AnttiJuhaniKasvio

Aleppossa kuollaan meidänkin puolestamme

Syyrian armeijan erikoisjoukot ulkomaisine tukijoineen aloittivat eilen tunkeutumisensa opposition hallitsemille alueille Aleppossa. Venäjän ilmavoimat pohjustivat operaation massiivisilla ilmapommituksilla, jotka jatkuvat edelleen. Toimiin on ryhdytty siitä huolimatta, että hyökkäys asettaa alueella loukussa pitkään olleet parisataa tuhatta siviiliä äärimmäiseen hengenvaaraan.

Operaation myötä presidentti Putin vahvistaa lopullisesti asemansa yhtenä aikamme verisimmistä valtiojohtajista. Sitä ennen hänen uraansa ovat sävyttäneet muun muassa Tshetsenian raakalaismainen alistaminen Kremlin määräysvaltaan, kansallismielisiin kohdistettu sorto Ukrainassa ja malesialaisen matkustajakoneen tuhoaminen.

Kansainvälinen yhteisö tekee vakavan virheen salliessaan Venäjän johdon ja sen tukeman al-Assadin  verijuhlat Aleppossa. Vaikka Venäjä on turvaneuvoston jäsenenä kyennyt suureksi osaksi mitätöimään YK:n toimintamahdollisuudet, länsimailla olisi riittävästi voimaa Aleppon saartorenkaan purkamiseksi ja ilmapommitusten estämiseksi.

Kun surmatyön nyt kuitenkin annetaan edetä loppuun asti vain verbaalisten tuomioiden saattelemana, Venäjän johto uskoo voivansa toimia yhtä esteettä kaikkialla muuallakin. Juuri nyt Kreml yrittää ohjailla hämärin keinoin Yhdysvaltain presidentinvaaleja samalla kun se valmistautuu palauttamaan Euroopassa kylmän sodan päätyttyä menettämänsä vaikutusalueet.

Tuon liikkeen pysäyttäminen muodostuu sitä kalliimmaksi, mitä pidemmälle sen annetaan edetä. Viimeistään nyt meidän tulisi ymmärtää, että parhaillaan Aleppossa läheistensä puolesta taistelevat ihmiset uhraavat henkensä meidänkin puolestamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Viimeistään nyt meidän tulisi ymmärtää, että parhaillaan Aleppossa läheistensä puolesta taistelevat ihmiset uhraavat henkensä meidänkin puolestamme."

En näe logiikkaa tässä väitteessä. Sinänsä kirjoitus on todenmukaiselta vaikuttava kuvaus tilanteesta, mutta otsikko ja tämä virke ovat harhaanjohtavia.

Niko Sillanpää

En minäkään. Käsittääkseni meillä on harvinaisen vähän mitään tekemistä Assadin ja kapinallisten taisteluiden kanssa, Putin ja Ivan Iljin tai ei.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Antti on oikeassa. On meidän etu että Venäjä pudottaa mahdollisimman paljon pommeja ja ohjuksia Syyriaan, sitä vähemmän niitä riittää sitten tällä suunnalla meitä vastaan.

Sinänsä surullista että Venäjän pitää tappaa satoja tuhansia ihmisiä ulkomailla Venäjän suuruuden vuoksi. Mutta onhan Venäjä tappanut miljoonia omiakin jota toiset suurvallat eivät ole tehneet.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Onko sekin Venäjän etu että Alepposta lähtee satoja tuhansia entisten lisäksi sotaa karkuun.

Ne menevät Turkkiin ja muualle, mutta päämääränä on rauhallinen Läntinen Eurooppa.

Joku on huomannut että pakolaiset herättävät lännessä sisäistä levottomuutta ja länsi kadottaa yhtenäisyytensä, siksi kannattaa uhrata ihmishenkiä sodassa, jotta länttä saataisiin mahdollisimman paljon hajalle.

Näyttää siis siltä että Aleppossa kuollaan nyt Venäjän ajamien Venäjän omien kansallisten etujen takia.

Niko Sillanpää

Aleppo on saarrettu, ei sieltä ole kukaan menossa minnekään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #5

"Aleppo on saarrettu, ei sieltä ole kukaan menossa minnekään."

Kyllä sieltä vielä väylä aukaistaan, koska juuri se on toiminnan päämäärä että kapinalliset lähtee Syyriasta ja Eurooppa saa ne riesakseen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ja lähteet oli missä?
Samasta paikasta mistä saatiin tietää Venäjän pommittaneen avustussaattueita, niinkö?

Henry

Niko Sillanpää

Onhan tuo nyt ollut uutisissa jo muutaman päivän, että Kerry/Lavrov-tulitauon rakoiltua naapurimaamme Venäjän diktaattori Putin alkoi tekemään sitä, mitä hän aina tekee, eli kaatamaan surutta pommia pääosin siviilien niskaan. Näin itäisillä despooteilla on yleensä ollut tapana toimia.

https://www.theguardian.com/world/2016/sep/25/russ...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, näköjään Guardian kertoo, että Venäjää syytetään tästä.
USA:n armeijan kenraali kuitenkin kertoi haastattelussa, ettei hän tiedä kenen toimesta on hyökätty. Tosin tämänkin kertomiseen meni useampi päivä ja nyt se on "totuutena" joka puolella.

Henry

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aasinsiltana voi kysyä, onko Nobel-rauhanpalkinnolla jo ensimmäisenä työvuotenaan palkittu USA:n presidentti Barack Obama 8 vuoden aikana tehnyt/ jättänyt tekemättä jotain sellaista, jolla hän olisi voinut ehkäistä blogissa kuvattuja prosesseja?
Se ei tietenkään vähentäisi veristen diktaattoreiden vastuuta.
Silti voisi olettaa, että Obaman takana olisi ollut riittävästi resursseja vaikuttaa?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Seppo Saari

No seuraava Nobel rauhanpalkinto voitaisiin sitten jakaa kahden kanditaatin kesken

Putinin ja Al Assadin

Nobelin rauhanpalkinnon myöntämisperusteina katsotaan olevan sotien tai muiden konfliktien lopettamiseen tähtäävät rauhanponnistelut.

Nyt Putin ja Al Assad pommittavat Aleppoa rauhan puolesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Silti voisi olettaa, että Obaman takana olisi ollut riittävästi resursseja vaikuttaa?"

Siinä vain on käynyt aina niin että kun yksi alue rauhoitetaan, seuraavalla alueella jo pullistelee kriisi.

Ei sotimalla rauhaa aikaansaada. Venäjä ei sitä edes yritäkään, vaan yrittää saada lisää hämminkiä aikaan Lähi-Idässä ja Euroopassa, jota se sitten pystyy hyödyntämään taloudellisesti ja sotilaallisesti ja geopoliittisesti.

Venäjä pystyy myymään enemmän öljyä ja aseita ja tekemään uusia sotilaallisia valloituksia lännen suunnalla.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Sotimalla ei todellakaan saada aikaan rauhaa, mutta joskus uskottavalla uhalla konfliktin eskaloituminen on saatu estettyä. Näin on tapahtunut toisen maailmansodan jälkeen esimerkiksi Kuuban ohjuskriisin yhteydessä ja tankkien ollessa vastakkain Berliinissä Brandenburgin portin molemmin puolin.

Presidentti Obaman uhkaus Yhdysvaltain reagoimisesta kemiallisten aseiden käyttöön Syyriassa ei ollut uskottava, ja tästä uskottavuuden menetyksestä me kaikki joudumme tänä päivänä kärsimään. Ennen kaikkea tämä tietenkin koskee itsensä täydellisesti petetyiksi kokevia ja nyt Aleppon raunioihin kuolevia syyrialaisia.

Tiettävästi ulkoministeri Kerry olisi ollut valmis aktiivisempaan tilanteeseen puuttumiseen - kuten Hillary Clintonkin varmasti olisi -, mutta Valkoisesta talosta ei ole tullut vihreää valoa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Libyassa ja Irakissa poistettiin vanha hallinto ja mitäs siitä seurasi?

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #14

Siitä seurasi (osaltaan) Syyria.

Niko Sillanpää

Yhdysvaltojen ja lännen perusongelma on, että Syyrian konfliktissa ei ylipäätään ole mitään sellaista osapuolta, jota oikeasti kannattaisi tukea. Tai kurdit olisi ehkä tällainen osapuoli, mutta liittolaisuussuhteiden (Turkki) vuoksi heidän avoin, laajamittaisempi tukemisensa on hankalaa. Lisäksi kurdit hallitsevat vain osaa pohjoisesta Syyriasta.

Selvää on, että jos Assad ei voita hegemonisesti, Syyria hajoaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

"Selvää on, että jos Assad ei voita hegemonisesti, Syyria hajoaa."

Siltä se näyttää, valitettavasti.

Ainakin ollaan kaukana niistä kapinallisten tavoitteista jotka olivat demokratia ja länsimaiset vapaudet.

Taitaa olla turha toivoa demokratiaa lähi-itään, kuten ei Venähällekään.
Toimintamallit ovat liian keskiaikaisia, eikä näitä maita voi länsimaistaa, muuten kuin materiaalisesti, henkisesti ne elää keskiaikaa, kuten osa länsimaisistakin ihmisistä.

Ns. "länsimaisuus" taitaa länsimaissakin olla vain pienen kulttuurieliitin harhaa. Suuret massat elävät täälläkin henkisessä kehityksessään pimeätä keskiaikaa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #17

Ei siellä mikään osapuoli aja demokratiaa tai länsimaisia kansalaisvapauksia ainakaan missään sellaisessa muodossa, mitä me niillä käsitämme. Ja siihen on tyytyminen.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #17

No eipä siellä muita demokratiaa ja länsimaisia vapauksia kannattaneita taida olla kuin kurdit, joita ei taas voi tukea, koska Turkki.

Muuten höpinät maltillisten islamistien tavoittelemasta demokratiasta ja länsimaisista vapauksista taisivat muuttua kovimmissakin kalloissa huumoriksi viimeistään siinä vaiheessa kun alkoivat pykätä pystyyn kalifaattia.

Aseiden dumppaaminen sotiville rosvojoukoille on vain helpompi myydä kotijoukoille sanomalla syyksi "demokratia" tai "vapaus", kuin "sotilastukikohta" tai "kaasuputki".

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #19

Ei siellä ole mitään maltillista oppositiota.
Maltilliset pyssymiehet ovat loikanneet Nusran ja Daeshin riveihin, koska ne maksavat paremmin.
Ei siellä kukaan ilmaiseksi sodi. :D

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Aseiden dumppaaminen sotiville rosvojoukoille on vain helpompi myydä kotijoukoille sanomalla syyksi "demokratia" tai "vapaus", kuin "sotilastukikohta" tai "kaasuputki"."

Eipä silti, saattaa siellä rosvojoukoissakin olla jokunen näteillä puheilla mukaan houkuteltu länsiarvoihin uskova idealisti.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Saattaa olla. Tosin iso kuva lienee siitä huolimatta kuitenkin se, että isot pojat tekevät risteävin intressein geopolitiikkaa, ja paikallisten tavisten roolina on taas kerran maksaa siitä hengellään.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Sinne tulee kalifaatti, jos Assad kaatuu.
Mitään länsimaista demokraattista järjestelmää ei lähi-itään voi viedä.
Tässä raportti siitä mikä Syyriassa on todellisuudessa menossa.
Ei sisällissota vaan:https://friendsofsyria.wordpress.com/2016/08/10/us-peace-council-there-is-no-civil-war-in-syria-the-us-is-lying-to-you/

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Koko lähi-idän valtiorajojen teennäisyys alkaa myös tulla esiin,,britit ja liittoutuneet piirsi niitä suurinpiirtein viivottimella miten lystäsivät,,heimot/klaanit jäi monesti rajan väärälle puolelle eikä aitojen kansallisvaltioiden muodostuminen ole ollut mahdollista,,nhyt kun kaikki pieksetään maan tasalle niin voisi piirtää rajat sinne minne kuuluukin,ihan asukkaiden itsensä toimesta,,ei siis putinin tai yk;n tai jenkkien!

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Olet ihan oikeassa. Irakin suunnittelivat britit ja ranskalaiset mielivaltaisesti vastoin heimorajoja tms.

Marko Parkkola

Lähi-itää on turha yrittää ymmärtääkään. Katsokaapa vaikka Israelin vapaussotaa. Arabit olivat jo tuhoamassa koko valtion, mutta nykyisen Palestiinan alueella asuneet heimot alkoivat ampumaan toisiaan, kun eivät päässeet selville siitä kumpi on kovempi jätkä, Jordanian kuningas vai Egyptin prinssi.

Eikä meidän pikkuisen Suomen kannata toimia muuta kuin korkeintaan rauhanturvaajana, jos sellainen joskus saadaan aikaiseksi (ks. Golan). Muu pullistelu tai "syyrialaisten" eli irakilaisten sotilaiden suojelu on vaarallista meille.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kaikista kommenteista!

Minua huolestuttaa ennen kaikkea monista kommenteista heijastuva syvä kyynisyys ja epäluottamus niin eri osapuolten motiiveja kuin demokratian mahdollisuuksiakin kohtaan. Ja se miten pääkysymykseksi nousee huoli uusien turvapaikanhakijoiden tulosta.

Toki on totta että Syyrian demokraattinen oppositio on ollut hajanainen. Mutta mitä muuta se olisi voinut olla diktatorisesti hallitussa maassa jossa on ollut hallituksen urkkijoita kaikkialla? Kansannousun alkaessa tavalliset siviilit - joilla on ehkä ollut kokemusta asepalvelusta - ovat haalineet aseita jostakin, organisoituneet kortteli korttelilta ja panneet pystyyn omat tarkastuspisteensä estääkseen pahoin aikein liikkeellä olevien pääsyn kotikulmilleen. Ja koska he eivät ole saaneet liiemmälti apua muualta, aloite on siirtynyt aste asteelta paremmin aseistetuille, fanaattisille ja ulkomailta tuetuille islamistisille organisaatioille.

Sota on raakaa ja se raaistaa nopeasti myös sitä käyvät ihmiset. Siksi sotarikoksiin ovat syyllistyneet kaikki osapuolet. Samoin kaikki kriisiin tavalla tai toisella puolella involvoituneet ulkomaat ovat paikalla ensisijaisesti valvomassa omia etujaan.

Suhteellisuuden taju kannattaa kuitenkin säilyttää. Onko missään maailmalla yksikään valtiojohtaja hyökännyt niin raa’asti ja epäinhimillisesti omaa kansaansa vastaan ja tuhonnut niin perusteellisesti maansa suurimman kaupungin kuin al-Assad Syyriassa? Venäjän johto on avannut tien tälle tuholle hyvin määrätietoisesti ja suunnitelmallisesti niin ilmapommituksillaan, kentällä olevine sotilasneuvonantajineen kuin halvaannuttamalla vetoillaan YK:n toimintamahdollisuudet.

Se sitkeys ja peräänantamattomuus, jolla tavalliset aleppolaiset puolustavat kotejaan ja auttavat toisiaan kertoo siitä, että heillä on kyllä aivan riittävästi kapasiteettia vahvan ja demokraattisen yhteiskunnan rakentamiseen kunhan heille annetaan vain tilaisuus siihen.

Lopuksi: ei tavallisilla syyrialaisilla ole normaalioloissa juuri sen suurempaa syytä jättää kotiseutujaan ja muuttaa Suomeen kuin tavallisilla suomalaisilla on muuttaa Syyriaan. Juuri siksi al-Assadin, Venäjän ja ISISin hyökkäykset syyrialaisia vastaan on saatava loppumaan ennen kuin on liian myöhäistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset