AnttiJuhaniKasvio

Uusin askel julmuuksien ja valheiden sarjassa

Viranomaisten väittämän mukaan ”humanitaarisessa” tehtävässä ollut venäläinen helikopteri ammuttiin äskettäin alas opposition hallitsemalla alueella Syyriassa. Jäänteiden joukossa oli rakettien laukaisin, mikä ei tietenkään sovi kovin hyvin yhteen lennon julkilausutun tarkoituksen kanssa. Vain pari tuntia myöhemmin alueelle syydettiin myrkkykaasua. Viime yönä julkaistun uutisen mukaan Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova syytti aluetta hallitsevaa maltillista oppositiota – jota länsi tukee - kemiallisen hyökkäyksen tekijäksi.

Totuus asiassa paljastuu – jos paljastuu – myöhemmin. Tapahtumat jatkavat kuitenkin loogisesti jo hyvin pitkäksi muodostunutta valtiollisten raakuuksien ja niiden peittely-yritysten sarjaa.

Kuolemasta toiseen

Seitsemäntoista vuotta sitten kolmen venäläisen kaupungin asuinkortteleissa räjähti pommeja tappaen kolmisen sataa henkeä ja haavoittaen lukuisia muita. Tshetseniterroristien iskuksi väitetty operaatio sattui vain vähän ennen maassa pidettyjä valtiollisia vaaleja, ja sen synnyttämä tunnekuohu auttoi merkittävästi Vladimir Putinin pääsyä virkaatekevän presidentin asemasta vaaleilla valituksi valtiojohtajaksi. Lsäksi se tarjosi alibin uuden Tshetsenian sodan aloittamiselle. Myöhemmin on saatu vahvoja näyttöjä FSB:n roolista pommi-iskun järjestämisessä.

Tshetsenian sota ja sitä seurannut komento ovat olleet äärimmäisen raakoja. Mielivaltaiset pidätykset, kidutukset, murhat ja ihmisten katoaminen jäljettömiin ovat alueella edelleen arkipäivää maan johdon perustellessa toimiaan ääri-islamilaisen terrorismin vastustamisella.

Valtiollinen mielivalta vallitsee myös Georgialta vallatuissa Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa sekä Ukrainalta vallatuilla Krimin, Donetskin ja Luhanskin alueilla. Toimia perustellaan milloin Naton laajentumispyrkimysten, milloin taas fasismin vastustamisella.

Ukrainan sodan alussa maan puolustusvoimien eteneminen jouduttiin keskeyttämään hetkeksi malesialaisen matkustajakoneen pudottua matkustajineen keskelle taistelutannerta. Syntyneen hengähdystauon aikana Venäjä pääsi vahvistamaan omia ja liittolaistensa asemia niin että taistelutoimien kulku saatiin kääntymään. Käytettävissä olevan videomateriaalin perusteella koneen pudotti Venäjältä tuotu ja sinne kiireellä palautettu ohjuslavetti, mutta venäläiset syyttävät rikoksesta edelleen Ukrainan sotavoimia.

Syyriassa Venäjä pommittaa kuin liukuhihnalta siviilien asuma-alueita surmaten massoittain ihmisiä sekä suoraan että veden, ruoan ja lääkkeiden puutteen näännyttäminä. Henkiin jääneistäkin iso osa on ehtinyt jo traumatisoitua niin, että he kantavat sodan taakkaa lopun ikänsä. Venäjä perustelee toimiaan terrorismin vastaisella sodalla, vaikka todellisuudessa sen tukema hallinto välttelee yhteentörmäyksiä ISIS:in kanssa ja käy kauppaa tämän kanssa.

Venäjällä ja ulkomailla on pahoinpidelty, kidutettu ja surmattu lukuisia kriittisiä toimittajia, oppositiopoliitikkoja, liikemiehiä, kansalaisaktiiveja ja viime aikoina ehkä myös jokunen doping-tutkija ilman että syyllisiä olisi löydetty tai pantu vastuuseen teoistaan.

Mikä taakseen jättää…

Puolueettoman tutkinnan ja oikeuslaitoksen puuttuessa sota- ja muiden rikosten alkuperäisten toimeenpanijoiden riidaton selvittäminen on mahdotonta. Kaikki oleellinen päätöksenteko tapahtuu kuitenkin nykyisin Venäjällä suoraan Kremlin ohjauksessa FSB:n varmistaessa päätösten toimeenpanon. Siksi presidentti Putinin voidaan katsoa olevan vastuussa pääosassa edelläkuvatuista toimista, vaikka joskus kyse on voinut olla yli-innokkaiden avustajien omatoimisuudesta tai eri turvallisuuselinten keskinäisistä valtataisteluista.

Nykymaailmasta on itse asiassa aika vaikea keksiä tyrannia, rikollispomoa tai massamurhaajaa, jolla olisi omallatunnollaan yhtä suuri määrä ihmishenkiä ja muuta kärsimystä kuin presidentti Putinilla. Lähimmäs tullevat ISISin johto, Pohjois-Korean Kim-jong Un ja Syyrian Bashar al-Assad. Pohjois-Korean johto on alkanut viime aikoina pitää Venäjää lähimpänä liittolaisenaan, kun taas al-Assad pysyy vallassa vain Venäjän massiivisen tuen turvin.

Suomalaisten poliitikkojen olisi hyvä ottaa huomioon tämä puoli todellisuudesta sen sijaan että he näkisivät napurimaamme presidentissä Donald Trumpin tavoin ainoastaan arvostetun valtiomiehen. Noteeraahan presidentti Putin asian itsekin pyrkimällä välttämään viimeiseen saakka valta-asemansa ja sen tuoman koskemattomuuden menettämistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Tällä bloggauksella saatte kimppuunne kaikki suomen"kremlin ystävät"-rohkeaa tekstiä kerrankin !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset