteita, tulee Kiinan vuoro. Siinä alkaa olla haastetta.

Mutta kunhan uhkakuva on tarpeeksi suuri niin kyllä ihmiset sitten hyväksyy annetut ratkaisumallit.. Viimeistään sodan jälkeen on sitten aika luoda jotain uutta globaalia hallintorakennetta tai viritellä jotta näitä kahnauksia ei enää 'sattuisi'.

Venäjälle islamistiterrorismi on oikea uhka. Islam on maan toiseksi suurin uskonto ja muslimialueet stategisesti tärkeillä aluilla. Siksi Länsi on alunalkujaan ylipäätään lähtenyt luomaan ilmiön "islamistinen terrorismi". 70-luvun lopulla Libyassa Gaddafin joukkoja koulutettiin kouluttamaan taistelijoita, terroristeja. Tämän tarkoituksena oli synnyttää maailmalle terrorismia jota voitiin hyväksi käyttää.. Silloin "kommunismin vastaiseen sotaan".

Libyassa koulutetut islamistit muuttivat shaahia vastaan nousseet mielenosoitukset väkivaltaiseksi mellakoiksi Iranissa ja osallistuvat mujahediin taistelijoina Afganistaniin. USAhan tuki tätä al Qaedan ja Talebanin syntyä Afganistanissa oikein olan takaa Pakistanin tiedustelupalvelun ISI:n avulla. Sieltä se Osamakin oli "kotoisin".

Nyt on vuorossa IS, Nusra ja muut ryhmät.

Oletko miettinyt miksi Länsi on halunnut kaataa kaikki sekulaarit hallinnot lähi-idässä ja antaa tilaa jihadisti-islamisteille...

Islamistiterrorismi yhdistää lopulta Venäjää ja Länttä. Tarjoaa siten myös yhteistyön saumaa. Ne vaan siellä Venäjällä tietää että Länsi samalla tukee terroristeja..

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos taas kommenteista,

ilmeistä on että Venäjän toimille Aleppossa ei löydy mitään helppoa selitystä. Mutta niiden puutteesta huolimatta itse pommitukset ovat tiedotusvälineiden mukaan entisestäänkin yltyneet, mikä lisää paineita reagointiin.

Samalla Venäjän ja Yhdysvaltojen sanasota jatkuu. Tänään presidentti Putin kiisti väitteet maan tiedusteluelinten osallisuudesta tietomurtoihin ja puuttumisesta USA:n presidentinvaaleihin. Samalla maan mediat julkistivat näkyvästi Wikileaksin uudet paljastukset, jotka koskevat Hillary Clintonin läheisen avustajan John Podestan luottamuksellista kirjeenvaihtoa. Jatkoa seurannee kutakuinkin päivittäin aina vaalipäivään saakka.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Jos Itä-Aleppo on tiukasti saarrettu, niin mistähän kapinalliset saavat jatkuvasti aseita ja ammuksia sodan jatkamiseen. Joku varmaan toimittaa niitä heille ilmateitse. Jos tämä toiminta saadaan lopetettua, niin siellä sotiva muutaman tuhannen kapinallisen joukko joutuisi antautumaan. Katseet kääntyvät USA:n ja saudien suuntaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Syyrian tilanteesta neuvotellaan uudelleen tulevana viikonloppuna Sveitsin Lausannessa. Venäjän kutsun ovat saaneet Yhdysvallat, Turkki, Saudi-Arabia ja Qatar.

Kaikki Venäjän kutsun saaneet maat tukevat Syyrian kapinallisia sekä Al- Nusra, AL Qaida ja ISIS terrorijärjestöjä.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry osallistuvat kokoukseen. Muiden osallistujamaiden edustus on myös ulkoministeritasoa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Tässä ainutlaatuinen ja monipuolinen dokumentti viime viikolta Syyriasta ja Libanonista.

http://kohudosentti.blogspot.fi/2016/10/mitalisade...

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Venäjän Syyrian politiikan tärkein tavoite on pitää vallassa sellainen hallinto, joka takaa sille mahdollisuuden säilyttää Syyrian rannikolla olevat laivastotukikohtansa, jotka edesauttavat sen mahdollisuuksia toimia Välimerellä. Koska takuumiehenä on nyt al-Assadin hallinto, Venäjä tukee tätä ja on valmis tavoitteensa takia pommittamaan kuoliaaksi vaikka puoli miljoonaa syyrialaista siviiliä. Jos joku islamilainen hallinto olisi tämän takuumiehenä, vaikkapa ISIS, se tukisi tätä.

Ukrainassa Venäjä vastusti kansallismielisiä, venäläisvastaisia liikkeitä, sensijaan ideologialtaan vastaavat länsieurooppaiset liikkeet, joiden se katsoo hajottavan EU:n yhtenäisyyttä, saavat siltä tukea. Venäjälle mieluisten "laillisten" hallitusten syrjäyttämisen se yrittää estää tai puuttuu asiaan sotilaallisestikin (Ukraina, Syyria), mutta sille epämieluisia hallituksia se auttaa horjuttamaan (Georgia). Ainoa mittatikku on Venäjän oma valtapoliittinen etu. Kyllähän tätä kyynistä valtapolitiikkaa on länsimaissakin, mutta Venäjän häikäilemättömyys on omaa luokkaansa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos taas kommenteista,

Oman arvioni mukaan eri näkemykset blogin varsinaisesta aiheesta ovat jo tulleet riittävän hyvin esiin ja argumentit alkavat toistaa itseään.

Siitä kuitenkin toivon, että suostumme kaikki pitämään edes lasten elämää pyhänä asiana ihan riippumatta siitä, kenen lapsiksi he sattuvat syntymään. Ja että moraalinen rohkeutemme riittää tuomitsemaan heidän tappajansa riippumatta siitä, kuinka hyvin tai huonosti tuo tuomio sopii yksiin ideologisten vakaumustemme kanssa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Nyt kun toit lasten tappamisen esiin.

En yleensä linkitä omia juttujani mutta..

Tässä käsitellään nimenomaan lasten tappamiseen liittyvää ongelmaa jonka aiheuttaa Lännen tukemat "maltilliset" kapinalliset.

Ja kirjoituksen ydinkysymys on se että minkälaiset ovat ne meitä yhdistävät Läntiset arvot joihin nojaamalla tuemme aseellisesti päitä irtileikkaavia jihadisti terroristeja ja vielä valtamediassa näitä aivan samoja miehiä kuvaillaan maltilliseksi oppositioksi..

Miksi Länsi tukee terroristeja? Mikä on oma näkemyksesi?

http://rikureinikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22421...

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Al-Assadin ja hänen liittolaistensa harrastama lasten murhaaminen näyttää olevan Sinun maailmassasi ihan OK, jos kerran jotkut jihadistiterroristit ovat joskus syyllistyneet samaan. Mutta eipä asia näytä liikuttavan presidentti Putiniakaan Ranskan television haastattelun perusteella yhtään sen enempää.

Länsimaat ovat tunnetusti olleet koko ajan valmiita Venäjän kanssa yhteistyöhön varsinaisten jihadistiterroristien karkoittamiseksi valtaamiltaan alueilta. Ongelmaksi on kuitenkin osoittautunut se, että Venäjän ja al-Assadin näkökulmasta jihadistiterroristeja ovat kaikki jotka eivät kannata viimemainittua ja jotka eivät ole vielä menettäneet henkeään tämän kidutuskammioissa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #61

"Al-Assadin ja hänen liittolaistensa harrastama lasten murhaaminen näyttää olevan Sinun maailmassasi ihan OK, jos kerran jotkut jihadistiterroristit ovat joskus syyllistyneet samaan."

Hahh. Aivan. Näyttää sinun maailmassasi jos kerran jotkut ja blaa ja blaa.

Tottakai kaikenlainen ihmishenkien vieminen on väärin.

Ihmetyttää vaan että millaiset nämä paljon hehkutetut Läntisen arvoyhteisön arvot ovat, kun kerran terroristeja tuetaan ja koulutetaan ja niiden aseistaminen asetettiin suurempaan arvoon kuin mahdollisuus saada Al Assad pois vallasta Venäjän kanssa yhteistyöllä.

Mutta ei. Oli pakko päästä työntämään ohjuksia terroristeille.. Kun tämä on kerran todellisuutta pitää syytä siihen miettiä. Sitä ei media ja suurin osa blogisteista tee, kun suurin kiihko pyörii jatkuvasti Venäjän ympärillä.

Nyt näitä Lännen tukemia maltillisia kapinallisia paetaan turvaan hallituksen alueille. Mistä se sitten mielestäsi kertoo?

Miksei läntinen valtamedia ja 'ajattelijat' keskity lainkaan tämän kokonaisuuden analysointiin. Ns omaa pesän kuntoa ja toiminnan seurauksia ei katsota lainkaan. Ainoastaan keskitytään kritisoimaan Venäjää.. Venäjä sitä, Venäjä tätä.. Naurettavaa pipertelyä.

Kannattaa välillä keskittyä muuhunkin. Enkä kiistä ollenkaan etteikö Venäjän toimien kritisoimiselle olisi perusteita.

Mutta syy-seuraussuhteet olisi hyvä pitää kirkkaana mielessä kun näitä asioita yrittää analysoida...

"Ongelmaksi on kuitenkin osoittautunut se, että Venäjän ja al-Assadin näkökulmasta jihadistiterroristeja ovat kaikki jotka eivät kannata viimemainittua ja jotka eivät ole vielä menettäneet henkeään tämän kidutuskammioissa."

No näytäppä mulle oikeasti maltillinen kapinallisryhmä. Mun näkökulmasta se tarkoittaisi sitä että ryhmä ei ole islamistinen kurkuleikkaja sakki. Ja niitähän ne meillä "maltillisiksi" luonnehditut ovat.. Channel 4 yritti esitellä malttillisten maanviljelijöiden ja tehdastyöläisten taistelua sortavaa Al Assadia vastaan, kävikin ilmi että reportaasissa esitellyt kaverit olivat juuri muutamia viikkoja aiemmin leikanneet pään irti pikkupojalta..

Maltillisen FSAn komentaja on todistetusti leikannut maltillisesti sydämen ulos ihmisestä ja syönyt siitä yleisön hurratessa.

Lännen aseistamia.. Mitä mieltä?

Missä maltilliset siis ovat?

Pikaisesti vilkaistuna tässä sinulle oiva analyysi aiheesta.

Are There Any Moderate Rebels in Syria?
Col. (ret.) Dr. Jacques Neriah

http://jcpa.org/article/are-there-any-moderate-reb...

Laitan malliksi yhden lainauksen artikkelista

"The obvious conclusion from these observations is the unfolding of a process in the Syrian civil war in which the Free Syrian Army has gradually vacated its leading role in the battle against the Alawite regime, to be replaced by the followers of the jihadists. The different Islamist coalitions present on the ground today can hardly be defined as being "a moderate opposition."

Lukaise jos kiinnostaa..

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Syyrian armeija ja sitä tukevat joukot ovat ottaneet tyhjän tilan pohjois Aleposta ja nyt seuraavaksi on vuorossa kuluttava kaupunkisota.

Kapinnallisille on annettu mahdollisuus poistua Alepposta mutta tätä mahdollisuutta ei ole hyödynnetty ainakaan mainittavassa määrin joten heidät pitää eliminoida alueelta.

Yleisesti ottaen vaakakuppi on kääntymässä Syyrian armeijan puolelle. Vaikka taisteluita on vielä jäljellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset