AnttiJuhaniKasvio

Millaista Eurooppaa haluamme olla rakentamassa?

Brittien lähtiessä Euroopan Unionista jäljelle jää neljän ja puolen sadan miljoonan ihmisen yhteisö, jonka taloudellinen ominaispaino on samaa luokkaa Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa. Viime aikoina yhteisön idea on kuitenkin ollut kateissa, ja brittien lisäksi monet muut ovat epävarmoja haluistaan jatkaa yhteisön jäsenenä.

Siksi on aika täsmentää, mihin EU:n rakentamisessa oikeasti pitäisi pyrkiä.

Asiaa pohdittaessa kannattaa muistaa, että Eurooppa on modernin sivilisaation syntykoti. Nyt tuo sivilisaatio on alkanut tuhota olemassaolonsa perustoja ehdyttämällä luonnonvaroja, viemällä tilaa muilta elämän muodoilta, ajamalla ekosysteemin raiteiltaan sekä rakentamalla ja asentamalla laukaisuvalmiiksi kaiken elämän poispyyhkimiseen kykeneviä joukkotuhoaseita. Monet yhteiskunnat yrittävät selvitä kriisistä huolehtimalla ensisijaisesti omista tarpeistaan. Muiden osaksi jätetään selviytyminen tai selviytymättä jääminen niillä keinoilla, joita itse kullakin sattuu olemaan käytettävissään.

Näissä oloissa Euroopan Unionin päätehtäväksi tulisi asettaa maanosamme luoman sivilisaation ohjaaminen kestävämmille urille niin, että tuho kyetään välttämään. Yksi perusedellytys tälle ja ylipäätään kaikelle rationaaliselle tiiminnalle on se, että kansalaisilla on mahdollisuus vaihtaa ajatuksia, matkustaa, työskennellä ja harjoittaa yritystoimintaa koko unionin alueella kansallisten rajojen estämättä. Samalla EU:n on selkiytettävä profiilinsa valistuneena, demokraattisena ja ihmisoikeuksia johdonmukaisesti kunnioittavana yhteisönä, jolla on yhteinen talous-, ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

EU:n on huolehdittava kansalaistensa sosiaalisesta turvallisuudesta, tasoitettava tehokkaasti eri väestöryhmien välisiä eroja ja ennen kaikkea noustava edelläkävijäksi maailmanlaajuisissa pyrkimyksissä hyvän elämän edellytysten rakentamiseen kstävän kehityksen rajoja kunnioittaen. EU:n on tehtävä johdonmukaisesti työtä kansainvälisen solidaarisuuden puolesta, ja unionin on tarjottava kansainvälisten sitoumustensa mukaisesti turvapaikka ihmisille, joiden henki ja terveys ovat vaarassa.

Kaikki EU:n jäsenmaat eivät välttämättä halua olla rakentamassa tällaista yhteisöä. Heitä ei kannata painostaa tähän, vaan Britannian ohella muillakin jäsenmailla on oltava mahdollisuus halutessaan irtautua unionista. Tällöin jäljelle jäävät maat voivat keskittyä rakentamaan juuri sellaista yhteisöä, jota maailma ja eurooppalaiset itse tällä hetkellä tarvitsevat. Vaikka karsinta merkitsisi yhteisön taloudellisen ominaispainon tilapäistä heikkenemistä, ennen pitkää unionin vahvistuva sisäinen kehitys ja uusien todella halukkaiden jäsenten mukaantulo kompensoivat menetykset.

Suomen tulevaisuuden kannalta paras vaihtoehto on aktiivinen mukanaolo tällaisen yhteisön rakentamisessa. Se jatkaa luontevasti sitä hyvinvointiyhteiskunnan rakennustyötä, jota olemme harjoittaneet yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa toisen maailmansodan ajoista lähtien.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MikaTeuvoPrinkkil kuva
Mika Prinkkilä

EU oli ja on utopistinen unelma, joka ei valitettavasti tule toimimaan tässä raadollisessa maailmassa. EU on irvikuva kansojen yhteisöstä jota eliitti johtaa, Euroopan juuri vapautuneet kansat eivät tarvitse tälläistä yhteisöä. Historia on opettanut, että nämä suureelliset valtiolliset kokeilut tuhoutuvat joka kerta, loppuvaiheissaan ne alentuvat diktatuureiksi. En luettele kokeiluja, historiaa lukenee tietävät ne.

Tieteen edistyminen ei ole muuttanut ihmiskuntaa, se että se on edistynyt erittäin suurella nopeudella, saattaa olla pikemminkin haitaksi, tuhon saa aikaan helpommin ja nopeammin... valitettavasti olen pessimisti, historia todistaa ihmisen rakastavan enemmän itseään kuin muita kaltaisiaan. Edistystä ei siis ole tapahtunut ihmisessä, vaikka tietoa on helpommin saatavissa, ei todista mitään.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Toki kannattaa muistaa että hyvin monet eurooppalaiset kansallisvaltiot - omamme mukaanlukien - muodostuivat vasta 19. vuosisadalla, ja ne ovat osoittautuneet aika kestäviksi rakenteiksi. Ei seuraavan askelen ottaminen ole mikään historiallinen mahdottomuus.

Et ole ainoa joka on viime aikoina kyseenalaistanut edistyksen ajatuksen, mutta mikään ei estä meitä yrittämästä myötävaikuttaa mahdollisimman järkevien valintojen tekemiseen.

Hannu Rautomäki

EU:n valheellinen ja hatara luonne paljastui siinä, että Euroopan teollisuus- ja rahapiirit junttasivat EU:n parusasiakirjoihin vapaan liikkuvuuden ilman mitään parlamentaarista käsittelyä missään EU:n elimessä.
Tarkoituksena oli saada työvoima liikkumaan halvan työvoiman maista teollisuuden käyttöön.
Rahvas nielaisi vapaan liikkuvuuden kivana juttuna, kun rajoilla ei tarvitse viisumeja.
Rapakuntoisessa ja ylivelkaantuneessa Euroopassa työvoima ei kuitenkaan liiku, kun suurtyöttömyyden vallitessa ei ole töitäkään.
Liikkeellä ovat vain elintasomatkailijat EU:n ulkopuolelta, ja heitä on saatukin miljoonia EU:n laiminlyötyä ulkorajojenkin valvonnan.
EU on pitkä sarja hämäyksiä, vilpillisyyttä ja leväperäisyyttä.
Viite:
http://hrautomaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213251-...

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Puhtaan taloustieteellisesti tarkasteltuna työvoiman vapaa liikkuvuus hyödyttää usein sekä lähtö- että vastaanottajamaita.
Näin saattoi tapahtua myös Suomen ja Ruotsin välillä viime vuosisadalla yhteispohjoismaisten työmarkkinoiden ansiosta.

Työperustainen muuttoliike ja turvapaikan tarjoaminen vainotuille ovat eri asioita.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

"EUn on huolehdittava kansalaistensa sosiaalisesta turvallisuudesta"? Siinäpä se. Kuinka EUn kansalainen voi luottaa yhteisöönsä, kun liittymän ulkorajoista emme kykene huolehtimaan. On mahdoton oletus, että Eurooppa, suodessaan sosiaalisen turvallisuuden kaikille maailman kansalaisille, olisi enää huomenna jaloillaan.

Ei rahkeet riitä kun tänäänkin miljardilainoin Suomessa elämme.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Tiedossani ei ole ketään joka olisi vaatinut EU:ta huolehtimaan koko maailman sosiaalisesta turvallisuudesta.
Paremmin toimivaa yhteisöä tarvitaan muun muassa yhteisistä ulkorajoista huolehtimiseksi.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kuka sitten vaatii kutsumattomille maahamme tulijoille kansalaistemme sosiaaliset edut? Omaehtoisestiko rajavartijamme kantavat tulijoiden kasseja?

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #9

Erilaisia maahantulijoita koskevat tunnetusti erilaiset säädökset ja näin on kaikkialla Euroopassa. Luonnollisesti niitä joudutaan uudistamaan kun itse todellisuus muuttuu.

Tiedossani ei ole tahoa joka vaatisi mainitsemiesi etuuksien automaattista myöntämistä kaikille tulijoille. Tiedätkö itse?

Jouni Järvinen

Tätäkö haluat. Suunnitelma euroopan liittovaltiosta vuoti julki. http://www.express.co.uk/news/politics/683739/EU-r...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juuri nyt: "Verotusoikeus Brysseliin, yhteinen armeija" jne.

- Saksa ja Ranska suunnittelevat "Supervaltiota" nyt kun Iso-Britannia ei enää ole jarruna. Katso kommentti # 82
Liittyy tähän: http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/219243-allek...

Puolan Radio; (englanniksi)
http://www.thenews.pl/1/10/Artykul/258994,New-EU-s...

Henry

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Myös Jouni Järvisen kommenttiin liittyen: juuri nyt pitkin Eurooppaa liikkuu toinen toistaan hurjempia spekulaatioita milloin minkin tahon suunnitelmista.

Ehkä kannattaa odottaa ihan rauhassa Saksan, Ranskan ja muiden maiden varsinaisia kannanottoja nähdäksemme, millaisia niiden "supervaltiosuunnitelmat" todellisuudessa ovat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset