AnttiJuhaniKasvio

Suut supussa

Syyrialaisen oppositiolehden perustaja Khoulab Helmi kertoo CNN:lle (ks. linkki), että aiemmin lapsia varoiteltiin Aleppossa menemästä ulos leikkimään, jotta heidät saataisiin ilmahyökkäyksen alkaessa riittävän nopeasti kellariin turvaan. Nyt kuitenkin venäläiset ovat ottaneet käyttöön rakennukset kellareita myöten tuhoavat bunkkeripommit. Siksi yksi Helmin ystävistä kertoi nyt päästävänsä lapsensa ulos siinä toivossa, että heillä olisi edes hiukan hauskaa ennen kuolemaansa.

Koko maailma on järkyttynyt tästä ennennäkemättömästä raakuudesta, ja kaikkialla vaaditaan määrätietoisempia toimia Venäjän ja al-Assadin juntan hirmutöiden pysäyttämiseksi.

Miten Suomen poliittinen johto – presidentti Niinistö, pääministeri Sipilä ja ulkoministeri Soini etunenässä – ovat reagoineet asiaan? Ovatko he YK:n pääshteerin tavoin todenneet sairaaloihin kohdistettujen hyökkäysten täyttävän sotarikoksen tunnusmerkit? Onko presidentti Niinistö soittanut venäläiselle kollegalleen ja paheksunut hänen maansa toimia Syyriassa? Tai ovatko pää- ja ulkoministeri olleet yhteydessä sikäläisiin virkaveljiinsä samalla asialla? Onko kukaan antanut asiasta julkisuuteen lausuntoa siten kuin esimerkiksi Ruotsin ulkoministeri on tehnyt (ks. linkki)?

Inhimillisten reaktioiden sijasta suomalaista keskustelua on hallinnut suuri säikähdys siitä, ettei hollantilaisille rikostutkijoille MH17:n alasampumiseen liittyvässä rikostutkinnassa annettu virka-apu vain hermostuta venäläisiä. Asiaa kommentoidessaan ulkoministerimme vakuutti Suomen ja Venäjän välisten suhteiden olevan kaikilta osin oikein hyvässä kunnossa. Onneksi hän sentään samassa yhteydessä tuomitsi itse teon.

Aleppon murhenäytelmän ja malesialaisen matkustajakoneen alasampujien paljastumisen jälkeen Venäjän nykyjohto on tahrannut itsensä niin perusteellisesti, että heitä tuskin tullaan enää milloinkaan kohtelemaan normaalien ja arvostettujen valtiojohtajien tapaan. Todellisuudessahan kyse on valtiollisen statuksen suojissa toimivista rikollisista, joiden oikea paikka on oikeuden edessä vastaamassa rikoksistaan.

Jos Suomen poliittinen johto jatkaa edelleen moraalisokeaa käyttäytymistään, se ajaa itsensäkin herkästi kansainvälisen politiikan sivuraiteelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Niko Sillanpää

Ei voi kuin toivoa, että Suomen nykyjohto on tosiaan perinyt takavuosien johtajilta edes sen verran valtiomiestaitoa, että pystyvät välttämään emootiopohjaisen moraalipolitikoinnin varsinkin suurvaltaa vastaan.

Eli pitämään suunsa jos nyt ei täysin supussa, niin ainakin vahvasti sordiinolla.

Moraalimekastamisen voi jättää moralismin suurvallalle eli Ruotsille.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Natseilla ja stalinisteilla on yhteinen moraali: kaikki on hyväksi, joka ei osu omaan nilkkaan. Kun järjestelmät rattaat pitävät suut supussa, niin tehokkuus on varmasti huipussaan.

Niko Sillanpää

Sitä kutsutaan suurvaltojen voimapolitiikaksi. Johon liittyen ulkopuolisen pienvaltatoimijan kannattaa tosiaan pitää suunsa supussa konflikteissa, jotka eivät tätä suoranaisesti millään tavalla koske.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #3

Tasoitat hölmösti tietä Putinille. EU ei ole tässä mikään "pienvaltatoimija" vaan osapuoli jo pakolaistenkin vuoksi. Jos ei ole moraalia ei ole pian valtiotakaan - niin kuin Suomelle itse asiassa on käymässä. Moralistinen Ruotsi on se paikka, jonka kautta koko Pohjois-EU:n asiat enenevässä määrin hoidetaan.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #5

EU:n ulkoasiantoimijat ovat jo liturgian mukaiset tuominnat antaneetkin. Mitä tulee pakolaiskriisiin, EU:n on syytä keskittyä ensisijaisesti ulkorajojensa tiivistämiseen.

Ruotsi ei ole edes euroalueessa, että tuskinpa "Pohjois-EU:ta" sieltä hoidetaan.

Suomen valtion moraalikäsityksen on kodifioitu Suomen lakeihin. Aleppolla ei ole niiden suhteen mitään tekemistä saati seurausta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

USA:n johtama länsi rikkoi tietoisesti aselevon pommittamalla sen aikana Syyrian hallituksen joukkoja ja sallimalla terroristien rikkoa aselepoa 350 kertaa.

Syyrian hallitus ja Syyriaa valtiosopimusten perusteella auttava Venäjä ovat päättäneet vapauttaa terroristien vankina pitämän Aleppon. Päiden katkojien on luovutettava aseensa.

Kun USA:n johtama länsi on joutunut pakittamaan Syyriasta, se on nyt raivoissaan ja raivo näkyy hirmuisena propagandana. Samaan aikaan humanismin perään "itkevä" länsi pommittaa Afganistanissa, Pakistanissa, Irakissa, Syyriassa, Libyassa, Jemenissä, Sudanissa, Kongossa, Somaliassa. Sadat viattomat siviilit surmataan joka päivä.

USA on rikkonut kaikkia mahdollisia kansainvälisiä ja kansallisia lakeja valtaamalla osan Syyrian maaperästä ja rakentamalla sinne sotilaslentolentokentän, josta voi vähemmillä kustannuksilla pommittaa koko Lähi-itää.

Syyrian ystävät, missä joukossa Suomikin on ollut mukana, on vastuussa Syyrian sisällissodasta ja sen pitkittämisestä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kun aleppolaisvanhemmat kaivavat lastensa ruumiit entisen kotitalonsa raunioista, onko Sinulla otsaa esittää nuo perustelut heillekin?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Pirr"
L: "Lavrov"
S: "Timo Suomesta, ready to help! Soitinksmä huonoon aikaan?"
L: "Niin?"
S: "Te pommitatte lapsia Aleppossa.
L: "Niin?"
S: "Halusin vain ilmoittaa että en hyväksy sitä, voisitteko lopettaa?"
L: "Olen pahoillani, tottakai!"
S: "Kiitos."
L: "Kuulemiin."

Itse kyllä kannatan sitä periaatetta, että Venäjän kanssa asiat hoidetaan vaikuttamalla EU:n kautta eikä kahdenkeskisesti. Jälkimmäisessä kun neuvotteluasema on hieman, hm, epäsymmetrinen.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kommenteista!

Monet kommenteista heijastelevat aika kyynistä maailmankuvaa. Siinä ulkopolitiikka nähdään yksioikoisesti vahvemman oikeudella harjoitettuna omien etujen ajamisena, jossa moraalikysymyksillä ei ole mitään sijaa ja jossa heikompien toimijoiden on viisainta vaieta.

Toki sitä näinä päivinä joutuu aika vakavasti miettimään, kuinka pitkälti me olemme jo siirtyneet moraalin jälkeiseen aikakauteen. Jos kerran Aleppon edessä oleva tuho ei saa maailman omaatuntoa liikkeelle, saako sitä mikään enää tulevaisuudessa?

Mutta niin kauan kuin olemassa edes jokin inhimillisyyden oljenkorsi josta voi pitää kiinni, minusta ei kannata luovuttaa. Ja toivon kyllä edelleen että valtiojohtommekin ajattelisi edes hieman samansuuntaisesti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Monet kommenteista heijastelevat aika kyynistä maailmankuvaa."

Varmaan monet tulleet kyynisiksi Vietnamin jälkeen. USA pommittanut lähi-itää yli 10 vuotta ja nyt Venäjä vuoden Syyriassa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Onneksi kaikki eivät ole sentään tulleet yhtä kyynisiksi ja välinpitämättömiksi, vaan ovat säilyttäneet edes jotakin ihmisyydestään.

Kehotan katsomaan esimerkiksi videon kuukauden ikäisen vauvan venäläisten pommittamista raunioista kaivaneen pelastustyöntekijän reaktioista http://edition.cnn.com/2016/09/30/health/syrian-wh...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kehotan katsomaan esimerkiksi videon kuukauden ikäisen vauvan venäläisten pommittamista raunioista kaivaneen pelastustyöntekijän reaktioista"

Mitä eroa vauvalle tai pelastustyöntekijälle on siitä onko lapsi kuollut Venäjän tai USAn pommiin. USA on pudottanut tuhatkertaisen määrän pommeja verrattuna Venäjään. Miksi USA ei lopeta Isiksen ja muiden kapinallisten tukemista Syyriassa, sota loppuisi nopeasti?

Ps. USA haluaa Al Assadin häviämistä hinnalla millä hyvänsä, ei väliä vaikka kaikki syyrialaiset kuolisivat.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Eiköhän ero meille kaikille ole siinä että voidaksemme estää tällaiset hirmutyöt meidän on pakko ottaa selville, kuka tuon pommin on pudottanut. Ja se nyt kai on jokaiselle selvää, että nimenomaan Venäjä on sopittanut ensiviulua syyrialaisten asutuskeskusten pommituksissa koko sen viimeksi kuluneen vuoden ajan, jonka Venäjän nykyinen operaatio on kestänyt.

Jos mielestäsi ei ole mitään eroa sillä, kuoleeko lapsi USA:n vai Venäjän pudottamaan pommiin, onko liikaa vaadittu että tuomitsisit molemmat?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset