AnttiJuhaniKasvio

Kysymyksiä Keskustan ulkopoliittisesta ajattelusta

Uusi Suomi on noteerannut - syystäkin – ex-valtiosihteeri Risto Volasen Pohjoismaiden valtiojohtajien Valkoisen talon vierailua käsittelevän blogin. Otsikolla ”USA:n Baltian-Pohjolan etupiiri” varustettu teksti kelpaisi pilkkuakaan vaihtamatta myös Kremlin hallitsemiin medioihin tai Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Maria Zaharovan suuhun. Blogisti näkee kansainvälisen politiikan suurvaltojen välisenä etupiiirikamppailuna, jonka suurimpana ongelmana on Yhdysvaltojen aggressiivinen pyrkimys lisätä vaikutusvaltaansa Suomessa ja muilla Venäjän etupiiriin perinteisesti kuuluneilla alueilla.

Toki Volanen näkee tilanteen voivan korjautuakin, jos Donald Trump nousee Yhdysvaltain presidentiksi. Tuolloin uusi presidentti asettuisi todennäköisesti suoraan yhteyteen Venäjän presidentti Putinin kanssa ja herrat voisivat sopia keskenään etupiirien jakamisesta niin Itämeren alueella kuin muuallakin.

Onneksi jokainen voi ilmaista Suomessa kohtuullisen vapaasti millaisia mielipiteitä hyvänsä. Mutta koska kyse on keskeisestä Keskustapuolueen taustavaikuttajasta ja entisestä valtiosihteeristä, demokratian kannalta on kiinnostava tietää, kuinka pitkälti blogistin aivoitukset heijastelevat myös presidenttiehdokas Matti Vanhasen, pääministeri Juha Sipilän ja hänen valtiosihteerinsä Paula Lehtomäen nykyistä ajatusmaailmaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä vielä linkki tuohon Risto Volasen tekstiin: http://www.ristovolanen.fi/118302917/3791061/posting/

EDIT: Olihan tuolla itse tekstissäkin hyperlinkki, mutta tulipahan vielä varmemmaksi vakuudeksi tähän, jotta lukijat tietävät, mistä bloggaaja kirjoittaa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Otan kyllä mielelläni vastaan oikaisut mahdollisiin väärinkäsityksiin

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Presidenttivaalien asetelma USA:ssa on tiukka ja Pohjoismaidenkin näkökulmasta huolestuttava. Siinä lienee syy siihen, miksi Obama kutsui demokraattisten Pohjoismaiden johtajat Washingtoniin ja teki vierailusta näyttävän spektaakkelin. Se toivottavasti auttaa demokraatteja Trumpin valinnan torjumisessa.
Toki Niinistön ja Suomen hallituksen tuki Obamalle ja USA:n demokraattipuolueelle onkin Suomen kannalta erittäin perusteltua, jotta voisimme ajatella parantavamme yhteistyötä USA:n kanssa.
Trumpin monet vihapuheet ovat jopa Suomen lain vastaisia. Näinköhän Jussi Hauta-Aho kelpuutettaisiin meillä presidenttiehdokkaaksi? En sitä itse toivo, mutta toteutuessaan se voisi toki antaa vaaleissa mielenkiintoisen syväluotauksen kansan syvien rivien ajatteluun myös Suomessa.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Julkisuuteen tulleiden tekstiensä perusteella tämä keskikokoinen, harmaapukuinen, tuntematon Volanen on äärikeskustalainen: äärivarovainen, ajattelua vierastava ja tavallaan kerrassaan näkymätön. Mutta uskaltautuu origosta silloin tällöin puolustamaan Neuvostoliiton perillistä Venäjää, joka omien julistustensa mukaan pyrkii sekä tsaarien Venäjän että Neuvostoliiton rajojen ja vaikutuksen palauttamiseen aggressioilla sekä suurella ja mahtavalla sotilaallisella uhoamisella.

Onpa tässäkin rauhantahtoisella ihmisellä ihmettelemistä!

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Ehkä kannattaa verrata kommentoimani blogin arvioita Venäjän medioissa ilmestyneisiin, joita Kerstin Kronvall on referoinut Ylelle (ks. http://yle.fi/uutiset/venajan_lehdisto_obama_halus... )

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset