AnttiJuhaniKasvio

Huhuja ja kiistämisiä Moskovassa

Suomalaiset mediat – tai Aleksanteri-instituutin tutkijat – eivät tunnu aina seuraavan ihan niin tarkkaan Venäjän tapahtumia kuin pitäisi. En ole havainnut kommentteja esimerkiksi presidentinhallinnon viimeaikaisiin nimityksiin liittyvistä kiinnostavista tapahtumista.

Syyskuussa pidettyjen duuman vaalien jälkeen edessä oli uuden duuman järjestäytyminen, ja presidentinhallinnon varajohtajana toiminut Vjatsheslav Volodin nimettiin duuman puhemieheksi. Tuolloin Moskovassa alettiin huhuta Rosatomin pääjohtajan Sergei Kirijenkon siirtymisestä Volodinin tilalle presidentinhallintoon. 26.9. Kirijenko ilmoitti, ettei hän ole lähdössä minnekään (ks. linkki), ja myös presidentin tiedottaja Dmitri Peskov kiisti väitteet Volodinin seuraajan valinnasta (ks. linkki).

Kiistämisistä huolimatta Kremlin lehdistöpalvelu tiedotti viikkoa myöhemmin Kirijenkon siirtymisestä presidentinhallinnon varajohtajaksi (ks. linkki). Päivää myöhemmin Dmitri Peskov kiisti huhut, joiden mukaan Kirijenko tulisi ohjaamaan Kremlin politiikkaa tähänastista vapaamielisempään suuntaan. Samalla hän muistutti, että presidentinhallinnon linjasta ei päätä kukaan muu kuin presidentti itse (ks. linkki).

Me emme ole tottuneet pitämään epäselvänä sitä, kuka kaapin paikan Kremlissä määrää. Vielä vähemmän olemme olettaneet venäläisten kyselevän asiaa toisiltaan. Ei siksi ole ehkä aivan yltiöpäistä tulkita tapahtumia signaaliksi Moskovan valtaryhmittymän maan tulevan kehityksen linjoja koskevasta kädenväännöstä. Tai että Vladimir Putin ei välttämättä ole enää itsestäänselvästi se henkilö, jota valtaeliitti ryhtyy ajamaan maan seuraavaksi presidentiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

On ilmiselvää, että tyynen ja näennäisesti yksituumaisen pinnan alla kytee syvää eliitin tyytymättömyyttä Putinin politiikkaan, joka on syvästi iskenyt monen eliitin jäsenen bisneksiin ja etuihin. Diktaattoreista tulee ajan mittaan väistämättä yhä vainoharhaisempia, minkä vuoksi puhdistuskierrokset tapahtuvat yhä useammin ja julmemmin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset