AnttiJuhaniKasvio

Kun reformit eivät riitä

Kulmakarvani kohosivat lukiessani New York Review of Booksista yhdysvaltalaisen Next System Projectin sivun mittaisen manifestin. Siinä todetaan amerikkalaisen yhteiskunnan ajautuneen systeemiseen kriisiin, joka ei korjaudu muutoin kun rakentamalla kokonaan uudenlainen yhteiskuntajärjestelmä.

Vaatimukset yhteiskuntajärjestelmän muuttamisesta on totuttu liittämään lähinnä kommunistiseen retoriikkaan, eikä juuri kukaan ole enää itäeurooppalaisen sosialismin kaaduttua uskonut keskitetyn suunnitelmatalouden mahdollisuuksiin länsimaissa. Uutena vallankumouksellisena utopiana on noussut esiin islamilainen kalifaatti, mutta edes äärimuslimit itse eivät odota voivansa liittää länsimaita tuon teokratian osaksi.

Mihin vaatimukset järjestelmän muuttamisesta perustuvat?

Uuden manifestin laatimisen taustalla on ennen kaikkea havainto siitä, että nykyinen kehitysmalli ei toimi eivätkä tavanomaiset politiikan keinot tarjoa ratkaisuja ongelmiin. Kehittyneiden teollisuusmaiden kasvu on hidastumassa, sosiaaliset erot kasvavat jyrkästi sekä teollisuusmaiden sisällä että maailmanlaajuisesti, ympäristökriisi syvenee, uuden suursodan vaara on todellinen ja iso raha vie pohjan kansalaisten tasavertaisilta vaikutusmahdollisuuksilta.

Ongelmat eivät ratkea markkinataloudesta luopumalla, vaan manifestin allekirjoittajat uskovat keskenään kilpailevien yritysten pystyvän tulevaisuudessakin tyydyttämään parhaiten kansalaisten kehittyvät tarpeet. Mutta yhteiskunnan on voitava ohjata taloudelliset toiminnot kestävän kehityksen rajoihin, ja kansalaisten on päästävä nauttimaan paljon nykyistä tasavertaisemmin yhteisesti tuotetusta vauraudesta. Lisäksi demokratia on ulotettava yritysten sisälle niin, että omistajien sanelun sijasta kaikki tuloksentekijät pääsevät mukaan päätöksentekoon. Avainasemassa on rahoitusjärjestelmän saattaminen demokraattiseen kontrolliin. Lähemmin The Next System Projectin tavoitteisiin pääsee perehtymään liikkeen verkkosivujen kautta.

Liikkeen avainhenkilöt

Kuva uusimman vallankumousliikkeen luonteesta täsmentyy tarkastelemalla, ketkä manifestin ovat allekirjoittaneet. Mukana on menneiden vuosikymmenten vasemmistoälymystön tunnettuja edustajia kuten Noam Chomsky, Barbara Ehrenreich, Daniel Ellsberg ja Ralph Nader. Toisena keskeisenä ryhmänä ovat kestävän kehityksen aktiivisina puolustajina tunnetuiksi tulleet James Gustave Speth, Herman Daly, Annie Leonard ja Bill McKibben. Lisäksi on akateemisia tähtiä kuten Paul Adler, Dean Baker, Frances Fox Piven, Saskia Sassen, Juliet Schor ja Erik Olin Wright, joitakin näyttelijä Danny Gloverin kaltaisia kulttuurielämän näkyviä edustajia, ay-johtajia, Bill Clintonin ensimmäisen presidenttikauden työministerinä toiminut Robert B. Reich sekä ainoana yhteiskuntajärjestelmän muuttamisesta käytännön kokemuksia hankkineena talousprofessori Jeffrey D. Sachs.

Sachsista voidaan sanoa näin sen vuoksi, että 1990-luvun alussa hän auttoi nuorena huippuekonomistina muun muassa Puolan ja Venäjän hallituksia toteuttamaan shokkiterapiaa, jonka kautta maat pyrkivät siirtymään kohti markkinataloutta. Viime aikoina Sachs on kuitenkin tullut tunnetuksi ennen muuta ajattelultaan syvästi uudistuneena ekonomistina, joka avusti YK:n pääsihteeriä hänen johtaessaan maailmanjärjestön uuden kestävän kehityksen ohjelman valmistelua.

Signaali kasvavista muutospaineista

Manifestin allekirjoittajissa ei siis ole kyse mistään turhasta joukosta, vaikka he asettuvat järjestelmänmuutosvaatimuksineen Yhdysvaltain nykyisen poliittisen kentän marginaaliin. Jotakin ehkä liikkeen luonteesta ja juurista kertoo se, että ryhmittymä levittää sanomaansa ennen kaikkea eri yliopistokampuksilla järjestetyissä teach-in -tilaisuuksissa. Mutta kun samaan aikaan sosialistiksi ilmoittautunut Bernie Sanders on onnistunut haastamaan Hillary Clintonin paljon odotettua vakavammin kilvassa demokraattien presidenttiehdokkuudesta, on helppo päätellä amerikkalaisen yhteiskunnan pinnan alla esiintyvän juuri nyt monenlaista kuohuntaa. Siksi myös tulevan yhteiskunnallisen kehityksen vaihtoehtoja joudutaan miettimään paljon laajemmalla skaalalla kuin Ronald Reaganin ja Margaret Thatcherin valtaannousun jälkeisillä vuosikymmenillä on totuttu ajattelemaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kuka keksii ensimmäisenä osuvan nimen tavoitteelle, joka yhdistää osallistuvan päätöksenteon, demokraattisen kontrollin ja kestävän kehityksen? The Next System on vähän tyhjä ilmaus, vaikka yksityiskohtainen ennusteleminen pitäisikin välttää.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Nähdäkseni useimmat länsimaat ovat samankaltaisessa tilanteessa. Näkyy niin poliittisena kuin taloudellisena kriisien jatkumona jossa Trumpin kaltaiset tapaukset nousevat valtaan ja jossa keskiluokan asema huononee asteittain. Uudet teknologiat, yhä kiihtyvä automatisointi, globalisaation lieveilmiöt työpaikkojen siirtymisine ja veronkierron arkipäiväistymisine puhumattakaan pankkien ja muiden rahoituslaitosten vallan epäterveestä kasvusta luovat tilanteen jossa umpikuja näyttäisi häämöttävän. Itse toivon, että vallankumous on vain retoriikkaa ja uuden yhteiskunnan rakentaminen onnistuu ilman väkivaltaa demokraattisin keinoin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"..että vallankumous on vain retoriikkaa.."
Toverit, ottakaa kiväärit. Net, kun saavat pistoolin, ovat upseereita!

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Tässä tapauksessa kyse on kyllä hyvin rauhanomaisesta väestä - lähinnä pohjoismaisiin sosialidemokraatteihin tai vihreisiin verrattavista. Mutta toki on syytä ottaa huomioon se, että yhteiskunnallisten liikkeiden mobilisoituessa mukaan tulee monenlaista väkeä. Ahdingon syvyys, asenteiden ehdottomuus ja dialogin toimimattomuus jättävät yleensä jälkensä hyvistä aikeista riippumatta. Juuri siksi asioille kannattaa yrittää tehdä jotakin ennen kuin ongelmat karkaavat hallinnasta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Danny Glover on tietysti usein nähty Tappava ase kädessään...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset