AnttiJuhaniKasvio

Aleppon kuolema, lännen häpeä

Medioiden suunnatessa huomionsa muihin asioihin Venäjän on kerrottu vain sivumennen luvanneen ’humanitaarista’ apua Aleppoon. Todellisuudessa silmiemme edessä kehittyy loppukohtaus tragediassa, jolla voi olla käänteentekevä vaikutus koko sivilisaatiomme tulevaan kehitykseen.

Kertaus nykytilanteen taustoista

Maailma alkoi muuttua vauhdilla - niin hyvässä kuin pahassa – neljännesvuosisata sitten. Selvimmin muutokset näkyvät sosialismin jättäneissä Itä-Euroopan maissa, Kiinassa ja muissa uusissa kasvutalouksissa. Arabimaissa sen sijaan valtarakenteet, talous ja yhteiskunnallinen tilanne jähmettyivät paikalleen etenkin nuoria sukupolvia syvästi turhauttaen aina keväällä 2011 alkaneeseen laajamittaiseen liikehdintään saakka.

Yhtenä tuon liikehdinnän osana oli kansannousu Syyriaa julmasti hallinnutta ja äärimmäisen korruptoitunutta al-Assadin perhedynastiaa vastaan. Aluksi hallinto näyttikin horjuvan monien merkittävien toimijoiden siirtyessä opposition riveihin. Hallinto vastasi lähettämällä armeijan pommittamaan omia kansalaisiaan, minkä kansainvälinen yhteisö tuomitsi. Venäjä esti kuitenkin YK:n puuttumisen tapahtumiin, kun taas Yhdysvallat ilmoitti ryhtyvänsä toimiin jos hallinto syyllistyy kiellettyjen joukkotuhoaseiden käyttöön.

Kuin tarkoituksellisesti USA:ta uhmaten al-Assadin joukot syytivät kolme vuotta sitten kansalaistensa niskaan myrkkykemikaaleja tappaen noin 1400 henkeä. Tuolloin presidentti Obama ei uskaltanut toteuttaa uhkaustaan vaan siirsi asian kongressin päätettäväksi. Apuun tuli presidentti Putin ehdotuksellaan kansainvälisistä neuvotteluista Syyrian kriisin ratkaisemiseksi.

Samaan aikaan tilanne alkoi vaikeutua demokraattisen opposition hajanaisuuden ja sen saaman tuen vähäisyyden vuoksi. Lisäksi ISIS alkoi pystyttää omaa kalifaattiaan ja radikaalit islamilaiset militiat – jotka saivat tukea Turkista ja Persianlahden maista ja joihin liittyi vapaaehtoisia taistelijoita eri puolilta maailmaa – vahvistivat asemiaan demokraattisen opposition kustannuksella. Oma osuutensa oli myös al-Assadin hallinnolla, joka vapautti kansalaissodan alettua vankiloistaan ison määrän ääri-islamisteja nimenomaan siinä tarkoituksessa, että heidän toimintansa hillitsisi lännen oppositiolle antamaa tukea.

Tässä vaiheessa kurdien peshmerga-joukot erottuivat ainoana ryhmänä, joka kykeni jarruttamaan tehokkaasti ISISin etenemistä, ja siksi länsimaat keskittyvät pääosan avustaan sille.

Välillä jo kaatumisen partaalla olleen al-Assadin hirmuhallinnon asemat pelastettiin Iranin vallankumouskaartin, Hizbollahin taistelijoiden ja Venäjän massiivisen tuen avulla. Varsinainen käänne tapahtui vajaa vuosi sitten Venäjän perustettua maahan lentotukikohdan ja aloitettua opposition hallussa olevien alueiden järjestelmälliset ilmapommitukset. Pommitukset kohdistettiin tarkoituksellisesti sairaaloihin, kouluihin ja muihin vastaavantyyppisiin kohteisiin mahdollisimman suuren demoralisoivan vaikutuksen aikaansaamiseksi. Venäjän mukaantulo vesitti myös lännen suunnitelmat lentokiellon julistamisesta alueelle.

Asetelmien muututtua länsimaat eivät ole enää pitäneet al-Assadin hallintoa pääongelmana, vaan keskittyneet ISISin pommittamiseen pyrkien samalla välttämään yhteentörmäyksiä Venäjän kanssa.

Loppunäytös

Aleppon saartorengas on nyt sulkeutunut, ja Venäjä vaatii al-Assadin hallinnon kanssa oppositiota antautumaan. Siviiliväestön poistumista varten on luvattu avata muutamia väyliä, joista jotkin lienevät tuoreeltaan julkistettujen videoiden perusteella jo käytössä.

Käytännössä tämä merkitsee al-Assadin tyrannian vastaisen kansannousun päättymistä tappioon. Loppusaldoksi jää puoli miljoonaa kuollutta, valtaisa määrä haavoittuneita ja kotinsa menettäneitä sekä miljoonia pakolaisia. Edessä ovat säälimättömät kostotoimet sekä entistä pahempana jatku sortohallinto. Monet syyrialaiset ovat äärimmäisen katkeria länsimaille, jotka ovat pettäneet täydellisesti heidän luottamuksensa. Maa jakautunee al-Assadin, kurdien ja sunni-islamistien kontrolloimiin alueisiin, joilla kullakin on omat kansainväliset tukijansa ja jotka aika ajoin testaavat asein toistensa asemien pitävyyttä. Lisäksi jää paljon syyrialaisia, jotka eivät näe mitään syytä palata yhteenkään näistä alueista.

Kokonaisuudessaan voimme arvioida Venäjän onnistuneen strategiassaan täydellisesti, kun taas länsimaat ovat kerta toisensa jälkeen kompastuneet lyhytnäköiseen opportunismiinsa. Sama kaava voi toistua muuallakin varsinkin jos väärä mies voittaa Yhdysvaltain presidentinvaalit. siksi Aleppon tuho saattaa osoittautua saranakohdaksi ihmiskunnan edetessä kohti uutta pimeyden aikakautta. Jos näin tapahtuu, länsi voi syyttää vain itseään. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lopputuloksena järjetön sota lakkaa ja Syyriaa päästään rakentamaan uudelleen. Pakolaisetkin pääsevät hiljalleen takaisin. Assadkaan ei elä ikuisesti.

Historia on osoittanut, ettei lähi-itää voi demokratisoida sen enempää pommein kuin dollareinkaan.

Uskonnollisesti maltillinen Assad on loppujen lopuksi parempi vaihtoehto kuin mikään vaihtoehtoinen ääri-islamilainen hallinto.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kuka rakentaa Syyrian uudelleen ja millä rahalla?

Aleppon huikean historian jäänteet on pommitettu tomuksi ikuisiksi ajoiksi.

Mikä nimenomainen syy tekee demokratian toteutumisen mahdottomaksi Lähi-idässä?

Juuri uskonnollisesti maltillinen demokratia on ollut avutta jättämämme kansannousun tavoitteena. Al-Assadin hallinnon ainoana tavoitteena on ollut ja on oman hyödyn maksimointi tavallisten syyrialaisten kustannuksella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mikä nimenomainen syy tekee demokratian toteutumisen mahdottomaksi Lähi-idässä?"

Sota.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Ei ole enää mitään syyriaa,jota voisi jälleenrakentaa,,pelkkää rauniota !
Ja miljoonat syyrialaiset eivät aloita mitään uudistuksia ennenkuin Al-assad on potkittu pois,,kohtalo voi hänellä olla sama ,kuin millä Al-assadin klaanin tuli valtaan,,-pää poikki !

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Miten se on Lännen häpeä, jos arabit tappavat toisiaan?

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Lännen häpeänä on puhe demokratiasta ja ihmisoikeuksista, joita ei kuitenkaan olla valmiita käytännössä puolustamaan.

Arabien toistensa tappamiseen liittyen kannattaa muistaa, että alueen valtiot ovat muodostuneet läntisen siirtomaavallan perintönä ja monet ongelmat ovat perua tuon alueen häikäilemättömästä hyväksikäytöstä.

Sekin kannattaa ottaa huomioon, että al-Assadin joukkojen etenemisestä eivät ole huolehtineet ensisijaisesti syyrialaiset, vaan ulkopuoliset Venäjän roolin ollessa ratkaisevin.

Radikaalien islamistien riveissä puolestaan valta on alkanut valua entistä enemmän Tshetsheniasta ja muualta entisen Neuvostoliiton alueelta tulleiden miesten käsiin, jotka ovat hankkineet taistelukokemuksensa tuon alueen separatistisissa sodissa. Nyt he jatkavat tuota taistelua Syyriasta käsin, ja paikallisen arabiväestön kohtaloksi on koitunut osuminen tuon juuriltaan venäläisen sisällissodan tulilinjalle.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Syyriahan on entinen Ranskan alusmaa, tuosta on vielä muistoina raitiotiekiskoja Damaskoksessa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Irak ja Libya on pommitettu kivikauteen ja yhteiskunnat tuhottu. Siellä rehottaa sota ja terrori, josta mekin saamme kouriintuntuvasti osamme. Syyrialle on paljon parempi, että siellä säilyy jonkinlainen toimiva hallinto vaikka se olisi joillekin vastenmielinen. Luulisi, että vastuulliset toimijat hoitavat omat jälkensä, jos ovat ne joskus sotkeneet.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Eiköhän Syyriaa ole pommitettu paljon pahemmin ja julmemmin kuin Irakia tai Libyaa. Yhdeksi tämän päivän lukuisia kuolonuhreja aiheuttaneeksi kohteeksi on ilmoitettu maan pohjoisosissa sijaitseva synnytyssairaala. Kuvottavaa!

Toimivasta hallinnosta puhuminen on aikamoista sievistelyä jos otamme huomioon maassa rehottavan korruption ja mielivallan tosiasiallisen mittakaavan.

"Joskus sotkemisen" mittakaavasta saa ehkä kuvan, jos kuvittelemme Helsingin joutuvan joka päivä kymmenien pommituslentojen kohteeksi ja tuon rummutuksen jatkuvan vuoden verran. Veikkaan että kokemus olisi "joillekin vastenmielinen".

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Onhan se kuvottavaa, totta. Irakiin piti mennä sotimaan valheellisin perustein. Sitä ei kai kukaan kehtaa kieltää. Libyaan mentiin ties mistä syystä. Hallitus kai otti joitakin päähän ja piti panna matalaksi. Kai takana oli joitakin taloudellisia ja muita itsekkäitä tarkoituksia. Assad piti yrittää panna matalaksi samoista syistä. Siinä vain taisi tulla vesiperä. Venäjä osoitteleminen kertoo turhan paljon.

Minkä ihmeen takia tarvitsee lähteä viemään noiden kaltaisiin maihin läntistä hapatusta. Niiden hallinnot toimivat tavallaan, väliin vähän ikävälläkin, mutta toimivat. Onko nyt parempi?

Tietenkin taustalla on öljy ja strategiset näkökohdat. Oma osuutensa on USA:n sotateollisuudella. Pitää saada markkinoita. Kun jäljen näkee, niin enpä kehtaisi paljon mennä ulkopuolisia osapuolia puolustelemaan.

Donald Trump on täysjärkinen presidenttiehdokas. Hän myöntää avoimesti, että Irak ja Libya olivat virheitä. Siihen voi lisätä Syyriankin. Tällaisia poliitikkoja me tarvitaan lisää, jotka pystyvät myöntämään tyrimiset.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eikö Syyrian osalta pitänyt käydä näin - siis jos ns. eurooppalaisia arvoja olisi haluttu noudattaa:
http://sepsaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/80737-lue-t...

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Täytyy kyllä muistaa se, että länsi tuki myös islamistiryhmiä, joista osa siirtyi myöhemmin ISISin riveihin. ISIS myös taistelee pitkälti länsimaisin asein. On kyllä ymmärrettävää, jos Assadia tukevat syyrialaiset eivät luota länsimaiden demokratia-puheisiin. Puheet ja teot kun ovat usein pahasti ristiriidassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näinhän se menee, koko nykyinen terrorismi, pakolaisuus ja hätä on pitkälti länsimaiden aiheuttamaa. Saddamin kukistamisesta tämä touhu alkoi, ja lopputulos kaameaa katseltavaa.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Kyllä Assad tietää keiden kanssa on tekemisessä. Viimeistään 11 vuotiaan pään katkaiseminen ja sen videominen paljastaa siellä elävien ajatusmaailman raakuuden. Assadin hallinto takaa melkein sekulaarisen vallanpidon maassa joka on täynnä kaikenmaailman hihhuleita.

Niko Sillanpää

Ongelmahan oli koko ajan, että Syyriassa ei ollutkaan koskaan mitään kooltaan merkittävää liberaalia demokratiaa kannattavaa tahoa, jonka puolelle lännen olisi pitänyt/kannattanut mennä.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Onko Saudi-Arabia demokratia ? Just

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kyseessä on proxy-sota, joka juontaa juurensa öljyyn ja lähemmin öljyputkien vetoon. Qatar, Saudit ja USA - kirjoitan tästä blogin kunhan kerkiän.
Kyseessä ei ollut "kapina" Assadia vastaan, nyttemmin varmaan on kapina "kaikki kaikkia vastaan".

Henry

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kaikista kommenteista!

Moni kommentaattori epäilee lännen aikeiden puhtautta ja demokratian kasvupohjan riittävyyttä Syyriassa. Lisäksi moni pitää huononkin hallinnon jatkumista nykyistä kaaosta parempana vaihtoehtona.

Toki eri läntiset toimijat ovat puuhanneet kaikenlaista lähi-idässä eikä todellisuus ole mustavalkoinen sotarintamalla, vaan raakuuksiin on syyllistytty monilla tahoilla. Al-Assadin hallinnon ja sen tukijoiden törkeyksistäkään ei voida syyttää kaikkia alaviittejä tai kristittyjä, vaikka he hallinnon kontrolloimilla alueilla asuisivatkin. Useimmat syyrialaiset yrittävät elää omaa elämäänsä niin normaalisti kuin noissa oloissa vain on mahdollista.

Demokratian mahdollisuuksia arvioitaessa kannattaa ottaa huomioon, että ennen sodan puhkeamista Syyria oli yksinvaltaisesta hallinnostaan huolimatta eräs lähi-idän kehittyneimmistä ja sekulaareimmista yhteiskunnista. Ei pohjaa siten mitenkään erityisen huonona voida pitää.

Huonon hallinnon jatkumista haikailevien kannattaa ottaa huomioon, että kansannousu nyt joka tapauksessa tapahtui, eikä historian pyörää ole enää mahdollista kääntää takaisinpäin. Kansannousu oli aito ja hallinto antoi sille omine väärinkäytöksineen erittäin vahvat perusteet. Siitä lähtien hallinto on syyllistynyt ulkopuolisten avustajien tuella niin hirvittäviin rikoksiin omaa kansaansa vastaan, että on äärimmäisen epäeettistä puolustaa sen oikeutta jatkaa edelleen vallassa. Yhtä hyvin voisimme sanoa, että Pol Potin olisi pitänyt saada jatkaa rauhassa vallanpitoaan Kamputseassa. Tai Hitlerin Saksassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset