AnttiJuhaniKasvio

Ihmisiä teurastetaan silmiemme edessä

Juuri näin tapahtuu parhaillaan Aleppossa, missä Venäjän ilmavoimat ja al-Assadin armeija pyrkivät nujertamaan lopullisesti tuon entisen miljoonakaupungin raunioihin loukkuun jääneet ja pitkään äärimmäisen paineen alla eläneet parisataa tuhatta ihmistä heitä puolustavine taistelijoineen. Kyse on yhdestä ihmiskunnan historian raaimmista teurastuksista.

Onko tuon paineen alla elävillä ihmisillä yhtään syytä olla tuntematta syvää vihaa ja katkeruutta myös meitä – länsimaita ja niiden kansalaisia kohtaan? Sanojen tasolla kyllä tuemme inhimillistä edistystä, demokratiaa ja ihmisoikeuksia, mutta mitä teemme silloin kun apuamme kipeimmin tarvittaisiin? Kerran toisensa jälkeen demokratiaa kannattavat syyrialaiset on jätetty täysin yksin taistelemaan ylivoimaista vihollista vastaan.

Ongelmana ei ole se, etteikö Yhdysvalloilla ja EU-mailla olisi käytettävissään tehokkaita välineitä Aleppon asukkaiden suojelemiseksi ja niin Venäjän kuin al-Assadin hallinnon pakottamiseksi todellisiin kompromisseihin Syyrian kriisiä ratkottaessa. Kyse on siitä itsekkäästä opportunismista, jonka ohjaamina länsimaat ovat neuvotteluissa valvoneet omia etujaan syyrialaisten kärsimyksistä välittämättä.

Asetelma sotii irvokkaasti kaikkia niitä arvoja vastaan, joita länsimaat ovat väittäneet ja edelleenkin yrittävät väittää puolustavansa. Viime kädessä vastuu on meidän, jotka olemme valinneet itsellemme tällaiset edustajat. Tässä vaiheessa voimme ainakin yrittää korottaa äänemme ja vaatia päättäjiltämme jämäkämpää toimintaa ihmisyyttä vastaan suunnattujen rikosten torjumiseksi.

Kyse ei ole vain abstraktista myötätunnon osoittamisesta. Tässäkin tapauksessa pätee se, että minkä taakseen jättää sen edestään löytää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Onneksi kaikki sodat päättyvät aikanaan ja tulee pyykinpesu.

Millainen siitä tulee Syyriassa, en osaa vielä sanoa, mutta ihan nopeasti maa ei tule toipumaan.

Neuvostoliitto ei koskaan toipunut täysin Isänmaallisesta sodasta.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Itä-Aleppoon jääneet siviilit ovat loukussa kapinallisten takia, eivätkä nämä puolusta heitä millään tavalla. Koko Syyrian sota loppuisi välittömästi, jos hallitusta vastaan taistelevat kapinalliset laskisivat aseensa. Koko sotahan alkoi arabikevään mainingeissa syntyneestä kapinasta. Valitettavasti koko arabikevääseen liittyi välittömästi niin paljon läntisiä suurvaltapoliittisia pyrkimyksiä, ettei sitä saada loppumaan, ennen kuin nämä suurvallat myöntävät epäonnistuneensa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ylinen, kerroppa miten heillä olisi mahdolisuutta puolustaa edes itseään kun ylivoimainen valtin armeija on Venäjäntukemana vastassa ?

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Näinhän kapinoille yleensä käy. Hyvä esimerkki on naapurimaan Turkin sotilaskapina. Olisi varmaan kannattanut harkita hieman, eikä uskoa länsimaiden ja saudien lupauksia tuesta. Tuki on mennyt aivan väärälle poppoolle eli ääri-islamisteille. Ainoa järkevä ratkaisu olisi antautuminen, vaikka hallitus varmaan kostaa, kuten Turkissakin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Sotiminen Syyriassa loppuisi lyhyeen, jos Venäjä vetäytyisi alueelta. Sitä en ymmärrä, mitä Venäjä hyötyy osallistumisesta kansanmurhaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sotiminen Syyriassa loppuisi lyhyeen, jos Venäjä vetäytyisi alueelta."

Tapahtuisi kuin Libyassa, Irakissa ja Afganistanissa, täysi kaaos ja pakolaiset täyttäisivät Euroopan. Ettekö te koskaan opi?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Assad suojelee sentään Syyrian kristittyjä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

al-Assad ei ole tähän päivään mennessä suojellut ketään eikä mitään muuta kuin omia ja lähipiirinsä etuja.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Juuri näin. YK ja länsimaat katsovat voimattomina vierestä kun ihmisiä joukkomurhataan 2000-luvulla. Voisiko presidentti tehdä aloitteen esimerkiksi Venäjälle, että ainakin se lopettaisi teurastuksen? Hyviä ystäviä kun kuulemma ollaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Joidenkin ihmisten teurastusta meille näytetään ja joidenkin toisten ei. Päivittäin kuolee noin 25 000 ihmistä nälkään ilman, että sitä jaksetaan meille joka päivä erikseen näyttää. Näitä kuolemia pidetään ihan asiaan kuuluvina, koska niiden estäminen edellyttäisi, että ruokaa alettaisiin jakaa tarpeen mukaan eikä eniten maksaville.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Putin on mielestäni sotarikollinen osallisuudessaan aleppon siviilien joukkomurhaan,malesialaiskoneen tiputukseen ja moneen muuhun suhmurointiin,,!

Ja silti täältäkin löytyy kremlim/putinin ystäviä pilvin pimein,,syyllisiä hekin !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset