AnttiJuhaniKasvio

Kesäpainajainen

Britannian brexit-äänestys ja monet muut viime aikojen ilmiöt oikeuttavat kysymään, onko aikamme henkinen ilmapiiri ehkä yleisemminkin muuttumassa. Samalla voimme kysyä, kuinka vakavasti tuo muutos uhkaa heikentää länsimaisen edistysajattelun asemia.

Valistus ja sen vastainen reaktio

Nykyajan valistuneeseen ajattelutapaan kuuluvat demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä ihmisten tasavertainen kohtelu heidän sukupuolestaan, uskonnostaan, syntyperästään tai seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta. Tätä täydentää vastuullinen suhtautuminen sosiaalisiin ja ympäristöongelmiin niin omassa lähiympäristössä kuin maailmanlaajuisestikin.

Entistä useampi on kuitenkin alkanut nähdä tällaisen ajattelutavan sievistelynä, jolla yhteiskunnan hyväosaiset pyrkivät tosiasiassa suojelemaan omia etuoikeuksiaan. Tärkeämpänä pidetään oman maan, sen kansalaisten ja kotimaisten työpaikkojen suojelemista maahanmuuttajilta, heidän kulttuureiltaan, terrorismilta ja palkkoja polkevalta kilpailulta. Samalla halutaan varjella perinteisiä kansallisia arvoja, pitää naiset naisina ja miehet miehinä sekä ylläpitää tiukkaa kuria ja järjestystä.

Näitä näkemyksiä täydentää usein halu korvata demokratian päätöksentekovaikeudet ja ajoittainen sekasorto vahvoilla johtajilla, joilla on kyky panna asiat järjestykseen ja jotka ovat valmiita puolustamaan oman maansa etuja keinoista piittaamatta. Vaikka johtaja ja hänen lähimmät liittolaisensa palkitsisivat itsensä kunnolla näistä palveluista, se hyväksytään koska muidenkin uskotaan tekevän samoin.

Muutoksen merkkejä

Monet britit näkevät EU:n poliittisesti korrektin retoriikan ahkerana viljelijänä, joka ei kuitenkaan kykene kunnon päätöksentekoon ja joka siksi hyödyttää lähinnä vain Brysselissä istuvia korkeasti palkattuja byrokraatteja. Tuloksena oli kesäkuinen Britannian päätös erota unionista. Samaan aikaan EU-vastainen ja maahanmuuttokriittinen oikeistopopulismi nostaa päätään monissa muissa Euroopan maissa, mihin vakiintuneet puolueet reagoivat tiukentamalla omia linjauksiaan.

Kun tilanne on samankaltainen myös Yhdysvalloissa – missä Washingtonin eliitti nähdään yhtä negatiivisessa valossa kuin EU meillä -, tulevaisuus alkaa näyttää huolestuttavalta. Vaikka Donald Trump ei nousisikaan maan seuraavaksi presidentiksi, käyty kampanja jättänee jälkensä maan poliittiseen kulttuuriin vaalien jälkeenkin. Itävallassa vapauspuolueen ehdokas voi hyvin voittaa presidentinvaalien uusintakierroksen, ja kansallinen rintama, viisi tähteä ja AfD ovat nousseet vakiintuneiden puolueiden rinnalle Ranskassa, Italiassa ja Saksassa. Unkarin, Puolan ja Slovakian johdossa EU:n linjauksiin etenkin maahanmuuttokysymyksissä suhtaudutaan nykyisin avoimen halveksuvasti.

Johtaja isolla J:llä

Moni odottaa presidentti Putinin yli kuusitoista vuotta kestäneen valtakauden päättymistä sekä uudistushenkisen johdon nousua hänen tilalleen. Mutta maailmalla nykyisin vallitseva ilmapiiri voi hyvin nostaa hänet vielä seuraavallekin presidenttikaudelle sekä samalla valistuksen vastaisen reaktion henkiseksi johtajaksi, jota eri maiden johtoon nousevat vahvat miehet pitävät esikuvanaan. Tämä koskee myös Kiinan kommunistisen puolueen vanhoillista johtoryhmittymää, joka ei erityisemmin kunnioita venäläisiä ja joka ei pidä heitä ystävinään. Mutta Kremlin kehittämistä vallan pitämisen tekniikoista hekin haluavat ottaa oppia.

Orpoutuva länsi

Samaan aikaan valistuksen perinteestä johdonmukaisesti kiinni pitävien länsimaiden joukko voi pienentyä selvästi. Maailmanlaajuinen eriarvoisuus syvenee ja ympäristöongelmat jäävät hoitamatta useimpien maiden keskittyessä valvomaan omia etujaan. Etenemme kohti eräänlaista koko maailman kattavaa apartheid-järjestelmää, ja niin liberaali älymystö kuin muutkin vähemmistöt joutuvat toimimaan entistä useammin maan alla ja monenlaiseen häirintään varautuen.

Tarttisko tehdä jotakin?

Jos tuo tulevaisuuskuva ei miellytä, kannattaa ehkä ryhtyä miettimään, mitä voimme tehdä kehityksen suunnan muuttamiseksi. Vai onko kyse sittenkin vain huonosti nukutun kesäyön tuottamista harhakuvitelmista?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset