AnttiJuhaniKasvio

Kaksi havaintoa Venäjältä ja yksi Suomesta

Presidentti Putinin Kultarannassa esittämät omituiset väitteet Venäjän joukkojen sijoittumisesta ja hänen myöhempi katoamisensa julkisuudesta on jälleen kerran synnyttänyt spekulointeja naapurimaassa vallitsevasta tilanteesta ja erityisesti presidentin täänhetkisestä asemasta.

Yhden kiinnostavan lisämausteen keskusteluun antaa Vesti.ru -verkkomedian eilen näkyvästi – venäjäksi - uutisoima Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin maininta siitä, että myös nainen voisi hyvin toimia Venäjän presidenttinä. Periaatteessa kyse ei ole sen isommasta asiasta kuin tiedottajan reaktiosta Britannian pääministerivalinnan Venäjällä synnyttämään keskusteluun siitä, voisiko nainen nousta maan johtoon heilläkin. Tähän Peskov totesi, ettei siihen ole ainakaan mitään lainsäädännöllistä estettä.

Kyse olisi ei-uutisesta ellei se tulisi Venäjältä, missä kaikki presidenttiin liittyvä uutisointi kontrolloidaan äärimmäisen tarkkaan. Siksi voimme oikeutetusti kysyä, miksi yksi maan johtavista viestimistä nostaa tuollaisen lausunnon yhdeksi eilispäivän tärkeimmistä poliittisista uutisista. Miten Suomessa olisi reagoitu, jos Kekkosen vallantäyteyden vuosina joku olisi alkanut haikailla maahamme naispresidenttiä?

Toisen lisämausteen antoi samana päivänä Latviasta käsin toimiva kriittisten venäläisten journalistien verkkomedia Medusa julkaisemalla – englanniksi - RBK-uutiskanavan uusien pääoimittajien ja toimitushenkilöstön tapaamisesta tehdyn nauhoituksen. Kanavan edelliset päätoimittajat erotettiin pian presidentti Putinin tyttäriä koskevien uutisten julkaisemisen jälkeen, ja jupakan yhteydessä monet toimittajat irtisanoutuivat. Tapaamisen tarkoitus oli selventää uuden toimituksellisen johdon linjaa ja samalla houkutella jäljelle jääneitä toimittajia jatkamaan työtään median palveluksessa. Nauhoitus antaa selkeän kuvan niistä kafkamaisista tavoista, joilla Kreml nykyisin pyrkii ohjaamaan toimittajia heidän työssään. Samalla se kuitenkin kertoo myös siitä, miten tosissaan vallan edustajat joutuvat ponnistelemaan päästäkseen jatkossakin hyödyntämään työhönsä vastuullisesti suhtautuvien ammattitaitoisten toimittajien palveluja.

Medioista ja toimittajien sallitun käyttäytymisen rajoista keskustellaan meilläkin. Esimerkiksi Erkki Tuomioja raivoaa blogissaan Ylen Baltian toimittajalle tämän Nato-uutisoinnin vuoksi. Tuomiojalla on toki sama oikeus kritisoida medioiden toimintaa kuin meillä muillakin, mutta tässä tapauksessa hän ylireagoi totaalisesti toimittajan käyttämään vähemmän onnistuneeseen kielikuvaan pensaikkoon piiloutuneina saalistaan odottavista suomalaisista.

RBK:n päätoimittajat Jelizaveta Golikova ja Igor Trosnikov puhuivat yllämainitussa nauhoituksessa epämääräisesti sulkuviivoista, jotka ylittäessään autoilija voi menettää ajokorttinsa. Erkki Tuomioja puolestaan vaatii hyvin suoraviivaisesti eduskunnan kontrolloiman Ylen toimittajia suomettamaan kaikki viittauksensa Venäjään ja sen harjoittamaan politiikkaan. Näen piiloviestin täsmälleen samana kuin Golikovlla ja Trosnikovilla: jos toimittaja haluaa töidensä jatkuvan tulevaisuudessakin, on paras regoida herkällä korvalla vallanpitäjien toiveisiin.

Tuomioja tuli aikanaan tunnetuksi arvostelemalla Yhdysvaltain pommituksia Vietnamissa, eikä hän ole luopunut Sadankomitean merkistä sen jälkeenkään. Tämän valossa toivoisi, että Venäjä-hyssyttelyn sijasta ex-ulkoministerimme tuomitsisi mahdollisimman selkeäsanaisesti Venäjän hävittäjien parhaillaan harjoittaman Aleppoon saarrettujen siviilien systemaattisen teurastamisen. Onhan siinä kyse meidän aikamme pahimmasta inhimillisestä katastrofista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Erkki Tuomiojaa kuvaillaan älyköksi, jopa historioitsijaksi ja vieläpä ylivertaiseksi näkijäpoliitikoksi, vaikka hän näyttäytyy ennen muuta Surullisen Hahmon Ritarina, poliittisena taiteilijana ja seikkailijana, joka poikkeaa esikuvastaan Don Quixotesta mm. provosoitumalla ja ärsyyntymällä tavattoman helposti - don Quixote puolestaan oli aina rohkea, hyvämielinen ja johdonmukainen.

Ainoan jakson Erkki Tuomiojan poliittisissa seikkailuissa olen vakaana ja positiivisena nähnyt hänen viime ulkoministeriytensä alkuajan, kun hän surullisenvakavana huojuen toisteli EU:n näkemyksiä ja lausuntoja - kunnes palasi Tuomiojaksi.

Ei ole lainkaan ihmeteltävää, ettei sekava, ylimielinen Tuomioja ole koskaan kelvannut SDP:n puheenjohtajaksi; on myös erittäin ymmärrettävää, että hänet on kuitenkin arvostettu SDP:lle melkoisesti ääniä tuovana taiteilijahorjahtelijana.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tuomiojan ainoa vika on siinä, että hän on tälle kansalle aivan liian älykäs toimiakseen politiikassa. Politiikassa pitää vähintäänkin teeskennellä olevansa melko tyhmä, jotta saavuttaisi kansansuosion. Tärkeintä näkyy olevan se, miltä asiat näyttävät kuin mitä ne ovat. Siitä jälkimmäisestä eivät näet monet halua edes kuulla.

Maassamme vallitseva alemmuuskompleksi järjen edessä on enimmäkseen säälittävää katseltavaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Lapsineroilla on aina omat ongelmansa!

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Erkki Tuomioja on minun lskujen mukaan viimeinen taistolainen.
Olipa puhe aidasta tai aidanseipäästä, Tuomioja osasi vääntää keskustelun USAn haukkumiseksi. Räksytys on ehkä paras sana kuvaan Tuomiojan puheenvuoroja.

Kyllä joskus 60- 70-luvuilla olin huolissani, että jos sittenkin tiedeontantaajaa lukevat radikaalitoverit saavat kammettua Suomen yhteiskuntajärjestyksen nurin ja touvat bresneviläisen bolshevismin tilalle. Nyt lähinnä huvitta vihervasemmiston impotentit puuhastelut.

Käyttäjän KariRantala kuva
Kari Rantala

Antti Kasvio, kiitos viittauksestasi Aleppoon. Putinhan varmisteli jo 2012
vet-oikeudellaan massamurhat. Tänään annamme Putinille siimaa yli ymmärryksen
ja hän käyttää loputtomasti meitä hyväkseen Erkin ja kumppaneiden tukemana.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Tuomioja ilmoitti äskettäin, että Nato on Venäjälle uhka, vaikka se ei ole, vaan Putin sisäpolitiikan ja vallastakiinnipitämisen takia kiinnittää kansan huomion uhriutumiseen eli muka uhattuna olemiseen. Tuomioja taannoin sanoi, että Venäjän varustautuminen on normaalia päivittämistä! Niin ja kauan sitten antamansa kannanotot EU:sta, EEC:stä jne. Olisi kovin paljon helpompaa, jos Tuomiojan lausuntoautomaatista ei pääsisi jatkuvasti kaikenlaisia lausuntoja!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Viimeisin havainto EU:sta. Tämä vyyhti tuo hallitukselle ja ehkä myös presidentti Sauli Niinistön ja Putinin välisiin keskusteluihin uutta sykettä. Pitääkö ystävällistä naapuria ymmärtää ja pyllistää Brysseliin ?

Rosatom riskissä joutua lännen pako­te­lis­talle.

Suomessa Fennovoimalle ydinvoimalaa rakentavan Rosatomin kytkökset Krimin niemimaalla käynnissä oleviin venä­läis­hank­kei­siin uhkaavat viedä sen lännen pako­te­lis­talle, kertoo venäläinen talouslehti Kommersant.

Venäjän valtiollinen ydin­voi­ma­yhtiö on kertonut voittaneensa kilpailun laitteiston toimit­ta­mi­sesta Krimin niemimaalle.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Siinä kilpailussa olivat ihan varmasti kaikki ydinvoimayhtiöt samalla lähtöviivalla.

Jukka Lampinen

Kaikki on hyvää mitä länsi tekee ja kaikki on pahaa mitä itä tekee.
Tätä on hoettu jo 1000 vuotta, venäläiset vainolaiset kyllä muistetaan.
Vietnamia hallitsee edelleen ne kommunistit, joita vastaan USA joistain käsittämättömästä syystä hyökkäsi.
Viimeisenkin uskottavuuden perusteiden järkevyydestä, vei Usa pyrkiessään nyt Vitnamin sotakuppaniksi.
USA syyllistyi siis, 3 miljoonan Vietnamilaisen kansanmurhaan.
Tulevaisuudessa USA, tästä vielä aivan varmasti tuomitaan.

En malta olla rääpimättä, tätä järjetöntä Itämeri turvallisuus vouhkaamista.
Muistellaampa vähän toista maailmansotaa, mikä oli Venäjälle ehdottomasti tärkein stratekinen meri, aivan jäämeren kautta tapahtunut huolto.
Sitä se on edelleen, Venäjän ainoa henkireikä ulkomaailmaan on Muuurmanskin reitti.
Sitten se tärkein kysymys, kuka sitä uhkaa???
Suomi on suuri uhka, Venäjän stratekisesti tärkeimmälle raja osuudelle.
Itämerellä ei ole Venäjälle mitään merkitystä, mutta Natoa ei päästetä uhkamaan jäämeri yhteyttä.
Se tässä asiassa eniten hämmästyttää, että onko Suomen kenraalit täydellisiä idiootteja vai teeskenteleekö ne tyhmää.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

re #8

"Muistellaanpa vähän toista maailmansotaa. Mikä oli Venäjälle ehdottomasti tärkein strateginen meri? Aivan, Jäämeren kautta tapahtunut huolto.

Sitä se on edelleen, Venäjän ainoa henkireikä ulkomaailmaan on Muurmanskin reitti."

Muistellaan vain. Muistatko mitkä valtiot Venäjää huolsivat? Mahdollisessa kriisissä Naton kanssa tätä väylää tuskin käytettäisiin. Entä Mustameri? Eipä rahtia Venäjälle kulkisi Bosporin salmen kautta sen paremmin kuin Tanskan salmienkaan kautta. Beringin salmikin saattaisi olla tukossa. Kiina taitaa olla ainoa "henkireikä".

Ei siis ole mitenkään väärin todeta, että Venäjä on eristänyt itsensä ja on ”vihollisten” saartama. Venäjän kannattaisi todellakin "pitää ystävät lähellä ja viholliset kaukana".

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jukka Lampinen

Venäjän rahtiliikenteestä lähes puolet n. 215 miljoonaa tonnia kulkee Venäjän Itämeren satamien kautta. Mikään muu meri ei ole Venäjälle logistisesti niin tärkeä kuin vapaa meriväylä Itämerellä.

Venäjän suurin satama Utämerellä on Ust-Luga. Toiseksi suurin Venäjän satama on Pietarin satama.

Pietarin satama käsittelee noin n.60 milj. tonnia kappaletavaraa vuodessa ja on Itämern suurin konttisatama. Kokoluokaltaan verrattavissa Rotterdamin satamaan.

Venäjän suurin satama on uudistunut Ust-Lugan monitoimisatama joka käsitteli viime vuonna n. 60 milj. tonnia tavaraa.

Venäjän suurin öljyterminaali Primorsk (Koiviston satama) käsitteli viime vuonna 63 milj. tonnia öljytuotteita maailmalle.

The ports of the Baltic Basin handled 215.8 mln t including 82.1 mln t of dry cargo, 133.7 mln t of liquid bulk cargo. The port of Ust-Luga handled 62.7 mln t , Big Port St. Petersburg - 58 mln t, Vysotsk - 16.2 mln t, Kaliningrad - 13.7 mln t, Primorsk - 63.8 mln t.

Venäjän jäämeren satamien kautta kulki rahtia yhteensä n.42 milj. tonnia.

Jukka Lampinen

Kun vielä kerrot, onko Venäjällä, mitään realistisia edellytyksiä, pitää sota- tilassa Tanskan salmia avoinna.
Niin osoitat, että puhut sota stratekiasta.
Tanskan kapeikon avoinna pitäminen, tarkoittaa Ruotsin, Tanskan ja Saksan miehitystä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jukka Lampinen

Niin se on Bosporin salmikin NATO maan Turkin täydellisessä hallinassa. Päästäkseen ulos Mustalta Mereltä pitäisi vallata myös Turkki.

Viittasin vain väitteeseesi, että Itämerellä ei ole mitään merkitystä Venäjälle.

Mitä tulee Jäämeri yhteyteen se on myös jo lännestä teoreettisesti NATO:n saartama. Norja ja Islanti.

Käyttäjän mikkovuorinen kuva
Mikko Vuorinen

Ellen pahoin erehdy, bloggaaja oli 70-luvulla taistolaisia. Mielestäni hän luennoi marxilaisuutta oikein Franzeniassa.

Pidän itsekin tuota YLEn Baltian toimittajan kirjoitusta aivan käsittämättömänä. En ymmärrä, että joku alkaa tuollaista puolustamaan. Sitäpaitsi jutussa syötetään suoraan Kremlin militaristipiirien lapaan.

edit Fransenia --> Franzenia

Käyttäjän mikkovuorinen kuva
Mikko Vuorinen

Moni lukija ei ehkä tiedä mistä puhutaan. Joten liitänpä linkit Marjo Näkin kirjoitukseen:
http://yle.fi/uutiset/nato_virittelee_itameren_alu...

ja Tuomiojan blogiin:
http://tuomioja.org/blogi/2016/07/vihapuhe-ja-sota...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Niin, tuon "ansalangan" voi ymmärtää monella tavalla. Erkki Tuomioja haluaa ymmärtää sen ansalangaksi, jolla laukaistaan sotilaallinen konflikti Itämeren alueella: "... jotta voitaisiin aloittaa kunnon rähinä ja näyttää Putinille missä kaappi seisoo." Siis että toimittaja olisi tulkinnut tilanteen niin, että Suomi ja Nato ehdoin tahdoin hakisi konfliktia Venäjän kanssa. No jos Tuomioja haluaa asian väkisin näin ymmärtää, niin siitä vaan. Se ei kyllä anna oikein rakentavaa kuvaa Tuomiojan toimittajaa koskevan tulkinnan tavoitteista. Siis haluaako Tuomioja kärjistää keskustelua tällä tulkinnalla ? Vai onko niin, että Tuomiojan mallin mukaan kunnon perinteisen ajan YYA -hengessä, edelleenkin ulkopoliittiset "realiteetit" menevät sananvapauden edelle ? Eli malli olisi se, että Suomea koskeva vapaa ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu pitäisi käydä taas jälleen ruotsalaisen median kautta.

Toinen näkökulma sille "ansalangalle" on se, että Suomi on onnistunut luomaan tilanteen, jossa väärä poliittinen liike Venäjältä Suomen suunnalla, johtaa Suomen liittymiseen Natoon. Tämähän on kuitenkin eri asia, kuin sotilaallinen konflikti.

Miksi tällainen "ansalanka" on jouduttu virittämään ? Sitä voi varmastikin kysyä Suomen poliittiselta avainasemassa olevalta eliitiltä. Todennäköisesti asia on sen verran kuuma, että kysymykseen ei saada vastausta ainakaan seuraavaan 25 vuoteen. Onko taustalla Suomen ja Venäjän väliset luottamukselliset keskuselut ? Ehkä kansanedustaja Erkki Tuomiojakin tietää näistä keskusteluista jotakin, esimerkiksi sen pohjalta kun hän , eikä siis ulkoministeri Soini, tapasi viime keväänä ulkoministeri Lavrovin juuri ennen TP:n vierailua presidentti Putinin luona ( http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000113994...).

Käyttäjän mikkovuorinen kuva
Mikko Vuorinen Vastaus kommenttiin #17

Tuomiojan tulkintaa pitää kysyä Tuomiojalta itseltään.

Itse tulkitsen kirjoitusta niin, että Venäjä haluttaisiin saada hyökkäämään niin, että se saisi Suomelta ”päihinsä”. Muunmuassa siksi, kun tuossa puhutaan sotilaallisesti kyvykkäästä Suomesta. Olen itse käsittänyt, että Suomen sotilaallinen kyvykkyys olisi olemassa vain siksi, että mahdollinen hyökkääjä kokisi riskit niin suuriksi, ettei sen kannattaisi hyökätä tänne. Noin opetettiin aikanaan turvallisuuspolitiikan oppitunnilla, kun olin armeijassa YYA-ajan Suomessa. Onko sanoma muuttunut?

Jos taas halutaan nähdä tuo Nato-jäsenyys pelotteena, on kovin epävarmaa, toimiiko se. Eräs toimittaja teki Putinille viimeksi kysymyksen, että haluaako Venäjä tosiaan lisätä Naton suosiota omilla toimillaan. Putin tuntui näyttävän ikään kuin puulla päähän lyödyltä. Ehkä tuo voidaan tulkita niin, että Putin on loistava näyttelijä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #18

Sotilaallisesti kyvykkäällä Suomella on Nato:n silmissä oma arvonsa. Mainittakoon tässä esimerkiksi reilun 600 000 hengen vahvuinen hyvin koulutettu ja toimintakykyinen reservi ( tämä on eri asia kuin Suomen 230 000 sodanajan joukkojen vahvuus ), pieni mutta iskukykyinen rannikolla ja saaristoalueilla toimintaan tottunut meripuolustus sekä iskukykyinen hyvin harjoitellut ilmapuolustus.

Toki tällä puolustuksella on jo sinällänsä oma kynnyksensä mahdolliselle maatamme myönnytyksiin painostavalle valtiolle, mutta kuten monet suomalaiset merkkihenkilöt ( mm. J.K. Paasikivi, Risto Ryti ja Adof Ehrnrooth ) ovat todenneet, että Suomi ei pärjää yksin jos vastassa on suurvalta. Paasikivi ja Ryti ovat todenneet, että tiukan paikan tullen Suomen neuvottelutilanne on surkea, jos sillä ei ole muuta selkänojaa kuin oma puolustus. Adolf Ehrnrooth on taas todennut: "Ei enään koskaan yksin".

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Eräs näkökulma Erkki Tuomiojan Venäjää koskevaan turvallisuuspoliittiseen kantaan:

Ohessa ote kertomuksestani Erkki Tuomiojan esiintymisestä tammikuun alussa 2015 Oulussa Oulun piirin sosialidemokraattien järjestämässä tilaisuudessa, jossa ulkoministeri Erkki Tuomioja kertoi näkemyksiään ja kokemuksiaan siitä missä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa mennään.

Koko juttuni voi lukea oheisesta linkistä:
http://markkulehto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183728...

"Sain kuitenkin , kiitos puhetta johtavan kansanedustaja, Tytti Tuppuraisen, esittää oman , evp. sotilaan kysymyksen , koskien Venäjän asevoimien edellisen komentajan, kenraali Makarovin, Helsingissä 5.6.2012, pitämää esitelmää."

"Tässä puheessaan ja siinä esittämässään karttakuvissa, Makarov toi esiin sen , että Pohjois-Ruotsi, Suomi ja Balttian maat kuuluisivat Euroopan tämän suunnan ohjustorjuntavyöhykkeeseen, josta Venäjä voisi pitää huolen ( jostain syystä Norjan Pohjois-Atlantin länsirannikko ei siihen kuulunut, vaikka se sotilasteknisesti olisikin ballististen ja risteilyohjusten torjunnan kannalta edullinen alue) . Jokainenhan voi miettiä mitä Venjän em. alueille perustama ohjustentorjuntavyöhyke tarkoittaisi ? Itse vastaan omalla vaatimattomalla asiantuntemuksellani: venäläisiä ohjustorjuntajärjestelmiä , johtokeskuksia , tutkavalvonta- ja signaalitiedustelu-asemia, johtokeskuksia , ballististen ohjustentorjuntaohjuspattereita, huoltoyksikköjä , jne. sekä niitä suojaavia joukkoja em. alueilla."

"Kysymykseni ministeri Tuomiojalle koskikin sitä, että mitä ennusmerkkejä hän näkee kenraali Makarovin puheessa, josta sanoin, että hän ( kenraali Makarov ) ei varmaankaan niitä "hihastaan tempaissut". Ministeri Tuomioja vastasi, että hän on Makarovin puheen lukenut. Toisaalta Tuomioja näki, että se oli "tekninen tarkastelu". Siis ei poliittinen kannanotto. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että kukaan Venäjältä ei lähde esittämään mielipiteitään , jos Venäjän presidentti ei ole asiaa hyväksynyt."

"Niin, kuten Tuomioja perusteli monia asioita Oulun puheessaan historiallisen perusteluiden tarkastelulla sekä perspektiivillä , niin sen yritän minäkin tehdä. Miksi vuonna 1939 Kannaksen rajan läheisyys tykin kantaman päässä Leningradin suuntaan ja Suomenlahden saarten merkitys , puhumattakaan Hangosta sekä Jatkosodan jälkeen Porkkalan niemestä , olivat vain "teknisiä ratkaisuja" ? Oliko sittenkin ne kaksi sotaa, jossa kuoli yli 88 000 suomalaista naista ja miestä, vain Stalinin "teknisiä tarkasteluita" ? Ehkä generalissimus Stalinille näin olikin."

Kun puhutaan sapelien kalistelusta, niin mitä muuta kenraali Makarovin puhe oli ja mitä viestiä Makarov antoi sekä kenen toimesta Suomelle ? Ehkä suomalaisille poliitikoille on annettu Venäjän suunnasta muitakin viestejä, joista ei voi kansalle kaikkea kertoa. Sehän saattaisi vaikuttaa mahdolliseen Nato -äänestyksen äänestyskäyttäytymiseen.

Makarovin puheen voi lukea oheisesta linkistä:
http://yle.fi/uutiset/kenraali_makarovin_puhe_koko...

Makarovin puheensa yhteydessä esittämän karttakuvan Venäjän kaavailemasta ohjustentorjuntavyöhykkeestä, voi katsoa googlaamalla Googlesta : Makarov kartta.
Jostain syystä tuota kuvaa ei ole sisällytetty YLE:n yo. mainittuun linkkiin. Ehkäpä se on silloin ollut sitä Erkki Tuomiojan peräänkuuluttamaa valtion yleisradion "viisautta".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset