AnttiJuhaniKasvio

Loistokauppa?

Suomen ja Nokian on  viime päivinä väitetty olleen hyvin onnekkaita sen vuoksi, että Microsoft saatiin vajaat kolme vuotta sitten ostamaan Nokialta myöhemmin arvottomaksi osoittautunut matkapuhelinliiketoiminta runsaalla viidellä miljardilla eurolla. Kannnattaa kuitenkin miettiä kahdesti ennen prosessin lopullisten voittajien ja häviäjien julistamista.

Miten kauppa syntyi

Tarina alkoi Microsoftin seuratessa 1990-luvulla kateellisena Nokian voittokulkua. Kateuteen liittyi huoli oman yrityksen tulevaisuudesta internetin käytön siirtyessä pöytäkoneilta erilaisille mobiililaitteille. Erityisesti Steve Ballmer oli hyvin kiinnostunut Nokiasta, mutta saamatta Bill Gatesilta tukea omille ajatuksilleen. Aikaa myöten Ballmerin liikkumavara lisääntyi mobiilimaailman roolin vahvistuessa ja Gatesin keskittyessä enemmän säätiönsä asioihin.

Juuri noina aikoina Nokian liiketoiminta alkoi kompastella ja toimissaan heikosti onnistuneen Olli-Pekka Kallasvuon tilalle jouduttiin etsimään uutta vetäjää. Tuossa vaiheessa Nokia valitsi toistaiseksi tuntemattomiksi jääneistä syistä johtajakseen Stephen Elopin, joka pian ilmoitti yrityksensä muistuttavan palavaa öljynporauslauttaa. Pian tämän jälkeen hän ohjasi Nokian valitsemaan entisen työnantajansa kehittämän käyttöjärjestelmän kaikkiin puhelimiinsa.

Nokia oli toki ajanut matkapuhelinten kehitystyönsä umpikujaan jo ennen Elopin tuloa taloon, mutta hänen toimintansa syvensi kriisiä entisestään. Tämä ei  ollut ostajan kannalta hyvä asia lukuunottamatta sitä, että vaikeudet antoivat sen käyttöön hyviä argumentteja hinnoista neuvoteltaessa. Lisäksi Microsoft sai Elopin aseman ansiosta ainutlaatuisen mahdollisuuden ostokohteen täydelliseen läpivalaisuun kauppaa valmisteltaessa.

Hyvä ja huono kauppa

Nämä näkökohdat huomioon ottaen Nokian matkapuhelinliiketoiminnastaan saama hinta ei loppujen lopuksi ollut kovin huono, vaikka se siltä kaupanteon ajankohtana näyttikin. Tuskin kukaan olisi kaikista virheistä huolimatta osannut vielä tuossa vaiheessa arvata, että Nokian parhaimmillaan pitkälti yli sadan miljardin dollarin arvoiseksi noteerattu matkapuhelinosaaminen putoaisi puolessatoista vuosikymmenessä nollan tasolle.

Traagisen lopputuloksen tietäen voimme toki sanoa Nokian tehneen vuonna 2013 erittäin hyvän ja Microsoftin äärimmäisen huonon kaupan. Ei siten ihme että Steve Ballmer siirtyi pian kaupanteon jälkeen syrjään, Stephen Elop on ajautunut urallaan sivuraiteelle ja että Microsoftia nykyisin johtava Satya Nadella on jo jonkin aikaa halunnut päästä eroon matkapuhelinvalmistuksesta.

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että matkapuhelinvalmistus on suhteellisen pieni osa Microsoftin liiketoimista. Nokian kanssa tehdyn kaupan julkistamisen jälkeisenä aikana Microsoftin markkina-arvo on kohonnut 55 prosenttia kun Nokia on joutunut tyytymään 34 prosenttiin. Kokonaisuudessaan Microsoftin markkina-arvo on pitkälti yli kymmenkertainen Nokiaan verrattuna.

Isoimmat häviäjät löytyvät läheltä

Microsoftia suurempia häviäjiä ovat ne ihmiset, jotka ensin Nokian ja sitten Microsoftin palveluksessa ovat pyrkineet suunnittelemaan ja valmistamaan niin hyviä matkapuhelimia kuin johdon linjausten pohjalta on ollut mahdollista. Nyt tuon työn tulokset vedetään viemäristä alas siten kuin microsoftilaisten luottamusmies TV-haastattelussa lopetusilmoituksen jälkeen totesi.

Toinen suuri häviäjä on Suomi, sillä maailmalla tullaan muistamaan pitkään Microsoftin tappiot sijoituksistaan suomalaiseen matkapuhelinosaamiseen. Se painaa kun yritämme houkutella kansainvälisiä yrityksiä hyödyntämään täkäläistä työtä ja osaamista.  Ja tuleva vaurauskehityksemme riippuu nimenomaan siitä, miten hyvin saamme muun maailman luottamaan työmme ja osaamisemme laatuun.

Onnistumisen tulokset käyttöön

Eräs lopputulos tapahtuneesta on kuitenkin se, että huippuvuosistaan merkittävästi kutistunut Nokia jatkaa toimintaansa verkkolaitevalmistajana, ja yhtiö on voinut käyttää Microsoft-kaupan tuomaa rahaa markkina-asemiensa vahvistamiseen. Nyt meillä on kaikki syy toivoa yhtiön menestyvän ja suomalaisen osaamisen osoittavan arvonsa menestyksen rakentamisessa. Tätä kautta saamme ehkä muutkin toimijat vakuuttumaan, että Suomessa on sittenkin aika hyvä toimia. Jos näin käy, osa nyt tyhjän päälle joutuneista it-ammattilaisista pääsee ehkä takaisin töihin niin Oulussa, Salossa, Tampereella kuin pääkaupunkiseudullakin.

Helppoa urakkaa ei missään tapauksessa ole tiedossa. Tuloksia saadaan vain jos kaikki – viranomaiset, yliopistot ja korkeakoulut, elinkeinopolitiikan toimijat ja työnhakijat itse – ovat valmiita ponnistelemaan tosissaan uusien menestystarinoiden rakentamiseksi.  Eikä tämä edes välttämättä riitä, vaan lisäksi voidaan tarvita ripaus hyvää onnea.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Lue nämä:

http://muropaketti.com/artikkelit/nokia-meegon-tarina

ja

http://muropaketti.com/artikkelit/nokia-meegon-tar...

Kyllä siellä artikkelissa lukee, että kuinka organisaatio jakaantui kahteen leiriin: Symbian ja MeeGo, siinä kilpailtiin kenen idea on parempi ja torpattiin toinen toiselta. Johtoporras taas pelkäsi oman asemansa takia ja turvasi persuksensa suosimalla jotakin.

MeeGon käyttöliittymän ajatusta rakennettiin kolmesti uudelleen ja kehittäjät eivät tieneet missä nyt oikein mennään ja vain huhujen varassa koittivat asioista saada selvää.

Sitten on syyllisiä nämä komponenttitoimittajat. Esimerkiksi Texas Instrument ilmoitti, ettei enää jatkakaan kyseisiä komponentteja ja Nokia jäi vaille tärkeän komponentin puuttumista, joka johti kokonaan uudistamaan MeeGon alusta asti. Sitten toinen syyllinen on Intel, joka tutki yhtä koodinpätkää 3 kk ennenkuin sille sai hyväksyntänsä. Kysymys oli Intelin prosessorista, joka kuitenkin lykkääntyi vuodella eteenpäin ja jouduttiin taas tekemään koodit uusiksi ja valitsemaan uusi kokonainen piiri toiselta komponenttivalmistajalta.

Kyllä se 1,5 vuotta on kenelle tahansa kännykänvalmistajalle aivan liikaa ja syyllisiä voi yrittää etsiä johtoportaasta. Elopin vertaus palavaan öljylauttaan oli tarkoitettu sisäiselle viestinnälle koko henkilöstölle, että nyt loppuu nämä sähläilyt ja kiire oli saada jotain tuotetta ulos.

Jos ymmärrät organisaatiota:
Osakkeenomistajat
Hallitus
Toimitusjohtaja
jne.

Toimitusjohtaja tekee kaikki tehtävät, mitä hallitus on hänelle asettanut. Kuka sen käyttöjärjestelmän valitsi?

Kyllä tässä sitä on halunnut, että lopetettaisiin nämä salaliitot ja väärän tiedon levittämiset heti alkuunsa.

Nokia teki jälkeenpäin loistokaupan myydessään puhelinyksikkönsä ja piti kaikki patentit sekä osan porukasta itsellään.

Markkinoilla tunkeutuu entistä enemmän valmistajia ja hajonta on suuri. Isoimmilta loppuu pian katteet ja eihän se kohta enää kannata, parempi siis lyödä pillit pussiin kun pienemmät, tuntemattomat tarjoavat aivan edullisia Android-puhelimia:

http://thenextweb.com/insider/2015/08/05/this-is-w...

Aika selvästi osoittaa kännyköiden muuttuneen bulkkitavaraksi.
Tuo on ongelma ja täytyy keksiä keino hillitä. Lisenssimaksut kerättävä, kun suurin osa ovat laittomasti tehneet.

Vaikea on keksiä jotain aivan uudenlaista, missä sitten Suomessa joku startup-yritys näkee koko maailman tarvitsevan tätä.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Kiitos informatiivisesta kommentista! Se konkretisoi erinomaisesti tekijöitä, jotka ajoivat matkapuhelinbisneksen vaikeuksiin jo ennen Microsoft-vaihetta.

Vaikka öljylauttavertaus oli ensisijaisesti henkilöstölle tarkoitettua viestintää, oli toki selvää että tuollainen viesti leviäisi myös yleiseen julkisuuteen. Yhtä selvää oli ja on, että tuollaiset viestit eivät voi olla vaurioittamatta yritystä kohtaan tunnettua luottamusta. Jonkinlaista herättävää viestiä tuossa vaiheessa toki joka tapauksessa tarvittiin.

Microsoft-kaupan analysointiin ei tarvita mitään salaliittoteorioita, olihan aivan julkista tietoa että Steven Elop tuli Nokialle Microsoftilta ja että hän palasi kaupan läpivietyään vanhan työnantajansa palvelukseen. Asetelma nyt vain on yritysmaailman normaaleihin käytäntöihin verrattuna täysin poikkeuksellinen, ja on vaikea keksiä liikkeenjohdon asiantuntijaa joka kehoittaisi jotakin yritystä milloinkaan menettelemään näin.

Ajatuksesi kännyköiden muuttumisesta bulkkitavaraksi allekirjoitan täysin, joutuuhan Apple parhaillaan kamppailemaan iPhonen markkinoiden kypsymisen synnyttämien ongelmien parissa. Siksi Suomessa pitäisi keksiä uusia tapoja hyödyntää matkapuhelinbisneksen kasvuvaiheen aikana kertynyttä osaamispääomaa - niin kauan kuin sitä on vielä olemassa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Stephen Elopin tultua, oli hänellä varmaan luulot siitä, että yrityksellä on asiat kunnossa ja se olikin pahemmassa kunnossa kuin voi olettaa. Ehkä johto ei kertonut koko totuutta vaan muunneltua. Mutta ei se mitään todista sitä, että hän palasi Microsoftin palvelukseen vain sen takia, että sai mukamas onnistuttuaan kaupan MS:lle. Olihan hän toisissakin tehtävissä ollut ennen tuloaan MS:lle. Ja on ollut suunnitelmia muuallekin kuin vain Nokialle. Siinä romuttuu se salaliittoteoria.

Kallasvuon kaltaisen kädet tumpuiksi taskuihin oleva suomalaisyritysjohtaja olisi takuuvarmasti vienyt Nokiankin konkurssiin, kun ei uskalla muutoksia tehdä ja siihen tarvittiin ulkopuolinen saneeraaja. Mutta nyt tehtiin kuten parhaaksi nähtiinkin.

Kyllä minulla uskoa löytyy, mutta sitä ennen täytyy kehittää täydellisen massaan myytävä laite, joka kasvattaisi uuden yrityksen suureen laajenemiseen.

Suomeen toivoisi tulevan lisää toimijoita, mutta Suomi on mitä on. Esimerkiksi Kone Oy toimii pääosassa vain ulkomailla, miten se työllistää nyt suomalaisia? Tämän ongelman kanssa taistelemme aina, että sijoittajat kiinnostuisivat oikeasti Suomesta ja että kannattaa luottaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio Vastaus kommenttiin #3

Miksi puhua salaliitoista, kun riittää aivan hyvin toteamus siitä, että Elop oli Nokian johdossa toimiessaan hyvin erikoislaatuisessa ristiriitaisten lojaliteettien kentässä? Normaalisti sellaisten asetelmien syntymistä pyritään yritysmaailmassa välttämään viimeiseen asti, koska tällöin on mahdotonta sanoa kuka mitä herraa milloinkin palvelee. Ei sitä edes toimija itse välttämättä pysty loppuun saakka erittelemään.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #4

Siitäpä juuri on kyse, omituisessa ympäristössä ja heti alkaa olla kengät ristissä suomalaisessa ympäristössä. Salaliitoista ei tarvitsisi puhua, ellei media ole luonut mielikuvaa siitä ja puhuisi itse alinomaan.

Nykypäivän media nyt yrittää saada uutiskommentteja niistä uusista toimijoista, mutta ei saa vastauksia. Se varmaan johtuu siitä, että media on itse ryvettynyt maineessaan niin pahoin, että niitä toimijoita ei kiinnosta vastailla ollenkaan kyseisille sivustoille.

Asiallinen kuten esim. Muropaketti laatiessaan artikkeleita, on kirvoittanut loistavan määrän, kun se ei sorru samanlaiseen median klikkausotsikoihin ja uskomattomaan määrään vääristelyihin.

Muropaketti onkin vakavasti otettava sivusto ja se kerran laati sellaisen aprilli-uutisen kertoessaan jättikokoisesta nVidia 485-Fermistä väärennetyn kuvan kanssa, jonka kuvan nimenä oli Fool's day ja se levisikin kuloavalkean tavoin ympäri maailmaa ja lopulta sivustojen omistajat korjasivat, että Muropaketti huijasi heitä aprillipäivänä.

Pieni maa, mutta silti aprilliuutinen levisi suomenkielisenä ympäri maailmaa.

http://muropaketti.com/nvidia-vuoti-kuvan-ja-tiedo...

Mutta, jos toimijoita kiinnostaisi vastailla median kysymyksiin, niin Muropaketti on varmasti oikea paikka saada asiallisia artikkeleita ja he varmaan saisivat nopeasti vastauksia, toisin kuin muut median roskasivustot.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset