AnttiJuhaniKasvio

Brexit ei lupaa hyvää Suomelle

Presidentti Putin onnitteli tänään todennäköisesti itseään lasillisella Krimin punaista shamppanjaa Britannian Brexit-äänestyksen tuloksen selvittyä. Itsensä onnittelijoiden joukkoon ovat liittyneet myös Donald Trump Yhdysvalloissa sekä tietenkin Paavo Väyrynen Suomessa.

Äänestys osoittaa tavallisten brittien tyytymättömyyden asteen nousseen niin, että he ovat valmiita näyttämään eliiteille keskisormea välittämättä juurikaan protestinsa tosiasiallisista seurauksista. Samalla se kertoo isolationismin olevan muotia todennäköisesti paljon brittein saaria laajemminkin.

Nyt ilmentymänsä saanut uho voi hyvin nostaa myös Donald Trumpin Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi, ellei mies itse pilaa omia mahdollisuuksiaan. Toki ilmapiiri voi muuttuakin esimerkiksi siinä vaiheessa kun britit saavat riittävästi kokemuksia valintansa käytännön seurauksista.

Toisaalta kannattaa ottaa huomioon, että välittömiä markkinareaktioita lukuunottamatta asiat eivät etene kovin nopeasti. Alahuoneen hajoittaminen ja uusien vaalien pitäminen eivät enää onnistu vuonna 2011 tehtyjen lakimuutosten jälkeen yhtä helposti kuin aiemmin. Pääministeri Cameron on ilmoittanut eroavansa, mutta uuden puheenjohtajan ja pääministerin valinta tapahtuu vasta lokakuussa. Ja ennen tätä valintaa brittien on vaikea aloittaa EU:n kanssa varsinaisia neuvotteluja eron käytännön toteuttamisesta.

Siten mahdollinen backlash tulee liian myöhään voidakseen vaikuttaa enää kovin paljon siihen ilmapiiriin, jonka vallitessa Yhdysvallat käy marraskuussa omia presidentinvaalejaan. Eivätkä amerikkalaiset yleensäkään anna ulkopuolisten tapahtumien liiemmin vaikuttaa omiin vaaleihinsa. Brexit-äänestys voi juuri ja juuri ylittää heidän huomiokynnyksensä, kun taas brittien kokemat käytännön seuraukset eivät heitä enää kiinnosta.

Äänestystuloksen selviäminen heikensi euron arvoa välittömästi noin kolmella prosentilla Yhdysvaltain dollariin verrattuna. Pysyväksi jäädessään tällainen muutos parantaisi hieman Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä ja keventäisi näin sisäisen delvalvaation paineita.

Oleellisimpia meidän kannaltamme ovat kuitenkin ratkaisun turvallisuuspoliittiset vaikutukset. Pyrkiessään lisäämään vaikutusvaltaansa Itämeren alueella Venäjä on joutunut ottamaan huomioon Ison-Britannian yhtenä vastapuolen keskeisimmistä toimijoista. Tieto maan keskittymisestä lähivuosien ajan ensisijaisesti omiin asioihinsa on todella iso helpotus venäläisille, ja nyt heillä on vapaammat kädet esimerkiksi Suomen painostamiseen.

Uskon presidentti Putinin ajatelleen myös Suomea tämänaamuista shamppanjaa makustellessaan. Presidentti Niinistö puolestaan päässee maistelemaan Venäjän tiukentuvaa asennetta virkaveljien heinäkuisessa tapaamisessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Joko minulta on jäänyt huomaamatta tai sitten asia on ollut niin, että Merkel on ollut viime kuukaudet tavattoman hiljaa. Varmaakin pitelee rästiin jääneitä vuosilomiaan, jotta eivät vanhenisi.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Jos tarkoitat Angela Merkelin hiljaa toivoneen Britannian eroa, niin en todellakaan usko. Nyt CDUn johto on ulko-ja eurooppapolitiikassaan paljon pahemmassa puristuksessa AfD:n ja SPD:n välissä. Ja talousnäkymät ovat muuttuneet sysimustiksi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ei se tuohon jää mitenkään. Ranskaan valtaan Putinin tukema Le Pen seuraavaksi (sekä presidentiksi että mahdollisesti puolueenakin) ja Ranskan ero EU:sta on game over koko lafkalle. Tai mikäli jostain syystä ei toimisi, niin pari kolme pienempää maata pois EU:sta ja game over sitä kautta. Shakki on taitolaji.

Sopii Venäjälle täydellisesti. Nyt jos koskaan Suomella pitäisi olla erinomaisia päättäjiä eduskunnassa. Kun nyt vilkaisin taas koostumuksen, niin ei tilanne ihan hyvältä näytä :D mutta mielipiteitä on monia. Taitaa alkaa olla aika toivoa että edes uudella YYA-sopimuksella selviäisi eikä pahemmin kävisi ;)

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Onneksi politiikka on kuitenkin aika ennustamatonta ja joskus käänteitä voi tulla positiivisiinkin suuntiin.

Itse erehdyin kirkkaasti tämän äänestyksen suhteen. Jo Coxin surmaamisen jälkeen oletin lukujen muodostuvan päinvastaisiksi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

joskus.. ei kai sitä ilman jotain positiivisuutta jaksaisi elääkään. Todennäköisyydet ovat Euroopan tulevan rauhallisuuden puolella about luokkaa Aku Ankan tuuri, mutta joskus Akukin onnistuu :D valitettavasti tämä ei ole sarjakuvaa ja yleensä todennäköisyydet kertovat paljon.

Tosin myönnettäkööt että nyt on liikkeellä niin paljon muuttujia että jänniä aikoja ainakin tiedossa ääripäistä toisiin. Yleensä ikäviä ihmisille vain ne etenkin ääripäät..

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ #4/AK: "Itse erehdyin kirkkaasti tämän äänestyksen suhteen."
Itse voitin brexit vedon, kahvit ilman pulla tiedossa. Tällaisessa meikäläinenkin pärjää, kun ei tarvitse eikä voi tietää mitään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ehdotan paluuta monarkkiaan, ja Romanovien kruununperijän kutsumista suuriruhtinaaksi.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 3#/PR: "Ehdotan paluuta monarkkiaan.."
Tuskin toteutuu, mutta pidän tavastasi ajatella! - Kaivelin kellarista ’Venäjän kielen alkeet’ oppikirjan jo esille.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jaakko Korpi-Anttila

Schengen on vielä voimassa. Ei tarvitse uutta kieltä opiskella.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #9

Kyllä suomalaisen pitää venäjän alkeet osata, erityisesti meidän, jotka olemme soteväessä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kyllä siinä Putininkin leuka loksahtaisi, kun Romanov ottaisi hänet Helsingissä vastaan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Prince_Rostislav_Romanov_(born_1985)

Sitä paitsi Rostislav on nyt Raketa-kellotehtaan johtaja ja siitähän tehtäisiin sitten maailman johtava älykellotehdas.

Risto Laine

Kyllä tämä repii vähän joka suunnalta, ei siinä mitään ja koko pakka avautuu koko laajudessaan, kun tämän pölyt ovat hiukan laskeutuneet, mutta vain hetkeksi.

Seuraava kriisi jo odottaa ovella, nimittäin Kreikka ja ehkä ero eurosta tai jopa EU:sta. IMF vaatii Kreikan lainojen leikkaamista, kun taas Saksa, Ranska eivät tule sitä hyväksymään. Tämän lainapaketin ehkä tarkoituksen mukainen singaali oli varmasti antaa myönteinen kuva, joka tukisi Brexit äänestyksen EU:n myönteistä kannatusta. Tosin kävi.
http://www.bbc.com/news/world-europe-36375973

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset