AnttiJuhaniKasvio

Lisääntyikö luottamus?

Presidenttien tiedotustilaisuus Kultarannassa näytti alkuun sujuvan päällisin puolin rakentavassa hengessä. Mutta mitä pitää ajatella siitä, että naapurimaamme valtionpäämies pitää EU:n yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sitoutunutta Suomea YYA-vuosikymmenten tapaan puolueettomana maana? Kulkeeko tieto Suomen kansainvälispoliittisesta statuksesta todella näin huonosti rajan ylitse? Vai onko kyse siitä, että Venäjä ei ole valmis tunnustamaan tai hyväksymään Suomen nykyistä ulkopoliittista asemaa ja todellisuudessa painostaa sen muuttamiseen?

Tärkein viesti tuli tiedotustilaisuuden lopulla presidentti Putinin kysyessä hymyillen maamme mahdolliseen Nato-jäsenyyteen liittyen, haluammeko me Naton puolustavan itseään viimeiseen suomalaiseen sotilaaseen saakka. Aidon mafiatyyliiseen uhkaukseen turvautuminen ystävällismieliseksi tarkoitetussa tapaamisessa kertoo osaltaan siitä, kuinka vaikea ja jännittynyt tilanne Itämeren alueella tällä hetkellä todellisuudessa on.

Presidentti Putin puhui kahdesti siitä, että Venäjä olisi vetänyt sotilaansa 1500 kilometrin päähän Suomen rajoista. Ei ole vetänyt eikä tule vetämään, sen voi kuka tahansa todeta piirtämällä tuon pituisen kehän Suomen rajojen ympäri. Tietääkö kukaan, mihin moinen puhe perustuu?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

1500 kilometriä tarkoittaisi, että lähimmät joukot olisivat Uralilla.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Nimenomaan,

ei niitä olisi myöskään Kaliningradissa eikä Itämerellä, soma ajatus sinänsä

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Väkisinkin tulee mieleen Merkelin toteamus siitä, että Putin on etääntynyt todellisuudesta. Täytyy muistaa, että Venäjällä on vahva armeija ja vahvat miehet siellä vallassa. Onko Putin todellinen vallanpitäjä vai osittain maskotti?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ei nyt sentään. Jossakin Vologda oblastin itäosissa. Asuin siitä itään Kiirovin oblastissa ja sieltä oli 1998 km rajalle, ja se oli varmaan vielä 1000 km Uraalilta?

Henry

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ilomantsista suoraan itään on Uralille melko lähellä tuo 1500 kilometriä.

Mutta onko tämä nyt kovinkaan oleellista väittelyä asiaan liittyen?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jos venäläisten sotilasvoiman uudelleenjärjestely meni pieleen, meni Putinilla talousasiatkin taas toistamiseen väärin. Kertoi uutisena, että Fortum on sijoittamassa miljardin Venäjän energiatalouden kohentamiseen.

Fortum joutuu pörssiyhtiönä taas kerran korjaamaan Putinin virheellisen tiedon. Fortumin investoinnit, n. 4 miljardia euroa, ovat valmiit ja Fortum ei ole muuta kertonut.

Edellisellä kerralla Putinin väärän tiedon levittely maaliskuussa 2016 johti seuraavaan tiedotteeseen.

Fortumin viestinnän mukaan Putinin kommenteissa on kyseessä jonkinlainen sekaannus. ”Yhtiöllä ei ole tällaisia investointisuunnitelmia. Fortumilla on päättynyt neljän miljardin investontiohjelma Venäjällä”

Maiden välisissä investoinneissa ei juhlapuheista huolimatta ole tapahtunut mitään. Investoinnit samoin kuin kaupan tasapaino ovat ennätyksellisesti pielessä. Ukrainan kriisin jälkeen suomalaiset investoinnit Venäjälle ovat pudonneet yli 30 % ollen kuitenkin lähes 10 miljardia euroa. Venäjän investoinnit Suomeen ovat hiukan yli miljardi euroa.

Viisi venäläisyritystä löytyy Suomen 500 suurimman yrityksen joukosta. Nämä viisi yhtiötä suuruusjärjestyksessä olivat vuonna 2015 Teboil ( sija 32.), Gasum (Gazprom 25%, 62.), Norilsk Nickel Harjavalta (79.), Rao Nordic (162.) ja Nizhex Scandinavia (406.).

Venäjä on suuri mahdollisuus suomalaisille yrityksille, tosin erittäin korkeariskinen, mutta Venäjä ei näe Suomessa juuri kiinnostusta investoineille, lukuunottamatta ydinenergiaa.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Helposti unohdamme, että Putin jo nuorena poikana halusi ihailemansa KGB:n agentiksi. Emme tiedä koulutuksen sisältöjä, mutta se mitä tiedetään, on rajua: yksi perusopeista ja - menetelmistä on iloinen, tarkoituksenmukainen valehtelu ja disinformaation levittäminen. Ei vanha koira tavoistaan pääse: Putin mm. ihailee Stalinia ja mainitsi jokin aika sitten Stalinin toimet tarkoituksenmukaisiksi. Ilmankos joku Puheessa kirjoitti mafia-tyylisestä esiintymisestä.

Leninin sanoin - mitä on tehtävä? Nähdäkseni on ennen muuta luotettava Venäjään ja Venäjän = Putinin puheisiin eli osattava nähdä ja kuulla niiden läpi.

Silloin tulevat täysin uskottaviksi ja ymmärrettäviksi nämä Suomi muuttumattomana ja puolueettomana valtiona, Venäjän joukkojen sijainti Uralilla jne.

Luotan täysin Venäjään ja Putiniin enkä siis usko puheitaan, vaan sureksin tekojaan, mutta ihailen kyllä monia rohkeita venäläisiä, jotka turvallisuutensa ja jopa henkensä kaupalla yrittävät viedä äidinmaataan sivistyneeseen ja inhimilliseen suuntaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Putinin huumorintaju on kiistatta kovin samanlainen kuin Stalinin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Kehotan kaikkia hankkimaan tämän teoksen ja lukemaan novellin "ryssänkielen opiskelusta":

http://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=1104004

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Putin sanoi varsinkin Naton koneiden lentelevän Itämerellä käyttämättä transpondereita. "Tätä emme ole keksineet itse, vaan tämä on tilastoa."
Mielenkiintoista. Aivan kuin juttu todellakin olisi poikkeus itsekeksittyjen asioiden joukossa.

Vuoden 1917 tapahtumia kerratessaan Putin valitsi sanansa huolellisesti. "Venäjä oli ensimmäinen maa, joka tunnusti Suomen itsenäisyyden." Oli tärkeätä kuulla tuo itänaapurin presidentiltä, joka olisi vaihtoehtona hyvinkin saattanut möläyttää jotain Leninin antamasta itsenäisyydestä...

Ja vielä paasikiviläis-suomettunut uskontunnustukseni: Suomi tekee Nato-ratkaisunsa itse, ja Venäjä puolestaan reagoi siihen valitsemallaan tavalla.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

"Tätä emme ole keksineet itse, vaan tämä on tilastoa."

Niin miten se nyt meni...
Valhe, emävalhe, tilasto...

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Ymmärrän presidentin vuodesta 1917 puhuessaan halunneen tarkoituksellisesti välittää meille vaikutelman, että Kremlin näkökulmasta katsottuna Suomi on itsenäinen vain ja ainoastaan äiti Venäjän armosta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Etelä-Suomesta itä-Ukrainaan on 1 500 kilometriä. Minun puolestani ne joukot saisi tuoda paljonkin lähemmäksi, Venäjän rajojen sisälle.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Suomesta 1500 km itään tarkoittaisi lähes Uralille. Kuka uskoo!? Jälleen Putin todisti että vastuu Moskovan puheista on kuulijalla eikä kenelläkään muulla!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mitä tästä vierailusta lopulta jäi? Jäikö yhtään mitään hyvää vai tuliko pelkkiä harmaita hiuksia? Valheita ainakin kuulimme ja sitä, miten suomalaiset ovat kiertäneet EU:n pakotteet perustamalla yrityksiä Venäjälle. Niitä on peräti 7000 siellä. Taloudellisestikin Putin haluaa sitoa meidän Venäjään. En sitäkän hyvällä katso. Ei meillä ole tehty ydinvoimalan rakentamispäätöstä, mutta Venäjällä katsotaan, että näin on ja ydinvoimalan rakentaminen jatkuu. Miten sellainen on mahdollista?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos kaikista tähänastisista kommenteista. Kolme jälkihavaintoa:

- Helsingin Sanomien mukaan Venäjän medioissa kiertää tällä hetkellä monenlaisia Fortumin liiketoimintoihin kohdistettuja epäilyjä ja syytöksiä. Tämä jättää vaikutelman siitä, että FSB:ssä ei olla ihan tyytyväisiä yhtiön tämän hetken strategisiin linjauksiin.

-YLE ilmoittaa poistaneensa tiedotustilaisuusuutisistaan viittaukset 1500 kilometrin päässä rajasta oleviin joukkoihin. Ehkä Tehtaankadulta on tullut korjauspyyntö.

- Gleb Pavlovsky totesi äskettäin Foreign Affairsissa presidentti Putinin nykyiseksi päätehtäväksi Putin-brändin manageroinnin. Tehtävään kuuluu muun muassa huolellinen valmistautuminen tiedotustilaisuuksiin, joissa on iso avustajajoukko valmiina avustamaan jos vaarana on ajautuminen heikoille jäille. Nyt presidentin sen sijaan annetaan seistä yksin Kultarannan nurmella esittämäassä absurdeja väitteitä Venäjän joukkojen sijoittumisesta niin, että korjaukset tehdään vasta jälkikäteen. Kiinnostavaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Verkkouutiset on poiminut Putinin kommentit Kremlin kotisivujen virallisesta tiedotteesta. Niiden perusteella vaikuttaa selvältä, ettei kyse ollut käännösvirheestä. Presidentti toisti väitteensä vielä kahdesti.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/putin_kohulaus...

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Gazeta.ru -verkkosivuston uutisointi mahdollistaa tulkinnan, että Putin olisi puhunut Venäjän sotilaiden poisvetämisestä koko Suomen ja Venäjän välisen puolentoistatuhannen kilometrin rajan pituudelta.

Samassa uutisessa kirjoitetaan muuten - minun kökkökäännöksenäni - Suomen poliittisen johdon linjaeroista seuraavaa:

"Vielä presidentti Kekkosen - neuvostojohtaja Leonid Brezhnevin ystävän - aikoina puolueettomalla Suomella oli erinomaiset suhteet Neuvostoliiton kanssa, mutta lännessä puhuttiin "suomettumisesta" maan hakiessa tasapainoa idän ja lännen välillä. Nyt Helsinki näyttää "suomettuvan" uudelleen. Pääministeri Juha Sipilä totesi tammikuisessa tapaamisessaan Dmitri Medvedevin kanssa talouspakotteet vahingollisiksi molemmille osapuolille. Presidentti Niinistö sen sijaan antoi yksiselitteisen tukensa EU:n Venäjän vastaisille talouspakotteille niiden aiheuttamista taloudellisista menetyksistä huolimatta".

Onkohan Suomen johdon todellinen linja hämärtynyt sekä Britannian että Moskovan suuntaan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Todennäköisesti ainakin talouspakotteiden suhteen Moskovan suuntaan, keskustastahan kuului varsinkin viime eduskuntakaudella niitä vastustavia kannanottoja. Ja nyt pääministeri Sipilä kiittelee pääministerin sijaisen Soinin matkaa Lontooseen.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Aikoinaan 1920-1930 luvulla Suomella ja Eestillä oli "salainen" yhteistyö tykkien liittämisestä samaan tulen johtoon. Naissaaren ja Aegnan tulenjohto oli kaapeloitu Porkkalan ja Hangon edustan saarten kanssa. Tosiasiassa NL:n laivastolla ei olisi ollut mitään asiaa tuohon kapeikkoon, joka purkki olisi upotettu alta aikayksikön.
Mannerheim ei pitänyt ajatuksesta. Taisi jo ymmärtää miten siinä käy eli.....

Kätevämpää oli muuttaa Eesti poliitittisesti NL:n vasalliksi + kaikki muut baltian maat. Varsinkin kun saksa sitoutui mukaan näihin etupiirijakoihin. Sinä saat tuon niin minä otan tämän. Jos nykyisellä venäjällä on valloitushaluja länteen niin mitä hitsiä se voi asialle tehdä, ellei se saa, kuten aikoinaan vahvaa liittolaista lännestä...kuten saksasta aikoinaan kysyn vain?

Venäjän pullistelu on toki huolestuttavaa, vaan miten paljon siinä on bluffia mukana sisäpolittiisista syistä...no ainakin jonkun verran. Putinin aika tullaan muistamaan jonkinlaisena välivaiheena, pullisteluna kunnes maa itse liittyy Natoon, miksi ei.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jos Trumpista tulee presidentti jakavatko Putin ja Trump keskenään Euroopan. Ennenkin jakoa on tehty ja Suomi luettiin itään. Paljon mahdollista tällainenkin. Maailma on nyt juuri erittäin yllätyksellinen. Mihin täällä on valmistauduttava?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Mitä pitää ajatella siitä, että naapurimaamme valtionpäämies pitää --- Suomea YYA-vuosikymmenten tapaan puolueettomana maana?"

- Sitä, että Kremlille Natoon kuulumattomuus on yhtä kuin puolueettomuus. Venäläinen käsitteistö on erilainen kuin länsimaissa, ja esimerkiksi Suomi on liian pieni tekijä opettamaan Venäjälle uusia termejä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Saatat olla oikeassakin. Varmaan valtaosa myös suomalaisista pitäisi gallupkyselyssä Suomea puolueettomana maana. Niinhän meille on vuosikymmenet opetettu eikä kovin näyttävää korjausta ole valtionjohdon taholta tähän saatu.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Natoon kuulumattomuus on yhtä kuin puolueettomuus". Näin varmasti Venäjällä ajatellaan.

Kyse ei ole (pelkästä) poliittisesta vaikuttamis- tai harhautusyrityksestä. Ruotsalaiset ja suomalaiset ministerit saattavat nähdä eron sellaistenkin termien välillä kuin "sotilaallisesti liittoutumaton" ja "sotilasliittoihin kuulumaton", mutta suurilla kielillä, myös englanniksi ja saksaksi, ajatellaan, että neutral mikä neutral.

"Puolueeton" on huono suomennos neutraalille. Ei neutraali pH mitenkään "puolueeton" ole. Ruotsalaisilla ja suomalaisilla kun on tämä hienojakoinen kielensä, niin yritetään nyt korostaa kaikissa tilanteissa, että sotilasliittoihin kuulumaton voi olla poliittisesti liittoutunut. Olisi pikkuisen pöhköä väittää samanaikaisesti olevansa "liittoutumaton" ja kuuluvansa "unioniin".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset